Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy ktos zna przyczyne?????
Autor Wiadomość
martinezko 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 05-12-2006, 21:36   Czy ktos zna przyczyne?????

siemanko!mam takie pytanko.niewiem czy to dobry dzial oczywiscie.chodzi o to ze ostatnio wyjmowalem alternator w celu sprawdzenia szczotek i luklem ze jeden przewod(z trzech)chyba od regulatora jest przerwany wiec go zlutowalem.wsadzilem go spowrotem i mam teraz taka opcje ze przy odpaleniu silnika i przy ruszeniu odrazu silnik sie zamula,przerywa i mam wrazenie jak by mial zaraz zgasnac.dopiero kiedy mocno przygazuje kontrolki zaczynaja mocniej swiecic,swiatla tez ostrzej daja i jest wszysto o.k. i tak za kazdym razem.co to moze byc?ktos zna odp.na to pytanie?bo ja nie wiem o co chodzi.(naciag paska o.k) i do tego jak wyjmowalem alternator zaiskzyl mi sie kabel (+) od niego bo dotknelem czegos metalowego przez przypadek a zapomnialem odlaczyc akumulatora.i tez od tamtej pory nie swieca sie kontrolki od ladowania i oleju(bezpieczniki wszystkie o.k)duzo napisalem ale probowalem opisac to jak najbardziej dokladnie.zgory dziekuje za info.sorki za smiecenie forum

ROMI72 

Województwo: Zachodniopomorskie
Wysłany: 06-12-2006, 08:19   

Sprawdz regulator napięcia a co do kontrolek sprawdz żarowki. A po co wyjmowaleś alternator?Żeby srawdzić szczotki nie trzeba tak sie męczyć :) Wustarczy odkręcić regulator i szczotki są na wierzchu:) pozdrawiam
     assistance

martinezko 

Wysłany: 06-12-2006, 18:47   

dzieki wielkie.odkrecalem bo robilem to pierwszy raz i nie chcialem sie motac.wydawalo mi sie to prostrze.spoko sprawdze.dzieki wielkie.pozdro

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 06-12-2006, 22:34   

hmmm... jeśli naprawde miałeś pecha to może udało Ci się uszkodzić regulator lub którąś diodę? (ale to zwarcie to musiałoby być fachowe :D ); ew. wcześniej szwankował i ktoś coś odpiął bo za słabo ładował na wolniejszych obrotach - regulator napięcia, uszkodozny, u kogoś powiedzmy miał jakby przesuniętą skalę i zbyt zaniżał napięcie przy mniejszym (małe obroty); ktoś coś odpiął by chwilowo ominąć; albo jakieś uzwojenie szwankowało...
dobrze by było, by sprawdził Ci to elektromechanik, bo a nuż kiedyś Ci zdechnie akumulator po alternatorze w 'najlepszym' momencie;
sam wpierw możesz wziąś woltomierz i pomierzyć ładowanie na wolnych obrotach i przy lekkim gazowaniu, z włączonymi odbioranikami jak szyba(ogzewanie)+światła+... jak i pomiar bez odbiorników... wtedy już wiesz czy naprawdę coś już jest nie tak;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

martinezko 

Wysłany: 06-12-2006, 22:37   

dziekoweczka.napewno sprawdze

Odpowiedz do tematu