Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
czy klocki od Tempry 1.4 pasują do 1.6?
Autor Wiadomość
rosama 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 18-03-2007, 20:40   czy klocki od Tempry 1.4 pasują do 1.6?

Witam!
Kupiłem klocki hamulcowe u gościa, który sprawdzał w katalogu i sprzedał mi je jako klocki do Tempry 1.6. Teraz sobie tak przeglądam tematy związane z hamulcami i widzę, że właściwe klocki powinny być inne - tzn. mają takie sprężyny. W książce WKŁ też są klocki ze sprężynami... No i kształt trochę inny... :roll:
Czy sprzedawca znalazł "jelenia", czy też faktycznie te klocki pasują do Tempry 1.6 na gaźniku z grudnia 95 roku?

W opisie na opakowaniu jest podane, że pasują do Tempry 1.4 od maja 1990, a o 1.6 nie ma nic...
Podejdą czy na bank je wymienić? Dodam, że kupiłem je już w zeszłym roku, w czerwcu chyba...

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 19-03-2007, 00:16   

W mojej Temperce 1.6 klocki wyglądają inaczej.Tak jak piszesz.Są większe i mają sprężyny które mają za zadanie odpychać je do środka tarczy.Nic tylko sprawdzić i wymienić.
     assistance   Moneta

unknown 

Wysłany: 19-03-2007, 07:41   

nie są to remsy tak patrząc na zdjęcie z daaaleka? jest na pudełku numer części chyba, prawdopodobnie o ile pamiętam ten 222314; tylko sprawdzić w katalogu;

a kolcki masz inne; raz, że mocowania - te boczne uszy są inne (może te tutaj też wciśniesz, możliwe, ale czy będzie dobrze - to się okaże po zamontowaniu), dwa, że powinny mieć te sprężynki i normalnie zawsze mają, choćby dlatego, że bez nich się porządnie tłuką czasem ("co mi tak głośno stuka na dziurach?"...)
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

moto77 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 19-03-2007, 09:54   

Jeśli masz układ hamulcowy lukasa (tarcze 240?)to napewno sa inne klocki..do takiego układu identyczne klocki sa w polonezie z lukasem http://moto.allegro.pl/it..._.html...raczej takie powinieneś mieć ...

MupiK 

Wysłany: 19-03-2007, 14:19   

Rosama jak szukasz klockow hamulcowych to podjedz do kolesia na SZCZESC BOZE zna sie chlopaczek na rzeczy ceny ma OK a potargowac sie tez mozna ;-)
Moze i w 1,6 byly takie klocki tam bylo pare roznych wersji o ile pameitam
Ale u mnie tez sa innego typu i maja sprezynki;-0
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

rosama 

Wysłany: 19-03-2007, 20:08   

unknown, to są klocki NK

unknown 

Wysłany: 19-03-2007, 21:18   

przeszukałem z cviekawości na necie, PL stronki jak i niemieckie (bo NK to die schwaben klocken) co to Ci wcisnęli i wygląda, że:
" Fiata Uno z systemem Bendix (wszystkie modele oprócz 1.7D i Turbo)
Fiata Panda (wszystkie prócz 1.1 i 30/34/45 z numerami nadwozia do CH -5176731)
Fiata Regata z systemem Bendix (prawie wszystkie modele)
Fiata Ritmo FL85/1.1/1.3/1.5/1.7 D
Fiata Ritmo II (oprócz 125TC/130 TC)
Lancii Y10 do pojemności 1.1
Seata Ibizy I (wszystkie modele z wentylowanymi tarczami)
Seata Malaga (wszystkie modele z wentylowanymi tarczami)
Seata Marbella (100% modeli)
Seata Ronda do kwietnia 1984 roku
Seata Terra (100% modeli) "

a do Tipo czy Tempry to chyba po wypadku :D

podjedź np do Norauto i przejrzyj sobie katalog gdzie masz rysunki klocków; w Tipo/Temprze 1.4 jeśli nawet miałbyś ten drugi rodzaj (pierwszy to te normalne ze sprężynkami a o ile pamiętam był jakiś drugi, nie licząc hamulców do 2.0 czy z ABS bo tam to były jeszcze inne) to wyglądało to jakoś inaczej... możesz założyć i zobaczyć czy się mieszczą i jak chodzą, ale to raczej nie to...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

rosama 

Wysłany: 20-03-2007, 21:38   

cześć!
Cytat:
die schwaben klocken

hahaha :bravooo:

Cytat:
a do Tipo czy Tempry to chyba po wypadku

hihihihi :lol:

...czyli jednak do zwrotu... wkurzają mnie tacy sprzedawcy :cenuzra: ... i jak on patrzył do tego katalogu?... ehhh...

Unknown, dzięki za zainteresowanie! :uklony:

unknown 

Wysłany: 20-03-2007, 22:44   

sprzedawcy i ich katalogi... przyzwyczajaj się.. ja sobie zawsze sam szuka po katalogach i sprawdzam... ostatni raz gdy tak nie zrobiłem to było jak wymieniałem łożysko w kole... rozgrzebane auto, zawieszenie , zwrotnica leży i z buta przez miasto powiedzieć coś miłemu panu sprzedawcy, że jednak nie pasuje, bo to od doblo jest...

assistance   Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 21-03-2007, 17:55   

U mnie 1,6 właśnie dziś wymienione klocki są takie jak do Poloneza.

assistance   Moneta

moto77 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 22-03-2007, 09:40   

no dokładnie takie raczej powinny być .... polonez nasz brat he he u mojego taty w 1,4 takie są( a 1,6 to samo ma przeciez)

rosama 

Wysłany: 03-04-2007, 19:42   

OK, gość bez zająknięcia wziął te klocki i oddał kasę :badgrin:
Cytat:
podjedz do kolesia na SZCZESC BOZE

dzięki Mupik za namiary, gość faktycznie zna się na rzeczy, ale się zdziwiłem, bo jak chciałem klocki Textar albo Lucas, to powiedział, że te kloce są z wyższej pólki i on ich nie sprowadza, bo kto mu je kupi... :roll:
Najeździłem się dzisiaj po naszym pięknym mieście m.in. za klockami i nic... Nic nie kupiłem.
Najtańsze Textary do mojej temperówki są za 115zł. :red_kartka: Dziękuję, postoję... Myślałem, że w dziewięciu dychach się zmieszczę, a tak... :sciana:
Jak czytam to forum, to aż mnie dziew bierze na te ceny - Lucas 80zł, Textar 90zł...
Już mi ręce opadają, chyba kupię jakieś zwyczajne klocki za 50zł i tyle. Bo na allegro też nic nie widzę...

Aha, jak będę szedł kupować klocki to sobie jeden wyjmę i chyba odrysuję i/albo machnę fotkę (i zmierzę na dodatek), bo jak "fachofcy" dobiorą coś wg katalogu, to ehhh... :wrrrr:

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 03-04-2007, 20:23   

Rosama. qwa, gdzie ty chcesz kup[ić klocki przednei za 100zł??
Boże święty, toć to majątek. Wejdz sobie na link tam jest całe mnustwo części do T&T . Pozatym co to za 1,6 że mają być takie drogie?? ja kupuje za 54zł bez jakiś tam zniżek i innych bajzli.

Co do katalogów to ja już z większością sprzedawców nie debatuje nad katalogiem, poprostu sam wskazuje im na rysunku albo podaje numery części bo mi mówią że ten silnik w tym roczniku nie był produkowany i wmawia mi że mam nie gaźnik a wtrysk nawet nie widząc auta i jeszcze się upierają że wiedzą lepiej, dopiero jak im przynosze daną część to mówią że to niemożliwe i gadają se coś pod nosem.

MiKuS 

Wysłany: 03-04-2007, 20:31   

ja kupowalem w tamtym roku Jurida za 9 dyszek sa nacinane, podobnie jak te na zdjeciu u gory i wgl rewelka

rosama 

Wysłany: 03-04-2007, 21:43   

90zł za Juridy? To względnie tanio. U mnie za Textara sprzedawca krzyknął (na zamówienie) 115zł.... :red_kartka:
Mupik, w innym poście pisałeś, że Textary można dostać za 50-60zł. Możesz napisać gdzie? :fufu:

MiKuS 

Wysłany: 04-04-2007, 07:13   

rosama, ne chce mi się wierzyć żeby klocki tak podrozały, czas chyba zmienić sklep, albo kupić w necie...

rosama 

Wysłany: 04-04-2007, 18:32   

MiKuS napisał/a:
ne chce mi się wierzyć żeby klocki tak podrozały, czas chyba zmienić sklep

Rzeczywiście, dziś poszedłem do NAJBLIŻSZEGO sklepu z częściami i co? Klocki Lucas 68zł :!: :D
Najciemniej pod latarnią... :badgrin:
Na jutro są zamówione.
Wyjąłem dziś stare klocki na wzór żeby nie kupić znowu niewłaściwych i tak wyglądają, cienkie jak żyletka i spękane trochę:

Widać, że najwyższa pora na wymianę.
Ni i nijak nie są podobne do tych z początku postu! :sciana:

konikks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 04-04-2007, 18:55   

napisz czy w komplecie miałeś śruby do zacisków. ja w swoim miałem takie białe nakładki do czujnika wytarcia klocków tylko że one były bez tego czujnika :roll: ... taki dodatek nikomu nie potrzebny.

rosama 

Wysłany: 05-04-2007, 17:37   

ech... szkoda gadać...
Albo ja mam baaaardzo nietypową temprę (prototyp???) albo poprzedni właściciel(e) coś kombinowali przy hamulcach, albo katalogi są do du...y, albo sprzedawcy są totalnymi ignorantami (ale wszyscy???)...
:wrrrr:
Wczoraj odrysowanłem sobie kształt klocków, zmierzyłem i zrobiłem im zdjęcia :badgrin:
Idę dziś po zamówione klocki Lucas (za 68zł), oczywiście nie pasują (za małe).... :sciana:
Ale okazuje się, że na miejscu są klocki Delphi, więc wziąłem za 74zł. Ufff...

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 05-04-2007, 17:55   

Ja mam takie, te akurat są nówki od firmy REMSA. Kiedyś kupiłem i leżą sobie.
Aktualnie jeżdzę na klockach firmy SANKO i sa ok.

Tempra 1.6

rosama 

Wysłany: 05-04-2007, 20:15   

Ciekawią mnie te półkoliste wycięcia w bokach klocka na zdjęciu od Miszka, do czego one są i czy muszą być, bo ja ich nie mam :-k
do klocków Delphi dostałem cztery śruby i (jak widać na zdjęciu) w jednym z nich są plastikowe kołeczki. Domyślam się, że są to styki do kontrolki zużycia, ale takiego złącza nie mam przy kole - jest inne. Co ciekawe, kołeczki są w dwóch klockach, a nie w jednym...
Odnośnie śrub, czy są one pokryte jakimś preparatem, który pod wpływem temperatury skleja śrubę w gwincie?.... :-k
Po świętach zabieram się za wymianę tarcz. Do przeglądu (koniec maja) chyba się dotrą...

miszko 

Wysłany: 05-04-2007, 20:19   

Kołeczki są dwa ten drugi zapewnie na zapas lub do drugiej strony, w lewym nadkole (od kierowcy) powinieneś mieć kabelek od kontrolki zużycia kloków. Jeżeli masz inną końcówkę to znaczy, że ktoś coś kiedyś już grzebał z tym. Kabelek jest jeden.

Co do śrub, to mają one taki jak by "klej", żeby po wkręceniu nie odrkęciły się samoczynnie. Co do wgłębień u mnie to wydaje mi się, że to poprostu taka już konstrukcja. One chyba nie służyły niczemu.

konikks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 05-04-2007, 20:20   

tymi wycięciami się nie przejmuj. moje stare klocki nie miały ich, nowe mają i idealnie pasują. też niedawno zmieniałem tarcze chyba się jeszcze nie dotarły ale i tak lepiej hamuje autko po wymianie (przypomne poprzenie tarcze miały 6,8mm grubości...)

rosama 

Wysłany: 05-04-2007, 20:50   

Miszko, ale kołeczków mam 4!

Czyli co? Na obydwa koła? Na dwa kable? I po co? :-k

konikks, jak te klocki znów nie będą pasować z powodu tych wycięć, to się załamię!!! :powieszony:

miszko 

Wysłany: 05-04-2007, 20:53   

Widocznie taka wersja, ja ich miałem 2, z czego tak faktycznie to tylko jeden jest potrzebny.

Co do wcięć, to tez właśnie nic nie pamiętam, aby one do czegoś służyły. Więc raczej nie musisz się czym martwić.

rosama, na przyszlość, jak chcesz wgrywać fotki na forum możesz skorzystac z Upload w menu u góry forum. Tam można wysyłać fotki bespośrednio na nasz serwer.

Odpowiedz do tematu