Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kto prezydentem c.d.
Autor Wiadomość
Zuzanna82 

Województwo: Other
Wysłany: 24-10-2005, 12:05   

Jak dobrze byc staruszkiem z podstawowym wyksztalceniem:]

myszaty3 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 24-10-2005, 12:07   

Kwa Kwa. :(

Ale dlaczego tak się stało....
W Poznaniu i okolicach zdecydowanie wygrał Tusk:
Tusk - 62,5%
kaczka - 37%
frekwencja - 58%

Dlaczego tak nie mogło być w całym kraju???
I dlaczego młodzi - aktywni - patrzący do przodu aż tak olali sprawę a elektorat Lepcia i jemu podobnych ruszył zadki??
I nikt mi nie wmówi, że to jest kwestia świadomości społecznej. Raczej typowy olewizm - ja nie pójdę i nie zagłosuję ale inni pójdą i będzie ok. Du*a Du*a Du*a....
Póki takie zachowania MŁODEJ CZĘŚCI SPOŁECZEŃSTWA nie znikną to zawsze będzie nami rządziła jakaś dziwwwwna opcja polityczna
     assistance

Pele_Tipo 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 24-10-2005, 15:42   

Jabko : chcesz mi powiedziec ze mielismy kiedys 40 lat sprawiedliwego, solidarnego panstwa socjalnego ?? Kiedy niby ??
I tak samo ze kto przepraszam siedzi na cieplej posadce?? ten bogaty dorobkiewicz co przekrecil i nakombinowal sie by tylko wyzej wspiac swoj zad czy ten uczciwy pracujacy czlowiek, ktory po wielu latach wysilku chce liczyc na uczciwa emeryture, bezplatna sluzbe zdrowia oraz studia dla swojego potomstwa ??

Platne studia i tak sa ?? i i tak jest podzial ?? kolejne brednie, znam troche osob na prawde zdolnych ktore by sobie mogly pomarzyc o porzadnych studiach gdyby mialy byc jeszcze platne... a do tego nie zauwazacie jednej istotnej sprawy, ze jedni studiuja by sie czegos nauczyc a inni po to by miec papierek, i choc istnieje wiele odcieni szarosci to w wiekszosci w ten sposob na czarne i biale dziela sie studia platne oraz panstwowe dzienne.
Cytat:
Zobacz jeszcze rozkład demograficzny. Głosowanie:
Kaczyński - poparcie rośnie wraz z :
1) Wiekiem wyborców (emeryci, renciści, przedemeryci - cały socjal)
2) Gorszym wykształceniem (po podstawówce max)
3) Mniejszą liczbą mieszkańców (na wsi max)
4) Wyborcy Leppera (83%)

ok w takim razie lepszy jest Tuska...
1. dorobkiewicze i ich potomstwo - studenci platnych
2. komuchy
3. wiezniowie
4. wyborcy Cimoszewicza i Borowskiego

Cytat:
I chce zeby sąsiedzi też mieli kase a nie kradli mi z podwórka bo im zasiłku nie starcza.

i jak myslisz ktore panstwo by do tego dazylo?? Myslisz ze gdyby ogolnie wiecej byloby dorobkiewiczy, a ci ktorzy skonczyliby np. tylko technikum czy policealna byli bez pracy a organ sprawiedliwosci nie zostalby zmodernizowany to czy nie zwiekszylaby sie przestepczosc, w tle ktorej oczywiscie kradliby Ci z podworka, bo ktozby lapal drobnych zlodziejaszkow gdyby rozwinely sie porzadne mafie ...

Co do Myszaty ostatniego Twojego posta: zapewniam Cie ze wiecej bogatych ruszylo zadki niz tych biednych, pesymistow kraczacych ze i tak i tak bedzie zle itd.
To wlasnie elektorat Tuska czy Lewicowy wszedzie sie pcha, do sondazy do TV, jak najwyzej, i tak samo do urn...

O tym zreszta wspomnialem w pierwszych postach po ogloszeniu wynikow. Czytajcie troszke to co istotne w tym temacie, a nie robicie sobie tylko jaja z "kwa kwa".
Bo jak patrze na wasze niektore wypowiedzi to az zal mi du*e sciska jak traktujecie taki temat...
... brak wam argumentow, i tu zwracam sie glownie do Myszatego i Zuzanny : zaczynacie za przeproszeniem pier***ic bzdety kierujac sie ku kolejnym zartom z kaczek. Jestescie wydawaloby sie powaznymi bo i starszymi ode mnie czy nawet od Erewana ludzmi, trzymajcie wiec jakis poziom dyskusji.

Erewan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 24-10-2005, 16:15   

jabko napisał/a:
Ale nie osiągniemy tego jeśli będzie pracować 405 ludzi a zasiłek brać 60%, musi pracować 90% a emerytury dla 10%.

