|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
rozmiary tłumika |
Autor |
Wiadomość |
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 25-08-2006, 01:01 rozmiary tłumika
|
|
|
witam!
a więc tak, po powrocie z wypadu do Zakopca i powrocie, powrocie 'objazdami' wymuszonymi i nieoznakowanymi, po czymś co kiedyś może będzie, było drogami, profilaktycznie obejrzałem dół auta z kanału dziś...
wszystko ufff niby całe, ale tłumik środkowy, co sobie był już .. miałem kupić ale za kilka miechów... ten środkowy teraz jest .. że go nie ma w zasadzie... o dziwo niewiele głośniej, ale dziura w nim na prawie całość (przez dziury w drodze i niespodzianki).
Będę coś kombinował z tym, ale nie miałem czym pomierzyć a na kanał nieprędko.
Ktoś mógłby mi podać wymiary tłumika środkowego Tempry 1.6 Gaźnik 159.A3000, bez katalizatora?
jaką średnicę wew i zew ma rura wej i wyj tłumika, jakie wymiary ma tłumik, rozmiar puchy... plizzzz... to może coś innego znaję albo pobawię się w strumienice czy inne pierdoły zapchajdziury póki co... |
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 25-08-2006, 14:59
|
|
|
http://www.tlumikisamocho...c9c4121d0f957dd
Tu masz poszukaj a najlepiej wejdz pod auto i zmierz sobie :-) bo niewiadomo tko i co tam robil :_P |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 26-08-2006, 16:29
|
|
|
poszukam, choć może wcześniej kto napisze jak ma mam orginalny środkowy jeszcze ale w tym roku się zaczą kończyć; nie był zmieniany, więc rozmiary musi mieć ok
[ Dodano: 26-08-2006, 17:30 ]
a poza tym jak bym coś kombinował z wydechem to do pierwszych poszukiwań warto wiedzieć jakei wymiaru ma pucha prócz rur, tak mniej-więcej choćby na razie... |
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 27-08-2006, 11:23
|
|
|
A co chcesz uspawać nowy? Ja wymieniałem środkowy tłumik na nowy. Stary już po 300kkm się troche podrziurawił. Kupiłem nowy. Cena nie była duża. Jeśli chcesz jutro będe wymieniał olej w silniku to i tak do kanału muszę wejść. Mogę wtedy pomieżyć Ci śrędnice rury i ogólnie tłumik z zewnątrz. Mam gdzieś ten stary tłumik od Tempry. Mogę go rozbebeszyć i porobić zdjęcia ewentualnie pomierzyć wewnątrz. Ale to jutro bym Ci napisał! |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
magi-marcin
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 20 Maj 2006 Posty: 323 Skąd: Huta Czechy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 27-08-2006, 12:19
|
|
|
Ja jak mi środkowy się przepalił (znaczy zardzewiał) i zrobiły sie dziury to wywaliłem i założyłem cały sportowy i całą rurke też wymieniałem.
Teraz mój wygląda tak: |
_________________ Tipo 1.6ie DGT bez LPG --- Już należy do TempraWG
LPG - dobry do zapalniczek |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 27-08-2006, 17:39
|
|
|
właśnie środkowy już rozpaczliwie wymaga wymiany (jest 13 letni, jeszcze pół roku temu był w zakresie do przyjęcia), ale przy okazji jak już mam sobie narobić długów kolejnych to wymieniłbym seryjny środkowy prawdopodobnie na coś innego, może strumienicę, przy końcowym (spawany już wieeeeeeeele razy) też od razu pogrzebię, coś będę musiał dobrać w miarę nierelanej zasady tanio a dobrze;
potrzebuję wymiary środkowego , by mniej więcej wiedzieć jakie romiary ma pucha , jakie są rozmiary rur (podejrzewam między 42 a 50 mm bo to optimum tutaj), by wiedzieć w jakim zakresie mogę kombinować z przeróbkami... |
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 27-08-2006, 17:57
|
|
|
A u mnie nie ma śladów rdzy,choć ładne paaare lat ma.Za to w okolicach 2600rpm huk w aucie jest już DOŚĆ duży i bardzo męczący.Wydaje dźwięk dużej pustej puszki.Coś się w nim wypaliło,albo już wszystko,bo jak się "przyłoży" ucho to jakieś blachy dzwonią.Więc będe musiał go wymienić a tani to on nie jest.Wygląda na to że jest on razem z końcowym tłumikiem,a ten mam w dobrym stanie.Musze popytać po sklepach.
09.005 |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 27-08-2006, 18:10
|
|
|
dobra, fajnie, ale we wszystkich katalogach w necie jak dotąd są tylko rysunki poglądowe tłumika i oznaczenia wg danego producenta (np mój końcowy to np Bosal 229-290 bodajże lub na odwrót ) ale nigdzie nadal nie ma wymiarów; nie miałem teraz kiedy wleźć pod auto i mierzyć tłumika, więc prosiłem o wymiary, ktoś może ma;
rozmiary środkowego tłumika potrzebuję
przede wszystkim rury - średnice wlot i wylot ze środkowego i rozmiar samego tłumika (puchy) ile ma cm długości, szerokości i orientacyjnie średnica, by orientacyjnie wiedzieć co tam wsadzić w miejsce środkowego; może dobiorę strumienicę byle była ale w miarę pod kątem rozmiarów; w 1.6 w miejscu środkowego spisują się przynajmniej ciut pozytywnie, bez negatywów, chyba, że ktoś ją da zamiast katalizatora lub za blisko silnika ;-P , to sobie chyba zapakuję taką zamiast bulić za tłumik; plizzzzz o wymiary, inaczej będę jedak chyba sam musiał znaleźć czas by zapakować autko na kanał i mierzyć... a wolałbym w tym czasie już szukać... |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|