|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Porąbane przepisy = Polska chory kraj |
Autor |
Wiadomość |
Szczęściarz
Pomógł: 5 razy Wiek: 40 Dołączył: 13 Mar 2008 Posty: 263 Skąd: Gorlice
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 19-04-2010, 17:36
|
|
|
Wklejone z forum prawnego na przykładzie miasta ŁUKÓW ....
"UCHWAŁA Nr XXXVI/302/2006
RADY MIASTA ŁUKÓW
§ 8. 1. Zabrania się mycia samochodów poza myjniami oraz w miejscach przeznaczonych do użytku publicznego, a w szczególności:
- na chodnikach, ulicach, zieleńcach, parkingach, placach, itp.,
- na terenach leśnych,
- w pobliżu zbiorników wodnych i rzek.
2. Mycie samochodów, z wyjątkiem samochodów ciężarowych, poza myjniami może się odbywać na prywatnych terenach w odpowiednich miejscach z zachowaniem podstawowych wymogów sanitarnych, jeżeli czynności te nie mają negatywnego oddziaływania na środowisko naturalne i nie są uciążliwe dla mieszkańców nieruchomości sąsiednich.
3. Naprawy pojazdów powinny być przeprowadzane w specjalistycznych warsztatach. Właściciel może dokonywać doraźnych napraw związanych z bieżącą eksploatacją pojazdu mechanicznego w obrębie nieruchomości, jeżeli czynności te nie mają negatywnego oddziaływania na środowisko naturalne i nie są uciążliwe dla mieszkańców nieruchomości sąsiednich."
Nie ma podobno żadnej wzmianki, czy mycie bez detergentów jest dozwolone czy nie. Ale na aucie podczas jazdy też zbiera się mnóstwo zanieczyszczeń, które podczas mycia nawet samą wodą spływają do gruntu.
Według mnie przepis logiczny. |
_________________ Było ///// TIPO 1.4 ie (195 000km) 1990 r... umarło śmiercią tragiczną 23.01.2008 około godziny 21:30
Jest Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8V (360 000km) 2002 r. Kupiona w 2008. Jest 2017 - nadal niekapryśna |
|
|
|
|
|
Stivi
Pomógł: 5 razy Wiek: 33 Dołączył: 14 Cze 2006 Posty: 812 Skąd: Sanok
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 19-04-2010, 17:38
|
|
|
schab napisał/a: | Stivi napisał/a: | dla mnei to chore.. co komu to przeszkadza poprostu nie rozumie.. niektorzy tutaj mowia ze przepisów trzeba przestrzegac.. ciekawe czy kazdy z nich mieszkając w miescie nei przekracza 50ciu na godzine.. |
Znowu zapraszam już nie tylko do Niemiec , ale i do Czech , czy na Słowację .
Tam - jeżeli jest znak oznaczajacy teren zabudowany - to każdy jedzie 50 ! A jak jedzie więcej - to można być pewnym , że to Polak ... |
tak tylko tam tych znakow jest stosunkowo mniej niz u nas.. bo nasze trasy to mrowisko 50tek |
_________________ było Tipo 1.4 AGT 5D 160A1.046 LPG
Tipo 1.4ie 3D 160A1.046 LPG
Bravo 1.6 16v 182AB LPG
Stilo 1.6 16v LPG
jest.. Peugeot 106 s16 TU5J4 |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 19-04-2010, 17:46
|
|
|
Szczęściarz napisał/a: | Nie ma podobno żadnej wzmianki, czy mycie bez detergentów jest dozwolone czy nie. Ale na aucie podczas jazdy też zbiera się mnóstwo zanieczyszczeń, które podczas mycia nawet samą wodą spływają do gruntu.
