Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kto prezydentem c.d.
Autor Wiadomość
madzia. 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 25-10-2005, 11:39   

szwagier napisał/a:
Ostatnio Tuska poparł Urban

szwagier napisał/a:
Przede wszystkim Platforma jest równie populistyczna jak Samoobrona.

hmmm zas Kaczyńskiego poparł nie kto inny jak wielce populistyczny Andrzejek w biało-czerwonym krawacie

szwagier napisał/a:
Urzędy pracy będą przedstawiały indywidualne oferty osobom bezrobotnym. Osoba bezrobotna będzie musiała sprawdzać oferty dla niej przeznaczone w urzędzie pracy lub na swoim koncie w Internecie. Osoba bezrobotna zostanie zmuszona i nauczona aktywności chociażby przez konieczność obejrzenia kilku ofert w ciągu miesiąca.
to jest żart? na koncie w internecie? już widzę jak PUP w moim mieście zakłada konta dla bezrobotnych w internecie

no i dziękowac teraz bedziemy o. Rydzykowi za wszystko ...oj się zacznie teraz, się zacznie

cholera a ja na temat polityki nie rozmawiam

jabko 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 25-10-2005, 11:52   

szwagier napisał/a:
Dlaczego tak ważna jest uczciwość w gospodarce? Tylko ona daje możliwość prawdziwej konkurencji na rynku, konkurencyjne podmioty to konkurencyjny kraj przyciągający inwestycje. Inny przykład, korupcja w zakresie pozwoleń na budowę powoduje, że to urzędnicy się dorabiają wydając “deficytowe” zezwolenia. Ta reglamentacja oznacza łapówki dla urzędników i brak terenów na budowę nowych mieszkań i domów. Ceny domów i mieszkań są wyższe bo mniejsza jest ich podaż i wszystko się wiąże z “dodatkowymi” opłatami i przede wszystkim czasem inwestycji.

szwagier ty w zasadzie dobrze piszesz.
Tylko tak jakby pomyliłeś kandydatów.
Bo to właśnie PiS Kaczyńskich chce mnożyć przepisy, ulgi, dotacje, programy, podatki
a PO Tuska chce zmniejszać podatki, przepisy, programy, dotacje itp.

pamietaj Tusk to ten wyższy, chudszy.
Kaczyński to ten mniejszy, grubszy co ma brata bliźniaka.
     Moneta

Erewan 

Województwo: Mazowieckie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 25-10-2005, 14:26   

Tak sobie poczytałem Wasze posty z dwóch dni i dochodze do jednego wniosku - przykrego, ale prawdziwego... Większość Polaków nie ma na żaden temat własnego zdania, za to świetnie potrafi klepać farmazony ogłaszane w mediach i w dodatku organizować krucjaty na myślacych "inaczej".

jabko, na przykład w ostatnich postach zaczął pisac wreszcie do rzeczy... =D> Nie zauważył jednak biedaczysko, ze co chwila zmienia zeznania, a niedługo zacznie się w nich plątać ;) Z jednej strony socjal bee, z drugiej - trzeba sie troszczyć o emerytów. Z jednej strony "niech każdy radzi sobie sam", a z drugiej strony -trzeba pomagać biednym. Z jednej strony ma dobre pomysły co do bezrobotnych (popieram w całej rozciągłości), ale z drugiej - kto ma na te działania dać pieniądze? Przecież żeby dać bezrobotnemu za sprzątanie liści, to najpierw paru pracujących musi podatki zapłacić, a jak połowa z nas wyjedzie za granicę, to od kogo te podatki brać?

Z jednej strony ma racje co do niebotycznie rozrośniętego systemu papierkowego w Polsce i gigantycznych kosztów działalności, ale z drugiej ciagle przekonuje wszystkich, że Polacy są uczciwi i zgodnie z prawem fortuny robią. Jeśli inni moga robić te fortuny LEGALNIE przy tej całej papierkowej robocie, to czemu Ty nie możesz? Chcesz zbijać fortunę, a nie masz 500PLN na papiery? Nie oszukujmy sie, przecież gdyby było, jak piszesz, to nikt by tych przepisów nie wymyślał - po prostu Polacy to specyficzny naród, którego jak się za m... nie złapie, to wszystko kombinuje i kręci, gdzie się da...

