Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana łożysk - refleksje
Autor Wiadomość
Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 10-07-2005, 11:04   

Wczoraj zakupilem wloskie lozysko Coram za 50zl do mojej fury i gosc ma mi zmienic za 30 zl co uwazam jest dosc rozsadna cena.
Mam nadzieje tylko, ze gosc w sklepie dobrze sprawdzil i bedzie pasowalo bo kupowalem w Lodzi i jechac je wymieniac #-o

assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 10-07-2005, 20:30   

30z to w sumie bardzo mała kwota jak za wymianę łożyska w kole, u mnie za to duużo krzyczęli bo pod 100wę podchodziło... ten co ma wymieniać jest świadom zabawy, a także tego, że może mieć poważne problemy z wyjęciem starego i musi mieć porządną prasę by nowe wepchać?
50zł to też w zasadzie niedużo jak za łóżysko, ja ostatecznie dałem coś koło 60ciu a było to tańsze, normalnie więcej chcieli... jednakże jak pisałem - są nieścisłości, więc ciekawe czy nie będziesz się wracał :-)
mi w sklepie z częściami fiata (!), w sklepie przy zakładzie gdzie fiaty montowali (fabryka F.A.P. w BB), zaraz za płotem (!) zakładu sprzedali złe bo nie mieli pewności...
katalogi im kłamały jakie powinno być, cokatalog to inne.... musiałem piechotką przez miasto latać wymieniać bo autko stało z pustym nadkolem :) jak wsio wyjąłem...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Emf 

Wysłany: 10-07-2005, 22:42   

No Unknown nie strasz mnie bo ich chyba zastrzele w sklepie jak bede musial doginac prawie 100km w dwie strony zeby wymienic lozysko :evil:

No i Unknown miales racje.
Szlag nie to lozysko mi sprzedali.
Gosc mi dzisaiaj wymienil ale zostalem z tym cholernym nie pasujacym lozyskiem i bede musial jechac do lodzi je oddac.
Mam nadzieje, ze je przyjma bo umoczone 5 dych moze :evil: :evil::evil:

assistance   Moneta

Alan 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 05-01-2006, 00:28   

a jako ze cos mnie chuczy,mam takie pytanie ile kosztuje lozysko tylne do tempry?

Lancia Kappa SW 2.4 Tds

assistance

rodzynek 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 05-01-2006, 00:58   Re: Wymiana łożysk - refleksje

mkaminski100 napisał/a:

Oczywiście porównałem łożysko przednie (80zł) z tylnym (19zł). W FIatach makarony wymysliły zmianę z tyłu całej piasty, a to kosztue jeszcze więcej...

Wytłumaczcie mi więc gdzie tu logika rozumowania i czy czasami właśnie nie dlatego Fiat należy do "pogromców warsztatów"?

1. Hmm, dobrze, że dopisałeś, że "oczywiście" chodziło o fiatowskie przednie a skodzinowe tylne łozysko. W każdym przednionapędowym aucie z przodu są łożyska kulkowe, dwurzędowe, zamknięte.

Ja mam Audi 100 i wymieniałem łozysko ale okazało się, ze i piasta dostała po dupie. Ta przyjemność kosztowała mnie 350 zł.

Komplet na jedno tylne koło - 27 zł (2 łożyska stożkowe i simmer - rozwiązanie bardzo popularne). Tutaj Fiat niestety się nie popisał. Dla satysfakcji dodam, ze analogicznie Opel robi w Vectrze B.

2. Łożyska w przednim kole się nie reguluje - dokręca się niemal na szlag (własnie tym bardzo dużym momentem). Odkręcanie i dokręcanie już nic nie zmieni. Niedokręcenie półosi uszkodzi i łożysko i piastę (i to było u mnie w Audi).

Alan 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 05-01-2006, 01:15   

znaczy sie ze bede zmuszony wymienic cala piaste? #-o

[ Dodano: 06-01-2006, 15:57 ]
chlopaki jako ze dzis sprawdzilem i mam luz na prawym tylnym kole zadaje pytanie jak to cholerstwo usunac?mozna korygowac czy tez konieczna wymiana?jakie sa ceny lozysk lub tez calej piasty no i skad do cholery wziasc tak wielki imbus? #-o

Lancia Kappa SW 2.4 Tds

assistance

faust66 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 24-06-2009, 22:35   

Ja natomiast chciałbym sie podzielić taką refleksją iż po wymianie łożysk w przednich kołach wspomaganie zaczęło lżej chodzic i teraz prawie "paluszkiem" można kręcić kierownicą, nie wiem jaki to ma związek, ale fakt jest faktem :?

MARIOVIRUS 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 24-06-2009, 23:19   

alan, masz abs czy nie bo jak abs to szykuj ok 200zł za piaste a jak bez abs-u to ok 80 zł a imbus to po sklepach szukaj a z luzem to na bank na piascie bo moze lozysko na wachaczu wyrobione i ma luz

Moderowany:
zobacz kolego datę postów Alan'a. On już nie ma tempry.
BMW E34 2.0 vanos był
Golf II 1.3 90r. był
Vento 1,8 LPG 94 był
Audi 80 2.6 94 było
Audi 100c4 2.8 quattro bylo
Fiat Tipo 1.8 92 jest
     assistance   Moneta

wiki1982 

Wysłany: 25-06-2009, 08:16   

u mnie łożyska na przód do twojego tipka to koszt 37zł/szt, a na tył bez abs-u 65zł a z abs-em 120zł.
są to porządne łożyska bo sprzedaje je od ponad 5 lat i zero problemów i reklamacji.
pozdro :)

** Dodano: 25-06-2009, 09:16 **
na tył to oczywiście ceny piast ;)
ul.Snycerska 3 tel 42 654-57-92 ; 664 045 57
LUB DO MNIE 692-42-42-60
     assistance   Moneta

Emf 

Wysłany: 25-06-2009, 22:44   

Panowie "Górnicy" patrzcie na daty postów, bo jeśli ktoś 3,5 roku temu napisał posta to odpowiedź po tylu latach raczej niewiele mu pomoże :lalala:

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu