|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
gaśnie wszystko |
Autor |
Wiadomość |
jaceen
witamy nowego
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 04-03-2009, 16:19 gaśnie wszystko
|
|
|
Witam! Szukam porady ewentualnie linku do stron gdzie takie objawy kogoś spotkały. Problem polega na tym, że podczas jazdy na nierównościach (dziury, torowiska, kostka itp.) na ułamek sekundy zrywa mi prąd i w tym momencie gaśnie wszystko a, że dzieje się to podczas jazdy to jest szarpanie, bo zaskakuje na biegu. Dzieje się tak na gazie i na paliwie. Elektryk nie chce się podjąć naprawy tej denerwującej usterki, bo jak twierdzi nie wie gdzie ma szukać przyczyny. Może ktoś zasugerowałby, od czego zacząć i gdzie szukać a może ktoś z Was miał takie objawy. Kolega sugerował mi sprawdzić alternator, ale na warsztacie gościu powiedzial, że to nie ma nic wspólnego z takimi objawami. Siedzę, czytam forum i nie widzę żeby ktoś miał podobne objawy. Elektryk powiedział mi, że jak typiak stanie to wtedy coś może poradzić. Tipo 1,4 rok94. |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 04-03-2009, 16:31
|
|
|
jaceen napisał/a: | na ułamek sekundy zrywa mi prąd i w tym momencie gaśnie wszystko |
A sprawdzałeś jak wyglądają kable w stacyjne... taka pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
luki21
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 06 Sie 2007 Posty: 1386 Skąd: Głowno
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 04-03-2009, 16:36
|
|
|
jaceen, a mi przyszło na myśl żeby sprawdzić klemy na aku |
_________________ 1) Marea 1.6 16V SX - 1997
2) Marea Weekend 1.8 16V HLX - 1997
3) Scenic 1.6 8v - 1998
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!! |
|
|
|
|
ubek
|
Wysłany: 04-03-2009, 16:42
|
|
|
luki21, na pracującym silniku prąd daje altek nie aku... jak oczywiście ładuje... |
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
jaceen
witamy nowego
|
Wysłany: 04-03-2009, 16:49
|
|
|
Klemy sprawdzałem, świece wymieniane, akumulator 1-en miesiąc a nie chciałbym stanąć gdzieś np. w podziemnym przejeździe, albo na Grabiszyńskiej we Wrocku. Do stacyjki to nie chcę się zabierać bo moja wiedza w tych tematach jest mała. Ogólnie sprawdzałem kabelki dochodzące do lamp, zamków i w serwisie LPG twierdzą, że to nie z winy instalacji. Elektryk praktycznie odmówił pomocy. Może chociaż namiary na kogoś kto podjąłby się tematu. |
|
|
|
|
|
luki21
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 06 Sie 2007 Posty: 1386 Skąd: Głowno
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 04-03-2009, 16:53
|
|
|
ubek, kolego ale jak się odłączy aku od auta to nie gaśnie?
stan kabli plusowych WN i minusowych no i podpięcie plusa przy skrzynce bezpieczników |
_________________ 1) Marea 1.6 16V SX - 1997
2) Marea Weekend 1.8 16V HLX - 1997
3) Scenic 1.6 8v - 1998
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!! |
|
|
|
|
ubek
|
Wysłany: 04-03-2009, 16:57
|
|
|
luki21 napisał/a: | ubek, kolego ale jak się odłączy aku od auta to nie gaśnie? |
mi nie gasła - alternator dawał prąd i autko chodziło. |
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 04-03-2009, 17:00
|
|
|
luki21, nie gaśnie. kiedyś jak padł mi aku odpaliłem z innego aku, odłączyłem go i na działającym silniku podpiąłem swój da się |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
jaceen
witamy nowego
|
Wysłany: 04-03-2009, 17:03
|
|
|
Nie sprawdzałem czy po odłączeniu silnik pracuje. Jutro odpowiem bo auto zostawiłem w pracy, stres jechać w takich korkach gdy co chwilę szarpie. Jak by były wszędzie asfaltowe drogi to by nie takich objawów |
|
|
|
|
ubek
|
Wysłany: 04-03-2009, 17:07
|
|
|
jaceen, sprawdź kable zapłonowe w okolicy stacyjki i skrzynki bezpieczników - jak Ci tam ucieka prąd to auto Ci zgaśnie. |
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 05-03-2009, 02:21
|
|
|
jaceen, nie sprawdzaj czy silnik pracuje po odlaczeniu od aku! Bo bedziesz mial regulator do kupienia. Problem typowo elektryczny. Mozliwe ze masz jakis luz na stykach przy cewce lub digipleksie (jesli takowy masz). Trzeba by przeleciec po kolei wszystkie punkty w ktorych moglo sie cos rozlaczyc/poluzowac |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
jaceen
witamy nowego
|
Wysłany: 05-03-2009, 21:57
|
|
|
Cześć! Dzisiaj sprawdziłem wszystkie dostępne połączenia, poruszałem, przeczyściłem. Przy okazji wymieniłem układ wydechowy w umówionym warsztacie. Jeździłem 3godz. po największych dziurach i...i nic! Nic się nie dzieje. Nie wiem czy to tak przed agonią dobrze się sprawuje , czy poprostu ruszyłem coś co właśnie trzeba było ruszyć. Przecież układ wydechowy chyba nie ma nic wspólnego z takimi objawami? Ale dalej mam stresa bo wcześniej też sprawdzałem różne przewody w miarę swoich umiejętności i jak przerywał tak przerywał. Trwało to ze 3miesiące, dlatego opisałem swój problem. Jeszcze raz zgodnie z poradą sprawdzę połączenia przy bezpiecznikach i stacyjce. Mimo wszystko nie wiem co się z typkiem działo, już nawet pancia nie chciała ze mną jeździć, bo mówiła, że nie będzie pchała typka w centrum miasta . Dięki i pzdr |
|
|
|
|
romek_83
witamy nowego
|
Wysłany: 10-03-2009, 11:55
|
|
|
Hej! Ja mialem objawy podobne do Twoich, w koncu auto mi zgaslo na amen i nie chcialo odpalic(akumulator sie rozladowal). Pod odcholowaniu do domu okazalo sie ze skonczyly sie szczotki w alternatorze, przy okazji poszly takze diody. |
|
|
|
|
jaceen
witamy nowego
|
Wysłany: 19-11-2009, 00:53
|
|
|
Witam. Tak jak romek_83 napisał, auto na amen. Jeździłem kilka miesięcy i prócz wymiany pompy wody, kabli WN, świec i kopułki jakoś się jeździło. Od jakiegos czasu wariowały mi obroty, dzisiaj zaczęła hałasować pompa wspomagania i w końcu auto zdechło. Kontrolka ładowania się świeci, rozrusznik kręci, świateł brak, przy zamykaniu auta kontrolka aku żarzy się. Bezpieczniki sprawdzałem i wyglądają na ok. Rano sprawdzę jeszcze kabelki i połączenia, może coś tam go boli. Może teraz będzie łatwiej stwierdzić na warsztacie w czym problem. Mimo to jak by ktoś miał jakieś sugestie w tym temacie bedę wdzięczny.
** Dodano: 19-11-2009, 18:56 **
I chyba wszystko jasne, rano zacząłem sprawdzać kable i ruszając masowy zaczęły się cyrki. Zaczął iskrzyć pod akumulatorem i gasło wszystko. Dołożyłem przewód dodatkowy do masy i sprawdziłem u elektryka ładowanie. Stwierdził, że ładowanie jest prawidłowe. Teraz pozostaje trochę pojeździć i stwierdzić czy tylko to było przyczyną takiego zachowania auta. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|