Chwilowe przerywania w pracy silnika |
Autor |
Wiadomość |
gawor06
Pomógł: 8 razy Wiek: 33 Dołączył: 15 Paź 2006 Posty: 517 Skąd: Łód Polesie
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 05-12-2006, 19:55 Chwilowe przerywania w pracy silnika
|
|
|
witam!
mam pyt. co sie dzieje tzn. jak dojezdzam do swiatel i stane na nich(kiedy silnik cieply) to czasem nie zawsze robi sie tak: podjezdzam wrzucam luz staje, stoje i nagle auto na sekunde
traci obroty tak ze sie zapala lamka ladowania, trzesie cala buda i zachwile obroty wracaja tyle ze jak tak spadaja to ja czesto gazuje troche i jak sie juz uspokoi to czuc benzyne... (nie dzieje sie tak przy kazdym stawaniu...) co to moz byc??? dodam ze chyba mam za luzny pasek od alternatora bo na wolnych obrotach delikatnie żaży mi sie lampka od ladowania jak dodaje gazu to ona gasnie??? co sie dzieje z moim autem....??? |
_________________ FIAT TIPO 1.6 DOHC + LPG
Škoda Favorit 135L 91r igła
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 05-12-2006, 20:09
|
|
|
Pasek by Ci piszczał jak byś miał luźno. A to że się zapala kontrolka, to za niskie są obroty, aby alternator skutecznie nadążał produkować prąd
Co do chwilowych skoków, to może poczytaj na forum (poszukaj) coś o regulatorze biegu jałowego (czujnik położenia przepustnicy). Często to on odpowiada, za dziwne zachowania silnika. Można go przeczyścić, w downloadzie leży nawet how-to w PDF. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Norbi
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 05-12-2006, 20:12
|
|
|
Nie jestem pewien czy dobrze myślę ale miałem kilka lat temu Poldka lekko przerobionego tz: wsadziłem tam silnik 2.0 od Fiata Argenta. Wszystko grało przez ponad rok bez problemu. Po jakimś roku zaczeły sie właśnie podobne problemy jak opisujesz, na początku mi to nawet nie przeszkadzało. No ale z czasem przerodziło sie to w nagminne przerywanie pracy silnika przy około 2500 odrotów. Po kilku sekundach sytułacjia wracała do normy przeważnie działo się to na ciepłym silniku. wymnieniłem wszystko co było możliwe ( świece, kable itd.) i nic nie pomagało. Bywało tak juz że jeżdziłem z dwiema cewkami i co dziesięć kilometrów zmieniałem na trasie aby dojechać do celu. Usterką okazał się moduł zapłonu a nie przyszło mi to do głowy wcześniej bo kupiłem nówke jak montowałem silnik i nigdy bym nie przepuszczał że to właśnie było przyczyną. Wymieniłem i do tej pory Teściu śmiga i nie ma problemu |
_________________ Pozdrawiam Norbi |
|
|
|
|
gawor06
|
Wysłany: 05-12-2006, 20:29
|
|
|
powiem tak miesiac temu wymieniale CPP(czujnik polozenia przepust.) i komputer ... |
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 06-12-2006, 23:01
|
|
|
to może jeszcze sonda została? |
|
|
gawor06
|
Wysłany: 10-12-2006, 20:27
|
|
|
wymienilem jeszcze modul zaplonowy digiplex 2 na taki sam "MED 439A" taki jak byl wczesniej i chodzilo dobrze 1 dzien i zowu to samo czy to moze byc ta sonda?? |
|
|
|
|
|
tipololo
witamy nowego
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Gru 2006 Posty: 7 Skąd: katowice
|
Wysłany: 11-12-2006, 13:52
|
|
|
moze tak jak unknown mowi ze sonda ale nie jestem pewien poczekaj moze jeszcze ktos dozuci cos od siebie... |
|
|
|
|
gawor06
|
Wysłany: 11-12-2006, 20:15
|
|
|
ktos cos wie na ten temat??? bo kupilbym ta sonde ale nie chce wydawac kasy bez sensu tak jak na ten modul zaplonowy...;/ |
|
|
|
|
|
marcin 87
Pomógł: 2 razy Wiek: 37 Dołączył: 07 Gru 2006 Posty: 47 Skąd: Racibórz
|
Wysłany: 12-12-2006, 15:49 Re: co z tym autem znowu dzieje...
