|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Kontrolka zużycia okładzin hamulcowych. |
Autor |
Wiadomość |
krzys80
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 22 Lip 2008 Posty: 150 Skąd: Żory
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 02-08-2008, 11:12 Kontrolka zużycia okładzin hamulcowych.
|
|
|
Wczoraj zaczęła mrugać w/w kontrolka. Nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie fakt iż klocki zużyte są w ok 20% i to że zapala się ona po przejechaniu kilku kilometrów oraz że mruga w taki sposób jak odoleju lub płynu hamulcowego (zaświeca się podszas zakrętów i hamowania, a podczas przespieszania gaśnie). Myślałem, ze to może wina przegrzanych klocków ale ostatni oblaw mnie strasznie dziwi. |
_________________ było: Tipo 1,4 LPG 91r.
jest: Mondeo mk2 1,8TD 98r. |
|
|
|
|
albert1991
Pomógł: 24 razy Wiek: 33 Dołączył: 08 Cze 2008 Posty: 1071 Skąd: Kłodawa (konińskie)
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 02-08-2008, 11:18
|
|
|
moze masz mało plynu hamulowego i ci mrugan na zakretach masz czujnik plynu ja tak miałem w maluchu ale to tez fiat tylko tam była kontrolka od recznego mi mrugała |
_________________ Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 02-08-2008, 11:28
|
|
|
albert19912, mylisz kontrolki, jak jest mało płynu to mruga kontrolka od ręcznego.
krzys80, sprawdź kable idąc od klocków do komory silnika, bo pewnie masz gdzieś przetarty i ma styk z masą i dlatego świeci kontrolka. |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
albert1991
Pomógł: 24 razy Wiek: 33 Dołączył: 08 Cze 2008 Posty: 1071 Skąd: Kłodawa (konińskie)
|
Wysłany: 02-08-2008, 12:03
|
|
|
aha to moze tak u mnie w tipku nie mam klocków z czujnikami |
_________________ Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy |
|
|
|
|
krzys80
|
Wysłany: 02-08-2008, 15:17
|
|
|
ubek, raczej nie bardzo bo wtedy świeciła by cały czas, a świeci się dopiero po paru kilometrach.
Przed chwilą sprawdziłem i felgi z przodu są dośc ciepłe i pewnie to będzie powodem, bo klocki trą o tarcze.
Dziwne tylko jest to że kontrolka zachowuje się podczas manewrów jak kontrolka od ręcznego, a płyn hamulcowy jest ok.
I teraz zastanawiam się czy rozbierać hamulce i poczyścić czy tylko odpowietrzyć układ hamulcowy (raczej nie poskutkuje).
Jeszcze mam jedno pytanie:
Czy jest możliwośc regulacji przy zaciskach, tak żeby klocki nie tarły o tarcze bo widziałem dwie śruby przy zacisku? |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 02-08-2008, 15:24
|
|
|
krzys80 napisał/a: | Czy jest możliwośc regulacji przy zaciskach, tak żeby klocki nie tarły o tarcze bo widziałem dwie śruby przy zacisku? |
Niema takiej opcji, a tych srub nie ruszaj bo sie rozwalisz gdzies na zakrecie. Te sruby są od prowadnic zacisku, moze sie zapiekły troche i nie odbija ci do konca zewnetrznego klocka stąd za wysokie tarcie klocka. Poza tym przednie tarcze prawie zawsze są ciepłe |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
krzys80
|
Wysłany: 02-08-2008, 15:51
|
|
|
ubek napisał/a: | sprawdź kable idąc od klocków do komory silnika |
Dobry pomysł, sprawdze je. To by tłumaczylo dlaczego miga kontrolka podczas manewrów.
Prześledziłem ten temat:
Kod: | http://forum.tempra.org/topics50/grzejace-sie-kola-obcierajace-hamulce-vt12200.htm |
Jeśli to nie będzie wina kabli to przeczyszcze i nasmaruje prowadnice, może pomoże. Nie wiem tylko czy u mnie w mieście dostane gumowe osłonki na prowadnice. |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 02-08-2008, 18:03
|
|
|
krzys80 napisał/a: | Nie wiem tylko czy u mnie w mieście dostane gumowe osłonki na prowadnice. |
Na pewno dostaniesz tylko przed zakupem sprawdź jaką masz średnice tłoczka bo są dwie |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
krzys80
|
Wysłany: 03-08-2008, 11:35
|
|
|
ubek napisał/a: | sprawdź jaką masz średnice tłoczka bo są dwie |
Dzięki za rade.
Ubek sprawdziłem kable, wszystko jest w porządku.
Najdziwniejsze jest to, że kontrolka zapala się po ok 10 km i nie pali się ciągle tylko mruga w zależności od sposobu jazdy (tak jak opisywałem w poprzednich postach).
Zrzuciłem koła i sprawdzałem, klocki nie trą już o tarcze (po przeczyszczeniu zacisków i tłoczków), a problem nadal pozostał.
Jestem już zakręcony z tego wszystkiego i jeśli jest ktoś kto odpowie na pytanie co się dzieje to będę wdzięczny.
Dodam tylko, że po przejechaniu 10 km felgi nie są gorące i nie grzeją się jak dotychczas. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|