|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Blachara i dres to mit?? |
Autor |
Wiadomość |
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 07-11-2005, 13:00
|
|
|
Zuzanna82 napisał/a: | Mlodziez slucha tez innych rzeczy bo nie ogranicza sie do jednych klimatow i brzmien jak Ty... |
... no i Erewan załapałeś się do grupy "ograniczających się".
Witamy w klubie |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
EMDE
Pomógł: 1 raz Wiek: 44 Dołączył: 17 Lut 2005 Posty: 52 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 07-11-2005, 13:40
|
|
|
Zuzanna82 napisał/a: |
""Spójrz naprawdę to fakty .........
"Kochanie jedno pytanie mam
Co ja robię ..................................
Banal dla kogos kto slucha klasyki
Podpowiedz to trzy rozne kawalki |
zgadzam się klasyka a jezli chodzi o ekipy to 3H/Warszafski Deszcz |
_________________ Był FIAT TIPO 1,4 DGT LPG
jest Opel Omega 2,5 V6 |
|
|
|
|
Erewan
Pomógł: 3 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Cze 2005 Posty: 397 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 07-11-2005, 15:58
|
|
|
jabko napisał/a: | ... no i Erewan załapałeś się do grupy "ograniczających się".
Witamy w klubie |
Czyżbyś jabko też już trafił do tego klubu? A Ty za co? Spoko, przynajmniej piffko razem wypijemy
Zuzanna82 napisał/a: | Mlodziez slucha tez innych rzeczy bo nie ogranicza sie do jednych klimatow i brzmien jak Ty |
Widzę, że Zuza nie tylko szafuje tekstami, ale również wyrokami. Ciekawe na jakiej podstawie Twój wniosek wysnułaś, przecież ja tylko jeden tekst zacytowałem, więc gdzie tu mowa o jakiejś powtarzalności?
Chodziło mi głównie o to, że podniecanie się grafomaństwem jest mi obce - wolę po prostu słuchać dobrych tekstów DOBRYCH TEKŚCIARZY, a nie domorosłych wierszokletów... I nie przekonujcie mnie, że to jest szczyt polskiego tekściarstwa Porównajcie np. teksty kapel jabka (patrzcie wyżej) a tych z HH - nie widzicie różnicy klas?
Co do ostatnich cytatów Zuzki, to pierwszy jest The Clashów o ile pamiętam, a pamiętam dlatego, że tekst utworu zawiera dosłowny tytuł płyty innej kapeli, mianowicie Genesis jeszcze z Peterem Gabrielem ("From Genesis to Revelations"), dlatego zapamiętałem (bo słucham tej drugiej )
Jesli chodzi o drugi tekst, to nie kojarze go w ogóle, natomiast wystarczy przyjrzeć się jego konstrukcji, która doskonale ilustruje postawę większości Polaków: "Nie udało mi się, jestem beznadziejny/na, wszystko ch..., a Ty wcale nie jesteś lepszy, bo niby dlaczego miałbyś być...". Nie wiem jak Wy, ale ja nigdy nie czułem potrzeby słuchania takiej młócki intelektualnej... |
|
|
|
|
EMDE
Pomógł: 1 raz Wiek: 44 Dołączył: 17 Lut 2005 Posty: 52 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 07-11-2005, 16:30
|
|
|
wyluzujcie trochę ,nie ma co się licytować na teksty itp(każdy słucha tego co lubi)
dla rozluźnienia ostatnio sluchałemn Radiostacji i wpadł mi w ucho taki fragment tekstu:
"Z 3(trójka) Beta wsiadamy do kabrioleta" itd itp |
_________________ Był FIAT TIPO 1,4 DGT LPG
jest Opel Omega 2,5 V6 |
|
|
|
|
jabko
|
Wysłany: 07-11-2005, 20:10
|
|
|
Erewan napisał/a: | Chodziło mi głównie o to, że podniecanie się grafomaństwem jest mi obce - wolę po prostu słuchać dobrych tekstów DOBRYCH TEKŚCIARZY, a nie domorosłych wierszokletów... |
no no no ... młodzież a jakaż elokwentna
Generalnie podobał mi sie ostatnio Kukiz chodź za często go nie słucham. Tekst "Nie gniewaj się Janek...." krótko podsumowuje osiedlowy HH.
