Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[Benzyna] Tipo kaput - na PB i LPG help me
Autor Wiadomość
qwasimodo 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 11-11-2011, 23:45   [Benzyna] Tipo kaput - na PB i LPG help me

Pomocy panowie...
Tipo 1,4 gaźnik lpg

Odpaliłem dzisiaj auto przy -3 C na lpg przejechałem 200m i zgasl jakby coś odcięło dopływ gazu ,
na benzynie ciężko pali odpalił ale zgasł było chyba za mało paliwa dolałem z karnistra 10l

kręce kręce aż kaput akumulator...
ospaliłem na kablach od ojca, i to chyba po 20 min nie chciał odpalić kręcił i kręcił...

przejechałem na benzynie 5 km... przelaczylem na gaz i znowu 300m i zgasl jakby odciecie doplywu lpg...
co najgorsze znowu się nie udało odpalić na benzynie kręce kręce aż znowu aku padł...
co się porobiło od czego zacząć... pomocy panowie bo tipek potrzebny.... :(

Mosior 

Wysłany: 12-11-2011, 00:06   

qwasimodo, po pierwsze mógł paść któryś elektrozawór i podaje Ci oba paliwa na raz co zalewa motor. Po drugie to elektryka. Sprawdź w jakim stanie jest kopułka, kable i świece. Zobacz na palec rozdzielacza.

Sprawdź iskrę na wszystkich świecach. Jak go jakoś odpalisz to mogę zrobić diagnozę ale musiałbyś jakoś (jak się uda) podjechać na ruczaj bo kiepsko stoję w weekend z czasem.
     assistance

qwasimodo 

Wysłany: 12-11-2011, 00:45   

przed chwilą byłem w aucie odpalił na benzynie,

gaz to samo nie odpala na nim, jak mogę sprawdzić czy to nie jakiś elektrozawór świruje?
forum wad postawy www.skolios.pl

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 12-11-2011, 01:31   

po następnej jeździe na LPG zobacz czy nie zamroziło parownika
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

Lasgo07 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 12-11-2011, 04:09   

qwasimodo, Przyczyn może być wiele. Skoro odpalił na benzynie to nie dostaje gazu. Sprawdź elektrozawór od gazu czy puszcza gaz. Może kabelki przy nim nie łączą. MAsz go przy parowniku bądź niedaleko niego. Rurka gazowa spod auta idzie do niego i dwa kabelki na wsuwki.

P.S. Niech auto pochodzi na benzynie aż nagrzeje się do 90 stopni i wtedy wrzuć na LPG. Może faktycznie mrozi parownik. I sprawdż czy ci się gaz nie skończył ;)

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 12-11-2011, 09:10   

qwasimodo, Sprawdź sterownik z LPG czy otwiera wszystkie elektrozawory. Po przełączeniu z gazu na benzynę słychać jak zawór się zamyka / otwiera. Mnie się tak spalił i nie puszczał benzyny. Sprawdź stan świec, kabli czy nie iskrzą (po ciemku dobrze widać), kopułkę + palec. Wszystkie wężyki podciśnieniowe z gaźnika. Naładuj do pełna akumulator. Jeśli nie naprawiłeś jeszcze elektrozaworu z benzyny to napraw.
     assistance   Moneta

Mosior 

Wysłany: 12-11-2011, 10:04   

qwasimodo, jak wszystko co powyżej nie pomoże to może też tak być, że kończy Ci się parownik (membrana ze starości). Podjedź na politechnikę (czyżyny) - tam obok budynków Polibudy, za parkiem lotnika jest baza warsztatowa i skład wyeksploatowanych samolotów. W pierwszym budynku od wjazdu są gazownicy - moim zdaniem bardzo dobrzy ! ceny dobre.
     assistance

qwasimodo 

Wysłany: 12-11-2011, 19:44   

kupilem nowe aku.... auto pali....

zalałem lpg i jezdzi zatem spalił zamiast 11litrów 14 l:( na 100km

teraz pytanie :

mam reduktor lovato nie mogę sie dostać skutecznie do kureczka odkręcającego spuszczanie syfu z niego. warto w ogóle to ruszać może to pomóc w obniżeniu spalania/ dodam ze filtr mam 1 miesieczny gazu.

Pytanie o alternator bo po ciemku widać żarzenie się kontrolki aku takie slabe w tle jakby do powyżej 60km/h ustaje...

Ładowanie z alternatora na wolnych obrotach jest 13,93 v - altek magnetti marelli czy oznacza to że altek do wymiany dodam że miałem tak już po zakupie ale teraz wymieniłem ten akumulator na nowy i nie daje mi to spokoju.

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 12-11-2011, 23:03   

qwasimodo napisał/a:
mam reduktor lovato nie mogę sie dostać skutecznie do kureczka odkręcającego spuszczanie syfu z niego. warto w ogóle to ruszać może to pomóc w obniżeniu spalania/ dodam ze filtr mam 1 miesieczny gazu.
Warto zregenerować parownik --> http://forum.tempra.org/t...006-vt18344.htm a potem na regulacje do gazownika.
qwasimodo napisał/a:
Pytanie o alternator bo po ciemku widać żarzenie się kontrolki aku takie slabe w tle jakby do powyżej 60km/h ustaje...
Ładowanie z alternatora na wolnych obrotach jest 13,93 v - altek magnetti marelli czy oznacza to że altek do wymiany dodam że miałem tak już po zakupie ale teraz wymieniłem ten akumulator na nowy i nie daje mi to spokoju.
Za słabe ładowanie ma być 14,2-14,4V bez względu na obroty. Do wymienny albo regulator napięcia albo mostek prostowniczy, lub porostu wymaga porządnego wyczyszczenia.
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu