Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wymiana wachaczy
Autor Wiadomość
dspmatrix 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 11-04-2010, 09:29   wymiana wachaczy

siemka wszystkim wczoraj wymienilem u znajomego mechnika wachacze skasowal mnie 70 zl. liczyl po 35 zl za godzine roboty...ale zbieznosc tak sie rozklekotala ze masakra kierownica rzucało na prawo i lewo na prostej drodze opony piszczaly jak zarzynana swinka czy to normalne ze az tak bardzo zbieznosc poszla...?prawe kolo skrecone w prawo a lewe prosto niby stalo ale przy zakrecie w lewo prawe kolo ledwo sie skrecalo wiec wczoraj wieczorem w garazu walczylem z jako takim ustawieniem zbieznosci samemu zebym mogl w poniedzialek wogole na warsztat zajechac i nawet to mi sie udalo z rozwalonym palcem itd ale musialem odkrecic koncowke drazka kierowniczego bo za diabla nie chcial sie ruszyc... :sciana: ale narazie jakos dojade na zbieznosc..

m.m1981 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 11-04-2010, 09:40   

Nie wiem na sto ale jeśli nie wymieniałeś końcówek drążka to raczej nie powinno się przestawić(no chyba ze miałeś ustawiana zbieżność jak wahacze były już wybite) ja u siebie wymieniałem ale z końcówkami wiec nie powiem Ci jak jest dokładnie po wymianie samych wahaczy)
JEST LANCIA DELTA :) )) juz zyje jeszcze nie w jednym kolorze ale zyje i ma sie nie zle
pojawił się MERCEDES C200
     assistance

ego 

Wysłany: 11-04-2010, 11:05   

dspmatrix, najprawdopodobniej kupiłeś "dłuzsze wahacze...
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

pawelF1 

Województwo: Zachodniopomorskie
Wysłany: 13-04-2010, 22:14   

podlacze sie do tematu. ego napisalez ze dspmatrix mogl kupic dluzsze wahacze, to jest cos takiego ze jedne sa dluzesz a jedne krotsze ? od czego to zalezy i jak to jest przy zakupie wahaczy np. przez internet gdzie przewaznie jest cala lista modeli fiata do ktorego dane wahacze pasuja.

meter30 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 14-04-2010, 07:43   

Fiat marea i bravo HGT ma wahacze dłuższe o 1cm, cała reszta czyli bravo (oprócz HGT), brava, Tipo, Tempra ma takie same wahacze, w TT różniły się jeszcze średnicą sworznia (15mm, lub od 1991r 17mm)
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r
     assistance

pawelF1 

Województwo: Zachodniopomorskie
Wysłany: 14-04-2010, 20:42   

to dobrze wiedziec takie cos dzieki

Mosior 

Wysłany: 17-04-2010, 10:17   

ja zmieniałem u siebie wczoraj sam (prosta robota) oba wahacze z przodu i po wymianie jedynym objawem jest błoga cisza w aucie, nic nie stuka nic nie puka. Brak objawów dot przestawionej zbieżności.

To niemożliwe że jak wszystko jest wykonane profesjonalnie żeby tak zbieżność padła. Może coś niedokładnie zmontował ten mechanik ? może wahacz krzywo posadził (choć wówczas musiałby gwint uszkodzić bo teoretycznie nie da się go źle zamontować...).

Może nie założył jednej od śrub McPersona ?

Ja kupiłem wahacz FAST i jest bardzo dobrze zrobiony. Na poprzednim tej firmy przeleciałem 60tyskm
     assistance

pabblo666 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 14-06-2010, 17:42   

Mosior, witaj wymieniałem dzisiaj wachacz prawy przód i mam taki problem wszystko było fajnie ale nie przykrenciłem jednej śruby wewnęcznej tej bliżej nóg pasażera kambinowałem na wszystkie sposoby i nic to jest ta najdłusza śruba masz może jakiś sposób na to

Mosior 

Wysłany: 14-06-2010, 22:09   

czołem, owszem mam. Też kombinowałem jaki tu metodyczny sposób wymyślić i zakładając, że nie masz wahacza z najniższej półki (bo w takich niedokładność i niepowtarzalność produkcyjna może spowodować, że otwory minimalnie się nie pokrywają z otworami w sankach zawieszenia i już problem..) to wkręć wszystkie śruby ale tak na dwa - trzy zwoje gwintu.

Chodzi o to aby "złapać" śrubami gwint a wahacz wciąż miał luz montażowy. Dopiero jak złapiesz wszystkie to je dokręcaj po parę obrotów klucza każdą śrubę i zrób tak ze dwie, trzy rundy to Ci wahacz ładnie powinien usiąść na sankach. U mnie nie było z tym problemu.

Jeżeli wkręcasz starymi śrubami to koniecznie je przeczyść solidnie drucianką i posmaruj grafitem. Pomaga ! :badgrin:

Koniecznie wkręć tę śrubę, bo Ci będzie silentblock walił o sanki na dziurach
     assistance

pabblo666 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 15-06-2010, 08:25   

Mosior, dzięki pozdrawiam

jacek0772 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 15-06-2010, 20:46   

Jeżeli mogę coś dodać to to że jeśli na wahaczu nie jest wybity sworzeń to ja osobiście wymieniam tylko tuleje metalowo-gumowe. I w ten sposób obniżam koszty naprawy do ok. 30 pln na stronę(jeśli dobrze pamiętam).

A jeśli chodzi o zbieżność to mi po ostatniej wymianie też coś zaczęły oponki piskać.
Pozdro papa.

Odpowiedz do tematu