Według mnie przepis logiczny. | więc wg Twojej teorii jeśli masz brudne auto to nie powinieneś jeździć w czasie deszczu, ponieważ brud zmywany jest przez krople deszczu i w efekcie trafia on do gruntu. Sorry, ale to już jest naprawdę chore. |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 19-04-2010, 17:50
|
|
|
ciechu, celna uwaga. Znam gościa, który podczas deszczu polewa samochód szamponem i się cieszy, że ma myjnie za darmo Nie wiem, może żartował, ale opcja ciekawa, nie? |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 19-04-2010, 17:51
|
|
|
Szczęściarz, wreszcie jakiś konkret
Szczęściarz napisał/a: | § 8. 1. Zabrania się mycia samochodów poza myjniami |
Czyli mam rozumieć że na prywatnym podwórku nie mogę myć samochodu?? Skoro nie stać mnie na myjnię to powinienem jeździć brudasem |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 19-04-2010, 17:53
|
|
|
meter30, wystarczy, że na bramie garażu napiszesz ,,prywatna myjnia samochodowa'' |
|
|
|
|
JAM_BELFEGOR
Pomógł: 111 razy Wiek: 42 Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 3717 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 19-04-2010, 18:55
|
|
|
schab napisał/a: | Ludzie - ale to powinno być normalne , że jak jest jakiś przepis , to należy go sznować !
A w ogóle - przeprowadźcie się do Niemiec , to będziecie z sentymentem wspominali Polskę i jej "poszanowanie" przepisów ... | Owszem prawo to prawo ale ciekaw jestem jak ty przestrzegasz choćby tych najbardziej podstawowych związanych z prędkością na drodze?
konikks napisał/a: | Przemek ten zakaz obowiązuje już długo więc trochę mnie dziwi że nie wiedziałeś o nim. | znam ten przepis, no ale zawsze uważałem iż kompleks garaży z wybetonowanym podłożem studzienką, infrastruktura itp. jest miejscem w którym można myć auto.
Luczu napisał/a: | JAM_BELFEGOR, nagrabiłeś sobie u kogoś kto chciał w ciszy i spokoju ( sumienia ) obejrzeć pogrzeb w TV i do tego niedziela :p | Pewnie tak , zaraz ktoś mi powie że nie jestem patriotą bo myłem auto w trakcie żałoby narodowej.
schab napisał/a: | Stivi napisał/a: | dla mnei to chore.. co komu to przeszkadza poprostu nie rozumie.. niektorzy tutaj mowia ze przepisów trzeba przestrzegac.. ciekawe czy kazdy z nich mieszkając w miescie nei przekracza 50ciu na godzine.. |
Znowu zapraszam już nie tylko do Niemiec , ale i do Czech , czy na Słowację .
Tam - jeżeli jest znak oznaczajacy teren zabudowany - to każdy jedzie 50 ! A jak jedzie więcej - to można być pewnym , że to Polak ... | Tak się składa że trochę sobie jeżdżę tu i tam i wcale nie jest tak jak mówisz, jeżdżą dokładnie tak jak my choć trochę bardziej kulturalniej.
