|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Kod błędu - Potencjometr przepustnicy ???? ...pomocy... |
Autor |
Wiadomość |
forest666
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Kwi 2006 Posty: 134 Skąd: Jelenia Góra
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 07-07-2006, 21:54 Kod błędu - Potencjometr przepustnicy ???? ...pomocy...
|
|
|
Witam
Podłączyłem swoje Tipo do komputra i wyskoczyły dwa błędy:
Potencjometr przepustnicy i Nieokreslony błąd ogólny.
Co teraz robić ? Do czego się dobrać, żeby naprawic ?? |
|
|
|
|
tnnn
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 07-07-2006, 22:54 Re: Kod błędu - Potencjometr przepustnicy ???? ...pomocy...
|
|
|
forest666 napisał/a: | Podłączyłem swoje Tipo do komputra |
BlueToothem? IRda? WiFi? Czy tez moze masz ta magiczna przejsciowke o podlaczenia do PC?
Cytat: | Nieokreslony błąd ogólny |
"Nieokreslony blad ogolny" - czyli BSOD (Blue Screen of Death) w wykonaniu Tipka Czasami mam wrazenie, ze micro$oft maczal palce przy oprogramwaniu fiatow... W sumie to by tlumaczylo wszystkie kaprysy czy przypadkowe problemy
A juz na powaznie - moze z tym bledem ogolnym chodzi o jakis problem z diagnostyka lubv tez wlacza sie zawsze kiedy wykryje inny blad?
(Ja bardzo przepraszam za ten offtopic, ale moje skrzywienie informatyczne nie pozwala mi przejsc obojetnie obok "nieokreslonych" bledow ) |
_________________ ... |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 07-07-2006, 23:19
|
|
|
forest666 napisał/a: | Potencjometr przepustnicy |
Do czyszczenia lub wymiany. W Downloadzie masz maly how-to w PDF.
tnnn napisał/a: | ale moje skrzywienie informatyczne nie pozwala mi przejsc obojetnie obok "nieokreslonych" bledow |
Przeciez to najfajniejsze bledy... musisz glowa myslec lub sobie wyobrazac co to za blad, a widzisz jak to roziwja umysl |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
forest666
|
Wysłany: 08-07-2006, 09:22
|
|
|
Ty Panie informatyku dowcipnisiu
Se podlaczylem, bo kumpel elektromechanik i pozyczyl
Dzieki za zade miszko, zobaczymy co z tego wyjdzie ?
Czy to moze byc przyczyna falowania silnika na wolnych obrotach i lekiego szarpania przy dodawaniu i ujmowaniu gazu (podczas jazdy) ??
Tak z innej strony. Gdzie jest i w jaki sposob przeczyscic silniczek krokowy ?
Mialem juz z jednym do czynienia w instalacji gazowej, ale gdzie jest silniczek od benzyny to nie wiem |
|
|
|
|
apacz76
Wiek: 48 Dołączył: 29 Mar 2005 Posty: 144 Skąd: Mińsk Mazowiecki
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 08-07-2006, 22:59
|
|
|
forest666 napisał/a: | Czy to moze byc przyczyna falowania silnika na wolnych obrotach i lekiego szarpania przy dodawaniu i ujmowaniu gazu (podczas jazdy) ??
|
dokldnie tak jak opisujesz mialem to samo niestety zadne czyszczenie nie pomoglo
a mechanicy krzyczeli tyle ze w glowie sie nie miescilo wiec sam wymienilem regulator przepustnicy nie bardzo wiem jakimasz slinik ale do mojego 1.6 ie za caly wtrysk z silniczkiem krokowym i regulatorem przepustnicy zaplacilem u siwego 100 zl numer do niego gdzies tam sobie znajdziesz
pozdrawiam apacz76
[ Dodano: 09-07-2006, 00:00 ]
a tak jeszcze zapomnialem na gazie lapal wysokie obroty |
_________________ Bo jeździc to trzeba umieć
Fiat tempra1.6 ie lpg |
|
|
|
|
forest666
|
Wysłany: 09-07-2006, 12:41
|
|
|
Rozebrałem potencjometr i do czyszczeni nic tam nie widziłem. Scieżki oporowe czyste, ale już przetarte do blachy (złoto-metalowy kolor). Pewnie jest to przyczyną nierównej pracy.
Szukam teraz potencjometru |
_________________ Dance Mix Chart - najlepsza muza w Polsce w każdy piątek po 20:00
http://muzyczneradio.idl.pl/?a=audycje&sub=5 |
|
|
|
|
pizu
witamy nowego
|
Wysłany: 05-01-2007, 12:47
|
|
|
witam .bład potencjometr pzepustnicy wyskakuje, ile taki potencjometr kosztuje i gdzie go dostac |
|
|
|
|
forest666
|
Wysłany: 05-01-2007, 17:35
|
|
|
Nowy w sklepie, używkę poszukaj u siwego na forum lub na Allegro można trafić.
Normalna cena to 100-150 zł |
|
|
|
|
pizu
witamy nowego
|
Wysłany: 09-01-2007, 08:00
|
|
|
dzieki |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 11-01-2007, 07:52 Re: Kod błędu - Potencjometr przepustnicy ???? ...pomocy...
|
|
|
tnnn napisał/a: | forest666 napisał/a: | Podłączyłem swoje Tipo do komputra |
BlueToothem? IRda? WiFi? Czy tez moze masz ta magiczna przejsciowke o podlaczenia do PC?
Cytat: | Nieokreslony błąd ogólny |
"Nieokreslony blad ogolny" - czyli BSOD (Blue Screen of Death) w wykonaniu Tipka Czasami mam wrazenie, ze micro$oft maczal palce przy oprogramwaniu fiatow... W sumie to by tlumaczylo wszystkie kaprysy czy przypadkowe problemy
A juz na powaznie - moze z tym bledem ogolnym chodzi o jakis problem z diagnostyka lubv tez wlacza sie zawsze kiedy wykryje inny blad?
(Ja bardzo przepraszam za ten offtopic, ale moje skrzywienie informatyczne nie pozwala mi przejsc obojetnie obok "nieokreslonych" bledow ) |
Nieokreslony błąd ogólny po to jest wpisywany w program sterownika aby w dziwnych nieokreślonych warunkach gdzie wszystko jest niby ok a np przy dużym spadku napięcia są odchyły napięć na kilku czujnikach sterownik się nie zawiesił lub wywalił błędy naraz 15 czujników. Bo przecież niby wszystko jest OK. Tym błędem prosze się nie przejmować. |
|
|
|
|
tnnn
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 11-01-2007, 12:44 Re: Kod błędu - Potencjometr przepustnicy ???? ...pomocy...
|
|
|
dziura.arek napisał/a: | Nieokreslony błąd ogólny po to jest wpisywany w program sterownika aby w dziwnych nieokreślonych warunkach gdzie wszystko jest niby ok a np przy dużym spadku napięcia są odchyły napięć na kilku czujnikach sterownik się nie zawiesił lub wywalił błędy naraz 15 czujników. Bo przecież niby wszystko jest OK. Tym błędem prosze się nie przejmować. |
No racja - przy mniej zlozonych systemach z ograniczona mozliwoscia logowania bledow bardzo rozsadne rozwiazanie Swoja droga ciekawe jakie warunki musza zajsc aby blad zostal uznany za blad ogolny. |
_________________ ... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|