Po kolejne, chciałem skromnie zauważyć, że wcale nie jestem za państwem socjalnym, tylko za państwem, które pomaga słabszym... POMAGA, a nie utrzymuje... [-X Wszyscy buńczucznie broniący Tuska i liberałów przemilczeli moje pytanie, co by zrobili, gdyby nie byli tacy piękni i młodzi, jacy są teraz, tylko np. niepełnosprawni, nieuleczalnie chorzy, osieroceni etc. etc. Też byście krzyczeli, że każdy sobie da radę sam?

No i po ostatnie - nie porównujcie Polski do Szwecji, bo, jak juz wspomniałem, Polak to specyficzny człowiek... Dma przykład Szwajcarii... Wiecie dlaczego Szwajcaria jest BOGATA? Nie dlatego, że trzyma pieniądze innych... Tam po prostu ludzie żyją SKROMNIE. Nikt tam nie kupuje nowych ciuchów co 2 dni, a auta co 2 lata, nikt nie chodzi obwieszony złotem i nie stawia domów jak stodoły albo hangary lotnicze, żeby tylko sie pokazać i "mieć" więcej od sąsiada... A teraz wyobraźcie sobie, że Polacy przy takich pieniądzach, jakie mają Szwajcarzy, żyją skromnie - buahahahahaha :lol: Świetny dowcip, prawda?

Tyle w telegraficznym skrócie, bo na więcej nie mam ochoty - i tak mnie zakrzyczą tutaj... :P

Dla wyjaśnienia - NIE JESTEM ZWOLENNIKIEM KACZYŃSKIEGO...
Tuska też nie... :P
     Moneta

Zuzanna82 

Województwo: Other
Wysłany: 25-10-2005, 14:39   

Erewan napisał/a:
przemilczeli moje pytanie, co by zrobili, gdyby nie byli tacy piękni i młodzi, jacy są teraz, tylko np. niepełnosprawni, nieuleczalnie chorzy, osieroceni etc. etc. Też byście krzyczeli, że każdy sobie da radę sam?

hmmm znam wielu ludzi niepelnosprawnych zarowno tych od urodzenia jak i naskutek nieszczescia i daj sobie moim zdaniem swietnie rade sadze ze tez dalabym sobie rade nawet w obliczu tragedii mysle ze to kwestia charakteru.....
jedyne co mnie boli to to ze dostep lekow jest ograniczony zewzgledu na zasobnosc portfela co niepowinno miec miejsca nigdzie na swiecie niewazna czy to Polska czy Afryka jesli istnieje lekarstwo na dana chorobe kazdy powinien miec do niego dostep.

Erewan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 25-10-2005, 14:45   

Zuzanna82 napisał/a:
jedyne co mnie boli to to ze dostep lekow jest ograniczony zewzgledu na zasobnosc portfela co niepowinno miec miejsca nigdzie na swiecie niewazna czy to Polska czy Afryka jesli istnieje lekarstwo na dana chorobe kazdy powinien miec do niego dostep.

Czyli jednak nie dają sobie rady świetnie sami, bo państwo albo refunduje im leki (chociaż część), albo teoretycznie powinno... ;) Ale nie bójcie się, niedługo liberałowie dadzą wolną rękę koncernom farmaceutycznym (bo przecież trzeba uwalniać gospodarkę od sterowania centralnego) i trzeba będzie sprzedać Temprunię, żeby Aspirynkę kupić... #-o
     Moneta

jabko 

Wysłany: 25-10-2005, 14:48   

Erewan napisał/a:
jabko, na przykład w ostatnich postach zaczął pisac wreszcie do rzeczy... Nie zauważył jednak biedaczysko, ze co chwila zmienia zeznania, a niedługo zacznie się w nich plątać Z jednej strony socjal bee, z drugiej - trzeba sie troszczyć o emerytów. Z jednej strony "niech każdy radzi sobie sam", a z drugiej strony -trzeba pomagać biednym.

