|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Czy można "przeciągnąć" kable z jednej lampy do dr |
Autor |
Wiadomość |
Zoltar
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 02-09-2007, 20:06 Czy można "przeciągnąć" kable z jednej lampy do dr
|
|
|
Witam !!!
Pytanie jak w temacie , czy można "pociągnąć" kable z jednej lampy do drugiej "szeregowo" ???
Czy obie lampy będą się świeciły z jednakową mocą ???
Poniższy rysunek pokazuje tematyke pytania .
z góry dzięki za odpowiedz |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 02-09-2007, 20:10
|
|
|
połączenie szeregowe więc większe spadki napięć - odpada |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
Zoltar
|
Wysłany: 02-09-2007, 20:11
|
|
|
Ok . Dzięki za szybką odpowiedz, |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 02-09-2007, 21:40
|
|
|
Da się, jednak nie w T/T ze względu ze kable są zbyt cieńkie. Jakbyś położył nową instalke do świateł na grubszych przewodach to jak najbardziej tak możnaby zrobić.
konikks, to nie jest podlaczenie szeregowe |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 03-09-2007, 06:55
|
|
|
Na krótki okres można tak zrobić; przygotuj się jednak na częste wymiany bezpiecznika.
No i oczywiśnie nie szeregowo tylko równolegle, tak jak na rysunku. |
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 03-09-2007, 07:29
|
|
|
dobra macie rację - mój błąd ale i tak takie połączenie nie działało by jak powinno |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 03-09-2007, 07:34
|
|
|
A niby czemu nie ? ja tak halogeny podlaczyłem i wszystko smiga pięknie. Oczywiście dałem odpowiednio grubszy kabel bo nie chciało mi się przepychać dwóch. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 03-09-2007, 19:09
|
|
|
Hipo napisał/a: | A niby czemu nie ? ja tak halogeny podlaczyłem i wszystko smiga pięknie. Oczywiście dałem odpowiednio grubszy kabel bo nie chciało mi się przepychać dwóch. |
A czemu fabryczna instalacja świateł przednich jest na oddzielnych przewodach?
Chyba nie w celu wykorzystania większej ilości przewodów... |
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
|
Wysłany: 03-09-2007, 19:27
|
|
|
Radke napisał/a: | Chyba nie w celu wykorzystania większej ilości przewodów... |
W fiacie już się nie da wcisnąc więcej przewodów
Zoltar napisał/a: | Pytanie jak w temacie , czy można "pociągnąć" kable z jednej lampy do drugiej "szeregowo" ??? |
Po to są osobne obwody, aby w przypadku przepalenia się bezpiecznika po jednej stronie paliła się lampa po drugiej stronie... Za chwilę zapytacie jak czesto przepala się bezpiecznik, nie powinien nigdy, ale zarówka potrafi sie tak przepalić że zrobi zwarcie i co jesli bedziemy akurat jechac 90 km/h o 2 w nocy? Jesli kładziesz nową instalkę pod lampy to kup 2-3 metry kabla więcej (najlepiej >/4mm2)
Ja akurat planuje wymianę kabli od świateł mijania, a praktycznie położę nowa instalację łacznie z przekaźnikiem, bo już się gniazda w puszcze bezp. wypaliły i nieraz trzeba ruszać przekaźnikiem, a nieraz bezpiecznikami, żeby światła zaskoczyły. A bliżej zimy planuję wymienić reflektory+kieunki i może jakies żaróweczki philips bluevision i bedzie ładnie świeciło... |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 03-09-2007, 20:34
|
|
|
eloł;
nie szeregowo a równolegle, to raz, pewno to miałeś na myśli;
będzie działać, jednakże odradzam, bo instalka i tak jest jaka jest po latach i możesz mieć potem problemy; coś się przepali, wpierw szybciej skoroduje... możesz nagle obie strony stracić; nie warto tak;
na każdy zestaw światełek poważniejszych jak mijania, długie o ile dobrze pamiętam masz bezpieczniki, osobno na lewą i osobno na prawą stronę; to już powinno świadczyć o tym, że nie bez powodu rozdzielili pobór na dwie 'instalki';
jeśli coś Ci się stało z orginalnym kabelkiem to (moment, rzucę okiem na schematy)... c.d.n.
** Dodano: 03-09-2007, 21:41 **
już wracam
a więc tak: dochodzi "gruby" porządny plus na przekaźnik, przekaźnik jest załączany (przekaźnik np E12 lub E11 w zal od tego które światła włączasz lub oba) poprzez manetkę od świateł; przekaźnik dopiero 'porządniejszy' plus podaje dalej na bezpieczniki od danych świateł czyli lewy i pray mijania, lewy i prawy długich etc...
za bezpiecznikami masz praktycznie od razu żarówy do masy; możesz więc od skrzynki bezpiecznikowej spokojnie od bezpiecznika np lewego światła mijania pociągnąć kabel do tego światła i od reflektora do masy jakiś, podobnie od lewego drogowego od bezpiecnzika do reflektora... wtedy to będzie poprawnie politycznie. wyciągnij sobie tylko wpierw bezpiecznik i sprawdź dla pewności na którą 'nóżkę' przychodzi + jak włączasz światła - to na tą drugą, już za bezpiecznikiem się doczepiasz...
** Dodano: 03-09-2007, 21:46 **
a! kablami porządnymi, nie jakimiś półmilimetrowymi...
jedne co możesz to lewy przedni kierunek np do lewego środkowego zapiąć, to jeszcze będzie dopuszczalne; podobnie postojówki, biorą niedużo a i tak o ile pamiętam są razem i to jeszcze razem z podświetleniem deski etc... ale mijania i długie już muszisz normalnie robić... |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|