|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Dziwne stukanie :( |
Autor |
Wiadomość |
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 19-05-2007, 16:36 Dziwne stukanie :(
|
|
|
Jak jadę to coś mi delikatnie w przednim, lewym kole stuka (takie lekkie tarcie)
Przy hamowaniu jest to samo.
Myślałem, że to wina klocków bo je niedawno wymieniałem i pewnie jakieś gówniane mi sprzedali ale objaw jest o tyle dziwny, że jak jadąc popuszczę gaz to tego nie słychać, mimo, że koła dalej ostro się obracają np. przy 100-ce
Czyli tak jakby coś od przeniesienia napędu stukało ale czemu ten sam dźwięk jest przy hamowaniu |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Broadway
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 15 Cze 2005 Posty: 199 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 20-05-2007, 13:53
|
|
|
EMF dokręć koło . Miałem podobne objawy jak mi się odkręciło koło. Jak juz dojechałem do zatoczki na autostradzie to sie okazało, że trzymało się na ostatniej śrubie |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 20-05-2007, 16:50
|
|
|
Broadway, z kołem właśnie jest wszystko OK. |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 20-05-2007, 19:33
|
|
|
jesteś pewien , że to koło? a może zrób z kimś test podobny jak do 'testu poduszek' tzn. szarpnięcie na zaciągniętym ręcznym, może stuknie... a może to sama poduszka? też potrafi bardzo dziwne dźwięki przy przemieszczaniu się środka masy (gazowanie/hamowanie) wydawać a jej hałas tak się odbija i przenosi, że można nawet uznać, że to od koła... albo na sworzniu wahacza masz luz... |
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 20-05-2007, 20:32
|
|
|
Jak dawno wymieniałeś klocki ? jesli pare dni wstecz to być może nowe klocki trą po krawędzi jaka została po porzdnikach ( moga mieć deko większe wymiary) i stąd taki dźwięk jak takie terkotanie.
Przyczyn może być wiele, zaczynij elyminować każdą po kolei. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
kilolo
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 30-05-2007, 14:53
|
|
|
Sprawdz tarcze czy nie maja juz wytartego rantu, warto zmienic a koszta niewielkie |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 30-05-2007, 22:21
|
|
|
Broadway, miał rację
Nigdy nie należy być pewnym niczego, przekonałem się o tym odpisując, że koła sprawdzałem.
Faktycznie tak było, bo jakieś 7-14 dni wcześniej to zrobiłem.
Okazało się, że na jednej śrubie gwint się zerwał i jeździłem na trzech śrubach, przez co te trzy powoli zaczęły "popuszczać".
Nowa śruba, koła dokręcone i na szczęście stukanie ustało |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Broadway
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 15 Cze 2005 Posty: 199 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 30-05-2007, 22:44
|
|
|
Powiem Ci, że ja sprawdziłem koło bezpośrednio przed trasą na autostradzie. Pomimo szarpania nic nie wyczułem, a auto miałem uniesione na lewarku !! Byłem pewny, że to coś innego, ale okazało się, że to koło. Cud że żyje. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|