:lol: Buhahaha, jabko, gdzieś Ty matematykę kończył?? chcesz dużo zarabiać, a bzdety piszesz czasami takie, że spadam z krzesła :P Jak chcesz to zrobić, żeby 90% społeczeństwa pracowało, a emerytury brało tylko 10%? Wydłużysz wiek emerytalny do 80-tki?? :lol: Niestety, wiek społeczeństwa rośnie, bo żyjemy coraz dłużej, więc obciążenia budzetowe wobec emerytów rosną. Ja wiem, że Tuskowcy najchętniej wytłukliby połowę staruszków, a drugą połowę wysłali na Madagskar, bo nie trzeba by im płacić rent i emerytur, a w wyborach Donald miałby 90% poparcia, ale tak się nie da [-X Oprócz Was w tym kraju żyją jeszcze inni, którzy zdecydowali tak, jak widać na załączonym obrazku i należy sie zastanowić, czemu tak wyszło - może ci ludzie widzieli coś, czego Wy nie zauważyliście? Widzieli umizgi Tuska do publiczki (ślub przed wyborami), chodzenie w glorii całej jego rodzinki, zanim jeszcze wyniki ogłoszono, widzieli jego zmiany poglądów jak chorągiewka zmienia kierunek, zaleznie w którą stronę wiatr powieje etc. etc. Wobec tego społeczeństwo pokazało gnojowi, żeby trochę spuścił z tonu i utarło mu nosa... Jeszcze sie obrazi, chłopak na naród i wyjedzie... :lol:

I jeszcze do jabka, który sam sobie przeczy w co drugim poście. Najpierw pisze, że w Polsce jest badziewnie i trzeba uciekać po kasę, bo na Zachodzie lepiej. Dwa posty niżej pisze, że jak zostaną sami biedni w Polsce, to bedzie tragedia. No to nie wyjeżdżajcie za granicę, tylko róbcie kase w kraju, to nie będzie biednych! Podatki zostaną w kraju, będzie więcej na rozój i emerytury dla starszych... Jabko, Ty też kiedyś będziesz miał 70 lat...

Widze z postów, ze Pele_Tipo jest najmłodszy, ale najrozsądniej myśli i pisze - on PRZYNAJMNIEJ UŻYWA ARGUMENTÓW, a nie bzdetów Świętej Inkwizycji... Trzymajcie poziom...
     Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 24-10-2005, 16:43   

Dokladnie jak Erewan napisal.
Na uzywanie argumentow: jak ktos umie robic kase to wyjedzie, ja zapytam CZEMU wyjedzie????
Bo biadoli jak stara baba czy tez jest moze z grupy najwierniejszego procentowo elektoratu Tuska, wiezniow i kombinatorow.
Wiadomo wejdzie Kaczor wiec dupa trzesa :)

Co do tego ze ktos "umie robic kase" to jest to pojecie dosc wzgledne bo wystarczy spojrzec na niektorych "byzmesmenow" ze sloma w butach.
Moj kumpel tez umie robic kase: najlepiej "wedkuje".
Jest w tym wrecz zajeb..y - on tez glosowal na Tuska, qrde nie wiedziec czemu :-k

Do zwolennikow lewicy mam jedno pytanie: KOGO z nich widzielibyscie w rzadzie bo w ostatnim okresie czasu codzienne gazety dostarczaly swiezutkich jak buleczki afer z Waszymi kandydatami:
Oleksy, Miller, Jakubowska, Cimoszewicz ..... wymieniac dalej???

Pele_Tipo napisał/a:
Jestescie wydawaloby sie powaznymi bo i starszymi ode mnie czy nawet od Erewana ludzmi, trzymajcie wiec jakis poziom dyskusji.

=D>
dlon dlon dlon =D>

assistance   Moneta

Zuzanna82 

Wysłany: 24-10-2005, 16:49   

Cytat:
tu zwracam sie glownie do Myszatego i Zuzanny : zaczynacie za przeproszeniem pier***ic

Myszaty pouszach dostalismy :lol:

Jakby mniej cwaniakow wyczulo darmowa kase z rent to jednak w budzecie zostalo by troche wiecej. Uwazam ze platne studia to jest jednak mysl w koncu w np w usa tak jest i tam nawet "biedota" sobie radzi z oplatami a uczelnie bardziej zabiegaja o potencjalnego studenta co w sumie wyszlo by na dobre.... Jak patrze na ludzi w polsce studiujacych na prywatnych uczelniach to raczej sa to rozdane "papierki inblanko" po wplacie czesnego hmmm niedziwie sie ze tylu wyksztalconych ludzi mamy.
Niewyksztalceni w koncu tez sa potrzebni zeby mial kto mi samochod umyc.
Nie caly elektorat borowskiego i cimoszewicza popral tuska!!

Erewan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 24-10-2005, 16:57   

Jeszcze coś napiszę, bo mnie krew zalewa, jak czytam posty o socjalu Kaczora...

