Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
DELIKATNIE SWIECACA KONTROLKA LADOWANIA
Autor Wiadomość
misbe
witamy nowego

Wysłany: 03-01-2006, 23:28   DELIKATNIE SWIECACA KONTROLKA LADOWANIA

Jak w temacie. Mam taki problem iz zauwazylem ze swieci sie delikatnie kontrolka ladowania akumulatora, im wiekszy pobor tym jasniej. Czy to jest problem alternatora (szczotki sa na pewno ok).

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 03-01-2006, 23:33   

misbe uzyw funkcji suzkaj napewno nie gryzie :-) to tak na marginesie ale ze nowy jestes to tak :D

Napewno alternator wielu borykalo sie z tym problemem,
Jak dla mnie to objaw ewidentnie wskazuje na mostek z diodami albo wymiana diod albo calego mostka wybor nalezy juz do ciebie i zasobnosci portfela...
Moze to byc jeszcze wina regulatora napiecia ale to bym obstawial na drugim miejscu.
NMie lekcewaz tego bo kiedys moze ci sie zdarzyc ze autka nie odplaisz albo zgasnie w najmniej oczekiwanym momencie i bedzie pasztet, a jak jest zle ladowanie to AKU tez dostaje niezle w dupe co by niegadac i jakby normalnie wytrzymal 4 lata tak wytrzyma rok(strzelam to tylko rpzyklad)

pzdr i mam nadzieje ze szybko rozwiarzsz problem
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

romano 

Wysłany: 03-01-2006, 23:38   

Dla świętego spokoju sprawdź też naciąg paska klinowego i napięcie ładowania, prawidłowe ma być w granicach 13,8-14,4 V

Moneta

Tempers 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 04-01-2006, 17:32   

Jak się mylę to trudno, ale obstawiam na diodę. Fiaty tak mają, lubi się spalić.

Pozdro

- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja
     assistance

Chiquita 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 04-01-2006, 17:51   

A ja obstawiam że kontrolka straciła mase lub coś w tym stylu i to może byc powodem. ale ja też nie jestem mechanikiem tylko elektronikiem :]

assistance

MupiK 

Wysłany: 04-01-2006, 22:04   

Kamil elektronikiem ? wyuczonym czy gdzie studiujesz?:>
Jakby straicla mase to swiecila by sie z jednakowa jasnoscia a migotanie i zmiana natezenia swiatla jest wlasnie wskaznikiem problemow z napieciem :-)
Hmmm pasek to faktycnzie najprostrzy mozliwy problem:D
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

Chiquita 

Wysłany: 04-01-2006, 22:06   

MupiK napisał/a:
Kamil elektronikiem ? wyuczonym czy gdzie studiujesz

jestem w klasie maturalnej w liceum technicznym.

assistance

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 05-01-2006, 14:00   

wymienic szczotki i diody - ja miałem pierw szczotki to był ok a potem poprostu lipa - poszły diody tj. 6 :D i 30zł za naprawe dałem (z demontarzem i montarzem alternatora)

pticu 
witamy nowego

Wysłany: 10-03-2006, 12:46   

obiawy mialem identyczne i poszedl stojan w alternatorze (ale to objawia sie wyciem alternatora) - koszt stojana ok 130 zl, wymiana ok 50zl (zaleznie od mechanika/elektryka)

Tofik 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 12-03-2006, 10:24   

zobacz na komutator czy nie jest podtoczony i zmierz go suwmiarką czy jest równy

Artur 

Wysłany: 17-06-2006, 17:28   

ja mam tak że umnie się jaży jednakowo a jak jest gorąco jak teraz to przestaje a ładowanie mam dobre i niewiem czy mam go rozbierać czy nie :sciana:

unknown 

Wysłany: 17-06-2006, 19:29   

niedobrze, że się jaży... mimo, że masz ładowanie (jeszcze) dobre (ale pewno już nie max dobre) to za niedługo może Ci paść regulator napięcia prawdopodobnie...

możliwe, że coś Ci w środku z syfów napęczniało przez lata i ociera, robi zwarcie, a przez to może załatwić regulator; przy okazji nie życzę Ci wymiany stojana i paru innych rzeczy ; te alternatory bardzo lubią się psuć, sam naprawiałem kilka razy różne rzeczy, teraz jestem mądrzejszy by na 100% do bólu sprawdzić wszystko od razu i ew wymienić albo najlepiej kupić inny :) lepiej innej firmy wyjdzie taniej niż naprawy...

na poważnie to lepiej daj go do sprawdzenia, bo być może rzeczywiście coś Ci ociera i robi zwarcie, a jak pójdzie uzwojenie stojana całe to niepotrzebne wydatki... a przy okazji może Ci paść ten regulator i kto wie co jeszcze... lepiej zawczasu sprawdź, może to 'tylko' sam regulator tak sam z siebie jak to się lubią psuć...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Artur 

Wysłany: 27-06-2006, 16:30   

przez ostatnie trzy tygodnie gasła całkiem a ładowanie miałem 14.2 v a przy włączonej dmuchawie 13.9v i dzisiaj znowu zaczeła się jażyć ale nie sprawdziłem jeszcze ładowania myśle że to ma jakiś związek z masą bo trzy tygodnie temu właśnie pod auto i może poruszałem jakieś kable

marcinwodnik 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 27-06-2006, 23:31   

Witam !

Tak jak kiedys bylo na forum zalozyc oslone od spodu na silnik to sa grosze a spokoj z syfem na podzespolach silnika. Dwa proponuje dorobic inne mocowanie altka i z fiatowskim sie pozegnac na rzecz np. alternatora z poloneza "zelomot" prawie niezniszczalny z lozyskami wlacznie :)

Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!

