|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Uszczelniacze chlodnic.....czy warto? |
Autor |
Wiadomość |
wolinski
|
Wysłany: 08-09-2005, 09:46 Uszczelniacze chlodnic.....czy warto?
|
|
|
Witam
Jakiś czas temu miałem usterkę chłodnicy, tzn. pęknietą dolną część plastikowej obudowy. Po sklejeniu było wszystko wporządku, ale czas i temperatura doprowadziła do rozszczelnień.
W związku z tym mam pytanie?
Czy uszczelniacz może mi pomóc w tym przypadku, jeśli tak to może macie jakiś sprawdzony ???
Pozdrawiam
Tipo 1.6.i.e. |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 08-09-2005, 10:50
|
|
|
Z tego co wiem jajko uszczelnia chlodnice. Wystarczy je wbic i jak sie zagotuje to bialko sie "skrzepnie" i zatka dziury.
Ale nie radze tego sposobu robic.
Mozesz sie jeszcze pokusic o ponowne "spawanie" plastiku. Ale to na dluzsza mete moze dac podobny rezultat. Sprobuj uzyc uszczelniaczy, jesli to nie pomoze to najlepiej wymienic chlodnice (ja tak zrobilem). |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 08-09-2005, 11:59
|
|
|
Hmm wszelkie uszczelniacze itp produkty jajka chyba tez maja ta wade ze oprocz chlodnicy uszczelnia ci tez kanaliki w silniku. Moze zaowocowac to pogorszeniem chlodzneia w najgorszym przypadku i miejscowym przegrzewabniem silnika ;-)
Wersja strasznie pesymistyczna wcale nie musi tak byc :-)
Radzilbym ci jednak wymienic cala chlodnice a nusz ci to strzeli gdzies na trasie i woda wyleci...:/
pzdr |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Tomilee
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 598 Skąd: Opole
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 08-09-2005, 13:35
|
|
|
Uszczelniacze nie zapychają kanlików w kadłubie i głowicy silnika gdyż prosta sprawa - te kanaliki są za duże. Zazwyczaj chłodzony jest cały płaszcz cylindra. Uszczelniacze działaja pozytywnie na pompę wody - smarując ją od środka. Osobiście miałem taki środek amerykański - proszek taki jak opiłki/trociny, w małej ilości wsypywany do chłodnicy likwidował wszekie nieszczelności raz na zawsze i jeżeli nie wymieniało się płynu to nigdy nic nie ciekło a silnik chodził jak zawsze. |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
|
Adam1971
Pomógł: 1 raz Wiek: 53 Dołączył: 04 Lip 2005 Posty: 178 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 09-09-2005, 17:59
|
|
|
Wszelkiego rodzaju uszczelniacze nie działają na dłuższą metę. Kolega ktory ma uno lepil poksyline. Tylko nakladal kilka warst (jak zobaczyl ze leje nastepna) ale bardzo cienkie. I to mu pomoglo |
_________________ Tempra 1,6 93 r. gaźnik |
|
|
|
|
Jarek38
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 550 Skąd: Mińsk Mazowiecki
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 09-09-2005, 21:58
|
|
|
Jeżeli chodzi o uszczelniacz w postaci "trocin" to do uszczelnienia niewielkich wycieków w chłodnicy sprawdza się nieźle a nawet powiedziałbym że super. Ma niestety działanie uboczne. Jeżeli masz syf lub kamień w nagrzewnicy to niestety może ją przytkać i zimą będziesz miał chłodniej niż kiedyś.
W twoim przypadku jest jeszcze inny problem. Uszczelniacze tego typu są dobre do uszczelniania dziur, a u Ciebie jest pęknięcie plastiku, które na skutek drgań może się powiększać, a wtedy uszczelniacz nie pomoże. |
_________________ Tempra 2.0 ie 8V + LPG |
|
|
|
|
Jacacenty
Pomógł: 13 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 09-09-2005, 22:15
|
|
|
Polecam musztardę (nie gruboziarnistą) lub/i kawę mieloną.
Na zgryźliwe komentarze nie odpowiadam. |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 11-09-2005, 18:39
|
|
|
Jak ci cieknie to i tak musisz coś z tym robić.
Na początek można wsypać środek za 15zł (jak nie podziała to żadna strata) a potem dopiero decydować na wydanie większej kasy. |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
ancesol
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 13-09-2005, 13:56
|
|
|
Ja własnie z 3 tyg. temu zasypałem srodek(niby opiłki) z marketu-ok5 zł. Pomogło w 100%. Ale wyciek był mały, niewielkie niewidoczne pekniecie na granicy cz.metalowej i plastikowej obudowy.Ubywało ok.1 L na 2 tyg. Ale chyba już ktoś tak miją temperówkę tak uszczelniał, bo w zimie jest zimna jak cholera, to skutki uboczne, nagrzewnica mamałe kapilary i nie wydala. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|