|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Problem z Tipo 1.4 |
Autor |
Wiadomość |
Piotrek_Bukowno
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 08-12-2009, 09:49 Problem z Tipo 1.4
|
|
|
Witam wszystkich. Może zaczne wszystko od początku jaki mam problem. Kilka dni temu kupiłem Tipka 1.4 od pewnego gościa. Przy sprawdzaniu silnika i przy jeździe wszystko przebiegało bez problemów. Lecz do czasu... Wracając do domu zauważyłem, że nie mam paliwa. p[odjechałem na stacje i zatankowałem 95 za 50 złotych... okazało się przy wyjeździe że musze mieć "walnięty" wskaźnik poziomu paliwa, bo nadal wskazywało mi rezerwe. Po niecałych 15 kilometrach zaczeło go duśić, jakby nie dostawał paliwa... Przejechałem jeszcze kilka kilometrów i zaparkowałem go na parkingu pod domem. Z samego rana, odpalając go zaczął sie kolejny problem... Nie mógł zaskoczyć rozrusznik. Postanowiłem wymienić akumulator, lecz to dało tylko to, że rozrusznik chodzi, lecz nie może zaskoczyć. Kręci, kręci, ale nie odpali... po 4 próbach postanowiłem dać sobie spokój... Nie wiem w czym problem... Dodam jeszcze ze świeci mi się kontrolka oleju i sprawdzając bagnetem jest poniżej minimum. Czy może mieć to wpływ na odpalenie? Olej kupiłem i dziś go zaleje... Macie jakies przypuszczenia? Kurde choć mam go trzy dni to szkoda mi jak się tak męczy biedak... |
JEST: FSM CC 704 S |
|
|
|
|
albert1991
Pomógł: 24 razy Wiek: 33 Dołączył: 08 Cze 2008 Posty: 1071 Skąd: Kłodawa (konińskie)
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 08-12-2009, 09:54
|
|
|
Piotrek_Bukowno, to tak sinik kreci nie chce odpalic sprawdz czt nie masz wycieków paliwa jezeli masz to psiknik mu starterem w wtrysk a ktos nich kreci rozrusznikiem jak załapie to znaczy ze wina paliwa (nie dochodzi) bodz jego brak sprawdz weze pomke paliwowa moze byc juz zatarta po przekreceniu kluczyka w pozycje kiedy swieca sie konrolki powinno byc słychac buczenie z pod kanapy tylnej lub bagarznika |
_________________ Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy |
|
|
|
|
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 08-12-2009, 12:21
|
|
|
A może być też tak, że pompka chodzi, ale się kończy - zaczęła dawać coraz słabsze ciśnienie a teraz już nawet nie chce odpalić. A w środku nie czuć benzyną?? |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
Piotrek_Bukowno
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 08-12-2009, 12:35
|
|
|
Nie zauważyłem zapachu... ale chyba nie...
** Dodano: 08-12-2009, 20:43 **
I po sprawie... Mam nadzieje, że na długo... Szczerze mówiąc to nawet teraz nie wiem co było nie tak. Przyjechał kolega, zajrzał pod maskę. Świeca była czysta... Spróbował odpalić na ssaniu i zaskoczył... Nie rozumiem nic z tego;D poprostu "Tipolino" chyba ześwirował |
JEST: FSM CC 704 S |
|
|
|
|
Larry075
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Wrz 2009 Posty: 424 Skąd: belchatow
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 13-12-2009, 22:08
|
|
|
Napisz czy masz go na wtrysku czy na gaźniku, o ile w starszych samochodach można było sobie odpuścić sprawdzanie oleju to w Tipo który posiada juz tzw. popychacze hydrauliczne bardzo wrażliwe na brak, czy zły stan oleju radze Ci na to uważać.
Jeśli jest to twój pierwszy samochód to jedź do stacji serwisowej i za pare groszy niech Ci sprawdzą stopień sprężania na poszczególnych cylindrach bo to chyba najwięcej mówi o silniku. Jeśli na gaźniku to sprawdź tez kupułke i palec rozdzielacza bo z własnych doświadczeń wiem, ze mimo że wszystko wskazuje że jest dobra, to przy jej znacznym zużyciu trudno go odpalić a praca silnika jest na właściwym poziomie. |
_________________ "mu dać dwie metalowe kulki w pomieszczeniu 2x2m to jedną by zepsuł a drugą zgubił." |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 14-12-2009, 19:53
|
|
|
Larry075, w Tipo u kolegi Piotrek_Bukowno, nie ma popychaczy hydraulicznych.W silnikach tych przeprowadza się regulację zaworów za pomocą płytek regulacyjnych. o średnicy bodajże 33mm. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
Larry075
|
Wysłany: 14-12-2009, 22:22
|
|
|
Aha, a w tipo były wogóle hydrauliczne popychacze bo jedni mówią że tak a inni że nie a ja juz nie wiem jak jest u mnie... |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 14-12-2009, 22:40
|
|
|
Larry075, w 1.6 i 1.4 nie było i z tego co się orientuje to w 1.8 i 2.0 też były stosowane płytki.Hydrauliczne popychacze to chyba w następnej generacji aut(Marea,Brava,Bravo) zostały użyte,ale czy we wszystkich silnikach to tego już nie wiem. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
Larry075
|
Wysłany: 14-12-2009, 23:54
|
|
|
Ufff to bardzo się z tego Ciesze |
_________________ "mu dać dwie metalowe kulki w pomieszczeniu 2x2m to jedną by zepsuł a drugą zgubił." |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|