Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak wymienić klocki?
Autor Wiadomość
rosama 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 17-04-2007, 20:15   

No i stało się! Wymieniłem tarcze i klocki z przodu. :D Oczywiście nie jest to takie proste jak w teorii wygląda....
Samo odsunięcie tłoka zacisku sprawiło mi kłopot. Stosowanie dźwigni nic nie dało, gdyż tłok pod osłoną gumową był przyrdzewiały trochę, a osłona dziurawa. Nie dało również nic odkręcenie (poluzowanie) odpowietrznika (który najpierw trzeba odkręcić :sciana: ), dopiero całkowite ODKRĘCENIE ODPOWIETRZNIKA pomogło i tłok się cofnął. Od tego momentu robota poszła jak po maśle :)
Pewnie przewody elastyczne mogą już przytykać i/lub płyn też jest stary - pisał o tym w jakimś poście bodajże unknown....
Ale trzeba knifu i dużo podgrzanej coli żeby stare zapieczone elementy ruszyć... :okulary:
Aha, czy to normalny objaw, żeby nowe klocki i tarcze grzały się bardziej niż zwykle?

moto77 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 18-04-2007, 08:57   

Chłopie co to za "maniane" odstawiasz :lalala: . Zacisk należało rozebrac przeczyścic i złożyć trwa to 15 min. płyn wczesniej kupić dolac hamulce odpowietrzyć i po sprawie ...jeśli masz uszkodzone gumowe osłony to niedługo znowu to samo bedzie ..pozatym w zacisku pewnie szlam masz i tłoczek choc wyczyszczony to i tak nie bedzie dobrze chodził... a tarcze i klocki nowe nie bedą sie bardziej grzały jak zrobisz to co napisałem , czyli pożądne wyczyszczenie zacisków....aha a jeszcze jeśli tłoczek nie chciał sie cofnąc to oprócz tego ze przypieczony był może sie okazać że to przewód gumowy do wymiany jest bo sie wapadł w srodku...maksymalnie 20 zł kosztuje taki przewód

rosama 

Wysłany: 18-04-2007, 16:53   

bla, bla, bla... :doubt: wiesz co? Napisz coś, co wniesie coś nowego do dyskusji...Chętnie słucham kogoś kto chce i potrafi podzielić się wiedzą - i doceniam to. A "maniana" to jest problem który napotykamy przy eksploatacji auta i który na forum staramy się rozwiązać i pomóc innym - w miarę swoich możliwości. A jeśli nie chcesz lub nie potrafisz podzielić się wiedzą, to daruj sobie komentarze w stylu:

Cytat:
Chłopie co to za "maniane" odstawiasz :lalala:

bo to tylko psuje krew! :red_kartka:
Uff....Wkurzyłem się trochę...

Wracając do tematu.
Napisałeś, że:
Cytat:
z wcisnięciem tłoczka nie ma problemu tylko trzeba to robic przed odkręceniem zacisku, np śrubokrętem...przesuwasz cały zacisk wciskając jednoczesnie tłoczek...

No to sobie wyobraź, że jest problem! I to taki, że nie dałem rady tłoka wepchnąć nie tylko śrubokrętem, ale nawet grubszą i dłuższą przedłużką do grzechotki! I przy próbie wciśnięcia złamałem trzonek młotka! :badgrin: A to dlatego że poprzedni właściciel nie założył właściwie osłony gumowej i z tłoka zrobił się syf. Dopiero wykręcenie (a nie tylko odkręcenie-poluzowanie) odpowietrznika spowodowało, że tłok cofnął się pod naciskiem...śrubokręta. Tak jak pisał o tym gepard ;)

A jak już miałem dość miejsca żeby mi się zmieściła nowa tarcza i nowe klocki to zdjąłem zacisk i dokładnie wszystko sobie wyczyściłem i przesmarowałem smarem miedziowym.
I tak jak już wcześniej napisałem wymienię jeszcze przewody (już kupione), bo to one na 99% są przyczyną problemów z cofaniem płynu.

Jak to wszystko nie jest pozapiekane to faktycznie robota na 15min. Ale jak jest zapieczone i robota nie idzie, to się człowiek wkurza. A zjadliwe komentarze jeszcze bardziej... :lalala:

moto77 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 19-04-2007, 07:18   

Co sie tak unosisz ...matko... :?: a co nalezy zrobic napisałem w skrócie i tyle wiadomo że czasami nie idzie jak po maśle to rzecz oczywista...a jeśli chodzi o "manianę" :badgrin: to chodziło mi oto że jak sie tłoczek przypiecze to należy zacisk rozebrac i wyczyścić a takie wysuwanie tłoczka i czyszczenie to półsrodek bo w zacisku i tak syf zostanie co dobrze na pracę hamulców nie wpływa ...a jak uważacie że sie mylę to płakac nie będę :lalala:

rosama 

Wysłany: 19-04-2007, 09:01   

Zgadzam się w 100% z przedmówcą :badgrin: Zacisk warto rozebrać i dokładnie wyczyścić, obowiązkowo wymienić zużyte/poprzecierane osłony gumowe (bo przez nie będzie się zbierać syf), no i potem odpowietrzyć układ. Dlatego zrobię to przy wymianie przewodów.
A jeśli chodzi o "manianę", to nie chciałem dwa razy odpowietrzać hamulców: raz przy wyjęciu tłoka, a drugi przy wymianie przewodów. Dlatego zastosowałem "półśrodek", czyli tylko wysunięcie tłoczka i rozruszanie go. Ale to tylko na parę dni. Ot i tyle! :lol:

Odpowiedz do tematu