Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
rozrząd
Autor Wiadomość
Daniel221 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 20-04-2007, 16:26   rozrząd

Witam.
Mam takie pytanko ,czy ktoś wymieniał uszczelniacz wałka rozrządu,jeżeli tak to prszę o porade co i jak i na co zwrócić szczególną uwagę.Za info wielkie dzięki.
Pozdrawiam

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 20-04-2007, 18:42   

Witam.Wymieniałem uszczelnienie wałka rozrządu jakieś pół roku temu,bo miałem mokrą obudowę paska.

Trzeba zdjąć pokrywę zaworów oraz obudowę paska rozrządu.

Po zdjęciu obudowy trzeba zdjąć koło na wałku rozrządu i drugą część obudowy paska.

Aby odkręcić śrubę od koła na wałku włożyłem kawałek pręta aluminiowego między wałek a jego obudowę przez co go zablokowałem.

Gdy na wierzchu był już uszczelniacz,wbiłem w niego śrubokręt,popchałem trzonek do góry i ruszając na boki i pukając młotkiem,powoli wysunąłem go z obudowy.
Niestety ale gdy uszczelniacz wyskoczył,zgromadzony za nim olej wylał się prosto na ściągnięty częściowo pasek rozrządu i na dolne koła,przez co musiałem demontować cały dół (koło pasowe i koło zębate od paska) przez co zeszło mi trochę dłużej,więc proponuje podłożyć jakąś szmatę.
Po wyjęciu starego uszczelniacza wbijamy nowy i składamy w odwrotnej kolejności,zwracając szczególną uwagę na poprawne ustawienie rozrządu.
A po wszystkim :piwko: :piwko: :piwko:

Sorki za słabe fotki(telefon)
     assistance   Moneta

Daniel221 

Wysłany: 20-04-2007, 20:01   

Wielkie dzięki :lol:

** Dodano: 22-04-2007, 19:18 **
Witam.
Mam pytanie do kolegi Zielony TBG,jak zablokowałeś wał korbowy aby odkręcić tą nakrętke
koła paska klinowego :?: :sciana:

ZielonyTBG 

Wysłany: 23-04-2007, 07:44   

Daniel221 napisał/a:
Witam.
Mam pytanie do kolegi Zielony TBG,jak zablokowałeś wał korbowy aby odkręcić tą nakrętke
koła paska klinowego :?: :sciana:

Szczerze mówiąc to odkręciłem tą śrubę przecinakiem i młotkiem,ponieważ nie miałem klucza o takim rozmiarze.Dwa MOCNE uderzenia i po sprawie.
Możesz spróbować zablokować wał od strony skrzyni biegów.Na jej kołnierzu jest prostokątny otwór do sprawdzania zapłonu,więc można coś włożyć i zablokować wał.
     assistance   Moneta

akj3 

Województwo: Mazowieckie
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 23-04-2007, 21:09   

ZielonyTBG napisał/a:
Możesz spróbować zablokować wał od strony skrzyni biegów.Na jej kołnierzu jest prostokątny otwór do sprawdzania zapłonu,więc można coś włożyć i zablokować wał.

Można też zrobić to przy pomocy drugiej osoby... Jeden siedzi w aucie i na biegu mocno naciska na hamulec a drugi odkręca nakrętkę.

BeerfaN 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 24-04-2007, 07:41   

Właśnie w taki sposób odkręcałem koło pasowe w renault5TD. Minus taki, że kolega miał mocne nogi i trzasnęły mi przewody hamulcowe...tym niemniej cały zabieg jak najbardziej wykonalny. Dzień wcześniej możesz też spryskać śrubę koła pasowego jakimś specyfikiem do śrub co by łatwiej zeszła.

159A3.0000.75.37.430

moto77 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 26-04-2007, 05:49   

To sie chłopie ciesz że na postoju trzasneły a nie przy awaryjnym hamowaniu.... :)

Daniel221 

Wysłany: 26-04-2007, 13:42   

Witam,po zdjęciu paska z koła zębatego wałka rozrządu wyczuwam na tym kole luz jakieś 3 mm pokrywa zaworów jest odkręcona i gdy ruszam tym kołem to wałek jest niruchomy ,czy taki luz musi być :?:

ZielonyTBG 

Wysłany: 26-04-2007, 16:54   

Między kołem zębatym paska rozrządu a wałkiem rozrządu NIE może być żadnego luzu.
Niby 3 mm ale co te 3 mm luzu robi przy 3000rpm.A czy śruba na wałku jest dokręcona i czy jest podkładka pod śrubą :?:
Musisz to rozebrać i wybadać co jest nie tak,no i pozbyć się tego luzu,bo po dłuższej jeździe może obciąć klina i wtedy będą problemy.
     assistance   Moneta

Daniel221 

Wysłany: 28-04-2007, 15:55   

Kol. Zielony TBG czy ta śruba ma jakieś zablokowanie ,bo niechcę jej urwać a siedzi tak mocno ,że normalnie kluczem niemogę jej odkręcić możesz coś na to poradzić :roll:
chodzi o tą na kole zębatym wałka rozrządu.

ZielonyTBG 

Wysłany: 28-04-2007, 20:10   

Z tego co pamiętam to jest po prostu mocno przykręcona i tyle.Jest to utwardzana śruba więc nie powinna się urwać.
     assistance   Moneta

picek 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 30-04-2007, 19:06   

Nigdy jej nie odkręcałem-może warto było by podpytać jakiegoś mechaniora czy przypadkiem to nie lewy gwint :roll:

rożek 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 03-05-2007, 22:26   

normalny jest

Daniel221 

Wysłany: 04-05-2007, 14:59   

Witam.
Wielkie dzięki kolego Zielony TBG,zrobilem wszystko tak jak opisałeś i mam to załatwione,jest tyko jedno małe ale,po całej tej wymianie po odpaleniu autka silnik pracuje normalnie ,tylko coś tak jakby trzeszczało i myślę ,że to chyba pompa wody,co o tym sądzisz :?:
Jeszcze jedno bo bym zapomniał luz skasowany kułeczko bez luzu. :lol:

ZielonyTBG 

Wysłany: 04-05-2007, 19:30   

Daniel221 napisał/a:
Witam.Wielkie dzięki kolego Zielony TBG,

Cieszę się że pomogłem,ale pewnie sam byś też to zrobił. =D>

Daniel221 napisał/a:
jest tyko jedno małe ale,po całej tej wymianie po odpaleniu autka silnik pracuje normalnie ,tylko coś tak jakby trzeszczało

Też miałem taki objaw i niewiedząc co to za dźwięk pojechałem do znajomego mechanika który od razu stwierdził że zbyt mocno napiąłem pasek rozrządu.Ściągnąłem szybko osłonę i znajomy popuścił go troszkę,posprawdzał,zakręciłem osłonę i po odpaleniu już było git. :piwko:
     assistance   Moneta

Daniel221 

Wysłany: 04-05-2007, 19:53   

Kolego Zielony TBG bez twoich wskazówek raczej niewziołbym się za to sam tak ,że bardzo mi pomogłeś jeszcz raz dzięki,a co do tego paska to w poniedziałek troszkę go popuszczę i myślę ,że to pomoże :piwko:

ZielonyTBG 

Wysłany: 05-05-2007, 11:05   

Tylko musisz uważać bo jak zbytnio popuścisz to może pasek przeskoczyć.
     assistance   Moneta

Daniel221 

Wysłany: 06-05-2007, 16:57   

Witam.
Mam jeszcze pytanie,a mianowicie o znaki na kołach rozrządu jak one mają byc dokładnie,czy ten znak na wałku rozrządu ma się pkrywać z tym cypelkiem na plastikowej obudowie w polożeniu wysuniętym czy schowanym i co z tym na kole pasowym wału korbowego.Bo jak juz pisałem to po wymianie silnik prcuje tak jak przed wymiana,tylko niewiem czy gość jak wymieniał rozrząd dwa lata temu czegoś nie pokręcił bo wcześniej to pracował równiutko a po tej wymianie z przed dwóch lat pracuje nierówno i teraz jest tak samo.Pozdrawiam i proszę o odpowiedz.

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 06-05-2007, 17:30   

W Temprze nie robiłem bo zawsze udało mi się pasek przełożyć bez ruszania kołami, ale w Uno znak były na samym dole na zębatce od wałua, a na bloku silnika taki "pasek" wskazujący. Na kole od wałka rozrzadu był namalowany trójkącik, a na obudowie komory zaworów również był namalowany taki sam trójkącik.
Znaki te muszą się zgadzać.

U mnie przeskoczenie paska o 1 ząbek do przodu skutkowało lekkim zmuleniem auta, mniejszą chęćia wkręcania się na obroty i zmianą odgłosów parcy silnika. Co do obrótów jakoś specjalnie nie odczułem zmian, jedynie co przeszkadzało to to "zmulenie".

** Dodano: 06-05-2007, 18:33 **
Zielony, ile dałeś za uszczelniacz? Bo mi też leci.

romano 

Wysłany: 06-05-2007, 18:23   

Daniel221 napisał/a:
Mam jeszcze pytanie,a mianowicie o znaki na kołach rozrządu jak one mają byc dokładnie,czy ten znak na wałku rozrządu ma się pkrywać z tym cypelkiem na plastikowej obudowie w polożeniu wysuniętym czy schowanym i co z tym na kole pasowym wału korbowego

Znak na kole rozrządu ma się pokrywać ze znakiem na tym plastikowym elemencie w pozycji wysuniętej.

Moneta

Daniel221 

Wysłany: 06-05-2007, 19:11   

tak myślałem a ja mam ustawione w pozycji wsuniętej i silnik pracuje ,jutro rano muszę jechac tym autkiem do pracy i niewiem czy czegos nie uszkodzę. :sciana:
Na tym ustawieniu jeżdżę od dwóch dni.

1dawidb 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 06-05-2007, 19:14   

jeśli silnik pracuje to za bardzo nie musisz sie obawiać gdyż zawory sie nie blokują i tu właśnie powinieneś sie cieszyć

Daniel221 

Wysłany: 06-05-2007, 19:27   

Czyli ta nierówna praca to napewno od tego złego ustawienia i jak dotykam obudowy filtra powietrza to czasami wyczówam takie drgania,a odnośnie tego co pisałem jak dwa lata temu wymienił mi gośc ten rozrząd to na początku autko niemogło wejść na obroty powyżej 2600 ale po chwili coś stuknęło i zasuwał już normalnie i tak jezdziłem do dnia dzisiejszego,a różnica jest paru ząbków na rozrządzie to jak to jest :?:

** Dodano: 07-05-2007, 13:45 **
Witam,pytanie do kolegi Zielony TBG,to trzeszczenie o którym pisałem dochodzi z wałka rozrządu tam gdzie wymieniłem uszczelniacz,czy jest możliwe,że łożysko jest siadnięte :?:

** Dodano: 07-05-2007, 18:57 **
Kolego romano ustawiłem wałek rozrządu tak jak pisałeś na wysuniętym i silniczek nie odpalił,więc wróciłem o dwa ząbki silnik odpalił ale jest mułowaty i słaby,co proponujesz :?: :roll: silnik 1.6 na jednopunktowym wtrysku .

ZielonyTBG 

Wysłany: 07-05-2007, 19:56   

Raczej nie powinno.A czy próbowałeś poluzować troszkę pasek czy nie :?:
A co do znaku na wysuwającym się kawałku plastiku to ja mam tak ustawione u siebie i śmiga.Wysuwasz go do góry i zgrywasz z wałem korbowy po czym lekko dociągasz napinacz i obracasz parę razy i ponownie sprawdzasz ustawienie na znakach i dokręcasz napinacz jak trzeba.
     assistance   Moneta

moto77 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 08-05-2007, 07:29   

oczywiscie na wysunietym plastiku powinno sie ustawic rozrząd...ZielonyTBG, masz rację

Odpowiedz do tematu