|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Gaśnie na benzynie , brak wolnych obrotów |
Autor |
Wiadomość |
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 19-05-2006, 19:26 Gaśnie na benzynie , brak wolnych obrotów
|
|
|
Wiec tak
Ostatnio wymieniłem poduszki silnika i hmm niewiem co autku odbilo bo do tej pory bylo ok.
Gasnie na benzynie, na gazie chodzi OK.
Kompletnie nie trzyma wolnych obrotow tzn 800 musi miec minimum 1400 ze ssania lub pedalu zeby nie zgasl :/
Odkrecalem i czyscilem odme, wiecej rzeczy nie ruszal.
Ktos ma pomysl co sprawdzic?
Jak narazie sprawidzlem wszystkie polaczenia itp i jest ok. Martwi mnie tylko przy odmie taka aluminiowa podkladka czy tam to jest szczelne :/ A jesli nie to czy moze dawac taki efekt?? |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Tomilee
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 598 Skąd: Opole
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 19-05-2006, 21:21
|
|
|
Wygląda na elektrozawór gaźnika, zobacz czy nie odłączyłeś kabelka. |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 20-05-2006, 20:54
|
|
|
nieco podobne jaja mam od półtora roku chyba i do dziś olewałem, nie miałem czasu robić...
tylko na benzynie zgaśnie i tylko na wolnych... jak choćby minimalne ssanie dam zaraz po przerzuceniu na luz (woln obroty) to nie zgaśnie... na 1ce, 2ce troszkę szarpnie/zdusi na benzynie... na lpg wszystko super...
elektrozaworek chodzi super, chyba, że tylko na zewnątrz a w gaźniku głupieje... nie wiem, może taki złośliwy... popatrz u siebie... on to może robić, alebo się zacina w pewnym położeniu...
inna sprawa - przytkane dysze - wyczyść gaźnik dokładnie, LPG jeszcze jakoś przeleci, ale na benzynce może tak być jak dysza od wolnych się trochę przytka syfem... |
|
|
MupiK
|
Wysłany: 20-05-2006, 21:47
|
|
|
Dobra gdzie jest tel elektrozaworek zdjecia prosze:D albo schemat:]
Hmm ganzik czyli ze co zdemontowac??:>
Moze ktos juz to robil i ma foto niechailbym nic pier*ol...
Do felernej wymiany poduszek bylo wszystko ok dlatego stad moje dziwo... bardziej obroty na gazie po zimie glupialy niz na benzynie a tu takie jaja ze nie dziala |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 20-05-2006, 22:29
|
|
|
Może to troszke pomoże. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 21-05-2006, 21:39
|
|
|
Hmm ktos cos jeszcze ma? Jak to ustrojstwo sprawdzic ? |
|
|
|
|
marcinwodnik
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 06 Kwi 2005 Posty: 353 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 21-05-2006, 21:58
|
|
|
Witam !
Ponizej zamieszczam zdjecia schematow teraz napewno dasz rade sobie. Ladnie opisane. Gazniki sa kochane !!. Wklejam fotki bo lenistwo niechce mi sie tego pisac
[ Dodano: 21-05-2006, 21:59 ]
Oczywiscie schemat ideowy tego gaznika na zdjeciach jest inny gdyz to jest inny gaznik nie w tipo itd
[ Dodano: 21-05-2006, 22:25 ]
Wykrecic mozna bez demontazu gaznika napewno. Sprawdzic np. wykrecajac ten zawor i zaslepiaja otwor..i sprawdzic czy silnik chodzi lepiej..
[ Dodano: 21-05-2006, 22:26 ]
Mysle ze teraz dasz rade staralem sie pomoc
Dla zainteresowanych kto zgadnie z jakiej ksiazki jest to zrobione zdjecie ? |
_________________ Pozdrawiam,
Marcin
Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!
<Baby są kochane!!>
Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980 |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 22-05-2006, 08:36
|
|
|
marcinwodnik napisał/a: | Dla zainteresowanych kto zgadnie z jakiej ksiazki jest to zrobione zdjecie |
Bravo Girl? |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
marcinwodnik
|
Wysłany: 22-05-2006, 08:54
|
|
|
Bravo girl lat 80 tych.. :D |
Marcin
<Baby są kochane!!>
|
|
|
|
ZielonyTBG
|
Wysłany: 22-05-2006, 09:19
|
|
|
Czy na okładce jest koleś co kręci coś przy gażniku Poloneza Jak taj to posiadam tą książke.Tytułu nie pamiętam,ale jak wcześniej była Skoda,Dacia i FSO1500,to kożystałem z tej kśiążki.Nawet jak kiedyś przy Trabancie coś komuś robiłem to był w niej opis tego gażnika.