|
|
|
gawor06 napisał/a: | witam!
mam pyt. co sie dzieje tzn. jak dojezdzam do swiatel i stane na nich(kiedy silnik cieply) to czasem nie zawsze robi sie tak: podjezdzam wrzucam luz staje, stoje i nagle auto na sekunde
traci obroty tak ze sie zapala lamka ladowania, trzesie cala buda i zachwile obroty wracaja tyle ze jak tak spadaja to ja czesto gazuje troche i jak sie juz uspokoi to czuc benzyne... (nie dzieje sie tak przy kazdym stawaniu...) co to moz byc??? dodam ze chyba mam za luzny pasek od alternatora bo na wolnych obrotach delikatnie żaży mi sie lampka od ladowania jak dodaje gazu to ona gasnie??? co sie dzieje z moim autem....??? |
Cześć naciągnij pasek jak bedzie to sie dalej działo sprawdz silniczek krokowy... regulóje wolne obroty. |
_________________ marcin 87 |
|
|
|
|
gawor06
|
Wysłany: 12-12-2006, 18:49
|
|
|
marcin 87 napisał/a: | sprawdz silniczek krokowy... regulóje wolne obroty. |
silnik krokowy sprawny a po za tym jak by byl walniety to byb byly obroty za duze a mnie spadaja...;/i jak wtedy przegazuje mocno to wskocza na dobre(ale czasem to nic nie daje) i smierdzi benzyna...(zawsze jak przegazuje...)
czy to moze byc sonda lambda???i podaje mu za bogaa mieszanke??? |
|
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
|
Wysłany: 12-12-2006, 20:42
|
|
|
Gawor jedź na jakąś stacje diagnostyczną albo do gazowników i poproś o sprawdzenie sondy.Pół roku temu ustawiałem instalacje gazową i od razu mi sprawdzono sondę ale na szczęście była dobra.Całkowity koszt to 30 zł. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
gawor06
|
Wysłany: 13-12-2006, 20:25
|
|
|
wymienilem sonde i chyba(tak mi sie wydaje) przestalo zalewac ale i tak czasem jak sie rozgrzeje to spadaja obroty do 600- 800 i trzesie cala buda co to teraz moze byc???
Przypomne ze wymienilem swiece w marcu , kable wn w czerwcu, komputer poltora miesiaca temu modul sprawny i silnik krokowy tez???wiec co to jest za usterka???
** Dodano: 14-12-2006, 22:15 **
Dodam ze zauwazylem ze kiedy te obroty mi spadna i trzesie sie cala buda to wtedy wskazowka od ekonomizera jest na 3/4 spalania lub na czerwonym polu... czasem jest tez tak zekiedy te obr. spadna to czasem nagle podskocza do gory nawet na 1200 - 1300...
CO SIE DZIEJE JUZ NIE WIEM W CO CELOWAC... |
|
|
|
|
|
tipololo
witamy nowego
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Gru 2006 Posty: 7 Skąd: katowice
|
Wysłany: 15-12-2006, 12:55
|
|
|
trudna sprawa... a gdyby na komputer pojechac i go podlaczyC??? |
|
|
|
|
gawor06
|
Wysłany: 15-12-2006, 12:57
|
|
|
tez juz o tym myslalem ale narazie nie mam kasy... dlatego prosze was o pomoc!!! |
|
|
|
|
|
marcin 87
|
Wysłany: 18-12-2006, 13:44
|
|
|
gawor06 napisał/a: | marcin 87 napisał/a: | sprawdz silniczek krokowy... regulóje wolne obroty. |
silnik krokowy sprawny a po za tym jak by byl walniety to byb byly obroty za duze a mnie spadaja...;/i jak wtedy przegazuje mocno to wskocza na dobre(ale czasem to nic nie daje) i smierdzi benzyna...(zawsze jak przegazuje...)
