|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
DZiwne stukanie |
Autor |
Wiadomość |
Adams_ki63
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 17-01-2006, 22:14 DZiwne stukanie
|
|
|
Witajcie
Przedstawiam chyba całkiem nowy temat. Sprawa dotyczy dmuchawy.... chyba.
Wyggląda to tak, jadąc z prędkościa 120km zaczyna coś tępo stukać najpierw jakby w okolicy prawych przednich drzwi, później przenosi się jakby w tylne drzwi i okolicę szyberka. Zwalniejąc do prędkości 60-70km stukanie milknie. Takie same odgłosy czasami pojawiają się podczas pracy nawiewu na 4-tym biegu, po przełączeniu na bieg 3-ci zwalniają, a na 2-gim cisza- tylko "romantyczny" szum nadmuchu. Może ktos spotkał się z taką sytuacją ...?Pozdrawiam Adams_ki63 |
_________________ Adams_ki63
Tipo 1,6ie cat + LPG |
|
|
|
|
Chiquita
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 17-01-2006, 22:20
|
|
|
[OT]Kurcze faktycznie dziwne. Ja bym już nim nie jeździł 120km/h. Tytanic zanim zatonoł też skrzypial |
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 17-01-2006, 23:01
|
|
|
Adams_ki63, o matko To podrzuciłęś ciekawy kąsek do rozmyślań
A napewno to stukanie, moze Ci antena, uszczelki "świszczą"?
Dmuchawa też może stukac/pukac/chrupac/piszczec, jeśli jest już "wyrobiona".
Musial bys ja wyjac i przeczyscic, nasmarowac gdzie trzeba. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 17-01-2006, 23:22
|
|
|
Raju hehe moze poprzedni wlasciciel byl starsza osoba i sie denerwuje ze zylujesz tka autko i zaczyna stukac |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
irekub
Wiek: 54 Dołączył: 04 Sty 2006 Posty: 239 Skąd: Brzeźnica
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 18-01-2006, 08:27
|
|
|
W tej chwili jeżdżę ze zdemontowanym schowkiem (ogólnie zdemontowałem dół kokpitu)bo wymieniałem zawór nagrzewnicy i majstruję przy nawiewie-regulacja kierunków , wymieniam rezystory przy dmuchawie i będę wyjmował silnik dmuchawy bo też wydawała dziwne odgłosy(taki jakby warkot ) - powodem są suche i wypracowane panewki na wirniku silnika (wirnik wpada w wibracje) możliwa jest też opcja uszkodzenia przesłony w kanale wylotowym powietrza z dmuchawy- raczej mało prawdopodobna .Nie wiem czy uda mi się dorwać same panewki czy będę musiał kupić nowy silnik. no jest trochę do zrobienia. ](*,) |
_________________ Irek
Tempra1 1,6+LPG 95r 287000km
Tempra2 1,6+LPG 95r 149000km
Stosując znaki interpunkcyjne i zasady ortografii wyrażasz szacunek dla czytających Twoje posty
http://www.tempra.org/images/userbar/tttblue.jpg |
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 18-01-2006, 21:39
|
|
|
Nie panewki tylko łozyska ślizgowe (baryłkowe).
Zmierz łozysko i jak ma z zenątrz kula fi16, otwór na wałek fi8, wysokość na płasko 9-10mm to moge ci takie łozyska załatwić.
Tylko ze one są "trzymane" przez nakładkę sprężystą (taką blaszkę pozwalającą im się odchylać kątowa ale jednocześnie trzymajacą te lożyska) i nie wiem jak w domowych warunkach wyjmiesz ją bez zniszczenia i zamontujesz ponownie bo ciężko to zrobić |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
irekub
Wiek: 54 Dołączył: 04 Sty 2006 Posty: 239 Skąd: Brzeźnica
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 19-01-2006, 08:07
|
|
|
Robiłem już takie numery z silnikiem wycieraczek z jelcza . Odrobina cierpliwości i da się zrobić.Co do nazewnictwa dzięki za poprawienie. |
_________________ Irek
Tempra1 1,6+LPG 95r 287000km
Tempra2 1,6+LPG 95r 149000km
Stosując znaki interpunkcyjne i zasady ortografii wyrażasz szacunek dla czytających Twoje posty
http://www.tempra.org/images/userbar/tttblue.jpg |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|