|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
deska digital - licznik kilometrów |
Autor |
Wiadomość |
martin
witamy nowego
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 22-06-2008, 08:46 deska digital - licznik kilometrów
|
|
|
Witam
jestem jeszcze "nieopierzonym" uzytkownikiem tempry i nie wiem dlaczego przy kazdy odpalaniu kasuje sie (zeruje ) licznik dzienny kilometrow ? dlaczego ?
pomocy i dziekuje
martin |
_________________ tempra 2.0 i.e. cat. digital + lpg
"OES" szkoła nauki jazdy ) |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 22-06-2008, 09:04
|
|
|
martin, nie mam dgt ale wydaje mi sie że jesli to jest dzienny to tak sie powinno robic. Niech mnie ktos poprawi jak sie mylę. Jesli nie powinien to proponuje sprawdzic napiecie w aku bo może są za duże spadki prądu przy odpalaniu i datego sie kasuje. |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
lorgbow
Pomógł: 9 razy Wiek: 35 Dołączył: 09 Lut 2008 Posty: 309 Skąd: Krosno Odrzańskie
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 22-06-2008, 09:06
|
|
|
U mnie tak się zdarzało w zimie, prawdopodobnie tak jak sugeruje tipacz za duże spadki prądu |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 22-06-2008, 09:08
|
|
|
http://forum.tempra.org/t...yjki-vt4189.htm
Czy jeszcze inne tematy. Poszukaj ogólnie o "masa deski".
Pod akumulatorem masz złącze o tam też jest wpięta masa od deski.
Trzeba tam wziąść i przeczyścić, bo czasami ona dobrze nie łączy i deska świruje. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Sucre79
Pomógł: 30 razy Wiek: 45 Dołączył: 20 Kwi 2008 Posty: 1051 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 22-06-2008, 09:12
|
|
|
ja mam dgt i nic takiego się nie dzieje chyba że odłączę akumulator, więc zgadzam się z kolegami że powodem prawdopodobnie jest zanik napięcia na desce lub zwarcie w instalacji. Możliwe jest, że deska jest uszkodzona-często się to zdarza w DGT. Najlepiej byłoby przełożyć deskę od innego auta i sprawdzić ale nie wiem czy masz taką możliwość. |
_________________ Mój Chomik GSM
|
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 22-06-2008, 09:13
|
|
|
nic się nie powinno kasować, sam jeżdżę na lpg wg wskazań z licznika dziennego, bo rezerwa nie świeci
odkręć deskę i sprawdź masy, dodatkowo obejrzyj skrzynkę bezpieczników pod kierownicą - opuszcza się ją na 2 śrubach i można w niej w miarę swobodnie pogrzebać, któryś z górnych bezpieczników jest właśnie od deski
aczkolwiek, sam kilka razy wyciągałem ten bezpiecznik i przbeig dzinny mi się nie kasował,
moga go kasowac właśnie jakieś krótkotrwałe spadki napioęcia lub ktoś grzebał przy liczniku ("korygował" przebieg) i coś spieprzył |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
Sucre79
Pomógł: 30 razy Wiek: 45 Dołączył: 20 Kwi 2008 Posty: 1051 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 22-06-2008, 09:18
|
|
|
yoyo, wydaje mi się że jak podczas jazdy jest wszystko ok z deską to bezpieczniki i masa są ok. Bardziej bym się doszukiwał uszkodzenia deski lub zbyt duży pobór prądy przy odpalaniu. Pytanie do martin, czy zegarek ci się kasuje na desce DGT? Jeśli tak to pobór napięcia jest za duży. Sprawdziłbym regulator napięcia. Też za bardzo się nie znam na DGT ale miałem już przejścia z moją deską i coś tam się nauczyłem. |
_________________ Mój Chomik GSM
|
|
|
|
|
martin
witamy nowego
|
Wysłany: 22-06-2008, 09:25
|
|
|
tak jak mowisz zegarek tez mi sie resetuje - czyli chyba trzeba regulator napiecia sprawdzic, jak macie jeszcze jakies pomysly to chetnie
pozdro |
_________________ tempra 2.0 i.e. cat. digital + lpg
"OES" szkoła nauki jazdy ) |
|
|
|
|
latarnia
Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Cze 2007 Posty: 164 Skąd: Częstochowa
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 24-06-2008, 14:16
|
|
|
powód może być bardzo prosty spalony bezpiecznik
jest to bezpiecznik odpowiedzialny za m.in: zegarek, przebieg dzienny, pamięć regulacji podświetlenia deski i oświetlenie wewnętrzne
sprawdź, bo to może być to, ja swój wypiąłem, bo miałem małe zwarcie i za każdym razem bo wyłączeniu zapłonu kasował się dzienny i restartował zegarek
powinien być tam bezpiecznik 7,5 A |
_________________ był fiat uno 1,0
czekana ostatnią podróż tempra 1,6 SW + LPG
jest Lancia Lybra SW 2,0 + LPG
www.aleswiatlo.pl dla ttt zniżki |
|
|
|
|
benek
witamy nowego
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 08-07-2009, 11:40
|
|
|
Cytat: | ezpiecznik odpowiedzialny za m.in: zegarek, przebieg dzienny, pamięć regulacji podświetlenia deski i oświetlenie wewnętrzne |
Mam prośbę o wskazanie który to bezpiecznik w Tipo GT 2.0ie, dzięki z góry.
Pozdr |
_________________ 110tys oryginalnego przebiegu mówi samo za siebie |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|