|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
grrrrr piszczące "mielenie"? |
Autor |
Wiadomość |
picek
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 06-05-2006, 15:34
|
|
|
I tak zrobimy.Pod koniec miecha mam wczasowe to poduchy wymienię.Wizualnie są super ale guma mogła już "sparchacieć". |
_________________ Audi |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 07-05-2006, 11:40
|
|
|
U mnie poduchy są bardzo popękane i wyglądają nie zbyt "ładnie",ale nie ruszam nic bo wszystko śmiga tak jak trzeba,a jak zaczne grzebać to się może jeszcze coś nowego odezwać. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
picek
|
Wysłany: 07-05-2006, 14:17
|
|
|
Też wolałbym ich nie ruszać bo potem z biegami jeszcze może się coś popaprać.Ale kto nie kombinuje ten nie jedzie. |
_________________ Audi |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 07-05-2006, 15:44
|
|
|
a kto kombinuje ten jedzie (do mechanika )...
moje poduchy muszą poczekać, _muszą_ póki co być dobre, podobnie jak amorki, ich górne mocowania też _muszą_ być dobre, bo finansowo nie wyrobię, a jak jutro zrobię z zawieszeniem to _musi_ być już cicho >*] i NIC nie będzie mielić przy ruszaniu!!! a przegląd tech _musi_ przejść od razu
taaak... wreszcie , nawet wcześniej, po zajęciach (jak miło ze strony psorki , że zachorowała), a jutro urlop i czas wolny to to zawieszenie wymieniam i się okaże... tylko zastanawiam się za którym razem potem uda mi się zbieżność ustawić :rolleyes: żeby nie znosiło na żadną stronę jakoś specjalnie
a kiedyś podjadę może do mechanika na ustawienie
[ Dodano: 09-05-2006, 18:36 ]
:dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance:
czyli problem(y) rozwiązany(e)...
jedno co to zrobiłem wczoraj z zawieszeniem przy okazji, bo do dziś przegląd tech... i przeszedł super żyleta! a jak autko się prowadzi i cichutko, nic nie stuka...
ale to nie bylo wszystko
poszło siły na wahacze, drążki kier itp.... wszystko super, ale 'mielenie' pozostało przy ruszaniu... jednak grzebiąc przy zawieszeniu coś przykuło moją uwagę...
chyba już wiadomo
jedna poduszka silnika jakby dłuższa?! bo jej w zasadzie już nie było silnik był przekoszony trochę na bok
(stąd wcześniejsze po zimie - wtedy strzeliła poducha pewno - problemy ze skrzynią, wypadające biegi, dziwny drążek itp) a ponadto przy gwałtownym ruszeniu zamiast pisku opon - pisk z mocowania poduchy, a konkretnie jak bok silnika mocno przemieszczał się do tyłu to śruba o mocowanie ocierała, to był podobny dźwięk do zapieczonych śrub przy odkręcaniu koła, ale nie do namierzenia....
dziś grzebałem i wymieniłem tą poduchę, 39zł, i jest miodzio mmmmm....
autko chodzi super, można ruszać z piskami ALE OPON nie silnika , na drodze super...
a ręką ruszając silnikiem twardo siedział, tylko duże przeciążenie (gwałtowne ruszenie czy na ręcznym 'rzucenie' sprzęglą na sekundkę) go tak mocno przesuwało, zauważalne też to zbyt nie było, dopiero grzebiąc przy zawieszeniu...
wymiana nie jest trudna, podeprzeć silnik na podnośniku a autko wyżej wcześniej na klockach postawiłem, koło zdjąłem i z prawego (prawa poducha) nadkola osłonę plastykową, lepszy dostęp, nie wszystko z kanału; poszło gładko; do silnika - śruba 17-17, do ramy poducha - 3 śruby 13ki...
wreszcie jest spokój i wszystko cudnie, nawet zaworek zwrotny od spryskiwaczy wymieniłem przy okazji i działają super :dance: |
|
|
parkers
|
Wysłany: 11-05-2006, 15:53 mielenie
|
|
|
Trafiony i zatopiony. Prawa guma silnika. Taj jak pisałem to ta guma powodowała ten nieznośny odgłos przy ruszaniu. |
_________________ Tempra`93 gaźnik+gaz |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 11-05-2006, 21:04
|
|
|
Prawa guma rozumiem prawa poduszka silnika tak ta po stronie pasazera???
Jesli to sie w tlyu autkach potwierdza to ja tez sie za to wezme i moze w weekend wymienie
To nie jest chyba super koszt? |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 11-05-2006, 21:08
|
|
|
tak, dokładnie prawa poduszka patrząc od wnętrza autka, po stronie pasażera; koszt nowej nie lipnej to niecałe 39zł, roboty na niecałą godzinkę i jest super; warto jak masz taką już nijaką... |
|
|
MupiK
|
Wysłany: 13-05-2006, 15:32
|
|
|
Unk chyba mi kupisz poduszke jesli jutro na gieldzie nie dostane bo zaspiewali mi 80 zł :/
A patrzylem od dolu faktycnzie jest naderwana i widac slady ze sie rusza czyli mielenie bedize na 99% od tego troche ja dociagnalem zobaczymy. |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
picek
|
Wysłany: 13-05-2006, 18:53
|
|
|
No-w końcu jakieś wyjaśnienie.Ciekawe czy mi też pomoże.Dzięki chłopy. |
_________________ Audi |
|
|
|
|
bob96
Pomógł: 7 razy Wiek: 63 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 519 Skąd: Jastrzębie Zdrój
|
Wysłany: 13-05-2006, 19:31
|
|
|
unknown napisał/a: | do silnika - śruba 17-17, do ramy poducha - 3 śruby 13ki...
|
Masz na mysli klucze 17 i 13 potrzebne do wymiany |
_________________ Cromka 1.9 automat
Marea Weekend 1,8 +BRC sekwencja
Przez 7 latek Tempra 1,6 gażnik + gaz BRC
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 13-05-2006, 20:58
|
|
|
Mupik, no, z Zabrza do BB masz kawalek chyba, że ciopongiem
choć może ślą pocztą; tel. najaktualniejszy z telepsy: (ul. Komorowicka 115 w BB) (033) 8132042 lub też ew. (033) 8193930
tam mają fiatowskei za ok 39zeta; kupiłem taką i rzeczywiśnie nie szajs, szarpałem silnik żyłując autko 'wyścigowo' ostatnie wieczory i żadnych niepokojących objawów/śladów na poduszce, a biegi na zakrętach nie wypadają też już
bob96 - tak, jak coś opisuję (wymianę półośki, poduchy itp) to zazw. mam na myśli klucze by nie było niespodzianek; poduchy są na śrubach co mają łby 13ki (na klucze 13ki) do ramy, a do silnika poducha jest na śrubie co po obu stronach (łeb jak i nakrętka) jest na klucz 17kę; opis full wypas
[ Dodano: 13-05-2006, 22:00 ]
ewentualnie jak się nie dogadasz/nie będziesz w BB/okolicach to mogę Ci kupić;
a jak chcesz to cały komplet, bo jak pytałem o pozostałe to cena podobna, z lewej strony bodajże coś koło 37zł, do skrzyni jakoś też w te okolice;
w sumie koło 100wy za komplet, a nie 240 jak u Ciebie
[ Dodano: 13-05-2006, 22:00 ]
ale na pocieszenie u mnie też nieraz się naszukam innych z kolei części co na forum ludzie mają taniej w innych miastach... |
|
|
MupiK
|
Wysłany: 15-05-2006, 13:53
|
|
|
Ja sie chyba poplacze ... oczywiscie poduszka to nie ta poduszka tylko poduszka od skrzyni :/ ale rozebralem calosc pogladalem stara i tera zjuz sie niedma zrobic ehhh a nie chcialo mi sie sprawdzic odrazu
Druga poducha tez jest w oplakanym stanie |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 15-05-2006, 15:15
|
|
|
mi się udało o tyle, że reszta jest w stanie jeszcze w miarę i tylko jedną wymieniałem (ale popatrzyłem tym razem wcześiej którą/które) a reszta jeszcze jeszcze...
ale jak już wymieniasz to warto wszystkie, ja też tak czy siak za jakiś czas pozostałe rusze chyba, bo z jednej strony silnik nieruchomy na parkingu a z drugiej się lekko telepie... a szkoda nową przez stare zaatwić..... |
|
|
picek
|
Wysłany: 16-05-2006, 21:40
|
|
|
Zawsze lepiej wymieniać komplet. |
_________________ Audi |
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 19-05-2006, 19:28
|
|
|
Poduszki wymienione coprawda tlyko 2 rpzednie tej tylnej nie mieli:/
Mielenie ustalo !!
Stuki zostaly :-) mam wrazenie ze to albo lozysko amortyzatora albo wachacz bedzie no ale stuki sa bardzo rzadkie i juz zupelnie innego typu niz wczesniej
Jak wyjalem stare poduszki to mi sie malo w rekach nie rozpadly hehe |
|
|
|
|
bob96
Pomógł: 7 razy Wiek: 63 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 519 Skąd: Jastrzębie Zdrój
|
Wysłany: 19-05-2006, 20:08
|
|
|
Też miałem stuki , wczoraj wymieniłem dwa wahacze i dwie poduszki z przodu i stulki znikneły. Przy wymianie okazało sie że lewy łącznik stabilizatora był nie dokrecony. |
_________________ Cromka 1.9 automat
Marea Weekend 1,8 +BRC sekwencja
Przez 7 latek Tempra 1,6 gażnik + gaz BRC
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite |
|
|
|
|
picek
|
Wysłany: 20-05-2006, 15:02
|
|
|
Ja zamówiłem i w poniedziałek będę wymieniał.Dwie boczne po 38pln a ta środkowa 65pln w salonie Fiata.
[ Dodano: 22-05-2006, 15:21 ]
Dzisiaj byłem na szarpakach i już żałuję. Wahacze-drązki kierownicze-tarcze hamulcowe-klocki hamulcowe-poduchy silnika-tylne amory. Teraz mam co robić.Wachacze odstawiam na koniec bo z kasą będzie kiepsko a wyglądają jeszcze znośnie.Jutro od rana wiooo. |
_________________ Audi |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|