|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wymiana sondy lambda... |
Autor |
Wiadomość |
tw20
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 19-07-2007, 22:37 Wymiana sondy lambda...
|
|
|
Witam. (Tipo 1.4 i.e. 91 rok)
Mechanik mi powiedział że mam padniętą sonde i trzeba wymienić. Sonda ma być 3 przewodowa.
Tylko nie za bardzo wiem jak ją zlokalizować i gdzie jest wczepiony ten koniec z tym czujnikiem metalowym, i gdzie mam szukać tej starej zepsutej?:) Może mi to ktoś opisać mniej więcej... gdzie to jest? |
|
|
|
|
slavol
Pomógł: 7 razy Wiek: 54 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 200 Skąd: Chodzież
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 19-07-2007, 22:46
|
|
|
Pod samochodem, wkręcona w rurę wydechową, przed katalizatorem, wymienisz sam nic trudnego. |
_________________ Tipo 1.6 ie DGT 92r. Posadzony i utwardzony ;-) |
|
|
|
|
tw20
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 19-07-2007, 22:51
|
|
|
ok jutro szukam i zobacze co i jak:) A mam pytanko...czy z niej trzeba jakiś błąd wykasowywać?? bo coś sie mi kiedyś o uszy obiło ale nie wiem czy dobrze zrozumiałem...
pozdr
** Dodano: 20-07-2007, 11:20 **
zlokalizowałem ją dzisiaj i próbowałem wykręcić ale tak była zapieczona ze ni chilery nie chciał sie ruszyć:/ WD40 psikałem ale nie pomogło:( spróbuje jeszcze jutro ale nie wiem jak to wykręce:/ Wy tez mieliście takie problemy? |
|
|
|
|
slavol
Pomógł: 7 razy Wiek: 54 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 200 Skąd: Chodzież
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 20-07-2007, 10:31
|
|
|
W starych autach z każdą rzeczą mogą być problemy. Sonda wykonana jest z dość twardego stopu więc dobry nie rozkalibrowany klucz (najlepiej oczkowy) zaprzyj się nogami o kanał i jazda. . Kasowanie błędu z sterownika wtrysku prawdopodobnie nie jest konieczne ale lepiej to zrobić, poszukaj na forum było kilka tematów dobrze opisujących procedurę. Powodzenia.
Tutaj masz reset kompa |
_________________ Tipo 1.6 ie DGT 92r. Posadzony i utwardzony ;-) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|