Erewan widać niedokładnie czytasz to co piszę a jednocześnie ja piszę czasami w róznych znaczeniach.
Przeważnie jak pisze socjal to socjal=rozbudowany socjal (nie ten dla kilku ludzi naprawdę chorych tylko ten dla pijaków)
Aczkolwiek socjal sam w sobie jest niezdrowy (ale ograniczyć do zera się go nie da) Czyli chodzi mi o "jak najmniejszy" socjal a nie o jego całkowitą likwidację

Erewan napisał/a:
Z jednej strony ma dobre pomysły co do bezrobotnych (popieram w całej rozciągłości), ale z drugiej - kto ma na te działania dać pieniądze? Przecież żeby dać bezrobotnemu za sprzątanie liści, to najpierw paru pracujących musi podatki zapłacić, a jak połowa z nas wyjedzie za granicę, to od kogo te podatki brać?

Skąd brać na to pieniądze ?? Toż własnie o to mi chodzi. Skąd ??
A ty stoisz na stanowisku że mam sie solidaryzować i płacić zasiłki pijakom.
A ja właśnie pytam SKĄD kasa jak wyganiasz płacących duże podatki za granice bo tworzysz durne przepisy i koszty.

A co do sprzątania liści to chodzi o sprzątanie za zasiłek.
Ci co maja zasiłek teraz za to że siedzą w domu maja sprzątać miasto.
Czyli nic nie dołoże a będzie czysto.

Ogólnie chodzi o nie wypłacanie zasiłku za darmo. Po pierwszym miesiącu bezrobotnego zaganiać ludzi do prac w mieście
Teraz płacisz zasiłek a oni siedzą w domu.
     Moneta

Zuzanna82 

Województwo: Other
Wysłany: 25-10-2005, 14:50   

Erewan napisał/a:
nie dają sobie rady świetnie sami

raczej nie kazdy ma laboratorium przy domu na wlasny urzytek wiec musi korzystac z laski nielaski innych kwestia jednak samo organizacji i jesli przykladowo Afryka wziela by sie sama za siebie a nie liczyla na pomoc innych, ktorzy patrza na nia jak na idealne "wysypisko" tez by dala sobie rade.

Erewan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 25-10-2005, 14:57   

No wreszcie, jabkp. dochodzimy do konsensusu =D> Widac z tego, ze obaj mamy podobne zdanie, tylko każdy z nas jego realizacje inaczej widzi ;) Ja tez nie jestem za sponsorowaniem PIJAKÓW z Twoich pieniędzy... :) Poza tym, jak już nadmieniłem, ja też chcę jak najmniejszej liczby przepisów, ale rozumiem również, że bez pewnych uregulowań prawnych Polacy kradną na potęgę gdzie się da. Popatrzcie - za komuny było mniej przepisów i nie kradli?

jabko napisał/a:
A co do sprzątania liści to chodzi o sprzątanie za zasiłek.
Ci co maja zasiłek teraz za to że siedzą w domu maja sprzątać miasto.
Czyli nic nie dołoże a będzie czysto.
=D>

jabko napisał/a:
Ogólnie chodzi o nie wypłacanie zasiłku za darmo. Po pierwszym miesiącu bezrobotnego zaganiać ludzi do prac w mieście
Teraz płacisz zasiłek a oni siedzą w domu.

Tu się nie zgodze. Dawno nie byłeś na bezrobociu chyba ;) W dzisiejszych czasach znalezienie pracy w miesiac graniczy z cudem... Mój ojciec był kierownikiem w byczej firmie samochodowej (TRW Pruszków) - jak się wypisał z tego bajzlu, to pół roku szukał DOBREJ pracy i znalazł, jest teraz dyrektorem zakładu na 350 osób, ale SZUKAŁ tej dobrej roboty PONAD pół roku. Myślisz, ze znalazłby w miesiąc, a jak nie, to do sprzątania lisci? I kiedy niby miałby szukać pracy, w parku grabiąc kasztany?

Znaleźć robotę w miesiac to jest dopiero UTOPIA! :lol:
     Moneta

madzia. 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 25-10-2005, 21:18   

Erewan, może głupi przyklad:firma w której pracuje podłapala dużą robotę i na gwałt potrzebowała dodatkowych pracownikó,szef zadzwonił do pośredniaka i oni skierowali do nas kilku nowych ludzi (fakt praca tylko na czas ograniczony,ale z nadgodzinami i niezłą stawką godzinową)pracowali tydzień i przyszli do szefa z prośbą o wyplacenie zaliczki:bo żona chora, bo dzieci na utrzymaniu,bo to,bo siamto, szef wyplacił i w poniedziałek w pracy z kilkorga z nich stawił się tylko jeden, reszta prace już miała głęboko w ..... i wiesz co się okazało, ze to norma
wniosek?morał?każdy niech wyciągnie sobie sam

Erewan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 25-10-2005, 21:25   

No i właśnie dlatego, madziu, w Polsce jest TAK DUŻO PRZEPISÓW, żeby z jednej strony jabka głowa bolała, a z drugiej, żeby sie takie sytuacje nie zdarzały, jak opisujesz... Polak potrafi... :evil:

Jak już napisałem wczesniej - w Szwajcarii czy Szwecji sytuacja nie do pomyślenia... dopóki Polacy tam nie przyjada do pracy :lol:
     Moneta

jabko 

Wysłany: 25-10-2005, 21:50   

No widzisz patrzysz na to samo a widzisz co innego.
Właśnie przepisy dotyczące zaliczek (kiedy przysługuje, kiedy można wypłacić, kiedy sięnalezy itp ) są kompletnie niepotrzebne.
Wypłata należy się po przepracowaniu i tyle. Jak nie zapłacą to do sądu pracy.

A zaliczka to już dobra wola pracodawcy. Nie chce - nie płaci.
Co prawda nie znam rzepisów tak dokładnie ale na pewno w prawie pracy kilka razy jest wspomniane słowo zaliczka i 100 innych niepotrzebnych tam.
Przez to książeczka ma 100 stron zamiast trzech i nikt jej nie rozumie.
Trzeba doradców zeby rozwikłac durne zapisy a im wiecej tych zapisów tym bardziej można pod któryś podciągnąć przekręt.

I co ty tak ciagle narzekasz na Polskę i nasze społeczeństwo.
Każdy kombinuje ale jeśli prawo jest jasne to nie da się kombinować i tu właśnie rola rządu.
Mądre, krótkie, jasne przepisy nie pozostawiające żadnych możliwości interpretacji
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 25-10-2005, 22:12   

Erewan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 25-10-2005, 22:17   

jabko przybył i znowu się wesoło na forum zrobiło... Ech, jabko, jabłuszko, niby masz całkiem sporo latek na karku i porządne szkoły skończyłeś, a wnioski niektóre zapodajesz na forum takie, jak mały Kazio z przedszkola...

jabko napisał/a:
Właśnie przepisy dotyczące zaliczek (kiedy przysługuje, kiedy można wypłacić, kiedy sięnalezy itp ) są kompletnie niepotrzebne.