Na początku książki jest zasada działania poszczegulnych układów gażnika,potem różne gażniki samochodowe,a na końcu dane regulacyjne,usterki i dane gażników. |
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
|
marcinwodnik
|
Wysłany: 22-05-2006, 09:22
|
|
|
Brawo !!! Gaznik Krzysztof Trzeciak. Niestety stare ksiazki sa najlepsze. |
Marcin
<Baby są kochane!!>
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 24-05-2006, 22:17
|
|
|
Mupik, ja gaźnik sam czyściłem kiedyś raz, nie ma problemów, sam dasz radę ,nawet jakbyś 1 raz rozbierał nie wiedząc czego się czepić... na forum jest mój post ze zdjęciami po kolei 'czyszczenie gaźnika' a i elektrozaworka zdjęcia były...
elektrozaworek = jak masz wlot powietrza do gaźnika, rurę za filtrem już, to pod nią dokładnie jest wręconyn w gaźnik elektrozaworek, wkręcony jak świeca i podobnie wyglądać będzie, idzie z niego jeden czerwony kabel... wykręcisz bez problemu a rozebrać go i wyczyścić też nietrudno...
jak masz więcej czasu to popatrz, powinno póść bez bólu wszystko... |
|
|
MupiK
|
Wysłany: 25-05-2006, 19:56
|
|
|
Dobra no wiec tak elektrozaworek jest czysciutki !!! Wydaje sie byc sprawny probowalem bez niego i jest to samo silnik sie dusi:/
Ktos ma pomysl co innego to moze byc? Przedmuchalem sprezonym powietrzem caly gaznik ale dalej chodzi do d... tzn gasnie |
|
|
|
|
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 25-05-2006, 20:08
|
|
|
Hmmm... miałem kiedyś podobną rzecz w Garbusie.
Nie wiem jak zbudowany jest gaźnik T/T ale sądzę, że oglnie idea jest taka sama.
U mnie okazało się, że blaszka od pływaka się odłamała, pomogło założenie nowego pływaka. Więc może problem tkwi w komorze pływaka właśnie...
[ Dodano: 25-05-2006, 20:12 ]
w ogóle, w Garbie było o tyle wygodnie, że zdjęcie gaźnika z rozkręceniem go na części zajmowało 15min. W T/T pewnie trochę dłużej... |
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 25-05-2006, 21:25
|
|
|
Mupik, rozbierz gaźnik i przeczyść dysze i kanaliki.
Na początek możesz tylko przeczyścić dysze powietrza, nie trzeba robierać gaźniora.
Po zdjęciu pokrywy gaźnika między gardzielami są zagłębienia, w których umiesczone są dysze powietrza i rurki emulsyjne. Jak to nie pomoże to trza rozebrać gaźnik i przeczyścić pozostałe elementy. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
ZielonyTBG
|
Wysłany: 25-05-2006, 23:19
|
|
|
Popytaj się o srodek w którym gotuje się gażnik.Póżniej jest jak nowy.Rozbierz go na kawałki i przedmuchaj dużym ciśnieniem i dobrym pistoletem przytykając na przemian różne kanały.Sprawdź też czy masz dobrze ustawiony poziom paliwa. |
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
marcinwodnik
|
Wysłany: 25-05-2006, 23:48
|
|
|
Witaj !
A na glownym ukladzie paliwowym chodzi oki i tylko bieg jalowy szwankuje ? |
Marcin
<Baby są kochane!!>
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 26-05-2006, 07:58
|
|
|
Tak szwankuje tylko bieg jalowy :/ NA glownym ukladzie idzie jak burza :] Uwielbiam jezdzic tym autkiem na benzynie wtedy czuc ze ma jednak kopyto :]
Hmm no rozkrece gaznik pewnie tylko ze codziennie uzywam auta i niemoge wyjac gaznika i postawic auta:/ czasu niema
Co do przedmuchania dysz to zrobilem to juz ale nie pomoglo,
Co do plywaka hmmm a co on ma wspolnego z biegiem jalowym jesli chodiz ok na wyzszych obrotach ale tez to sprawdze ;-) |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 26-05-2006, 21:18
|
|
|
u mnie pływak i reszta jest ok, na wysokich śmiga, tylko na wolnych jest problem, a obecnie tak jak pisałem-na luzie musi być ssanie hoćby częściowe, a gdy tylko wrzucę bieg i jadę to wyłączyć od razu ssanie bo zalewa.....
wygląda jak zapchany gaźnik albo coś z pompą mechaniczną...
mupik, ja gaźnik czyściłem doookładnie kilka razy, sprężone, benzyna (każda część kąpała się osobno) ale to i tak nie zawsze skutkujae jak słyszałem, czasem trzeba wiele razy pod rząd powtórzyć operację... słyszałem też o próbach wykręcenia w ogóle elektrozaworka won i zrobienia przelotu lub wykręcić zaworek, wyjąć glicę (full przelot cały czas) i wkręcić go bez niej na próbę, bo on może być złośliwy i się zacinać tylko w gaźniku...
do tego pompki podciśnieniowe co są w gaźniku mają membrany i mogą być do d... a też podciśnienia sterujące nimi,; są tam jakieś takie ustrojstwa warte sprawdzenia...
ciekaw jestem czy Ci się uda, bo jak znajdę czas (póki co lipa) to też będę grzebał i może będę miał gotowe rozwiązanie |
|
|
marcinwodnik
|
Wysłany: 27-05-2006, 10:02
|
|
|
Witam !
Co do pompy mechanicznej to jak i elektryzcna latwo ja sprawdzic. Bieg jalowy silnika pewnie przytkany gaznik stary gaznik sie powinno caly rozlozyc i sprawdzac dokaldniec, myc i skladac majac czyste lapy a dysze dokrecac z wielkim czuciem a nie na maxa ( wtedy tez moze zle silnik pracowac albo wogole ). Zalewanie sie silnika mzoe takze zawor iglicowy powodowac bo na glownym ukladzie paliwowym jak zawor leje non stop silnik jakos pojedzie ale na jalowym...Ogolnie gaznikowi bardzo pomaga czasem poduszenie na maxa pedalu gazu wysysa wszelkie syfy z kanalow gaznika. Proponuje takze sprawdzic filter paliwa czy nie puszcza syfow do gaznika ( juz widzialem nieraz filter ktory puscil kawalki wkladu do gaznika - dysze zapchane). Dyszy oczywiscie nei czyscic drutem itd
[ Dodano: 27-05-2006, 10:04 ]
Dysze napewno wyczysciles dobrze i napewno maja dobry przelot ?? Czasem sie moze wydawac ze sa czyste.. |
Marcin
<Baby są kochane!!>
|
|
|
|
ZielonyTBG
|
Wysłany: 27-05-2006, 13:13
|
|
|
MupiK napisał/a: |
Co do przedmuchania dysz to zrobilem to juz ale nie pomoglo,
|
A przedmuchiwałeś na wyjętym i umytym gażniku czy jak był na kolektorze przykręcony,bo takie coś napewno nie pomoże. |
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 27-05-2006, 17:03
|
|
|
Dobra rozkrece ten gaznik w przyszly weekend
Wygotuje go przedmucham sprawdze uszczelki a jak dale nie bedzie dzialal to was |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 27-05-2006, 17:30
|
|
|
będzie działał za 2 gaźniki
miej tylko pewność, że elektrozaworek jest OK i poczytaj ('gdzieś było na forum') o sprawdzaniu pompy, ktoś coś pisał o ciśnieniu i teście z napełnianiem butelki w określ. czasie.... |
|
|
MupiK
|
Wysłany: 27-05-2006, 22:43
|
|
|
Pompa jest ok elektrozaworek tez sprawdzalem.
Jakby pompa byla nie teges to by nie dzialal jak dziala na wyzszych obrotach
Stawiam na jakies dysze bo ostatnio byla rezerwa w baku i moze jakis sheet zassalo z baku :/
Nasze kochane paliwo kazdy wie jakie jest |
|
|
|
|
marcinwodnik
|
Wysłany: 27-05-2006, 23:10
|
|
|
Witaj !
Paliwo zaraz super syfiaste nie jest ale po X latach to na dnie sie uzbiera....niewiem dokladnie jak wyglada pompa mechaniczna w tipo ale czy ona nie ma wlasnego sitka takiego pseudo filterka jeszcze? |
Marcin
<Baby są kochane!!>
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|