|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
kłopotów ciąg dalszy |
Autor |
Wiadomość |
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 22-07-2008, 21:36 kłopotów ciąg dalszy
|
|
|
Przed przeczytaniem tego tematu warto zajrzeć tu http://forum.tempra.org/t...eglo-vt9319.htm <---- mój post z przed paru miesięcy
No to tak : Dzisiaj jadę sobie jadę brakło gazu. Przełączyłem na PB i dojechałem na stację ( wszystko było ok ) lpg zatankowane wsiadam odpalam ... a tu zonk :/ Auto nie chce ruszyć. Puszczam sprzęgło - silnik traci obroty, zamula, auto ledwo co rusza. No to wciskam sprzęgło ( myślałem że jak na LPG przełączę będzie OK. Auto na gazie robi to samo. Czyli to sprzęgło ( na biegu jałowym silnik normalnie wchodzi na obroty itp. Chcę ruszać - ledwo co się rozpędza. Po dojechaniu pod dom sytuacja się trochę poprawiła tzn sprzęgło chodzi inaczej ( tak jakby zamulało silnik podczas ruszania ale da się ruszyć z piskiem i z przyspieszaniem jest wszystko OK. O dziwo już nie szarpie tak jak we wcześniejszym temacie ( patrz link u góry :p ) Na wstecznym również ładnie przyspiesza bez szarpania.
Czy to możliwe, że się "naprawiło" Czy to może kolejny etap zbliżający sprzęgło do końca swych dni ? Zaznaczam jeszcze raz, że da się ruszyć z piskiem i nawet na I biegu się nie ślizga przy mocnym przyspieszeniu. Niby jest OK łapie w tym samym momencie jak przedtem ale kurcze tak inaczej jakby ociężale. |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 26-07-2008, 15:34
|
|
|
jak się sprzęgło sypie to się samo nie naprawi wg mnie... chyba, (mało prawdopodobne) że np zalało ci się dobrze olejem bo masz wycieki niezłe i leje po skrzyni, po otworze itp ogromnie, poślizgało a potem się olej wypalił... albo, że np linka do sprzęgła od pedału gdzieś haczyła czy dźwignia się blokowała o coś / jakoś trochę i nie zasprzęglało do końca tylko paliło tarcze... a teraz przeskoczylo.. ale to tylko raczej gdybania dla poprawy humoru a sprzęgło pewno do wymiany będzie...
u mnie też zresztą będzie do wymiany, póki co mam nadzieję z każdym dniem że jeszcze jak najdłużej pojeździ |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|