Jelcyn napisał/a: | meter30, wystarczy, że na bramie garażu napiszesz ,,prywatna myjnia samochodowa'' | to go urząd skarbowy dopadnie
stefan napisał/a: | Przepis jest przepis, skoro został wprowadzony, to nie po to żeby komuś uprzykrzać życie tylko coś chronić. Obowiązuje od dość dawna więc nie wiem czemu autor jest zdziwiony. Twarde prawo, lecz prawo, jak ktoś już tu na forum mnie pouczał:) | Powiedz mi co ten przepis chroni? Jak spadnie deszcz na auto to dokładnie to samo się stanie co jak go umyje wodą pod garażem, dwa już dawno na producentów szamponów nałożono obowiązek by były przyjazne środowisku (nie wiem czy ktoś zauważył już prawie w ogóle się nie pienią). Więcej szkód narobi jakiś stary rumpel z cieknąca miską olejowa niż takie mycie. Trzy zgodnie z przepisami o dopuszczeniu pojazdu do ruchu drogowo z auta nie ma prawa cokolwiek wyciekać więc sprawa olei, smarów podczas mycia itp. raczej odpada (oczywiście rzeczywistość jest inna ale to osobny temat). |
_________________ FIAT TIPO 1.4 - (78HP) Typ : 159A2.000 (P/LPG) SPRZEDANY
RENAULT MEGANE III - 1.6 16V (110HP) - K4M 858
LANCIA DELTA II - 2.0 16V (139HP) - 836A3.000 |
|
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 19-04-2010, 19:02
|
|
|
JAM_BELFEGOR napisał/a: | to go urząd skarbowy dopadnie | prywatna, czyli tylko moja. nie prowadzę żadnej działalności, nie mam dochodu z tego, więc? |
|
|
|
|
JAM_BELFEGOR
|
Wysłany: 19-04-2010, 19:04
|
|
|
Jelcyn napisał/a: | prywatna, czyli tylko moja. nie prowadzę żadnej działalności, nie mam dochodu z tego, więc? | no to dopadnie cie sanepid ze nie masz odstojnika substancji ropopochodnych |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 19-04-2010, 19:05
|
|
|
kurde, czepiasz się jakbyś naprawdę pracował w takim urzędzie |
|
|
|
|
JAM_BELFEGOR
|
Wysłany: 19-04-2010, 19:08
|
|
|
Jelcyn napisał/a: | kurde, czepiasz się jakbyś naprawdę pracował w takim urzędzie | zaczynam powoli myśleć jak oni "daj mi człowieka a znajdę na niego paragraf" |
|
|
|
|
Karpik
Pomógł: 1 raz Wiek: 36 Dołączył: 11 Paź 2008 Posty: 201 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 19-04-2010, 21:27
|
|
|
meter30 napisał/a: |
Czyli mam rozumieć że na prywatnym podwórku nie mogę myć samochodu?? Skoro nie stać mnie na myjnię to powinienem jeździć brudasem |
meter30, Jak będziesz jeździł brudasem to też Ci mandat wlepią za nieczytelną tablicę, ze nie przejrzyste szyby i klosze od lamp, i chyba ogólnie za brudne auto też mogą. tak więc jak Cię nie stać na myjnię to musisz poczekać aż spadnie deszcz |
_________________ Nie ważne co robisz, ważna jak to robisz |
|
|
|
|
ciechu
|
Wysłany: 19-04-2010, 21:33
|
|
|
Karpik napisał/a: | i chyba ogólnie za brudne auto też mogą | nie mogą. Miał wejść taki przepis ale na razie nic z tego nie wyszło. Tak więc jeśli szyby, tablice i światła są czyste to Cię mogą cmoknąć Ja tak jeżdżę od grudnia i jakoś nie spieszy mi się na myjnię
Poza tym, Panowie... nie przesadzajmy. Mycie na ręcznej to koszt do 15zł, a na bezdotykowej potrafię umyć za 6-8zł. Chyba, że mocno zasyfiona to 12zł zejdzie. |
_________________ Było:
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
Larry075
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Wrz 2009 Posty: 424 Skąd: belchatow
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 19-04-2010, 22:05
|
|
|
Cytat: | Myjesz auto na trawniku przed blokiem |
Na trawniku przed domem.