LUDZIE!! Przestańce patrzeć na wszystko z perspektywy swojego dorobkiewiczowstwa i "wyrównanych szans". Zyjecie w SPOŁECZEŃSTWIE, w którym oprócz takich jak Wy - młodych, zdrowych, sprawnych, pięknych i dobrze zarabiających, żyje jeszcze ogrom ludzi z gorszymi widokami na życie - inwalidów, ciężko chorych, zniedołężniałych, osieroconych itd. Życie w SPOŁECZEŃSTWIE charakteryzuje się tym, że nie myślimy tylko o WŁASNYCH DUPSKACH (sorki, musiałem), ale również o tych słabszych. A co byście mówili, gdyby któremuś z Was przytrafiło się jakieś nieszczęście? Nadal byscie krzyczeli, że dacie sobie radę i niech każdy o sobie myśli? Bo kombinować to trzeba umieć, a jak nie umiesz, to się usuń do rynsztoku i nie przeszkadzaj nam w zabawie?

Przypomnijcie sobie, który okres w dziejach więcej zrobił dla narodu - Ciemnogród w Średniowieczu, gdzie "każdy sobie dawał radę sam", czy Pozytywizm i potem znienawidzony przez niektórych system edukacyjny PRL-u, kiedy udało się wreszcie zlikwidować analfabetyzm w Polsce?
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 24-10-2005, 17:38   

Podesłane od Dzejbiego

Zuzanna82 

Wysłany: 24-10-2005, 18:02   

Pele_Tipo napisał/a:
czy nawet od Erewana

co to to nie

Erewan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 24-10-2005, 18:22   

Zuzanna82 napisał/a:
co to to nie
Hę?!
A cóż to za sugestia, Zuzanno przebiegła? ;) Czyżbym był aż tak stary?? :(
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 24-10-2005, 18:25   

Heh

Zuzanna82 

Wysłany: 24-10-2005, 18:30   

Erewan napisał/a:
Hę?!
A cóż to za sugestia, Zuzanno przebiegła? Czyżbym był aż tak stary??

alez skad to mialo dodac Ci wyzszosci nad takimi maluczkimi jak ja.

Erewan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 24-10-2005, 18:35   

Cytat:
alez skad to mialo dodac Ci wyzszosci nad takimi maluczkimi jak ja.

W porządku, czuję sie wyższy... (przyda się, bo rzeczywiście Goliat to ja nie jestem :lol: )
     Moneta

jabko 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 24-10-2005, 19:43   

Erewan napisał/a:
...No to nie wyjeżdżajcie za granicę, tylko róbcie kase w kraju, to nie będzie biednych! Podatki zostaną w kraju, będzie więcej na rozój i emerytury dla starszych...

oj Erewan jak miałem 20 lat to też tak myślałem.
A teraz chciałem załozyć firmę i wyszło ze trzeba miliony papierów do urzędu przynieść, razem zapłacić około 500zł, podać siedzibę czyli z mieszkania zrobić lokal gospodarczy co wiąże się od razu z podniesieniem wszelkich opłat łacznie z podatkami gruntowymi pod mieszkaniem. Po prosru szok. A do tego prawie 2 miechy trzeba to załatwiać.
A tak sie złożyło ze zgłosił się ktoś kto chciał rozdetalować dokumentacje na za miesiąc.
Tak bym zaczął gdybym tylko mógł zarejestrować firmę w 2 dni jak w Stanach lub chociaż 7 dni jak w Czechach.
Kumpel jak już pisałem ma firmę komputerową (sieci itp) zarejestrował się w Czechach w 7 dni i zapłacił 900 koron (120zł), nie musi mieć siedziby, płaci 12% podatku 12% kur....a nie 35% jak by wyszło u nas przy jego dochodach.
Tak właśnie rządzi sie twoje socjalne państwo.
Masz 20 lat i marzenia w głowie - to jest super ale nie znasz realiów. Jak spróbujesz zrobić kasę w kraju to cie zaraz przepisy utrącą, urzędnicy Cie zjedzą przepisami, kupisz laptopa na firmę i za 3 dni masz w domu Urząd Skarbowy (mój szwagier otworzył PUB w Kudowie to też coś niecos wiem) Po roku musiał zamknąć, sanepid, Urząd Skarbowy, rozliczanie co miesiąc a zatem księgowy, oczywiście nie mógł zatrudnić kumpla który chciał robic za 800zł bo musiał mu dać minimum + drugie tyle na obciążenia pracy i gość go wynosił 2500zł.
Ostatnio kupiłem kurtkę i buty. Wiesz gdzie ?? W Czeskim Nachodzie. Ta sama kurtka Reportera 40zł tańsza, buty Mustanga 30zł tańsze. Twoim zdaniem to dlatego że Czesi maja mniejsze podatki bo nie są solidarni i nie dbają o emerytów i rencistów ?? NIee. Są po prostu mądrzejsi i mają przez to w porównaniu jednostkowym na mieszkańca 3x więcej firm płacących podatki. Ale biorą 2x mniejszy podatek. Kasy i tak wychodzi więcej, przedsiębiorcy nie są okradani więc nie wyjeżdżają i wszystkim jest lepiej.
W twojej socjalnej wizji zapewne zaraz byś podniósł podatek mojemu kumplowi bo dość ze z obcego kraju dorabia się na biednych Czechach to jeszcze tak mało płaci. A jak byś mu podniósł to on poszedł by gdzieś indziej.
Tak Twoje państwo socjalne dba o przedsiębiorców a ty piszesz róbcie kase w kraju ??
Jak ??
Masz ideały Erewan ale zero wiedzy praktycznej.

Emf napisał/a:
...Na uzywanie argumentow: jak ktos umie robic kase to wyjedzie, ja zapytam CZEMU wyjedzie?? ...

Właśnie z powodów opisanych powyzej Emf.

Erewan napisał/a:
...Jak chcesz to zrobić, żeby 90% społeczeństwa pracowało, a emerytury brało tylko 10%? ...

Oczywiscie chodziło o wiek produkcyjny czyli poniżej 10% bezrobocia w wieku produkcyjnym a nie 10% społeczestwa całego bo samej młodzieży jest 20% a emerytów 16%.

Pele_Tipo napisał/a:
...Jestescie wydawaloby sie powaznymi bo i starszymi ode mnie czy nawet od Erewana ludzmi, trzymajcie wiec jakis poziom dyskusji....

Erewan napisał/a:
...Wobec tego społeczeństwo pokazało gnojowi, żeby trochę spuścił z tonu ...

Rzeczywiście Pele tu masz rację...kłaniam się nisko. To ja za niżam poziom dyskusji !!

Chłopaki czy wy nie widzicie ze takie państwo solidarne, "sprawiedliwe" według was trwało przez 40 lat w Polsce. Każdy miał prace i kartki na żywnośc. Państwo dbało o każdego.
I co mamy z takiego okresu ??
Ja sie jeszcze troszke załapałem na stanie w kolejce z siostrą przez 5 godzin zeby kupić grapeifruty bo rzucili do sklepu. Wy chyba nie.
Wasza wizja państwa solidarnego opiekującego się starszymi i chorym to też nasz wizja. Tylko że wy przy okazji dajecie zasiłki ludziom którzy ich nie potrzebują a my tylko i wyłącznie niezdolnym do pracy i starym.
Wy potepiacie bogatych i walicie im podatki takie że uciekają z kraju i płacą mniej za granicą a my chcemy brać od nich mniej (a pozostawioną im kasę wydadzą i tak i tak na samochód do którego ja zrobie wycieraczki i też zarobię. Zesputy samochód ty Erewan naprawisz bo jesteś przykładowo mechanikiem, twój kuzyn pracuje na stacji paliw więc jemu też sie polepszy jak bogacz kupi auto itd)
Im więcej bogactwa tym lepiej biedocie - tego nie rozumiecie i to mnie smuci.

Bo bogactwo potępia się na Kubie, w Rosji, Białorusi itp.

Mam dla was młodzieży propozycje bo jako że jesteście przyszłościa narodu i przez pare lat będziecie płacić na mojaemeryturę to chciałbym abyście zarabiali krocie, siedzieli na ciepłych posadkach itp (im wy będziecie bogatsi tym mi będzie lepiej - ale jak wam dopitole 50% podatku jak PiS szumiał rok temu to waszszlag na miejscu trafi)
Spróbujcie w Polsce zrobić kasę - i potem wypowiadajcie się na forum jako ci bardziej dojrzali i rozsądniejsi.

Musze powtórzyć:
"Panie broń mnie przed krajem w którym tępi się bogatych a hołubi solidarną biedotę"
     Moneta

Zuzanna82 

Wysłany: 24-10-2005, 19:56   

jabko napisał/a:
zatem księgowy, oczywiście nie mógł zatrudnić kumpla który chciał robic za 800zł bo musiał mu dać minimum + drugie tyle na obciążenia pracy i gość go wynosił 2500zł.

przyznaje racje na poparcie moj wlasny przyklad musialam zaltwic pewne sprawy i gdybym mogla to zrobic w moim miescie zaplacilabym u notariusza 400zl ale jak to u nas bywa musialam sie udac podwskazany adres i zaplacilam 2200 za ta sam usluge.........
Tez nie jestem za tym zeby na darmozjadow placic ale w sumie co mi innego zostaje....... Czesto gesto wychodzi ze wiecej kasy mam na papierze niz w kieszeni bo sie przyssa takie pijawki (us, zus itp.).
W polsce jest jeden minus zbyt duzo rzeczy pojmowane jest jako towar luksusowy.
dlatego umiejetnosc dbania o wlasne interesy to podstawa kwestia czy robisz to kosztem innych czy nie ale to juz raczej sumienie powinno sie odezwac.......

jabko 

Wysłany: 24-10-2005, 20:16   

Jest kilka problemów:

- państwo socjalne nie wierzy obywatelom, według nich każdy coś ukrywa, jakieś dochody a jak ktos ma kase to napewno ją ukradł (to też widze z postów Erewana i Pele-wrzucili wszystkich bogatych do jednego złodziejskiego worka - widać mało mają tyrających znajomych [a propos pod oknem mam agencję nieruchomości, gość o 19:20 wyszedł do domu, siedzi tam i jeździ za mieszkaniami i działkami od rana do wieczora a potem państwo z racji wysokich zarobków zabiera mu 35% i płaci menelowi który chleje i ostatnio wybił mu szybe w agencji - no ale jeździ mercedesem i ma wybudowany dom więc na pewno to złodziej i mu sie należało z tą szybą !!])