czy to moze byc sonda lambda???i podaje mu za bogaa mieszanke??? | stary zadzwon do mnie pod 697130477 jak nie pomorze to co ci napisze. Mówisz ze zmieniles czujnik polpzenia przepustnicy (potencjometr)musisz go wyregulowac ... potzebne podlaczenie pod kompa.... potencjometr ustala po przez połozenie przepustnicy ile silnik powietrza potrzebuje,i dobiera dawke paliwa.u Ciebie daje on zly sygnal i tak Ci sie dzieje.pozdro i powodzenia |
|
|
|
|
gawor06
|
Wysłany: 22-12-2006, 11:55
|
|
|
marcin to mowisz zeby na kompa jechac??? i zeby wyregulowali tak???
dodam ze zauwazylem ostatnio ze to zalewanie zdaza sie coraz czesciej na kadzych swiatlach jak stane to mi zalewa bo trzesie sie cala buda wskazowka od ekonomizer jest na 3/4 lub juz na czerwonym polu i na wolnych obrotach tzn ponizej 2000rpm mi troche szarpie...
P.S jak zalewa nop na swiatlach to obroty nie zawsze spadna le jesli tak to czasem jak chce przegazowac to nie moge bo tak go zalewa ze jak dam mu gaz w podloge to obroty rtylko do 3000rpm podskocza... to moze byc wina niewyregulowanego potencjometra??? |
|
|
|
|
|
marcin 87
|
Wysłany: 24-12-2006, 11:31
|
|
|
gawor06 napisał/a: | marcin to mowisz zeby na kompa jechac??? i zeby wyregulowali tak???
dodam ze zauwazylem ostatnio ze to zalewanie zdaza sie coraz czesciej na kadzych swiatlach jak stane to mi zalewa bo trzesie sie cala buda wskazowka od ekonomizer jest na 3/4 lub juz na czerwonym polu i na wolnych obrotach tzn ponizej 2000rpm mi troche szarpie...
P.S jak zalewa nop na swiatlach to obroty nie zawsze spadna le jesli tak to czasem jak chce przegazowac to nie moge bo tak go zalewa ze jak dam mu gaz w podloge to obroty rtylko do 3000rpm podskocza... to moze byc wina niewyregulowanego potencjometra??? | tak ja mam ten sam problem.tez szukam potencjometru.napisalem ci jego zasade działania.ale zobacz jeszcze jedna rzecz a mianowicie czy silnik ma dobre spalanie.chodzi o to czy w kazdym cylindrze idzie iskra.pierw wyczysc swiece i wyreguluj jak trzaba.na wykreconych swiecach pokrec rozrusznikiem zeby wypluł paliwo.ewentualnie wypal swiece na kuchence gazowej.zwruc uwage przy wukrecaniu swiec jak kazda na poszczególnym cylindrze wyglada.to ci powie na którym zalewa.potem daj swiece na mase i sprawdz czy iskra dobrze miedzy elektrodami przeskakuje.potem je wkrec i zapal silnik.wez OSTROZNIE sciagnij kabel po koleji z kazdego garnka.jak lekko go sciagniesz to powinno tykac i iskra skakac.to moja kolejna rada.morze do mnie przyjedziesz to to zobacze sam :yawinkle: a na komputerze pokaze ten potencjometr.ps sprawdz dokladnie polaczenie kabli i czy one nie przebijaja i przy kopulce tez.pozdrawiam i tzymie kciuki.WESOŁYCH SWIAT |
|
|
|
|
gawor06
|
Wysłany: 24-12-2006, 13:37
|
|
|
Dzieki Marcin za rady, jestem umowiony na 27.12 na regulacje komputerowa do bosha u mnie w lodzi wiec zobaczymy czy pomoga w sumie drogo nie krzycza tylko 60 zlotych...
TOBIE I WAM WSZYSTKIM TEZ WESOLYCH SWIAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
|
|
|
|
|
marcin 87
|
Wysłany: 26-12-2006, 20:50
|
|
|
gawor06 napisał/a: | Dzieki Marcin za rady, jestem umowiony na 27.12 na regulacje komputerowa do bosha u mnie w lodzi wiec zobaczymy czy pomoga w sumie drogo nie krzycza tylko 60 zlotych...
To dobrze ze tak tanio.To powinno pomoc.bo to jest powodem tych problemow.ja szukam calego dobrego potencjometru.do 1.6 pozdro i daj znac jakie rezultaty ooooooby tak Ci bryka jachala |
|
|
|
|
gawor06
|
Wysłany: 27-12-2006, 14:08
|
|
|
marcin 87 napisał/a: | gawor06 napisał/a: | Dzieki Marcin za rady, jestem umowiony na 27.12 na regulacje komputerowa do bosha u mnie w lodzi wiec zobaczymy czy pomoga w sumie drogo nie krzycza tylko 60 zlotych...
