Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
tuleje rozrusznika
Autor Wiadomość
RobertWroc 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 25-02-2006, 19:51   tuleje rozrusznika

mam już ostateczną zweryfikowaną diagnozę choroby rozrusznika - zużyte tuleje.ponieważ wiem już co to jest i jak wygląda a jakoś nie chce mi sie płacić 50,- za wymiane plus części to mam pytanie: czy można zdiąć i założyc te tuleje przy użyciu młotka i ewentoalnie przecinaka lub innego narzędzia bez uszkodzenia żeliwnej części korpusu? Robił to już ktoś? A jeżeli sie nie da to czy zna ktoś taniego elektryka ?Takiego rozsądnego a nie jak na krupniczej 90,- za demontaż +50 robocizna+ części.Ozywiście we Wrocławiu?
     Moneta

Adams_ki63 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 25-02-2006, 20:01   

witaj.
Jesteś żałosny z tym młotkiem i przecinakiem i w ogóle z tą przesafdną oszczędnością.Jeżeli nie stać ćię na 50 pln to lepiej sprzedaj auto i kup sobie rower- z nim na pewno sobie poradzisz przy naprawach. Pozdrawiam

Radke 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 25-02-2006, 20:08   

Adams_ki63 napisał/a:
witaj.
Jesteś żałosny z tym młotkiem i przecinakiem i w ogóle z tą przesafdną oszczędnością.Jeżeli nie stać ćię na 50 pln to lepiej sprzedaj auto i kup sobie rower- z nim na pewno sobie poradzisz przy naprawach. Pozdrawiam

:zolta:
A może, jeśli nie potrafisz odpowiedzieć na zadane pytanie, lepiej wstrzymać się od głupich komentarzy?

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

RobertWroc 

Wysłany: 25-02-2006, 20:19   

Adams_ki63, No cóż przykre że za arogancją nie idzie umiejętność czytania ze zrozumieniem.Ale z tym nie będę dyskutował .90+50+20=160 na allegro sprawny rozrusznik to kwota żędu 60-80 na szrocie 90-130. Nowy zamiennik ok 200.Więc może to i oszczędność ale jeżelli mam zapłacic to czemu nie za nowyA jeżeli można zrobić to samemu to czemu wogóle płaić?Atak dla mojej ciekawości jak zbłądziłeś na to forum?Pomóc nie potrafisz,auto oddajesz do warsztatu.No tak więc jak możesz cokolwiek wiedzieć jak od tego masz mechaników?Chyba że masz prasę w domu .Pozdrawiam wszystkich.
     Moneta

Adams_ki63 

Wysłany: 25-02-2006, 21:54   

Od kilku lat pracuję jako elektromechanik w autoryzowanym serwisie Renault i takie głupie zapytania mnie irytują. A jeśli można kupić tak tanio to po co w ogóle ten post. A do Radke jakie głupie pytanie taka odpowiedź.

RobertWroc 

Wysłany: 25-02-2006, 22:04   

Adams_ki63, bo można zaoszczędzić a kase wydać na coś innego np.Jakbym cierpiał na nadmiar forsy to bym kupił sobie wymarzoną alfe 156

A czy pytanie jest takie głupie?Wszystko rozchodzi się o to jak mocno osadzone są te tuleje, czy ktoś prubował je wybijać ręcznie. i z jakim skutkiem.A jako elektromechanik zamiast się wymądrzać mgłeś napisać czy sie da czy też musi być to robione specjalną prasą.Ot i wszystko w temacie
     Moneta

Radke 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 26-02-2006, 12:36   Re: tuleje rozrusznika

RobertWroc napisał/a:
... czy można zdiąć i założyc te tuleje przy użyciu młotka i ewentoalnie przecinaka lub innego narzędzia bez uszkodzenia żeliwnej części korpusu?

Mam wrażenie, że to właśnie było głównym pytaniem postu.
Osobiście nie uważam, żeby było głupie.
Co zaś się tyczy "przesadnej oszczędności"; cóż, nie każdy pracuje w ASO Renault...
Mnie osobiście wielką sprawia frajdę dłubanie przy samochodzie i cieszę się, gdy zaoszczędzę choćby 10zł. I jest to moja prywatna sprawa, czy mnie na to stać czy nie.

Jeszcze jedno do "RobertWroc": nie kupuj AR 156! Choćbyś miał taką możliwość to nie popełniaj tego błędu! Kiedyś to zrobiłem i już po kilku miesiącach miałem go dosyć; w życiu nie widziałem tak awaryjnego auta!
Na szczęście cuda się zdażają i znalazł się kupiec...

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

RobertWroc 

Wysłany: 26-02-2006, 21:42   

Radke, może i awaryjna ale za to jaka piękna.Jak pięknym kobietom pewne wady się wybacza

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 26-02-2006, 22:29   

czy chodzi ci o tulejki ślizgowe, jeżeli tak to bez problemu można się ich pozbyć gdyż zazwyczaj wykonane są z mosiądzu - przez co są w miarę miękkie. Co do wsadzenia nowych to też nie ma problemu, nie trzeba prasy wystarczy dobre imadło ślusarskie i trochę wyobraźni. Kolegą z ASO nie ma się co przejmować gdyż oni tylko wymieniają całe podzespoły a nie takie pierdoły jak tuleje. Jeżeli pojedziesz do serwisu Fiata to wymienią ci cały rozrusznik twierdząc że ta część jest nierozbieralna.

ZielonyTBG 

Wysłany: 26-02-2006, 23:06   

RobertWroc najlepiej jak byś miał kwałek aluminium żeby nie pozagniatać tulejek.A jeśli dobrze pamiętam to tulejki są z brązu.Wybijaj tak żeby obudowy nie naruszyć a do montażu możesz użyć imadła i wcisnąć.Po wbiciu tulejek zobacz czy nie są za ciasno,czasem się tak trafia.
     assistance   Moneta

jabko 

Wysłany: 01-03-2006, 21:26   

Tomilee napisał/a:
czy chodzi ci o tulejki ślizgowe, jeżeli tak to bez problemu można się ich pozbyć gdyż zazwyczaj wykonane są z mosiądzu

ZielonyTBG napisał/a:
"]A jeśli dobrze pamiętam to tulejki są z brązu

:bravooo:
Brąz i tylko brąz.

Oczywiście że jak wiesz co robisz to mozesz to sam wybić i wbic.
Pomijając balans poradzisz sobie nawet młotkiem
Cała rzecz w tym ze nie możesz jej uszkodzic (zniekształcić) a wiec najlepiej to robić dopasowana tulejką (wykonastwa tatusia tokarza).
Dopasuj tuleję do wybijania tak żeby średnica zewnętrzna była taka sama jak tulejki brązowej. Czoło równe.
Stukaj delikatnie i trzymaj wszystko prosto (nie mozesz wgnieść tulejki brązowej)

Jak wiesz co robisz to walcz.
Jak nie znasz tematu to zapłać 50zł bo jak zniszczysz tulejki to i tak popłyniesz 50zł + następe tulejki (zniszczenia korpusu rozrusznika nie biorę pod uwagę ;) )
     Moneta

RobertWroc 

Wysłany: 02-03-2006, 23:19   

dzięki za radę i...musiałem się z Tobą zgodzić.No cóż faktycznie oszczędność oszczednością lecz czasem nie warto.Z wymontowanym rozrusznikiem opod pachą udałem sie do elektryka a ten popodłączał dziada odpalił i stwierdził że jest idealny,poza uszkodzoną cewką podtrzymującą(sam ją rozwaliłem podczas czyszczenia RADA DLA INNYCH NIE WYMIENIAĆ ŚRUBEK NA DŁUŻSZE-JEDEN mm ZA DUŻO I PRZERWAŁO UZWOJENIE) więc co? założyłem odpaliłem(na świeżo naładowanym aku pali) podiechałem i ładowanie -prawidłowe akumulator ok masowanie ok koszt pobieżnego testu 30,- ale nic nie wykazało poza tym że coś pożera prąd co to? szczegółowe badania 200,-kurcze musze teraz wybulić na to żeby na koniec dowiedzieć sie który kabelek robi zwarcie.Coprawda mam już podejżanego-po otwarciu drzwi kierowcy Swiatło w samochodzie czasem się zapala a czasem ni a nawet częściej nie .Więc muszę jakoś rozebrać czujnik drzwiowy moze to on?(mam nadzieję) tylko czy to możliwe żeby takie g...tyle szkodziło?

TiP016V;) 

Wysłany: 03-03-2006, 12:36   

to raczej nie jest wina wlacznika - tam na bank zasniedzialy styki (od wigloci) - wyciagnij go i porzadnie oblej WD-40 ;)

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 03-03-2006, 13:01   

Czujnik drzwiowy odpada bo jest masowcem a nie +:D wiec nie moze tyle zrec ;-)
Raczje gdzies indziej bym rpzyczyny szukal :-)
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

ROMI72 

Województwo: Zachodniopomorskie
Wysłany: 10-11-2006, 17:05   Re: tuleje rozrusznika

RobertWroc napisał/a:
mam już ostateczną zweryfikowaną diagnozę choroby rozrusznika - zużyte tuleje.ponieważ wiem już co to jest i jak wygląda a jakoś nie chce mi sie płacić 50,- za wymiane plus części to mam pytanie: czy można zdiąć i założyc te tuleje przy użyciu młotka i ewentoalnie przecinaka lub innego narzędzia bez uszkodzenia żeliwnej części korpusu? Robił to już ktoś? A jeżeli sie nie da to czy zna ktoś taniego elektryka ?Takiego rozsądnego a nie jak na krupniczej 90,- za demontaż +50 robocizna+ części.Ozywiście we Wrocławiu?

Witam
Elegancko je wybijesz odpowiednia tulejka i po kłopocie
pozdrawiam
     assistance

Odpowiedz do tematu