<Baby są kochane!!>

Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980
     Moneta

picek 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 29-06-2006, 06:04   

Co do szczotek to kiedyś wymieniałem dosłownie co kwartał.W końcu kupiłem uniwersalne do VW.Wlutowałem i już ze dwa latka będzie jak mam spokuj.{trzeba było doszlifować}

Agata i Krzyś 

Wysłany: 02-07-2006, 19:57   

ha! to ja mam też tak że się jaży kontrolka a ładowanie jest ok 13,77 V! zrobiło się tak jak rozebrałem alternator, wymieniłem łożyska, wkładam do auta, palę a tu świeci! wyciągam altka rozbieram na mak zakładam, palę, świeci! i tak 1001 jeden razy!mam taką wprawę że robię to w 3,5 minuty! poważnie to nie wiem o co chodzi? szczotki prawie nowe! pomocy!

MupiK 

Wysłany: 04-07-2006, 14:57   

Sprawdz regulator napiecia... moze ktoras dioda niedomaga na to bym stawial :-)
     Moneta

Emf 

Wysłany: 04-07-2006, 17:54   

Agata i Krzyś napisał/a:
wkładam do auta pałę a tu świeci! wyciągam altka rozbieram na mak zakładam palę świeci! i tak 1001 jeden razy!mam taką wprawę że robię to w 3,5 minuty! poważnie to nie wiem o co kaman? szczotki prawie nowe! pomocy!

Mam dokładnie to samo.
Wymieniony miałem regulator i diody bo ładowania nie miałem i teraz mam ładowanie + gratis w postaci świecenia kontrolki :evil:

assistance   Moneta

Ardian 

Wysłany: 04-07-2006, 20:35   

Wszyscy wymieniają regulator diody a może zaczniecie od wyczyszczenia altka i posprawdzenia wszystkich lutów. Borykałem się z tym problemem dwa latka wszystko było sprawne a kontrolka się paliła dopiero gdy altek został wyczyszczony i wszystko od nowa zlutowane to jest spokój już 4 lata.

jarsi102 
witamy nowego

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 11-07-2006, 16:23   

Koledzy przerabiałem problem alternatora w tamtym roku. Za tą kasę co na niego wydałem pewnie kupił bym nowy , ale do rzeczy po kilku naprawach miałem objaw jak w opisie czyli dobre napięcie ładowania i żarzącą się diodę ładowania. Alternator był na gwarancji (wcześniej wymienione prawie wszystko, została tylko obudowa) po naprawie więc pojechałem z reklamacją, po wyjęciu i sprawdzeniu okazało się,że to padła doida wzbudzenia (nie mostek prostowniczy) po wymianie jak ręką odjął. Pozdrawiam

RaV 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 24-09-2006, 15:33   

Koledzy, no i u mnie pojawił się problem jażącej kontrolki ładowania.
Tak czytam powyżesz posty i widzę wiele propozycji na rozwiązanie, ale czy możecie powiedzieć od czego zacząć (pasek mam dobrze napięty)??
Czy mam wyciągać alternator?
Gdzie są diody i regulator napięcia, o których piszecie? - gdzieś koło alternatora - a może w nim?

Na razie jeździ i odpala normalnie, ale nie chcę aby pewnego dnia autko padło...

assistance   Moneta

ego 

Wysłany: 03-10-2006, 21:26   

regulator napięcia jest przykręcony do alternatora razem ze szczotkami,powinieneś go odkręcić bez wyjmowania alternatora,ale o wiele lepiej i wygodniej jest jak go wyciągniesz,a nie jest to trudne
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

unknown 

Wysłany: 03-10-2006, 21:41   

hmm. nie zawsze... jeśli masz lpg tak jakoś rozmieszczone ciasno to owszem, alternator po krótkiej wiązance wyjmiesz, ale potem kosztuje to troszkę cierpliwości by bez dewastacji go dobrze założyć, dobrze naciągnąć nie przedabrzając w żadną stronę;
tylko, jeśli masz w jakiś sposób ciasno pod maską upakowane wsio;
jeśli masz luz to na stole łatwiej z altern. dłubać, zawsze przy okazji obejrzysz resztę wnętrza alt'ka, wyczyścisz, skontrolujesz łożyska itp
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

ego 

Wysłany: 03-10-2006, 22:18   

unknown, skoro ja wyciągnąłem alternator bez problemu od spodu to już gorzej w tipo raczej nikt nie może mieć,bo ciaśniej niz ja mam pod maską nie ma rzadne tipo ;D
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Emf 

Wysłany: 27-10-2006, 17:28   

Kuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu..............................aaaaaaaaaa

:sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana:

Znowu ten sqrwiel odwala cyrki!!!!!!

Ja qrwicy dostanę z tym alternatorem.

MarcinWodnik czy ten od poloneza podejdzie bez żadnych przeróbek??

Proszę o szybką odpowiedź bo zamierzam skurwiela wyrzucić w TRZY DUPY!!!!!!!
Ileż można inwestować w gówno o nazwie alternator.
Ja wydałem już na niego przez 3,5 roku ok. 500zł!!!!!! :evil:
:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

DOŚĆ!!! DOŚĆ!!! DOŚĆ!!! DOŚĆ!!! DOŚĆ!!! DOŚĆ!!! DOŚĆ!!! DOŚĆ!!! DOŚĆ!!! DOŚĆ!!!

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu