Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Po wymianie wahaczy
Autor Wiadomość
rafal22bb 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 19-04-2010, 20:10   Po wymianie wahaczy

Witam.
Znowu odezwało się moje 'szczęście'
Wymieniłem wahacze z przodu, jako, że nie ja odbierałem auto od mechanika nie zwrócono uwagi na mały szczegół mianowicie przy ustawionej kierownicy do jazdy na wprost koła są lekko skręcone w lewo, co można z tym zrobić ?
Drugi problem to taki, że jakieś 3 dni po wymianie coś strasznie zaczęło mi walić, odgłos dochodzi jakby z prawego przedniego koła słychać go zwykle na nierównościach, tylko, że nie zawsze, niekiedy wjadę w dziurę nic nie słychać, a niekiedy tak walnie, że się wszystkiego odechciewa. Po przeczytaniu innych postów stawiam na te gumy na stabilizatorze, ale nie mam pewności, czy możliwe, że szlag trafił amortyzator i to on tak się tłucze ?

Pozdrawiam.
Rafał

Pierwszy niezależny dziennik internetowy redagowany przez Was http://trybunaludu.info
     assistance

Stivi 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 19-04-2010, 20:17   Re: Po wymianie wahaczy

rafal22bb napisał/a:
Witam.
Znowu odezwało się moje 'szczęście'
Wymieniłem wahacze z przodu, jako, że nie ja odbierałem auto od mechanika nie zwrócono uwagi na mały szczegół mianowicie przy ustawionej kierownicy do jazdy na wprost koła są lekko skręcone w lewo, co można z tym zrobić ?

ustawic zbierznosc ?

rafal22bb napisał/a:
Drugi problem to taki, że jakieś 3 dni po wymianie coś strasznie zaczęło mi walić, odgłos dochodzi jakby z prawego przedniego koła słychać go zwykle na nierównościach, tylko, że nie zawsze, niekiedy wjadę w dziurę nic nie słychać, a niekiedy tak walnie, że się wszystkiego odechciewa. Po przeczytaniu innych postów stawiam na te gumy na stabilizatorze, ale nie mam pewności, czy możliwe, że szlag trafił amortyzator i to on tak się tłucze ?

Pozdrawiam.
Rafał

nastąpilo to trzy dni po zmianie czy poprostu z poczatku nie zwracałes uwagi na to ? moze byc tysiac roznych powodow.. sciag kolo i obadaj.. czy wszystko podokrecane, czy sworzen jest dobrze scisniety bo czasem moze byc wywalona zwrotnica i nawet nowy wahacz nie pomoze tylko trzeba inne metody stosowac ;)
Stilo 1.6 16v LPG

jest.. Peugeot 106 s16 TU5J4
     assistance

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 19-04-2010, 20:22   

mam to samo. mnie ściąga w prawą stronę, diagnosta który mi badał samochód na przeglądzie powiedział, że mam sworzeń w prawym wahaczu do wymiany. polecam zajechać do stacji diagnostycznej. Cały przegląd z pieczątką kosztuje 99zł, ale z tego co wiem, to pojedyncze badanie da się zrobić. Znajdź w necie adres i telefon do jakiejś takiej stacji i zadzwoń z pytaniem, czy da rade.

Stivi 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 19-04-2010, 20:27   

ja mam wybity sworzen ale nie sciąga.. ale zbierznosc to podstawowa sprawa nawet nie ma o czym mowic ;)
Stilo 1.6 16v LPG

jest.. Peugeot 106 s16 TU5J4
     assistance

rafal22bb 

Wysłany: 19-04-2010, 20:29   

o zbieżności też myślałem, ale nie byłem pewien czy to to, zwłaszcza, że końcówki drążka nie były wymieniane. Niestety na mechanice się nie znam zbytnio. Zdejmowałem koło i wszystko jest podokręcane, tak jak ma być. Jelcyn ja mam nowe wahacze, a do diagnosty i tak jadę bo jutro mam przegląd :)

Pierwszy niezależny dziennik internetowy redagowany przez Was http://trybunaludu.info
     assistance

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 19-04-2010, 20:30   

Stivi, zgadza się, przy jakichkolwiek pracach przy zawieszeniu należy pojechać na ustawianie geometrii zawieszenia.

** Dodano: 19-04-2010, 21:31 **
rafal22bb, to jutro się dowiesz ;) ja z takim krzywym na przegląd pojechałem i pieczątkę dostałem.

rafal22bb 

Wysłany: 19-04-2010, 20:49   

Pieczątkę też dostanę, to nie oto chodzi, tylko oto, że wkurzają mnie te stuknięcia co jakiś czas i nie wiem gdzie szukać przyczyny :)

** Dodano: 20-04-2010, 17:36 **
No i sprawa się rozwiązała, mianowicie jak auto zostało podniesione moim oczom ukazała się piękna poluzowana śruba (jedna z tych 4 co trzymają wahacz) widocznie jak sprawdzałem pod blokiem to musiałem jej nie dostrzec. Po dokręceniu nic nie stuka :)

assistance

Odpowiedz do tematu