Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
problem z zagadaniem po dluzszym postoju
Autor Wiadomość
geronimo23 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 19-11-2006, 10:40   problem z zagadaniem po dluzszym postoju

Witam mam problem z moja tempra 1.6 mpi '95 gaz. Po dluzszym postoju wystarczy pare godz. silnik nie che odpalic. Wersja instalacji gazowej ktora posiadam zawsze zapala na benzynie i autom. przelacza sie na gaz. Objaw jest taki jak w dieslu kiedy padna swieczki zarowe krecac probuje zaskoczyc ale nie moze. zaczyna mnie to draznic bo robi sie coraz zimniej narazie jakos tam odpala po dluzszym kreceniu ale jak zrobi sie zimno kleknie aku. mam jeszcze pytanie czy pompa paliwa standardowo powinna podawac paliwo przy przekreceniu kluczyka? bo u mnie zaczyna podawac dopiero w momncie krecenia rozrusznikiem nie wiem czy to nie zrobili gazownicy. Jezeli ktos moglby mi pomoc z gory dzieki czekam na posty

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 19-11-2006, 11:23   

Sprawdz wszystko co ma związek z zapłonem, kable WN, świecie.

geronimo23 napisał/a:
mam jeszcze pytanie czy pompa paliwa standardowo powinna podawac paliwo przy przekreceniu kluczyka

Tak zaraz po przekręceniu kluczyka powinna się włączyć i "nabić" ciśnienie w układze paliwowym. Dziwne, że Ci podaje dopiero gdy kręcisz rozrusznikiem, chociaż wtedy autko powinny już zacząć palić, może nie odrazu, ale powinno.

nessuno 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 19-11-2006, 11:47   

geronimo23 to, co piszesz wskazuje na pompę, choć niekoniecznie.Mnie trapi podobny problem i narazie skutecznym sposobem jest wstrzyknięcie kilku cm3 benzynki bezpośrednio do gardzieli wtrysku.Lepsze to, niż męczyć rozrusznik i akumulator.To oczywiście tylko półśrodek, nadal poszukuję prawdziwej przyczyny tego stanu rzeczy.

geronimo23 

Wysłany: 20-11-2006, 18:13   

tak tez wlasnie planuje zrobic dzieki miszko pzdr :idea:

valdmidi 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 20-11-2006, 20:20   

Przyczyną może być czujnik temperatury wtrysku. Podaje do komputera błędne dane i przez to dostaje zbyt mało paliwa, potrzebnego do rozruchu zimnego silnika. Spróbuj zresetować komputer, przez ściągnięcie klem z akumlatora i następnie naciśnij kilkakrotnie pedał hamulca. Potem podłącz z powrotem akumlator, uruchom silnik na benzynie i niech popracuje na wolnych obrotach, aż do włączenia się wentylatora chłodnicy. Fiaty pracujące na gazie mają podobno ten problem, że jak się zrobi zimno, to komputer podaje błędne dane i przez to są problemy z ich uruchomieniem. Jeżeli to nie pomoże i problem odpalania zimnego silnika powróci, to trzeba będzie sprawdzić czujnik temperatury wtrysku.

geronimo23 

Wysłany: 21-11-2006, 21:44   

jakbys mogl podac mi dokladniej lokalizacje tego czujnika z gory dzieki valdmidi

valdmidi 

Wysłany: 21-11-2006, 23:40   

Nie jestem pewien, jak jest w tym silniku, ale u mnie jest z prawej strony wtrysku od strony kabiny. Dochodzi tam czarna wtyczka z przewodami elektrycznymi. Ja mam silnik 1.6, typ 835 c1 000, jednopunktowy wtrysk mono tronic firmy Bosch. Miałem podobne objawy i za radą mechanika wystarczył reset komputera. Objawy te miałem w listopadzie, kiedy było parę dni o temperaturze w okolicach zera. teraz jest cieplej i na razie mam spokój. Jeżeli faktycznie z pompą jest tak , jak piszesz, to jest coś nie tak! Pompa powinna pompować paliwo w momencie włączenia zapłonu. Przekręcasz kluczyk, pompa nabija paliwo, po czym przestaje. Jak uruchomisz silnik zaczyna pompować stale, aby utrzymać ciśnienie paliwa na poziomie, jaki dyktuje jej komputer. Jest jeszcze podobno taka ciekawostka, że jak nie jesteś w stanie uruchomić silnika w ciągu 10 sekund, to dalsze kręcenie rozrusznikiem nie ma sensu, bo pompa automatycznie przestaje pompować paliwo. Trzeba cofnąć kluczyk i zacząć od nowa. Jeżeli po długotrwałym kręceniu nie czujesz smrodu paliwa, to wina leży po stronie układu paliwowego. Jeśli uruchomisz silnik i auto jedzie na benzynie bez większych problemów, to pompa jest raczej sprawna. Tak więc przyczyną mogą być błędy komputera, uszkodzony czujnik temperatury wtrysku, podający błędne dane, ale to ostateczność. Sprawdź jeszcze wężyki podciśnienia (2) dochodzące do wtrysku. U mnie są to takie 2 cienkie wężyki, dochodzące do wtrysku u jego podstawy. Jeśli któryś z nich jest dziurawy, to silnik łapie tzw. fałszywe powietrze i to też może być przyczyną problemów z uruchomieniem silnika. Ale przede wszystkim nie podoba mi się to, co napisałeś o pracy pompy. Chyba, że te typy tak mają...

geronimo23 

Wysłany: 22-11-2006, 19:41   

jednak te typy tak maja dowiadywalem sie z wiarygodnego zrodla i bedac u znajmoego mech. akurat natknalem sie na taka sama tempre jak pasiadam ja ;) jestem juz blisko rozwiazania problemu musze jeszcze wytypowac pomiedzy dwoma czujnikami temperatury cieczy i temp powietrza w ukladzie dolotowym. jak bede wiedzial dokladnie to zaraz napisze dzieki za pomoc

nessuno 

Wysłany: 22-11-2006, 22:26   

Cytat:
jak bede wiedzial dokladnie to zaraz napisze

Hmm, ja z niecierpliwością będę czekał na Twoją relację. Od dłuższego czasu walczę z podobną przypadłością :sciana:

tipo owoc 
witamy nowego

Wysłany: 30-12-2006, 16:52   

Wężyki podciśnieniowe to napewno nie będą.Miałem dziurawy wężyk obiawy byłytakie:tracił na mocy i strzelał w filtr powierza.Było to w tipolku 1.6 mono którego miałem wcześniej.Co do mechaników to mam mieszane myśli z tą awarią byłem u3 wszyscy rozłożyli ręce.Pomógł mi sąsiad stolarz który miał kiedyś temprę i to samo mu się trafiło

FRED 

Wysłany: 31-12-2006, 01:46   

geronimo23 napisał/a:
jednak te typy tak maja dowiadywalem sie z wiarygodnego zrodla i bedac u znajmoego mech. akurat natknalem sie na taka sama tempre jak pasiadam ja ;) jestem juz blisko rozwiazania problemu musze jeszcze wytypowac pomiedzy dwoma czujnikami temperatury cieczy i temp powietrza w ukladzie dolotowym. jak bede wiedzial dokladnie to zaraz napisze dzieki za pomoc

Dam Ci taką radę- Spróbuj zapalić"go"na zimno, na pełnym bucie, jeśli zaskoczy to uwalony jest czujnik temperatury wtrysku, jeśli nie, to czujnik cieczy. Wykluczam tu (bo wnioskuje, że spr. pom.pal.) awarię układu paliwowego.
Jeszcze jedno, są na stacjach CPN, Castrola środki do paliwa, które oczyszczają wtryskiwacze. Spróbować czasem warto.
Można też zmostkować wtyczkę czujnika tem. wtrysku, będzie wtedy taktował dane jako ciepły silnik.
Świat należy do odważnych.
POZDRAWIAM

Odpowiedz do tematu