Kompozycja przeważnie przerobiona z jakiejś kiedyś skomponowanej przez kogoś melodji i teksty joł, je, juuu...suczki pokażcie swoje sztuczki itp.
Kompletny brak talentu i jęczenie przy muzyce skomponowanej przez kogoś innego.
Ale myślę że to że taka "muzyka" sie sprzedaje to nie wina tych chłopakaów co kradną melodię i jęczą beznadziejne teksty tylko pozostałych "chłpców" którzy to kupują.
A tacy kompozytorzy jak Hołdys-Olewicz, Klenczon-Krajewski, Lipko, Kaczmarski, Niemen,Styczyński-Otręba, Borysewicz czy nawet ostatnio Gawliński zdarzają się bardzo rzadko (o starszych nie wspominam bo to nawet nie moje czasy)
Ogólnie schodzimy na "plastik" w każdej dziedzinie życia. Smutne
[ Dodano: Pon 07 Lis, 2005 20:11 ]
hmmm...średnia wieku na forum nie jest chyba zbyt wysoka więc pewnie naraziłem się teraz nieźle... |
piękne i uległe |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 07-11-2005, 20:30
|
|
|
He, he zgodze sie z Erewaniem i Jabkiem.
Moze my juz nie ta epoka ale rozwalaja mnie teksty jak to zle w kraju i w ogolne totalna zalamka, nic tylko wciagac kreski i palic maryske.
Nie ma co robic, nie ma pracy, jestesmy biedni, a na teledysku dresy jada Lexusem - biedaki jak cholera.
Obok nich obowiazkowo tlum "rozowych landrynek"
Nie generalizuje bo niekstorzy maja naprawde przyzwoite teksty, sluchalem wlasnie wywiadu z jednym z wykonawcow (nie pamietam ksywki) ale koles mimo mlodego wieku ma naprawde spoko teksty, a nie w stylu pije z chlopakami flache pod blokiem i wybijam szyby w samochodach |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Zuzanna82
Wiek: 41 Dołączyła: 10 Paź 2005 Posty: 306 Skąd: Maryport, Cumbria
Województwo: Other
|
Wysłany: 07-11-2005, 21:33
|
|
|
Emf napisał/a: | Nie ma co robic, nie ma pracy, jestesmy biedni, a na teledysku dresy jada Lexusem - biedaki jak cholera.
Obok nich obowiazkowo tlum "rozowych landrynek" |
Teraz HH to czysty marketing i jedynie pare rodzynek sie ostalo ktore cos maja ciekawego do powiedzenia.
To o czym ja pisalam i czego ja sluchalam/slucham to kwalaki zaspolow z przed jakis 8 lat kiedy jeszcze malo kto wiedzial co to HH i nie zwietrzyl w tym interesu kiedy plyty sobie kupowales za zagranica badz kopiowalo sie kasety od kogos i dawalo dalej.
Wiec nie porownujcie tego co jest teraz z tym co bylo kiedys.
Jabko tak Kukiz zrobil super pastiz....Zuzanna ma nawet jego autograf hahaha:]
Oni nie kradna muzyki oni ja przerabiaja nadaj nowe brzmienie. To tak jakby mi ktos zarzucil ze wykorzystujac to co kiedys powstalo w swoich pracach kradne co akurat jest bezpodstawne bo mam do tego prawa wiec nie mozna tego zabraniac ja nie mam nic przeciwko jak chca wykorzystac to co zrobilam wczesniej w innym celu nadac temu inny wyraz i przekaz kwestia jest taka ze mnie najpierw prosza o udzielenie praw autorski do rysunku. |
_________________ Trust The Girl!!
|
|
|
|
|
Erewan
|
Wysłany: 08-11-2005, 10:31
|
|
|
jabko napisał/a: | Kompozycja przeważnie przerobiona z jakiejś kiedyś skomponowanej przez kogoś melodji i teksty joł, je, juuu...suczki pokażcie swoje sztuczki itp.
Kompletny brak talentu i jęczenie przy muzyce skomponowanej przez kogoś innego. |
jabko napisał/a: | Ale myślę że to że taka "muzyka" sie sprzedaje to nie wina tych chłopakaów co kradną melodię i jęczą beznadziejne teksty tylko pozostałych "chłpców" którzy to kupują. |
jabko napisał/a: | A tacy kompozytorzy jak Hołdys-Olewicz, Klenczon-Krajewski, Lipko, Kaczmarski, Niemen,Styczyński-Otręba, Borysewicz czy nawet ostatnio Gawliński zdarzają się bardzo rzadko (o starszych nie wspominam bo to nawet nie moje czasy) |
jabko napisał/a: | hmmm...średnia wieku na forum nie jest chyba zbyt wysoka więc pewnie naraziłem się teraz nieźle... |
Przejmujesz się, jabko? Ja przestałem jakiś miesiąc temu
Pamiętaj, że to jednak zwykle starsi mają rację - młodzież nie dojrzała jeszcze do pewnych spraw
Zuzanna82 napisał/a: | To tak jakby mi ktos zarzucil ze wykorzystujac to co kiedys powstalo w swoich pracach kradne co akurat jest bezpodstawne bo mam do tego prawa wiec nie mozna tego zabraniac ja nie mam nic przeciwko jak chca wykorzystac to co zrobilam wczesniej w innym celu nadac temu inny wyraz i przekaz kwestia jest taka ze mnie najpierw prosza o udzielenie praw autorski do rysunku. |
Uprzejmie proszę wszystkich forumowiczów o używanie znaków przestankowych, bo zdań wielokrotnie złożonych bez przecinków nie sposób nawet czytać, o zrozumieniu już nie wspominając... Idę do lekarza, bo mi się słabo robi... |
|
|
|
|
geezy
Wiek: 60 Dołączył: 11 Wrz 2005 Posty: 42 Skąd: Inowrocław
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 27-11-2005, 23:02
|
|
|
No, no... a tak niewinnie się zaczęło od fragmentu historii z gg, który wydaje mi się "podrasowany", potem brnęło w muzykę i dowiedziałem się że hip-hop ma nawet swoją klasykę! Trochę mnie to zaskakuje. |
_________________ White Tipo 1993 1.4 159A2000
benz.+gaz 262 000km |
|
|
|
|
Zuzanna82
|
Wysłany: 28-11-2005, 18:12
|
|
|
Kazdy slucha tego, co mu sie podoba. Kazdy ma prawo do tego, aby samemu decydowac, co jest dla niego klasyka danego gatunku, bez koniecznosci trzymania sie scisle kanonow wczesniej przez kogos ustalonych. Generalizowanie, ze hh to syf w porownaniu do rocka jest nie na miejscu, bo, na jakiej podstawie glosicie te opinie? To tak jak ja widzac jedna brudna tempre stwierdzila bym ze wszystkie, tempry sa syfiaste i w zwiazku z tym tipo jest lepsze. Dyskusja na temat wyzszosci jednej muzyki nad druga jest bezsensu, bo rownie dobrze mozna podyskutowac czy kupowac rozowe sandaly czy czerwone klapki. |
|
|
|
|
|
jabko
|
Wysłany: 29-11-2005, 10:17
|
|
|
Czy ja pisałem ze HH to syf ??
1) Wyraźnie rozpoznawalna melodia (kompozycji kogoś innego) nawet troche przerobiona i zmieniona - dla mnie kompletny brak talentu i ściaganie od innych. (najczęściej bez zgody autora [bardzo żadko HH maja zgodę kompozytora])
2) Teksty w stylu "jest źle. jest źle, wszyscy to chu..." ciężko nazwac "tekstem piosenki"
Dla mnie HH to rzeczywiscie syf (i nie ma tu nic do rzeczy porównywanie z inna muzą, nawet jak by na świecie był tylko HH to dalej byłby syf)
Dla Ciebie HH to może być szczyt doznań muzycznych i to twoje prawo.