Cytat: | Czyli mam rozumieć że na prywatnym podwórku nie mogę myć samochodu?? Skoro nie stać mnie na myjnię to powinienem jeździć brudasem |
Cytat: | Mycie samochodów, z wyjątkiem samochodów ciężarowych, poza myjniami może się odbywać na prywatnych terenach w odpowiednich miejscach z zachowaniem podstawowych wymogów sanitarnych, |
Moim zdaniem przepis bez sensu, wspiera tylko auto myjki, poprostu jak wszystko w tym kraju kręci się wokół pieniądza i prywatnych interesów |
|
|
|
|
JAM_BELFEGOR
|
Wysłany: 19-04-2010, 22:24
|
|
|
Cytat: | Moim zdaniem przepis bez sensu, wspiera tylko auto myjki, poprostu jak wszystko w tym kraju kręci się wokół pieniądza i prywatnych interesów | dokładnie tak i do tego to zmierza !!! zresztą nie tylko w naszym kraju. |
|
|
|
|
dziura
Pomógł: 19 razy Wiek: 45 Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 960 Skąd: Chorzów/Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 20-04-2010, 20:31
|
|
|
ciechu napisał/a: | Poza tym, Panowie... nie przesadzajmy. Mycie na ręcznej to koszt do 15zł, a na bezdotykowej potrafię umyć za 6-8zł. Chyba, że mocno zasyfiona to 12zł zejdzie. |
Niby tak,ale kubik wody kosztuję ok 10-12zł a ile tych litrów zużyjesz przy myciu nawet nieokonomicznym wężem ogrodowym? Za te 12 zeta to ja na własnej posesji umyje 4 auta |
_________________ TIPO 2.0 16V-sprzedany
Galant 2.5 V6 Sport Edition |
|
|
|
|
ciechu
|
Wysłany: 21-04-2010, 10:30
|
|
|
dziura napisał/a: | kubik wody kosztuję ok 10-12zł a ile tych litrów zużyjesz przy myciu nawet nieokonomicznym wężem ogrodowym? Za te 12 zeta to ja na własnej posesji umyje 4 auta | owszem, ale do momentu kiedy do Ciebie też się przyczepią i zapłacisz dodatkowo karę. Po co się narażać dla zysku 10-20zł w miesiącu? Mogąc stracić nawet 500zł... Chyba się nie kalkuluje, co? Ja też nie jestem zwolennikiem takich zakazów, ale nie zmienimy tego. Ostatnio dostałem mandat za włączone światła przeciwmgielne, które przecież nikogo nie rażą. A włączyłem je 2km przed kontrolą w wiosce, gdzie ktoś palił ognisko wieczorem i na odcinku kilkuset metrów nie wiele było widać. Potem zapomniałem ich od razu wyłączyć i było już za późno. Dlaczego musiałem zapłacić za używanie przeciwmgielnych skoro one świecą w dół na boki, żeby było lepiej widać krawędzie jezdni? NIKOGO NIE OŚLEPIAŁEM! |
_________________ Było:
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 21-04-2010, 12:03
|
|
|
ciechu napisał/a: | Ostatnio dostałem mandat za włączone światła przeciwmgielne, które przecież nikogo nie rażą. |
No ten przepis, akurat uwazam za dobry, bo moze Twoje swiatła nikogo nie razą, bo masz je dobrze ustawione i wogóle, ale pewnie sam juz zauwazyłes, ze niekidy ludzie maja takie przeciwmgielne, ze zwłaszcza po zmroku potrafią naprawde oslepic, a taki jeden z drugim wogóle sie tym nie przejmują |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
ciechu
|
Wysłany: 21-04-2010, 12:24
|
|
|
egon. napisał/a: | No ten przepis, akurat uwazam za dobry, bo moze Twoje swiatła nikogo nie razą, bo masz je dobrze ustawione i wogóle, ale pewnie sam juz zauwazyłes, ze niekidy ludzie maja takie przeciwmgielne, ze zwłaszcza po zmroku potrafią naprawde oslepic, a taki jeden z drugim wogóle sie tym nie przejmują | źle to sobie tłumaczysz. Jeżeli są dobrze przeciwmgielne ustawione to nikogo nie rażą, ale włączać bez mgły ich nie wolno. Jeśli światła mijania są źle wyregulowane to też człowieka szlag trafia, a mimo to muszą być włączone. Dla mnie przeciwmgielne światła to światła pomocnicze, które np. przydają się kiedy jedziesz w nocy drogą bez namalowanej linii środkowej i bocznych. Wtedy dzięki przeciwmgielnym wyraźniej zarysowuje się krawędź jezdni. Łatwiej utrzymać auto na drodze.
P.S. Tego samego dnia Ci gliniarze doczepili się do tylnych szyb przyciemnianych. Chcieli ode mnie homologację na nie I doczepili się też do gaśnicy, że nie aktualna (była około pół roku po terminie) to im wyjechałem z tekstem, że w ich obowiązku jest sprawdzić czy mam gaśnicę i na tym koniec. Ja mam zadbać o to żeby była sprawna. A jak chce, to mogę ją na miejscu uruchomić, żeby pokazać jej sprawność, ale oni muszą mi wtedy w zamian dać inną gaśnicę
No i mandat dostałem za same światła... |
_________________ Było:
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 21-04-2010, 12:42
|
|
|
ciechu napisał/a: | Chcieli ode mnie homologację na nie |
z tego co słyszałem to tylne szyby możesz mieć nawet całkiem zawalone i nic nie mogą zrobić :p
ciechu napisał/a: | I doczepili się też do gaśnicy, że nie aktualna (była około pół roku po terminie) to im wyjechałem z tekstem, że w ich obowiązku jest sprawdzić czy mam gaśnicę i na tym koniec |
jakieś 2 tyg temu podczas " nielegalnych wyścigów " <- fajnie brzmi policja się zmobilizowała i nam odcięli drogę ucieczki
( około 8 radiowozów ) o dziwo sprawdzili wszystkie auta ( coś koło 100 chyba )
Sprawdzali m.in. gaśnice i jak ktoś miał nieważną dawali mandat. I ja w końcu nie wiem jak to jest |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
ciechu
|
Wysłany: 21-04-2010, 12:48
|
|
|
Luczu, przede wszystkim ten policjant był głupi, bo tłumaczył się tym, że jak będzie zwykła folia bez jakichś tam właściwości, to w razie wypadku nie pozwoli się szybie rozbić na drobne części, tylko będą duże kawałki które mogą dodatkowo zranić. No kurcze, gdzie tu logika?
A z tą gaśnicą to mi kiedyś sam gliniarz powiedział. Oni tylko sprawdzają, czy jest na stanie. |
_________________ Było:
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 21-04-2010, 12:57
|
|
|
ciechu napisał/a: | A z tą gaśnicą to mi kiedyś sam gliniarz powiedział. Oni tylko sprawdzają, czy jest na stanie. |
tamci chcieli dowalić " kozakom " i pokazać im kto tu rządzi i jak nie mieli za co to za datę walili mandaty |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 21-04-2010, 13:44
|
|
|
apropo gaśnicy jeszcze jest taki motyw, że musi to być 1-2kg proszkowa. co ciekawe, taka gaśnica przy pożarze samochodu niewiele zdziała, nawet, jak szybko się zareaguje i ogień jest stosunkowo niewielki. To przez to, że w wiele zakamarków taki proszek nie dociera. Szanse na uratowanie samochodu ma tylko gaśnica halonowa, czyli napełniona niepalnym gazem szlachetnym(chyba argonem, nie chce mi się sprawdzać dokładnie). Niestety, jest nielegalna, musi być proszkowa. |
|
|
|
|
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 23-04-2010, 07:54
|
|
|
Jelcyn napisał/a: | taka gaśnica przy pożarze samochodu niewiele zdziała, nawet, jak szybko się zareaguje i ogień jest stosunkowo niewielki. | Z tym sie nie zgodze. W poprzednim aucie mialem pozar bo pekl przewod od paliwa i wylalo na silnik i zgasilem to gasnica (z Biedronki) |
_________________ Mój Scenic https://www.facebook.com/RenaultScenicKrzychuB/
|
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 23-04-2010, 10:43
|
|
|
krzychTIPOspeed, dałeś sobie wtedy rade, bo ogień był na silniku, z zewnątrz. Gdyby pojawił ci się np.: za deską rozdzielczą? niestety nic byś nie zrobił proszkową. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|