- państwo socjalne nie wspomaga tych co są sprytni i umieją tylko tych co nie umieją (w ten sposób wszyscy równają w dół zamiast w górę i wszyscy w kraju są biedni zamiast bogaci - i trwa to wiecznie - u nas już 60 lat )

- w państwie cocjalnym kasę która jest wydaje sie na zasiłki zamiast na edukację itp (w efekcie jest coraz gorzej zamiast coraz lepiej)

I tak dalej i tak dalej
     Moneta

Pele_Tipo 

Wysłany: 24-10-2005, 21:19   

jeszcze sie powtorze : gdyby bylo wiecej mercedesow i wiecej biedoty, ktora nie ma na chleb, lub nie ma za co sie leczyc i uczyc, wiec kolko sie zamyka, to tym bardziej byloby wiecej takich co by chcieli w takim mercu szyby powybijac czy aluski podpie****ic

a ja chcialbym sie dorobic uczciwie, pracujac na socjal reszty panstwa, ale majac takiego "mercedesa" nie martwic sie o to ze ktos mi szyby powybija wiedzac ze kazdy ma zapewnione to minimum na szame, ze kazdy jak chce to moze sie uczyc i jak zachoruje to ma sie gdzie leczyc

PYTANIE: Co jesli ktos z was (czego oczywiscie nie zycze) zachorowalby na raka ??
macie jakiekolwiek pojecie jakie juz teraz jaja odchodza w tym temacie w szpitalach ?? W panstwie Tuska kazdy obywatel nie zarabiajacy kroci czyli de facto prawie polowe spoleczenstwa nie byloby stac na chemie i drogie leki, nie wspominajac o jakichkolwiek przeszczepach o ktorych mogliby sobie pomarzyc. Zeby nie powiedziec ze gdyby ktos z was zachorowal (tfu tfu) to bylibyscie wlasnie wsrod nich.

Jabko: wlasnie tyrajacych znajomych mamy sporo. Szlag mnie trafia gdy widze ze porzadny czlowiek po technikum nie ma szans na godne zycie w panstwie liberalnym, zero perspektyw przy obecnym bezrobociu... pozostaje nadzieja na zmiany na lepsze oraz kombinacje, szukanie pracy po znajomosci itd itd... A co gdy kombinacje nie wystarczaja, co gdy nie maja za co utrzymac rodziny, albo tym bardziej gdy ktos z niej choruje (patrz temat raka). CO MAJA ROBIC CI LUDZIE ?? czy na dobra sprawe pozostaje im cos RACJONALNEGO do wyboru oprocz zlodziejstwa, zebrania, prostytucji, no czego jeszcze ??

Czy jesli polacy juz sa mitycznymi zlodziejami, na calym swiecie tak o nas mowia, to co by bylo gdyby takich wyzej opisanych przypadkow powstalo krocie, a przypomnijmy ze przypadkow drogich chorob jest coraz WIECEJ a nie mniej.

Zuzanna82 

Wysłany: 24-10-2005, 21:27   

Pele_Tipo napisał/a:
a ja chcialbym sie dorobic uczciwie, pracujac na socjal reszty panstwa, ale majac takiego "mercedesa" nie martwic sie o to ze ktos mi szyby powybija wiedzac ze kazdy ma zapewnione to minimum na szame, ze kazdy jak chce to moze sie uczyc i jak zachoruje to ma sie gdzie leczyc

To jest wlasnie utopia Pele

"Ja jestem Polakiem nie kradne samochodow i nie jestem pijakiem......"

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 24-10-2005, 21:55   

Utopia jets ze wszysyc beda mieli po rowno a panstwo bedzie na to lozyc...
Pele pracujac na socjal panstwo... na tych wszystkich pijakow co calymi dnaimi siedza przed budka z piwem, na ich ubezpieczenie, na ich leczenie, na ich zasilki?

A ja zadam troche inne pytanie...
Byliscie gdzies poza granicami z pewnoscia wiekszosc z was tak , i co ?
W wiekszosci krajow idac ulicami czuje sie zupelnie inny klimat niz u nas ?
I dlaczego ? Hmm dlaczego ?

Teraz prosze o wypowiedzi :-) :evil:
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 24-10-2005, 22:11   

Panstwo socjalne to zlo ;)
Napewno w skrajnym stopniu tak.

jabko napisał/a:
- państwo socjalne nie wspomaga tych co są sprytni i umieją tylko tych co nie umieją (w ten sposób wszyscy równają w dół zamiast w górę i wszyscy w kraju są biedni zamiast bogaci - i trwa to wiecznie - u nas już 60 lat )

- w państwie cocjalnym kasę która jest wydaje sie na zasiłki zamiast na edukację itp (w efekcie jest coraz gorzej zamiast coraz lepiej)