To dobrze ze tak tanio.To powinno pomoc.bo to jest powodem tych problemow.ja szukam calego dobrego potencjometru.do 1.6 pozdro i daj znac jakie rezultaty ooooooby tak Ci bryka jachala |
dzieki marcin...
a ile planujesz wydac na potencjometr bo ja jak kupowalem "ta cala czesc" to dalem 120 zl...
** Dodano: 27-12-2006, 17:19 **
dzieki jeszcze raz marcin!!!
mechanik powiedzial ze ten nowy potencjimetr co kupilem byl ustawiony tak ze dawal zbyt uboga mieszanke... teraz ustawil tak jak byc powinno i jadac do domu bylo O.K. mam nadzieje ze tak bedzie caly czas |
|
|
|
|
|
marcin 87
|
Wysłany: 30-12-2006, 12:35
|
|
|
gawor06 napisał/a: | marcin 87 napisał/a: | gawor06 napisał/a: | Dzieki Marcin za rady, jestem umowiony na 27.12 na regulacje komputerowa do bosha u mnie w lodzi wiec zobaczymy czy pomoga w sumie drogo nie krzycza tylko 60 zlotych...
dzieki marcin...
a ile planujesz wydac na potencjometr bo ja jak kupowalem "ta cala czesc" to dalem 120 zl...
** Dodano: 27-12-2006, 17:19 **
dzieki jeszcze raz marcin!!!
mechanik powiedzial ze ten nowy potencjimetr co kupilem byl ustawiony tak ze dawal zbyt uboga mieszanke... teraz ustawil tak jak byc powinno i jadac do domu bylo O.K. mam tonadzieje ze tak bedzie caly czas | hej to fajnie ze jest ok bardzo mnie to cieszy ze moglem ci pomoc.narazie nie mam kasy ale jak bede mial to sie zwruce do Ciebie. |
|
|
|
|
gawor06
|
Wysłany: 31-12-2006, 10:36
|
|
|
hehe troche zle sie zrozumielismy...:D:D:D
ja tego nie posiadam, ja to kupilem u mechanika tam zawsze naprawiam autko i oni maja tez sklep z czesciami i tam mi sprzedali za 120 zl... ale jak cos to dam ci namiary na ten sklep i warsztat... dzieki jeszcze raz za pomoc |
|
|
|
|
|
marcin 87
|
Wysłany: 31-12-2006, 13:32
|
|
|
gawor06 napisał/a: | hehe troche zle sie zrozumielismy...:D:D:D
ja tego nie posiadam, ja to kupilem u mechanika tam zawsze naprawiam autko i oni maja tez sklep z czesciami i tam mi sprzedali za 120 zl... ale jak cos to dam ci namiary na ten sklep i warsztat... dzieki jeszcze raz za pomoc | dzieki.ja sam jestem mechanikiem a znalazlem namiary na uzywany i dobry.POZDRO i SZCZESLIWEGO NOWEGO ROKU TOBIE I WSZYSTKIM KLUBOWICZOM ZYCZE |
|
|
|
|
gawor06
|
Wysłany: 01-01-2007, 03:22
|
|
|
dzieki wzajemnie i oczywiscie najlepszego takze dla reszty klubowiczow... |
|
|
|
|
|
mielnia102
|
Wysłany: 05-08-2008, 18:22
|
|
|
a co wy na to mam identyczny objaw a mam gażnika wymieniłem już wszystko co sie da z tym powiązac , bo to po prostu wypadanie zapłonu,i nic dalej to samo przerwa w pracy nie ustimpiła ,ale to jusz trwa rok i nie jest ani lepiej ani gorzej ,i po prostu już to olałem i nie zwracam na to uwagi ,przerwa trwa ułamek sekundy węnc nie gaśnie silnik tylko wachńie sie o jakieś 50 obr. na min. |
_________________ BYłY;
FIAT 127 ABARTH
FIAT REGATA S85
OMEGA2.0
R 19 SHAMADE
NOI WKOńCU JEST TEMPRA |
|
|
|
|
|