W końcu mamy demokrację. Każdy jeczy do mikrofonu to co chce i każdy słucha jęczenia jakiego chce. |
piękne i uległe |
|
|
|
|
Sh4rKy
Pomógł: 3 razy Wiek: 40 Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 183 Skąd: EZG
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 29-11-2005, 10:59
|
|
|
geezy napisał/a: | No, no... a tak niewinnie się zaczęło od fragmentu historii z gg, który wydaje mi się "podrasowany", potem brnęło w muzykę i dowiedziałem się że hip-hop ma nawet swoją klasykę! Trochę mnie to zaskakuje. | Bo człowiek to zawsze dąży do samounicestwienia (trudne słowo) |
_________________ Fiat Tipo.
L'ultima tentazione.
--
Wyhoduj własnego Chomika! Udostępniaj i pobieraj pliki! |
|
|
|
|
Erewan
|
Wysłany: 29-11-2005, 16:15
|
|
|
Zuzanna82 napisał/a: | Dyskusja na temat wyzszosci jednej muzyki nad druga jest bezsensu, bo rownie dobrze mozna podyskutowac czy kupowac rozowe sandaly czy czerwone klapki. |
Ale tu nikt nie dyskutował nad wyższością jednej MUZYKI nad drugą, bo nikt tutaj nie śmiał nazwać HH w ogóle muzyką. Najwyższy czas potrafić odzróżnić MUZYKĘ od prymitywnych dźwięków... Dla niektórych odgłosy tłuczenia garami podczas zmywania też są muzyką, ale ja bym nie porównywał tego do prawdziwej aranżacji MUZYCZNEJ...
jabko, nic dodać, nic ująć... |
|
|
|
|
Zuzanna82
|
Wysłany: 29-11-2005, 16:44
|
|
|
jabko napisał/a: | Czy ja pisałem ze HH to syf ??
1) Wyraźnie rozpoznawalna melodia (kompozycji kogoś innego) nawet troche przerobiona i zmieniona - dla mnie kompletny brak talentu i ściaganie od innych. (najczęściej bez zgody autora [bardzo żadko HH maja zgodę kompozytora])
2) Teksty w stylu "jest źle. jest źle, wszyscy to chu..." ciężko nazwac "tekstem piosenki"
Dla mnie HH to rzeczywiscie syf (i nie ma tu nic do rzeczy porównywanie z inna muzą, nawet jak by na świecie był tylko HH to dalej byłby syf)
Dla Ciebie HH to może być szczyt doznań muzycznych i to twoje prawo.
W końcu mamy demokrację. Każdy jeczy do mikrofonu to co chce i każdy słucha jęczenia jakiego chce. |
Po pierwsze nalezy okreslic ramy czasowe, bo ja uznaje i slucham hh z lat 80-90 bo to, co teraz jest puszczane w mtv, vivie itp. to nie jest hh tylko robienie kasy jak najlatwiejszym sposobem, co widac nie tylko jesli chodzi o ten gatunek, ale w wielu innych rowniez da sie to zauwazyc niestety.
Po drugie nie ograniczam sie tylko do jednego gatunku.
[ Dodano: 29-11-2005, 15:53 ]
Erewan napisał/a: |
Ale tu nikt nie dyskutował nad wyższością jednej MUZYKI nad drugą, bo nikt tutaj nie śmiał nazwać HH w ogóle muzyką. Najwyższy czas potrafić odzróżnić MUZYKĘ od prymitywnych dźwięków... Dla niektórych odgłosy tłuczenia garami podczas zmywania też są muzyką, ale ja bym nie porównywał tego do prawdziwej aranżacji MUZYCZNEJ... |
Widze, ze ktos tu obraza ludzi ktorzy graja na grzebieniach, kieliszkach itp. rzeczach zawodowo i ba sa uznanymi muzykami. Uznanie ze cos jest muzyka lub nia nie jest na pewno nie lezy w twoich kompetencjach nie sadze zebys byl tak wszechstronnie wykształcony. W związku z tym mogę sobie powiedziec ze jak kot miaucz to dla mnie muzyka wszechczasow i nic ci do tego. |
|
|
|
|
|
Erewan
|
Wysłany: 29-11-2005, 17:14
|
|
|
Zuzanna82 napisał/a: | bo ja uznaje i slucham hh z lat 80-90 |
Hehe, toś Ty się chyba na Bronxie urodziła... w tamtych latach nikt w Europie o HH nie słyszał nawet, to była prymitywna wariacja na temat muzyki prymitywnych czarnuchów z gett Nie wiem czy jest się czym podniecać...
Zuzanna82 napisał/a: | Widze, ze ktos tu obraza ludzi ktorzy graja na grzebieniach, kieliszkach itp. rzeczach zawodowo i ba sa uznanymi muzykami. |
Jeśli nie widzisz różnicy między tłuczeniem garami w zlewie a graniem na różnych dziwnych instrumentach, to nie dziwne, że nie widzisz różnicy między MUZYKĄ a HH
Zuzanna82 napisał/a: | Uznanie ze cos jest muzyka lub nia nie jest na pewno nie lezy w twoich kompetencjach |
W takim razie zamów ekspertyzę rzeczoznawcy... A poza tym, skąd wiesz, jakie mam kompetencje? A jeśli kończyłem szkołę muzyczną??
Zuzanna82 napisał/a: | nie sadze zebys byl tak wszechstronnie wykształcony |
dobrze, że nie sądzisz oskarżonych, bo by niewinni ludzie na szafot czwórkami szli...
Zuzanna82 napisał/a: | W związku z tym mogę sobie powiedziec ze jak kot miaucz to dla mnie muzyka wszechczasow i nic ci do tego. |
Oczywiście, że nic, ale jak ktoś publicznie bredzi, to trzeba reagować, a nie siedzieć cicho i udawać, że nic się nie dzieje... |
|
|
|
|
Zuzanna82
|
Wysłany: 29-11-2005, 18:07
|
|
|
Erewan napisał/a: |
w tamtych latach nikt w Europie o HH nie słyszał nawet |
Heh szkoda slow, radze poczytac troche na ten temat a pozniej sie wypowiadac.
nie widzisz różnicy między MUZYKĄ a HH
Dla mnie to jest muzyka wiec nie widze dlaczego mialoby to stanowic roznice.
W takim razie zamów ekspertyzę rzeczoznawcy... A poza tym, skąd wiesz, jakie mam
kompetencje? A jeśli kończyłem szkołę muzyczną??
A skonczles?
dobrze, że nie sądzisz oskarżonych, bo by niewinni ludzie na szafot czwórkami szli...
Mysle, ze przesadziles uzywajac tych slow w tak malo wartosciowej dyskusji naprawde wstyd, ze niepotrafisz wartoscowac pewnych spraw.
Oczywiście, że nic, ale jak ktoś publicznie bredzi, to trzeba reagować, a nie siedzieć cicho i udawać, że nic się nie dzieje...
Tak, dlatego wymieniam z toba poglady zebys przestal bredzic i stosowac podzialy. Zaakceptuj w koncu, ze nie zawsze wymiana zdania ma sens. Ty uwazasz ze hh to nie jest muzyka, ja uwazam, ze to jest muzyka i niezamierzam zmieniac twojego zdania na ten temat ani ty nie zmienisz swoja argumentacja mojego. Jak juz pisalam pojecie muzyki to jest indywidualna sprawa. |
|
|
|
|
|
TiP016V;)
Pomógł: 4 razy Wiek: 42 Dołączył: 28 Lis 2005 Posty: 178 Skąd: WRC
|
Wysłany: 29-11-2005, 19:37
|
|
|
Zuzanna82 napisał/a: | Heh szkoda slow, radze poczytac troche na ten temat a pozniej sie wypowiadac.
nie widzisz różnicy między MUZYKĄ a HH |
Ludzie o co Wy sie tutaj scieracie? O gustach sie zwykle nie dyskutuje, a jak juz sie zaczyna, to konczy sie przewaznie jak wyzej
Szkoda nerwow Kazdy ma inny gust i preferencje. |
|
|
|
|
Erewan
|
Wysłany: 29-11-2005, 19:48
|
|
|
Zuzanna82 napisał/a: | A skonczles? |
A czy to istotne?
Zuzanna82 napisał/a: | w tak malo wartosciowej dyskusji |
Nie szanujesz się za bardzo chyba... Ja uważam, że każda dyskusja ma sens, dopóki pojawiają się nowe argumenty i okoliczności...
Zuzanna82 napisał/a: | naprawde wstyd, ze niepotrafisz wartoscowac pewnych spraw |
Właśnie w ramach pokuty urządzam sobie samobiczowanie a potem idę do kąta na 2 godziny...
Zuzanna82 napisał/a: | Tak, dlatego wymieniam z toba poglady zebys przestal bredzic i stosowac podzialy. |
Przykro mi, ale nasz świat jest oparty NA PODZIAŁACH, bez nich rozleciałby się na kawałki (np. podział na kraje, narody itp.)
Zuzanna82 napisał/a: | Zaakceptuj w koncu, ze nie zawsze wymiana zdania ma sens. |
To też indywidualna sprawa, moim zdaniem zawsze ma, najłatwiej wziąć nogi za pas albo
powiedzieć swoje i zatkać uszy...
A po definicję muzyki proponuję sięgnąć do encyklopedii. |
|
|
|
|
geezy
|
Wysłany: 30-11-2005, 20:49
|
|
|
I tak oto muzyka złagodziła obyczaje... Może odrobinę czegoś neutralnego ? Proponuję "Parisienne walkways" Gary Moore'a.
I remember Paris in '49. Champs Elysee, San Michelle and old Beaujolais wine.
And I recall that you were mine, in those Parisienne days.
Looking back at the photographs. Those summer days spent outside corner cafes.
Oooh, I could write you paragraphs, about my old Parisienne days. |
benz.+gaz 262 000km |
|
|
|
|
jabko
|
Wysłany: 30-11-2005, 20:56
|
|
|
Jakież to kur... romantyczne |
piękne i uległe |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 30-11-2005, 21:02
|
|
|
Zeby niebylo tak romantycznie
Woe to you Oh Earth and Sea
for the Devil sends the beast with wrath
because he knows the time is short
Let him who hath understanding
reckon the number of the beast
for it is a human number
its number is six hundred and sixty six.
Ciekawe ile osob zna to... |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
geezy
|
Wysłany: 30-11-2005, 21:51
|
|
|
Niekoniecznie "kur..." ale myślę, że bardzo ładne. A muzyka jest tego doskonałym uzupełnieniem. Stanowczo wolę ten utwór niż "Still got the blues" - do obrzydzenia puszczany w radiu. |
benz.+gaz 262 000km |
|
|
|
|
Zuzanna82
|
Wysłany: 01-12-2005, 07:02
|
|
|
A czy to istotne?
to po co poddajesz watpliwosci me twierdzenie ze nie masz?
Nie szanujesz się za bardzo chyba... Ja uważam, że każda dyskusja ma sens, dopóki pojawiają się nowe argumenty i okoliczności...
Innych i siebie szanuje zawsze! Widocznie mamy inny punkt widzenia bo dla mnie nie kazda dyskusja ma sens.
Przykro mi, ale nasz świat jest oparty NA PODZIAŁACH, bez nich rozleciałby się na kawałki (np. podział na kraje, narody itp.)
Podzialy jak wiemy z historii nie zawsze byly sluszne....wiec przestan dzielic na lepsze i gorsze wiecej tolerancji........
To też indywidualna sprawa, moim zdaniem zawsze ma, najłatwiej wziąć nogi za pas albo
powiedzieć swoje i zatkać uszy...
i uciec z krzykeim.
A po definicję muzyki proponuję sięgnąć do encyklopedii.
Coz zawsze dobry preteks zeby w koncu po nia siegnac:] Podziel sie z nami co tam wyczytales...
[ Dodano: 01-12-2005, 06:06 ]
Cytat: | do obrzydzenia puszczany w radiu.
|
to jest "last christmas":
Last Christmas
I gave you my heart
But the very next day, you gave it away
This year
To save me from tears
I'll give it to someone special
Once bitten and twice shy
I keep my distance
But you still catch my eye
Tell me baby
Do you recognize me?
Az sie boje ruszyc w droge z moim radiem........
[ Dodano: 01-12-2005, 06:08 ]
Cytat: | Jakież to romantyczne |
jabko takie slowa w twoich ustach |
|
|
|
|
|
Erewan
|
Wysłany: 01-12-2005, 15:28
|
|
|
Zuzanna82 napisał/a: | to po co poddajesz watpliwosci me twierdzenie ze nie masz? |
Nie poddaję w wątpliwość, tylko czekam na dowód. Zgodnie z zasadami matematyki, najpierw stawiamy tezę, potem staramy się ją udowodnić, a jeśli się uda, to formułujemy twierdzenie. A Ty, Zuza, robisz wszystko dokładnie odwrotnie...
Zuzanna82 napisał/a: | Podziel sie z nami co tam wyczytales... |
No jeśli to taki wielki problem z sięgnięciem na półkę albo poszperaniem w necie (gorzej, jeśli w ogóle z czytaniem! ), to nie ma sprawy, oto co encyklopedie mają do powiedzenia na ten temat...
Muzyka – sztuka organizacji dźwięków, które w realizacji przebiegają przede wszystkim w czasie. Jeden z przejawów ludzkiej kultury. Można przyjąć, że muzyka od zawsze towarzyszyła człowiekowi w pracy, zabawie, odpoczynku oraz w obrzędach, najpewniej również od początku łączona była z tańcem i słowem. Z początku muzyka służyła celom praktycznym – pomagała w pracy zespołowej, była formą komunikacji, później stała się także elementem tożsamości zbiorowej. Z czasem wykształciła się jako jedna z gałęzi sztuki.
Budulcem muzyki są struktury dźwiękowe, na które składają się dźwięk oraz cisza między nimi. Muzyka powstaje jako efekt oddziaływania struktur dźwiękowych na świadomość słuchacza. Jest zjawiskiem odbieranym subiektywnie, zależnym od indywidualnych skłonności, wcześniejszych doświadczeń, społecznych kryteriów wartości, jak również od sposobu organizacji dźwięków. Od mowy ludzkiej różni się znacznie większą abstrakcyjnością przekazywanych treści, oraz wykorzystaniem oprócz głosu ludzkiego również instrumentów muzycznych. W tradycyjnym i najbardziej rozpowszechnionym ujęciu, struktury muzyczne składają się z rytmu, melodii oraz harmonii.
Muzykę można klasyfikować na wiele sposobów, np.:
Forma przekazu:
* muzyka ludowa – przekazywana poprzez naśladownictwo
* muzyka profesjonalna – przekazywana poprzez notację muzyczną
Środki wykonawcze:
* muzyka wokalna
* muzyka instrumentalna
muzyka wokalno-instrumentalna
Ilość wykonawców:
* muzyka solowa
* muzyka kameralna
* muzyka orkiestrowa lub muzyka chóralna
Przeznaczenie:
* muzyka obrzędowa
* muzyka koncertowa
* muzyka taneczna
* muzyka sceniczna - opera, balet, muzyka teatralna, muzyka filmowa
Cechy formalne i genetyczne:
* muzyka poważna
* muzyka rozrywkowa
* jazz
* rock
Ze względu na cechy stylistyczne dzieli się też muzykę według epok. Mówi się o:
* muzyce renesansowej
* muzyce barokowej
* muzyce klasycznej
* muzyce romantycznej
* muzyce współczesnej
Polecam się na przyszłość |
|
|
|
|
jabko
|
Wysłany: 01-12-2005, 19:58
|
|
|
to jest "last christmas":
Last Christmas
I gave you my heart
But the very next day, you gave it away
This year
To save me from tears
I'll give it to someone special
Once bitten and twice shy
I keep my distance
But you still catch my eye
Tell me baby
Do you recognize me?
|
Zuzka tu się z Tobą zgodzę. Vomit na całej lini
jabko takie slowa w twoich ustach |
Trzeba nazywać rzeczy po imieniu.
A w ustach mam czasami bardzo różne rzeczy...no może podobne rzeczy ale należące do różnych właścicielek.
Już więcej nic nie pisze ](*,) |
piękne i uległe |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|