Pawel, a czy wiesz moze jakie sa najbogatsze panstwa unii??
Nie zaprzeczysz chyba ze jest to skandynawia.
A o ile wiesz Skandynawia ma najbardziej rozbudowany socjal jaki moze byc ;)

assistance   Moneta

Zuzanna82 

Wysłany: 25-10-2005, 00:06   

Pele_Tipo: jako ze tak hmmm idealu szukasz polecam Platona "Panstwo"
Mupik: inne klimaty nie sadze raczej bardziej ukryte brudy, u nas to wszystko jeszcze nawierzchu a innym udalo sie juz zepchnac to w zakamarki gdzie zaden "turysta" niezaglada.
Szwecja hmmm co do socjala to sie zgadzam nigdzie tak dobrze nie ma ale juz sie na tym przejechali i teraz mysla co dalej.......Z tym ze Polak jaki by niebyl zawsze wszystkim sie podzieli tzn. taki przyklad idac na impreze rzucasz paczke fajek na stol i nie patrzysz kto ile bierze i jest ok a w Szwecji kazdy trzyma fajki przy dupie a jak czestuje to nie z paczki tylko sam ci jednego wyciagnie.

jabko 

Wysłany: 25-10-2005, 06:48   

Emf napisał/a:

Pawel, a czy wiesz moze jakie sa najbogatsze panstwa unii??
Nie zaprzeczysz chyba ze jest to skandynawia.
A o ile wiesz Skandynawia ma najbardziej rozbudowany socjal jaki moze byc ;)

ot Emfie :partyman:
Czekałem kto wyciągnie zimnych skandynawów. Bravo.

Jednak Emil Szwecja na przykład rzeczywiście ma ogromny socjal i trwa w nim około 45lat z tym że ten fenomen juz sie kończy i Szwecja bankrutuje i to poraz drugi. Zobaczymy w najbliższych latach ale na pewno będą ciąć.
Ale cała skandynawia rzeczywiscie ma dosć duzy socjal i wysoki poziom życia. Tylko drogi Emfie na taka sytuację trzeba najpierw zarobic. Oni praktycznie od zawsze byli zdyscyplinowani i zawsze wspomagali przedsiębiorczość.
Nie czytałes jak z konwoju bankowego wypadł worek kasy ?? Gościu z ulicy odniósł do banku. SZOK po prostu. ot tacy ludzie.

W niemczech przed Bismarkiem nie było emerytur wcale, system okrutny ale państwo stało się bogate teraz mieli coraz większy socjal a zobacz co sie dzieje dzisiaj - juzsie wycofują i robia to co trzeba. WV sięrestrukturyzuje a państwo nie podnosi świadczeń jak co roku. Wpuszczają polskich informatyków. Właśnie oni zawsze tacy byli że robiato co trzeba mimo ze to cieżkie.
Twoja Szwecja była fenomenem Europejskim ideałem państwa opiekuńczego. W latach 90 skandynawskie złudzenie, że można pogodzić państwo socjalne z racjonalną gospodarką, zawaliło się z hukiem i ludzie jak w Argentynie potracili wszystko co mieli w bankach.

Wnioski są proste.
Można utrzymywać socjal jak sie juz jest bogatym a do tego dochodzi się cieżko.
Socjal musi być jak najmniejszy i jak najtrudniejszy do uzyskania.

Ty mnie nie zrozum że ja chce zeby emeryci umierali pod płotami jak w niemczech przed Bismarkiem.
Socjal musi być - to logiczne - w końcu to nasi ojcowie i my w przyszłości.
Jednak bezrobotny powinien co tydzień byc w Urzędzie Pracy sie pokazać. Po odmówieniu 2x pracy tracić zasiłek. Pracować na rzecz oczyszczania miast za zasiłek a nie siedzieć w domu. To spowoduje że nie będzie dostawał zasiłku misiek który pracuje na lewo w niemczech bo nie bedzie co tydzień tu wracał sie meldować. A leserzy którzy teraz siedzieli za darmo i brali na flaszke dostana po dupie. Czy to jest niesprawiedliwe ?? Że za wypłatę trzeba grabić liście ??
     Moneta

szwagier 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 25-10-2005, 09:13   

Głosuję na Lecha Kaczyńskiego.

Na pewno nie zagłosuję na Donalda Dyzmę. Przede wszystkim Platforma jest równie populistyczna jak Samoobrona. Przykładem może być 3x15, koncepcja całkowicie niedopracowana. Już w trakcie kampanii dopisywali do swoich podatków kwotę wolną bo takie było zapotrzebowanie...

Osoby które głosują na Tuska myślą, że wszyscy będą bogaci, piękni i zdrowi, jak biznesmeni i politycy Platformy, typu Piskorski, Zagórny, Lewandowski, Bielecki. To mit i iluzja, podobnie jak program PO którego nie było. Jednak ludzie chcą wierzyć w taki miszmasz i slogany.

Platforma i jej król są nadzy, to są kukiełki i marionetki bez kręgosłupa. Pójdą tam gdzie wiatr zawieje.

Polska Tuska to Polska Millera, Piskorskiego, Kwaśniewskiego. Miller zdecydowanie powiedział, że będzie głosował na Tuska. Ostatnio Tuska poparł Urban. To jest cały czas ta sama różowo-czerwona sitwa.

Rozwój gospodarczy może zapewnić tylko Polska uczciwa i nieskorumpowana. Polska prawa i sprawiedliwości

Lech Kaczyński swoją postawą daje gwarancję uczciwości – to jest prawdziwa wartość Urzędu Prezydenta.