Dowcipne... Widocznie BYŁY potrzebne, skor ktoś je wymyślił... A jak na przykład wyobrażasz sobie zakup mebli na zamówienie za, powiedzmy, 10 tysiaczków... Prowadzisz sklep meblowy, wpada klient, zamawia RÓŻOWY narożnik i komplet mebli stołowych za taka sumę. Ty jako porządny sprzedawca skłądasz zamówienie na takie mebelki w fabryce, oni Ci za 4 tygodnie przywożą toto na sklep, dwonisz do klienta, ze są do odbioru, a on Ci na to, że już kupił gdzie indziej w międzyczasie i możesz go w trabkę pocałować... Fabryka ma w d... głęboko, czy klient towar odebrał, bo z Tobą interesy robią, więc szpilą o kasę za wykonane zamówienie. I KTO CI TERAZ KUPI TAKIE RÓŻOWE CUDO, żebyś mógł fabryce zapłacić? Postoi toto rok albo i dłużej na wystawie, a Ty żeby nie pójść z torbami oddasz komuś za 1/3 ceny... WŁAŚNIE DLATEGO WYMYŚLONO ZALICZKI, jabłuszko. Tak trudno to pojąć?

Z pracą jest jak z meblami. Ty się nachetasz jak koń pociagowy, zleceniodawca się wypnie, a Ty się bujaj po sądach o pieniądze... Zaliczki mają w zamierzeniu zdyscyplinować OBIE strony umów (nie tylko o pracę). No, ale jabko ufa bezgranicznie wszystkim wokoło, szczęście ma wyjatkowe do dobrych ludzi :D

Jedźmy dalej...
jabko napisał/a:
Przez to książeczka ma 100 stron zamiast trzech i nikt jej nie rozumie.

Połowa społeczeństwa tych 3 też by nie zrozumiała... Bo czytać ze zrozumieniem nie potrafi, co dobitnie pokazały tegoroczne matury #-o A swoją droga, ciekawe co chcesz na zaledwie 3 stronach zapisać, skoro same przepisy końcowe zajmują kilka(naście)...

jabko napisał/a:

Ja???? A kto ma za złe Narodowi, że wybrał DEMOKRATYCZNIE Kaczyńskeigo na prezydenta?? Ja czy Ty? :P

jabko napisał/a:
Każdy kombinuje ale jeśli prawo jest jasne to nie da się kombinować i tu właśnie rola rządu. Mądre, krótkie, jasne przepisy nie pozostawiające żadnych możliwości interpretacji

Idealista, widzę. żeby przepis był krótki, to musiałoby go w ogóle nie być. :lol:
A to Twoje "każdy kombinuje" obnaża tok rozumowania większości społeczeństwa: "ja kradnę? nie, ale przecież wszyscy kradną" ;) Ja nie kombinuję :P
     Moneta

Pele_Tipo 

Wysłany: 25-10-2005, 22:23   

wreszcie jakies podsumowania, jakies wnioski, chociaz niektore rozumowania zaczynaja przeczyc same sobie jakby tak porownac posty Jabka sprzed tygodnia i obecne :roll:

Ja juz nie poruszam tematu, bo i tak bardzo duzo chyba powiedzialem, a ostatnie kwestie wyczerpal Erewan... =D>

Erewan napisał/a:
jabko napisał/a:

Ja???? A kto ma za złe Narodowi, że wybrał DEMOKRATYCZNIE Kaczyńskeigo na prezydenta?? Ja czy Ty? :P

...to jest mistrzowskie :idea:

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 25-10-2005, 22:28   

Jabko napisał/a:
Mądre, krótkie, jasne przepisy nie pozostawiające żadnych możliwości interpretacji

Pawel wiesz ze to nierealne bo nie ma kraju z takimi przepisami.
Nawet w Stanach, ktorych dosc czesto wzor podajesz sa one absurdalne.
Przychodzi do Ciebie qmpel na pifko i wychodzac przewraca sie ...... w polsce smiejesz sie ze sie zwazyl ale nie w Stanach.
Tam kumpel wytacza Ci sprawe i jest bogatszy o kilka baniek ;)
Co tu mowic o przepisach skoro tym amerykanskim debilom tlumacza nawet na etykietach zeby nie jedli zakretek, wrzucali suszarki do wody, nie wsadzali reki w odkurzacz czy nie odwracali do gory dnem odkreconej butelki z mlekiem.

Dobrze, ze na papierze toaletowym nie pisza polmozgom zeby zębów nie szorowali nim :evil:

To jest dopiero PARANOJA!!!!

assistance   Moneta

Pele_Tipo 

Wysłany: 25-10-2005, 22:30   

Emf to sie troche zgryzliwie nazywa przesadnym/utopijnym liberalizmem*...

...a Erewan :arrow: Jarek

* - tak tak, tym co chcial Donald Tusk i do czego dazy Platforma Obywatelska

Erewan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 25-10-2005, 22:31   

Pele_Tipo napisał/a:
niektore rozumowania zaczynaja przeczyc same sobie jakby tak porownac posty Jabka sprzed tygodnia i obecne
=D>

Dokładnie, Pele... Ale czy tylko my dwaj to zauważyliśmy, czy inni nie chcą mu robić przykrości? :lol: ;) A może to syndrom "braku umiejętnosci czytania ze zrozumieniem"? Chłopaki, przyznać się, którzy w tym roku maturkę zdawali? :lol:

Emil, z ust mi to wszystko wyjąłeś :) Pięknie napisane! =D>

Moneta

Pele_Tipo 

Wysłany: 25-10-2005, 22:33   

Ty sie nie smiej, ja dopiero bede zdawal #-o tak wyszlo :^o

Erewan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 25-10-2005, 22:39   

Piotrek, nie martw się, dobrze będzie, miliony już ją zdały, a Ty nie dasz rady? Szkoda, ze to nie jest egzamin z wiedzy o życiu, bo sądząc po Twoich postach, miałbyś go już w kieszeni :) TTT będzie trzymać kciuki! :)
     Moneta

Pele_Tipo 

Wysłany: 25-10-2005, 22:49   

oj szkoda...
...a zeby bylo smieszniej to wlasnie z Polskiego najbardziej kuleje

no ale staram sie dlatego iz poniewaz natenczas :lol: zaliwzdy udam sie w kierunku lozka po ciezkim dniu nauki
EOT

jabko 

Wysłany: 26-10-2005, 06:43   

Naprawdę mam poważne wątpliwosci co do przyszłości kraju skoro młodzi ludzie tak bardzo chca państwa zcentralizowanego, mnożącego przepisy, regulującego każdy wątek życia i pracy.
Chłopaki takie kraje istnieją. Np: Białoruś - słuzba zdrowia państwowa i sterowana tylko ze stolicy, miliony przepisów zabraniajacych wszystkiego i nakazujących wszystko (np: wieszanie w domu obrazów z przywódcą)

Jedno z wielu co mnie raziło przy wejsciu do Uni (mimo wielu plusów) to właśnie durne przepisy nikomu nie potrzebne np: jajko ma miećileśtam milimetrów bo jak nie to nie jest jajko tylko odpad jajkowy i nie można go do sklepu.
Możesz mi Erewan powiedzieć po co Ci ten przepis ??
W sklepie zobaczysz małe jajka a w innym duze to kupisz duże. Po miesiącu nikt nie kupi małych jajek jak ma obok duze i albo spadnie cena na małe albo chodowca sprzeda je jako odpad dla zwierząt i do tego nie potrzebne zadne durne przepisy przez które w każdym urzędzie miasta musi być ktos od uni. Rynek sam wymusza taki obieg a nie inny. Tysiace ludzi tłumaczyło te głupoty. Ja mam wyższy podatek bo im więcej przepisów tym wiecej urzędników, doradców, stanowisk.

Co do twoich mebli to po raz kolejny powtarzam RYNEK sam wymusza takie rzeczy.
Chcesz kupić a gośc mówi ci "Wpłacasz pan częśc kasy a ja daje panu na to dowód wpłaty czy tam fakturke bo sie boje bo ostatnio ktoś nieodebrał itp" Chcesz to wpłacasz, nie chcesz to mówisz "kupie gdzie indziej gdzie maja to na sklepie bo tam nie trzeba będzie nic wpłacać wcześniej"
I po co ci do tego ustawa ??????????????????????????

Erewan naprawdę macie z Pele po 19l i 22 lata. Jeden zdaje mature a drugi jest ledwo po.
Tylko nie wiem skad u was ta mnogość przepisów i regulacji

Emfie drogi ja sie z Tobą zgadzam oczywiscie.
Stany przykładowo podaje jako wzór (niedoskonały ale jeden z lepszych) GOSPODARKI.

A ze maja głupie przepisy i że n papierze toaletowym piszą np: nie wrzucać do herbaty to wiem i to jest właśnie przykład durnych, niepotrzebnych przepisów.
Mi bardziej chodziło o przepisy jak juzmówiłem gospodarcze czyli otwieranie firmy za darmo w dwa dni, dzielenie molochów (nie zamykanie jak u nas tylko dzielenie) jeśli tylko ich pozycja zagrozi monopolem.
Zobacz co zrobili z Kluską przez przepisy o podatku VAT.
Jak sie w przepisach pisze 20 stron ze na Żółte komputery jest VAT 7%. A na zielone 15%. A na przywiezione z Czech 3%. A z Tajwanu 8%. A na zrobione w kraju 0%.
No i Erewan sie cieszy bo POTRZEBNE przepisy faworyzują producję krajową (niby super).

Ale jak to sie skończyło to każdy widział. Zamiast wolnego rynku wypierającego produkty droższe i gorsze państwo manipulowało tworząc dotację dla krajowych, a podatki dla zagranicznych i do tego narobili kupe stron durnych przepisów
Efekt: rozwalona dobra, tania polska firma.

Erewan ja wiem że ty chcesz dobrze a nie źle.
Tylko ty myslisz ze centralizacja i mnogość przepisów POMAGA a jest wręcz odwrotnie.
To jest jak z akcyzą na wódke.
Ty piszesz ze potrzeba ci kasy na wyższe emerytury i trzeba podnieść akcyze na wóde bo wóda jest zła - postulat i myśl jest super (nawet dla mnie - ograniczasz picie wódy a wyzsze są emerytury - po prostu ideał)
Tylko ja mówie tak ale nie podnieść a obniżyć - ty mówisz "ach te niewdzięczne liberały nie chcą podnieśc emerytom tylko ciągle chcą niższej ceny wódki"

Gdyby nie wiedza teraz po roku że obniżka działa odwrotnie to jeszcze teraz byś pisał że ja pisze głupoty. I tak jest ze wszystkim. Ciągłe wzrosty podatków zamiast obnizki

I tak piszesz cały czas i bardzo ciężko się z tobą rozmawia. Po prostu mało jeszcze wiesz boś młody człowiek z ideałami bez praktyki.

Emf na przykład posługuje się już dużo lepszymi argumentami i wyszukuje minusy dobrych gospodarek (każda ma minusy tylko niektóre mniej a inne więcej) i dobrych rozwiązań
Niestety każde rozwiązanie ma minusy (tylko rozwiazania mnożace przepisy,podatki i centralizm państwa maja ich wiecej a przeciwne mniej)
Emf pisze o tych nielicznych minusach które istniejaw lepszych rozwiazaniach i dźga nimi wytrawnie.
Emf :partyman:

I na koniec:
"Panie chroń mnie przed państwem gdzie nie ma opozycji i ludzi mających inne zdanie ode mnie"

Takza cieszę się ze jesteście Emfy, Pele i Erewan
Aczkolwiek martwię sie że młodzi z was ludzie i wynika zteż ze jest was większość w kraju.

P.S - Z tymi komputerami Kluski było troche odwrotnie ale nie to jest ważne na co było 0% a na co 15% tylko ważny jest przykład udziwniania przepisów
     Moneta

Redd 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 26-10-2005, 10:53   

Przyznam, ze dosc ciekawa dyskusja tu wynikla - naczytalem sie sporo...
W wiekszosci zgadzam sie z jabko, jednak dyskusja jest coraz dalej od tematu. Niedlugo dojdziecie do rozwazania, ktory system spoleczny jest lepszy...
Jesli chodzi o praktyke w naszej gospodarce, to Jabko ma 100% racje. Naszej przedsiebiorczosci rzuca sie klody pod nogi.
Niezbitym faktem jest, ze podnoszenie nadmierne podatkow wprowadza gospodarke w stagnacje. Natomiast obnizanie podatkow powoduje jej szybszy wzrost.
Posluze sie tu wczesniej przytoczonym przykladem wodki: rzad obnizyl swego czasu akcyze na wodke, a potem byl niesamowicie zdziwiony, ze do kasy panstwa wplynelo wiecej pieniedzy :? - czyzby nasi politycy byli na tyle prymitywni, ze dopiero teraz ucza sie zasad, ze obniozanie ceny powoduje wieksza sprzedaz?
Odpowiedz na to jest prosta jak drut - obywatele nasi pili dokladnie ta sama ilosc wodki, tylko ze tym razem wypili wodke nasza, kupiona w polskim sklepie, a nie przemycona ze wschodu.
PO w swoim programie (coniektorym nie dowiarkom i slogamistom przy okazji wtrace, ze PO miala i ma program, i to nawet calkiem nie glupi) zakladala przede wszystkim rozruszanie gospodarki, poprzez zmniejszanie podatkow, umozliwienie wiekszej ilosci osob do tworzenia wlasnych inicjatyw, przedsiebiorstw, do tworzenia wlasnych miejsc pracy dla siebie i innych.

Wzgledem prawa, to tworzenie coraz wiekszej ilosci idiotycznych przepisow nie powoduje nic innego jak tylko zmniejszanie wiarygodnosci tegoz prawa.
A moze (jak co niektorym tutaj sie marzy) bedziemy kazda kwestie zycia regulowali odpowiednimi przepisami? Odsylam tychze zapalencow do ksiazki "1984", bo to juz zaczyna tracic systemem totalitarnym...

Sporo bylo powiedziane tutaj na temat jak to sie nagle w Szwecji zle zrobilo... Tylko jeszcze, poki co, nikt nie wspomnial o prawdziwych przyczynach pogorszenia sytuacji w Szwecji. Nie obznajomionym z tematem powiem, ze najwazniejsza kwestia problemow Szwecji bylo gwaltowne starzenie sie spoleczenstwa spowodowane ujemnym bilansem demograficznym. Szwecja chcac sie ratowac i stworzyc mozliwosc naplywu swierzej krwi w jej granice postanowila wstapic do UE co tylko dodatkowo dobilo jej gospodarke. Sasiednia Norwegia smiala sie z tego do rozpuku :lol:

Na koniec dodam jeszcze pare spraw, ktore tutaj nie zostaly poruszone (jako, ze skupiliscie sie na temacie gospodarki i pomocy socjalnej). Przede wszystkim kwestie wolnosci przekonan jak i szeroko pojmowanej tolerancji, ktora przy obecnym ukladzie sil politycznych w Polsce jest powaznie zagrozona. Jak bowiem wszystkim wiadomo to jeszcze jedna wielka sila nawolywala za glosowaniem na pana Kaczynskiego - o. Rydzyk. To jego "mocherowy elektorat" pomogl Kaczynskiemu wyniesc tylek na fotel prezydencki. Ciekawe jest, jakie zobowiazania poczynil tutaj nasz prezydent elekt.
A skoro juz przy "klechach" wyladowalismy, to mozeby tak w koncu ktos opodatkowal tych darmozjadow? Ile pieniedzy ucieka do tej "czarnej dziury"?

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 26-10-2005, 11:00   

Nono reed nie glupie nie glupie to co powiedziales ! a co opodatkowania kosciola jak najbardizje tak !
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

jabko 

Wysłany: 26-10-2005, 11:02   

Nie no jest juz po wyborach.
Koalicja na dniach.
Pora zakończyc temat
     Moneta

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi