Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zastanawiam się nad kupnem Tipo 1.4
Autor Wiadomość
Tobi 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 21-09-2006, 20:23   

Kamilbanan napisał/a:
Witam. Nie napisze nic nowego.....ja również polecam 1.6... a najlepszym rozwiązaniem jest 2.0 16V ;D :evil:

Kamil :dance: - czy możesz uzasadnić swoją wypowiedź (próbuję się przekonać do zakupu takiego Tipo :food: )
     assistance   Moneta

szezar 

Wysłany: 22-09-2006, 09:53   

Jestem posiadaczem Tipo 1.4 gaźnik, kolega ma wersje 1.6 i skłaniam sie jednak do silnika 1.6, spalanie praktycznie to samo a dynamika lepsza, szczególnie przy pełnym składzie osobowym w aucie :)

gaabik 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 22-09-2006, 13:34   

TEMPRAWG napisał/a:
skrecalem gaz, regulacjie cuda niewidy i za chiny ludowe nie da rady zejsc ponize 10,5 - 11 w trasie

Da radę na 100%.Trasa Lublin Warszawa przez Radom (ładna droga) 9 litrów gazu (nawet ciut poniżej) 436 km w obie strony na 38 litrach gazu.

Tobi 

Wysłany: 22-09-2006, 14:11   

Panowie dajcie spokój, ja zrobiłem 9 litrów LPG... polonezem :)

Zamawiaj jedzenie przez internet.
Moje domeny na sprzedaż.
     assistance   Moneta

TEMPRAWG 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 22-09-2006, 16:53   

gabik jak bedziesz jeszcze kiedys robil takie trasy do daj znac. pokazasz mi jak bardzo skrecony masz doplyw mocy. bo u mnie 10.5 to absolutne minimum
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G

Czesci uzywane do TIPO/TEMPRY

tel.0723-121-618
     assistance   Moneta

gaabik 

Wysłany: 23-09-2006, 10:44   

Cytat:
gabik jak bedziesz jeszcze kiedys robil takie trasy do daj znac. pokazasz mi jak bardzo skrecony masz doplyw mocy. bo u mnie 10.5 to absolutne minimum

Hejka nie wiem czy mam skręcony czy nie bo do założenia gazu czyli od 2 lat do instalacji się nie dotykałem.
Wczoraj jechałem do Lublina (46 km w jedną stronę), butla pusta bo na CPN jechałem na benzynie.Zatankowałem za 20zł:2,08zł/litr = 9.6 litra gazu.Zrobiłem dokładnie 98 km i jeszcze mi auto nie zgasło.
Tak pali i tyle być może jest przykręcone ale nie mam porównania jak jeździ jak jest "odkęcone".

bombel 

Wysłany: 21-10-2006, 17:48   

Mi kiedyś tipolot 1.4 spalił 5.05l gazu na 100 km
Dodam że było to w lato i jechałem średnio 90-100km/h
oczywiście jadąc spokojnie ekonomicznie.
     assistance

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 22-10-2006, 01:55   

bombel napisał/a:

Jaaaaaaasne moja Tempra 1,6 nie pali w ogóle paliwa ani gazu.
Dodam, że po kursiie 100km zamiast ubywać mam dodatkowo w baku 5 litrów gazu taka sqrkowana spryciula jest :doubt:

Kitowanie ma swoje granice, bo sprawdź w danych technicznych ile spala paliwa, a później wypisuj BZDETY!!!!!

Podpowiedź dla MITOMANÓW - auto nie ma prawa spalić mniej gazu niż benzyny.

*powyższe nie dotyczy Pana Samochodzika i auta Harrry Pottera!!!!

Chyba, że Twoje auto to wersja super-turbo-power-wafel-economic-car. :lalala:

assistance   Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 22-10-2006, 08:54   

bombel napisał/a:

Lepiej żeby spalał gazu więcej, niż za mało. Inaczej zaworki będą do wymiany.
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

bombel 

Wysłany: 22-10-2006, 17:46   

Emf napisał/a:
Kitowanie ma swoje granice, bo sprawdź w danych technicznych ile spala paliwa, a później wypisuj BZDETY!!!!!

A co mnie obchodzą dane techniczne, jechałem na gazie (instalacja 1-szego stopnia)
Jak byś sie troche znał na instalacjach gazowych to byś wiedział że jest "coś" takiego ze śrubką na wężu idącym od reduktora do miksera. I tym "czymś" reguluje się ilość przepływającego gazu. U mnie ta śrubka była mocniej wkręcona przez co silnik nie mógł zassać wiecej gazu. Co prawda osiągi były mizerne ale spalił 5.05 litra gazu na 100km. A jak byś był bardziej bystry to zdanie:
bombel napisał/a:
nie oznacza że zawsze tyle palił tylko raz sie tak zdarzyło, a napisałem o tym jako ciekawowostka a nie po to by wywyższyć sie ile to mój samochód nie pali.
Proponuje panie Emf trening typu czytanie ze zrozumieniem tekstu.
pozdrawiam
     assistance

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 22-10-2006, 21:26   

bombel napisał/a:
Jak byś sie troche znał na instalacjach gazowych to byś wiedział że jest "coś" takiego ze śrubką na wężu idącym od reduktora do miksera.

Niesamowite............, tylko spróbuj to "coś" wkręcić mocniej, a przekonasz się, że auto nawet nie ruszy!!!

bombel napisał/a:
nie oznacza że zawsze tyle palił tylko raz sie tak zdarzyło

Nie uwierzę w taki wynik przy silniku 1,4 bo nawet benzyny spali więcej nie mówiąc o gazie.

assistance   Moneta

bombel 

Wysłany: 23-10-2006, 19:08   

Nie musisz wierzyć.
     assistance

look.toronto 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 23-10-2006, 19:24   

Witam. Mój Tipek pali miedzy 9,0 a 10,5l LPG przy dosyć spokojnej jeździe 110km dziennie z czego 40km po mieście.
Pozdrawiam.

Gość - ;)

Tipo 1,4s 1994r. 205kkm
LPG Tomasetto

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 23-10-2006, 20:50   

look.toronto napisał/a:
Witam. Mój Tipek pali miedzy 9,0 a 10,5l LPG przy dosyć spokojnej jeździe 110km dziennie z czego 40km po mieście.

No i to jest realne spalanie.
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

Pawel_M 

Wysłany: 07-12-2006, 11:07   

A ja nie mam gazu, wczoraj wybrałem się z Lublina do Warszawy zatankowałem pod korek dojechałem i wróciłem na zegarach około 370km sądze że dociągne do 400km i w zbiorniku pustka, prędkość przelotowa to 140-170 3 osoby na pokładzie i z 50kg bagażu 8)

ManiekPIM 

Wysłany: 07-12-2006, 12:33   

bombel napisał/a:

Ciekawe jak kolega Bombel to zmierzył, zalał 5,5 litra na pusty bak i przejechał 100km?? czy mając pełny przejechał 100 km i dolał do pełna - bardziej możliwa opcja.

unknown 

Wysłany: 07-12-2006, 23:47   

hmm... mi się tylko raz w życiu T/T trafiło niskie spalanie ale to:
-na benzynie, jeszcze w czasach gdy nie była czysta i OK, bez mieszania
-jadąc w większości tylko trasą, ekspres/autostrada/lokalne ale dobre świeże drogi i mizerny ruch
-stała prędkość 90-100km/h, rzadko zrywy powyżej 130;
-3 osoby i średnio nabagażowana
-gaźniczek i silnik wtedy w stanie ideał, po przebiegu fabrycznym 20tys km (!) tylko
-jazda jednostajna, prawie żadnych przyspieszeń i hamowań, co tylko sprzyjający teren to wręcz nie hamowanie silnikiem/jazda na biegu tylko lekkie rozpędzenie, górka, wysprzęlenie i lekkie po czasie podgazowanie na biegu; no i całą trasę o tym pamiętając by full econo jechać;

spalanie wyszło dokładnie jakoś 5,46 l PB / 100km , lane pełen bak i mierzone dokładnie kilometry i dolewane litry; silniczek 159.a3000 gaźnik 1.6;

więc jest to realne;

obecnie jeżdżąc jendak w 99,9% na LPG, do tego odkręconym bez żalu by mieć jakiś zryw, jeżdżąc w 99% po ieście w korkach, przy tym często jak jest okazja deptając dobrze bez żalu też to zabierze nawet 12,13 L LPG/100km/h, na trasi mniej, może poniżej 10 ale to jadąc równo i econo; zazwyczaj się niestety spieszę i przy liczniku 140, >160 LPG nawet na trasie idzie ile może... a jadąc kiedyś dłuższy odcinek, z ustawieniem LPG na 'spoko, ładnie się rwie i ciągnie' gdzie dłuuugi odcinek utrzymywałem ile się dało (bo droga pusta, szeroka i bez skrzyżówań) na LPG wycisnąć to ponad 13 l go spokojnie szło, jadąc w 3 osoby + bagaż jakiś; jak się na LPG chce to musi iść go trochę;

za to na benzynie jak ostatnio pojeździem więcej tak z sentymentu raz na kilka lat to w trasie nawet prz stałych prędkościach 120-140 zadziwiło mnie w stos do wspomnień LPG, że wskazówka niezbyt ubywała, może poniżej 8l PB nawet szło na setkę... bajer....
dużo zależy od stylu jazdy no i czy na siłę się wyciska z LPG ile się da czy się wlecze... poza tym, sam zauważyłem, z czasem jednak musi palić więcej tak PB jak i LPG; bo to i filtry i świece i mebrany itp w reduktorze i same regulacje... nikt nei robi raczej wszystko naraz i na ideał tylko czasem pojedyncze wymienia elementy, więc to spalanie by musi jakieś takieś... przy Tipo 1.4 uwierzę, że PB spalł 5l, nawet 4,5, bo to w sumie niewiele mniejszy silnik a ma co ciągnąć i się męczyć;
ale LPG to jest trochę naciągane na 5l/100, prędzej koło 6l/100 dało by się ale to jadąc nprawdę pooowooooli, po prostej trasie, stała prędkość i full econo z wysprzęglaniem; przy założeniu wyżyłowania instalacji LPG i wypalania zaworów w silniku; niestety 1.4 właśnie nie jest specjalnie ekonomiczniejszy, a na LPG tym bardziej, zaczyna bardziej brakować siły by ekonomicznie uciągnć wszystko..
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu