Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Drżenie podczas hamowania
Autor Wiadomość
ManiekPIM 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 21-11-2006, 10:57   Drżenie podczas hamowania

Witam, mam problem którego nie mogę się pozbyć a mianowicie podczas hamowania z prędkości około 90 km/h występuje delikatne drżenie pedału hamulca. Wymieniłem już(na nowe) klocki, tarcze, przewody h., gumy na wahaczach, opony, końcówki drążków. Amortyzatory nie nowe ale sprawność około 70 %. Na diagnostyce koleś rozkłada ręce bo niczego komputer nie widzi. Proszę o jakieś sugestie co jeszcze może być przyczyną tego drżenia. Pozdrawiam Mariusz

Ninja 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 21-11-2006, 12:30   

a piasty masz proste?

www.budowork.pl
     assistance

nessuno 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 21-11-2006, 13:09   

Ninja napisał/a:
a piasty masz proste?

:badgrin: To piasta może się skrzywić?

Ninja 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 21-11-2006, 13:41   

no jasne ze moze. Wtedy krzywi tarcze od razu. Moze miec bicie.

Dokladnie z takim samym zapytanie wystapilem na forum subaru. Bo mam podobne objawy w moim. Tarcze nowe,klocki nowe,wywazone kapcie,zero luzow. Pierwsze co odpowiedzieli: a piasty? Nadmienie iz pisza tam serwisanci,rajdowcy a nawet dyrekcja subaru import polska. Znaja sie na rzeczy chlopaki :)

www.budowork.pl
     assistance

romano 

Wysłany: 21-11-2006, 16:47   

Tak jak napisał Ninja, problem może być w piastach, niekoniecznie muszą być krzywe ważne żeby przed założeniem tarczy oczyścić powierzchnie styku piasta-tarcza

Moneta

unknown 

Wysłany: 21-11-2006, 21:35   

a te amorki same w sobie siedzią dobrze (mocowanie, 'łożyskowanie'), nie wymieniałeś... nie ma jakchś luzów co by mogła całość potem skakać? a z piastami to dobry chyba pomysł... sam pedał to rzeczywiście byś prędzej od tarcz czuł, a skoro tarcze i klocki są na pewno OK, to zostaje to na czym tarcza siedzi...

BTW mój ojciec raz kupił nowe tarcze, niewiele tańsze i się po niedużym nagrzaniu od może paru kropel deszczówk z kałuży skrzywiły po 2 dniach... takie sę trafiły... pechowo też miał kiedyś tarcze, które kupił też dość bardzo tanio; przetaczał je 3 razy, tak co tydzień, aż je wywalił... i to w niby 'droższym i jakościowszym :P ' aucie niż T/T; taa...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

ManiekPIM 

Wysłany: 22-11-2006, 11:06   

Drodzy koledzy, założyłem nowe piasty nic nie pomogło, wróciły do sklepu na półkę. Łożyska amortyzatorów wymieniane były jakiś miesiąc temu, wszystko siedzi dobrze. Owalizacja wyszła mi po 0% na każdą stronę więc jest dobrze. Moze przyczyny szukać trzeba gdzieś w tylnym zawieszeniu

unknown 

Wysłany: 24-11-2006, 19:59   

możliwe, czemu by to nie miało być z tylnym zawieszeniem lub tylnymi hamulcami skoro sprawdziłeś wszystko z przodu... przyczynę często znajduje się na końcu :P
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 25-11-2006, 17:12   

Więc może bębny są krzywo założone.Nie wiem czy robiłeś coś z tyłu,ale może bęben został założony na piastę,przykręcony tymi niby szpilkami i do tego jeszcze zostało założone koło i dociągnięte.A trzeba zwrócić uwagę że na piaście jest luz i bęben może mieć bicie,więc po założeniu najlepiej go LEKKO przykręcić i obracając kołem naciskać pedał hamulca żeby się bęben "wypośrodkował" i wtedy go dokręcić.
     assistance   Moneta

MARIOVIRUS 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 02-02-2008, 22:41   

a moze masz ABS ??przy abeesiku jak sie wcisnie mocniej hebel to pedal drzy :lalala:
BMW E34 2.0 vanos był
Golf II 1.3 90r. był
Vento 1,8 LPG 94 był
Audi 80 2.6 94 było
Audi 100c4 2.8 quattro bylo
Fiat Tipo 1.8 92 jest
     assistance   Moneta

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 03-02-2008, 10:43   

MARIOVIRUS napisał/a:
a moze masz ABS ??przy abeesiku jak sie wcisnie mocniej hebel to pedal drzy

A kolega to się w archeologa bawi ? ostatni post w tym temacie to 25/11/2006 rok.

JCB 3CX Contraktor

Odpowiedz do tematu