Dlaczego tak ważna jest uczciwość w gospodarce? Tylko ona daje możliwość prawdziwej konkurencji na rynku, konkurencyjne podmioty to konkurencyjny kraj przyciągający inwestycje. Inny przykład, korupcja w zakresie pozwoleń na budowę powoduje, że to urzędnicy się dorabiają wydając “deficytowe” zezwolenia. Ta reglamentacja oznacza łapówki dla urzędników i brak terenów na budowę nowych mieszkań i domów. Ceny domów i mieszkań są wyższe bo mniejsza jest ich podaż i wszystko się wiąże z “dodatkowymi” opłatami i przede wszystkim czasem inwestycji.

To PiS chce stworzyć prawdziwy rynek, czyli bez korupcji, gdzie jest swoboda i brak przeszkód w realizacji inwestycji. I to jest prawdziwa wolność i korzyść dla wszystkich uczciwych obywateli. W tej chwili zarabiają ci co maja układy z urzędnikami i oczywiście urzędnicy którzy dostają swoją dolę. Uczciwi przedsiębiorcy popierają Lecha Kaczyńskiego. Jednak ci uczciwi są mniej widoczni, nie zasiadają w radach biznesu i innych kręgach wzajemnej adoracji.

To PiS ma konkretny program zmiany funkcjonowania urzędów pracy. Urzędnicy będą wynagradzani za zmniejszanie liczby bezrobotnych. Urzędy pracy będą przedstawiały indywidualne oferty osobom bezrobotnym. Osoba bezrobotna będzie musiała sprawdzać oferty dla niej przeznaczone w urzędzie pracy lub na swoim koncie w Internecie. Osoba bezrobotna zostanie zmuszona i nauczona aktywności chociażby przez konieczność obejrzenia kilku ofert w ciągu miesiąca.

Urzędy pracy będą przedstawiały oferty z Polski i z zagranicy. W urzędzie pracy powstanie dział, którego zadaniem będzie nawiązanie współpracy z urzędami pracy w Unii Europejskiej i z wiodącymi firmami w zakresie pośrednictwa pracy w Europie. To PiS ma konkretne zdrowo rozsądkowe rozwiązania. To PiS jest nowoczesny i europejski, a Platforma zaściankowa. Tusk powtarza jakieś frazesy, że kandyduje by ktoś nie musiał wyjeżdżać szukać pracy w Europie. To jest taki frazes, że aż przykro. Przecież im więcej osób znajdzie dobrą pracę zagranicą tym łatwiej będzie znaleźć pracę w Polsce i tym wyższe będą zarobki – dążące do europejskiego poziomu.

Na temat Tuska jedna rzecz przychodzi na myśl: Donald Dyzma. To jest człowiek, który właściwie zajmuje się tworzeniem kolejnych partii i wychodzeniem z tych które upadły. Plastuś w rękach Wałęsy i całego układu powiązań. Skąd się wywodzi Tusk? Z różowej Unii Demokratycznej, później KLD (Kongres Liberalno-Demokratyczny Bieleckiego), później Platforma. To jest grupa ludzi odpowiedzialna za wprowadzenie programu NFI – świadectw udziałowych, gdzie każdy miał poznać siłę swoich pieniędzy:) To Lewandowski wprowadził ten eksperyment, który okazał się totalną klapą. NFI obecnie to jest państwo w państwie i gospodarcza przestępczość.

Głosuję na Lecha Kaczyńskiego by zmienić Polskę.

Przekaż ten e-mail swoim koleżankom i kolegom. Nie bądźmy konformistami , którym się nie chce iść do wyborów.

Zróbmy coś dla Polski, przekonajmy kilka osób.

[ Dodano: 25-10-2005, 09:13 ]
Głosuję na Lecha Kaczyńskiego.

Na pewno nie zagłosuję na Donalda Dyzmę. Przede wszystkim Platforma jest równie populistyczna jak Samoobrona. Przykładem może być 3x15, koncepcja całkowicie niedopracowana. Już w trakcie kampanii dopisywali do swoich podatków kwotę wolną bo takie było zapotrzebowanie...

Osoby które głosują na Tuska myślą, że wszyscy będą bogaci, piękni i zdrowi, jak biznesmeni i politycy Platformy, typu Piskorski, Zagórny, Lewandowski, Bielecki. To mit i iluzja, podobnie jak program PO którego nie było. Jednak ludzie chcą wierzyć w taki miszmasz i slogany.

Platforma i jej król są nadzy, to są kukiełki i marionetki bez kręgosłupa. Pójdą tam gdzie wiatr zawieje.

Polska Tuska to Polska Millera, Piskorskiego, Kwaśniewskiego. Miller zdecydowanie powiedział, że będzie głosował na Tuska. Ostatnio Tuska poparł Urban. To jest cały czas ta sama różowo-czerwona sitwa.

Rozwój gospodarczy może zapewnić tylko Polska uczciwa i nieskorumpowana. Polska prawa i sprawiedliwości

Lech Kaczyński swoją postawą daje gwarancję uczciwości – to jest prawdziwa wartość Urzędu Prezydenta.

Dlaczego tak ważna jest uczciwość w gospodarce? Tylko ona daje możliwość prawdziwej konkurencji na rynku, konkurencyjne podmioty to konkurencyjny kraj przyciągający inwestycje. Inny przykład, korupcja w zakresie pozwoleń na budowę powoduje, że to urzędnicy się dorabiają wydając “deficytowe” zezwolenia. Ta reglamentacja oznacza łapówki dla urzędników i brak terenów na budowę nowych mieszkań i domów. Ceny domów i mieszkań są wyższe bo mniejsza jest ich podaż i wszystko się wiąże z “dodatkowymi” opłatami i przede wszystkim czasem inwestycji.

To PiS chce stworzyć prawdziwy rynek, czyli bez korupcji, gdzie jest swoboda i brak przeszkód w realizacji inwestycji. I to jest prawdziwa wolność i korzyść dla wszystkich uczciwych obywateli. W tej chwili zarabiają ci co maja układy z urzędnikami i oczywiście urzędnicy którzy dostają swoją dolę. Uczciwi przedsiębiorcy popierają Lecha Kaczyńskiego. Jednak ci uczciwi są mniej widoczni, nie zasiadają w radach biznesu i innych kręgach wzajemnej adoracji.

To PiS ma konkretny program zmiany funkcjonowania urzędów pracy. Urzędnicy będą wynagradzani za zmniejszanie liczby bezrobotnych. Urzędy pracy będą przedstawiały indywidualne oferty osobom bezrobotnym. Osoba bezrobotna będzie musiała sprawdzać oferty dla niej przeznaczone w urzędzie pracy lub na swoim koncie w Internecie. Osoba bezrobotna zostanie zmuszona i nauczona aktywności chociażby przez konieczność obejrzenia kilku ofert w ciągu miesiąca.

Urzędy pracy będą przedstawiały oferty z Polski i z zagranicy. W urzędzie pracy powstanie dział, którego zadaniem będzie nawiązanie współpracy z urzędami pracy w Unii Europejskiej i z wiodącymi firmami w zakresie pośrednictwa pracy w Europie. To PiS ma konkretne zdrowo rozsądkowe rozwiązania. To PiS jest nowoczesny i europejski, a Platforma zaściankowa. Tusk powtarza jakieś frazesy, że kandyduje by ktoś nie musiał wyjeżdżać szukać pracy w Europie. To jest taki frazes, że aż przykro. Przecież im więcej osób znajdzie dobrą pracę zagranicą tym łatwiej będzie znaleźć pracę w Polsce i tym wyższe będą zarobki – dążące do europejskiego poziomu.

Na temat Tuska jedna rzecz przychodzi na myśl: Donald Dyzma. To jest człowiek, który właściwie zajmuje się tworzeniem kolejnych partii i wychodzeniem z tych które upadły. Plastuś w rękach Wałęsy i całego układu powiązań. Skąd się wywodzi Tusk? Z różowej Unii Demokratycznej, później KLD (Kongres Liberalno-Demokratyczny Bieleckiego), później Platforma. To jest grupa ludzi odpowiedzialna za wprowadzenie programu NFI – świadectw udziałowych, gdzie każdy miał poznać siłę swoich pieniędzy:) To Lewandowski wprowadził ten eksperyment, który okazał się totalną klapą. NFI obecnie to jest państwo w państwie i gospodarcza przestępczość.

Głosuję na Lecha Kaczyńskiego by zmienić Polskę.

jest Vectra 2,5V6

Zuzanna82 

Wysłany: 25-10-2005, 10:27   

"Polacy zobaczyli braci Kaczyńskich już w 1962 roku, na ekranach kin. Lech i Jarosław, urodzeni 18 czerwca 1949 roku w Warszawie, byli jasnowłosymi gwiazdami znanego filmu dla dzieci „O dwóch takich, co ukradli księżyc". Tak samo jak na filmie psocą w realnym świecie. Lech zastępuje brata na klasówkach z przedmiotów humanistycznych, zaś Jarosław specjalizuje się w naukach ścisłych. W końcu, obaj trafiają do różnych liceów."
Ciekawe w jakich dziedzinach teraz sie beda zamieniaci. Lech do Jarka:"nie lubie tego Putina pojedz za mnie....." Jarek odp:"Dobrze Leszku ale ty za to spotkasz sie z Rokita" :lol:

kamin 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 25-10-2005, 10:47   

Moim zdaniem, pod rządami PiS nasze państwo będzie rozwijać się doskonale. Młodzi, mądrzy i sprytni będą wyjeżdżać. Zostaną emeryci, renciści i bezrobotni. Gospodarka ruszy jak z kopyta. Hehe.
Może nawet my, jako biedni użytkownicy starych fiatów, doczekamy się jakiejś socjalnej pomocy. W budżecie jest przecież mnóstwo pieniędzy, które zamiast na rozwój państwa można przeznaczyć dla ubogich i bezrobotnych.
Z pewnścią bardziej zachęci ich to do pracy.
Pozdrawiam.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi