Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Za niskie ciśnienie oleju...
Autor Wiadomość
opti 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 24-08-2007, 16:07   

Hipo, mega ban na mega rabaty mowisz? :badgrin:

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 24-08-2007, 21:38   

Wracając do tematu...właśnie wracałem przed chwilą do domu i wjechałem w zakręt, a potem prosta pod górkę...i zgasł. Oczywiście odpalił dobrze i potem nie było kłopotów. olej jest brany z bańki zakupionej przeze mnie, więc nie z beczki. Tylko ten filterek filtrona mi tu coś podpada na samą myśl..no bo co innego?

opti 

Wysłany: 24-08-2007, 23:17   

mrk69, zmieniaj jak najszybciej olej z filtrem, zapodaj filterek man'a i monitoruj temat jak bedzie po wymianie oleum i filtra

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 25-08-2007, 12:41   

Osobiście nie znoszę filtrów oleju Filtron już dwa razy podczas eksploatacji silnika z takim filtrem (polonez i Tipo) musiałem dawać wał do szlifu. W tych filtrach często występują złe nastawy sprężyn albo wkładu filtrującego i przez to ciśnienie na wyjściu z filtra jest zbyt małe. Proponuje dodać te 2 - 3 zł i kupić dobry filtr, te parę złoty to nie majątek a wlewając super rewelacyjne oleje do silnika w połączeniu z filtrem Filtron można się zdziwić. Najgorsze rozwiązanie dla silnika to olej Lotos i filtr Filtron.

konikks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 25-08-2007, 15:52   

Tomilee napisał/a:
Najgorsze rozwiązanie dla silnika to olej Lotos i filtr Filtron.

mam taki zestawik i nie narzekam :lalala:

opti 

Wysłany: 25-08-2007, 16:35   

konikks napisał/a:
mam taki zestawik i nie narzekam

zebys nigdy nie musial sie przekonac ze jest inaczej =;

konikks 

Wysłany: 25-08-2007, 20:17   

opti napisał/a:
zebys nigdy nie musial sie przekonac ze jest inaczej

co do filtrona to to się zgodzę. założono mi go bez mojej wiedzy (czarodziej nie zapytał). a jeśli chodzi o lotos to nie będę zaczynał kolejnej dyskusji... były już burzliwe z nijakim "japońskim wojownikiem") :vom:

opti 

Wysłany: 25-08-2007, 22:21   

konikks napisał/a:
a jeśli chodzi o lotos to nie będę zaczynał kolejnej dyskusji...
tu nie chodzi o dyskusje, na wlasne oczy widzialem jak znajomym fiksowalo cisnienie na tym oleju i juz mam swoje zdanie o nim i nigdy nie bede go do silnika zalewal.. jak ktos chce go lac czemu nie jego silnik jego portfel ;)

czah666 

Wysłany: 02-10-2007, 19:57   

Witam wszystkich!!!!! Nie chcac zakładać nowego wątku, postanowiłem się podpiąć..... Sprawa wyglada tak ,że mój tipek po przejechaniu paru kilomerow zaczyna tracic cisnienie... Zaczyna mu migac a pozniej swiecic na wolnych obrotach i podczas hamowania kontrolka cisnienia oleju.. mysląc ,że to olej albo filterek zmieniłem dzien na półsyntetyk ( na takim podobno jedził) Mobil 10w40 i oczywiscie filterek na nowy. Niestety nie pomoglo... przy czujniku wszytsko wyglada ok i nie wiem co moze byc... doyczas przez miesiac odkad go mam bylo wporządku ... macie może jakieś rady?????

ubek 

Województwo: Other
Wysłany: 02-10-2007, 20:13   

Jaki masz filtr?? Filtron??

Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

ego 

Wysłany: 02-10-2007, 20:26   

kolego czah666, poszukaj na forum bo było o tym już kiedyś
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

czah666 

Wysłany: 02-10-2007, 20:34   

@ego szukałem i wszyscy pisali żeby zmienić olej na dobrej firmy oraz filtr...

@ubek tak filtron , a wczesniej byl z sedziszowa czy cos takiego... juz nie wiem... silnik podobno nie bral prawie oleju ( wiembo kupilem od zaufanej osoby) a tu nagle taie cos..nie wiem czy juz po silni8ku czy co.. niewierze zeby to byla wina filtra z ezlej firmy czy cos.. skoro juz na poprzednim tak zaczelo sie dziac...

ego 

Wysłany: 02-10-2007, 20:36   

moze czujnik cisnienia oleju ci nawala poprostu
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

opti 

Wysłany: 02-10-2007, 21:00   

czah666, na poczatek oblukaj wsuwke do czujnika cisnienia oleju moze sie obluzowala albo styk sie utlenia do wsuwki, daj znac czy cos pomoglo.. a powiedz mi jeszcze jaki masz przebieg na silniku i ile Ci silnik lyka tego 10w40?

czah666 

Wysłany: 03-10-2007, 04:59   

Przebieg jest nieznany raczej... wg licznika ( choci nie wiadomo który raz idzie) to 150tyś -autko z 95' , mimo to auto bardzo ladnie pali, nie dymi, jest mocne itp.... przy czujniku ogladalem ta wtyczke i wyglada ok. po pierwszych ruchach rozrusznika kontrolka normalnie gasnie...Może go zmienie i zobaczymy...a jak nie pomoze to co?? end of the tipek?

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 03-10-2007, 06:44   

jaki end... wpierw poszukaj bo to często kontrolka po latach pada lub kabelek, a filtry filtronu to przejściowa ostateczność i po pierwszych tego typu z nimi kłopotach, gdzie po chwili pracy się zapychają blokując obieg i robiąc jaja - każdy uświadomiony mówi sobie, że tego więcej nie kupi; bo nawet nowy filtron nie potrzebuje długo pojeździć, miesiąc, dwa by jaja robić.
a jak sam olej? jest poziom w normie i nie poci się silniczek jakoś tak by hurtowo olej uciekał?
bo jak nie dymi jakoś etc a kontrolka po czasie Ci mruga przy hamowaniu i zgaduję pewno , że też mruga przy ostrych zakrętach to jest to zazw filtron+czujniczek do D...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

opti 

Wysłany: 03-10-2007, 06:54   

tak jak pisze kol. unk.. zacznij od wymiany filtra oleju na mann'a i zapodaj nowy czujnik cisnienia oleju i ladnie oczysc styk czujnika na kabelku

czah666 

Wysłany: 03-10-2007, 20:34   

Dziś zmieniłem caly czujnik cie\snienia na nowy bo sie okazało z e stary lekko przecieka... i nie zapeszajac jak narazie nic nie swieci ;) a dodatkowo przestał mi dziwnie latac wskazówka od temperatury... tamten chyba musial jakies lekkie xzwarcie robic

Odpowiedz do tematu