|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Co to jest? |
Autor |
Wiadomość |
Jadodada
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Sty 2005 Posty: 304 Skąd: Gliwice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 01-11-2005, 23:25
|
|
|
Raku
To jest przekaźnik od sterowania elektrycznym podnośnikiem szyby prawej tylnej. Pod dłuższą kanapą masz przekaźnik od sterowania podnosnikiem szyby lewej tylnej. Przekaźniki wyłączają działanie podnośnika w skrajnych położeniach szyby lub w przypadku napotkania większego oporu przy ruchu szyby w innych położeniach nie powodując uszkodzenia przedmiotu znajdującego się w oknie i zapobiegają uszkodzeniu silnika podnośnika. Ich działanie jest słyszalne jeżeli szyby są zamknięte i naciśniesz na przycisk zamykania.
Centralka od ABS-u jest większa i wystaje z niej mały przekaźnik, a ustytuowana jest pośrodu tyłu pod częścią dłuższą kanapy. Jeżeli jest ABS to zapala się kontrolka ABS-u przy przekręceniu kluczyka na "MAR". Po zalogowaniu się centralki gaśnie i można uruchomić silnik. |
_________________ Fiat Tempra 2.0 i.e. cat. wersja SX SS "TAXI" D rocznik maj 1991. |
|
|
|
|
srutra
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 02-11-2005, 08:48
|
|
|
Jadodada napisał/a: | Raku
To jest przekaźnik od sterowania elektrycznym podnośnikiem szyby prawej tylnej. Pod dłuższą kanapą masz przekaźnik od sterowania podnosnikiem szyby lewej tylnej.
. |
To jak wytłumaczysz fakt braku el.szyb tylnych, a fakt że takie coś posiadam?
Tak jak pisałem wcześniej wchodzą tam przewody od czujników drzwiowych. |
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
|
|
|
|
|
Jarek38
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 550 Skąd: Mińsk Mazowiecki
|
Wysłany: 02-11-2005, 19:34
|
|
|
Ja też nie mam elektrycznych szyb z tyłu. Poza tym mamy wszyscy po jednym takim "pudełeczku" a szyby są przeważnie z obu stron |
_________________ Tempra 2.0 ie 8V + LPG |
|
|
|
|
temperówka
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 19-11-2005, 22:18
|
|
|
Witam ja tez mam cos takiego u siebie tylko czarne nie czerwone i moje spostrzezenia sa takie ze z tego czegos zasilana jest lampka sufitowa z tylu ABSu nie mam ele z tylu też być może jest to przekaźnik od szyb elektrycznych tylnych bo jak wiemy wlosi klada cała instalacje np wisdzace wtyczki od halogenów przednich których nie mam a wtyczki sa....także ja stawiam na to mysle sobie ze to moze dzialac w podobny sposob jak szyby ele z przodu otwarte drzwi szyby bez stacyjki chodza i swieci sie lampka sufitowa I nie konieczne chyba jest stosowanie pozatym szyby ele z przodu sa sterowane u mnie jednym przekażnikiem więc wydaje mi sie prawdopodobne. Sprawdzic mozna w jeden sposob odłaczyc ++ i sprawdzic czy szyby ele z tylu chodza..jeżeli sie ma...
pozdro TEMPeRówKA |
_________________ 1.6 i.e kat + LPG +szyber + ... |
|
|
|
|
Jadodada
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Sty 2005 Posty: 304 Skąd: Gliwice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 20-11-2005, 00:40 Przekaźniki
|
|
|
Przepraszam wszystkich, którzy przeczytali moją pochopną wypowiedź w tym temacie.
W moim przekonaniu są to nadal styczniki, które obsługują tylko podnośniki szyb.
Jeżeli w wyposażeniu są tylko przednie szyby elektryczne to wtedy będzie to jedno pudełko obsługujące lewą i prawą szybę. Jeżeli występują problemy z sterowaniem to należy przy tym pudełku sprawdzić połączenia. Przewody od silników podnośników i paneli sterowania na drzwiach są bezposrednio przyłączone do tego stycznika. |
_________________ Fiat Tempra 2.0 i.e. cat. wersja SX SS "TAXI" D rocznik maj 1991. |
|
|
|
|
nemezis336
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 31-05-2007, 21:40
|
|
|
jak bym był wcześnmiej to bym napisał, u mnie miałem problem z oświelteniem wnetrza, czasem świeciło a czasme nie , raz to zobaczylem i zaglądnąłem a tam wtyczka nie była dopięta, wepnąłem ją i spokój, czyli sie to jest od oświeltenia wnętza, jak se drzwi otworzysz rto sie zaświeci, stąd te kabelki |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|