Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy też tak macie?
Autor Wiadomość
MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 20-01-2008, 12:29   Czy też tak macie?

Wracając do domu (mam "z górki") często gaszę silnik i się zataczam do domu. Ale zawsze najpierw robiłem na luz i dopiero gasiłem samochód a wczoraj wyłączyłem silnik na biegu i ku mojemu zaskoczeniu światła zewnętrzne paliły się nadal a po wrzuceniu na luz zgasły(wszystko odbywało się podczas toczenia) i gdy wrzuciłem dwójkę, światła znowu się zapaliły. Czy też tak macie? Dodam, że przełącznik od świateł mam zawsze włączony. Ciekawie dziwny patent czy też uszkodzona elektryka?
     Moneta

egon 

Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 20-01-2008, 12:33   

MiKuS napisał/a:
często gaszę silnik i się zataczam do domu.

wg. mnie to nie do pomyslenia zeby toczyc sie na zgaszonym silniku jest to dosc niebezpieczne :red_kartka:
czy mam tak samo niewiem bo nigdy nie jezdze na zgaszonym silniku :lalala:

Tak mało, a tak może pomóc ;) Składka Klubowa
     assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 20-01-2008, 12:45   

jadąc na biegu kręci alternator... stacyjka co prawda odłącza obwody świateł (prócz np STOPu), ale kto wie czy nie masz coś poprzerabiane... w każdym razie wg mnie światła nie powinny Ci świecić po 'odcięciu' stacyjką... coś masz gdzieś nie tak, bo alternator powinien być na równi z akumulatorem powiedzmy, jak stacyjką odłączasz akku to alternator też powinno odłączać... może coś ktoś poprzerabiał lub masz jaja z elektryką i zamyka się obwód inną drogą...

a na zgaszonym silniku z górki jechać to inny temat... czy naprawdę zaoszczędzisz tak dużo? bo zdaje mi się, że takie grosze, że naprawdę nie warto, przelicz to kiedyś to zobaczysz; a przy takiej jeździe nie działa wspomaganie kiery i hamulców, musisz je dobrze deptać (jak ktoś/coś wyskoczy to będzie problem)...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

MiKuS 

Wysłany: 20-01-2008, 13:37   

Nie chodzi mi o oszczędzanie, a gaszę go bardziej dla jaj lubię jeździć "elektrycznym "samochodem, nikt mi nie wyskoczy i na pewno nie będę musiał hamować mieszkam na wypizdówku i mam duże pole widzenia, zresztą pisałem tego posta dla tej ciekawostki, a nie żeby pisać wady i zalety jazdy na zgaszonym silniku - (wiem że jest w jakiś sposób niebezpieczna) wracając do tematu tak to właśnie wygląda, jakby to alternator odłączał światła, a nie stacyjka.
     Moneta

egon 

Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 20-01-2008, 20:27   

MiKuS napisał/a:
tak to właśnie wygląda, jakby to alternator odłączał światła, a nie stacyjka.

czyli masz cos walniete :lalala:

Tak mało, a tak może pomóc ;) Składka Klubowa
     assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 20-01-2008, 22:25   

...jakby to nie alternator odłączał światła, tylko jakby stacyjka ich -nie odłączała-...

w download masz schematy elektryczne, pooglądaj i poanalizuj, możesz potem pomierzyć sobie nawet obwody, bo może ktoś coś kiedyś kombinował i z czasem będą jaja....
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 21-01-2008, 09:14   

MiKuS, to nie alternator odłącza światła tylko stacyjka, a to że się toczysz i alternator się kreci i wytwarza prad to już inna sprawa ;) Poprostu przy odłączonym zapłonie do układów nie dochodzi prąd z akumulatora.

Taka jest prawda, że jak silnik chodzi to właśnie alternator zapewnia cały potrzebny prąd do funkcjonowania auta.

Nie chcę Ci mieszać w poście i nie pamiętam czy Twoje zjawisko jest prawidłowe ;) Bym musiał sprawdzić na swojej Temprze.

A co do jazdy z górki z wyłączonym silnikiem... to jak każdy nie pochawalam tego. Mam nadzieję, że wyłączasz silnik ale zostawiasz na zapłonie? Bo wiesz, że może Ci się kierownica zblokować ;)

tipacz 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 21-01-2008, 09:51   

miszko napisał/a:
...może Ci się kierownica zblokować

I hamulce sa nie teges, jak masz wspomaganie kierownicy to też mogą być problemy z kierowaniem itp...

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

mrk69 

Wysłany: 21-01-2008, 10:14   

tipacz96vc napisał/a:
to też mogą być problemy z kierowaniem
muszą..mi parę razy jak zgasł Tipol to dwiema rękami szło ciężko :) i racja...hamulce sztywnieją. Dziwna sprawa z tymi światłami bo niby czemu włączając bieg się zapalają? może masz masę podpiętą do lewarka i jak włączysz bieg to się obwód zamyka:P, albo masz coś zahaczone i kabel jakiś zwiera jak przełączasz ;D

MiKuS 

Wysłany: 21-01-2008, 10:31   

miszko napisał/a:
Bo wiesz, że może Ci się kierownica zblokować ;)

Co do tego to też nie, blokada kierownicy aktywuje się dopiero po wyjęciu kluczyka, nie po przekręceniu w pozycję "0"
Dziwactwo ale jakby samochód był właśnie przystosowany do jazdy bez silnika...
A co do sterowania, nie mam wspomagania, wiec kręcę normalnie, nie muszę kierownicą przepompowywać płynu, a hamulce słabsze, bo silnik ich nie ciągnie podciśnieniem
     Moneta

tipacz 

Wysłany: 21-01-2008, 12:09   

MiKuS napisał/a:

Może Twój egzemplarz był protoplastą dzisiejszych hybryd ... :lol:

assistance   Moneta

mrk69 

Wysłany: 28-01-2008, 14:15   

tipacz96vc napisał/a:
protoplastą dzisiejszych hybryd
albo na wiatr :lol:

BTW wczoraj na trasie Malbork - Tczew tak wiało, że gdy stanąłem na parkingu stacji benzynowej i dałem Tipolowi na luz to zaczął się sam kulać, a z górki nie było - warto może zainwestować w elektrycznie składany żagiel ;D

tipacz 

Wysłany: 28-01-2008, 16:05   

mrk69 napisał/a:
warto może zainwestować w elektrycznie składany żagiel

haha haha haha

assistance   Moneta

dcfan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 04-02-2008, 00:14   

Powiem ci... że też tak mam. Ale śmieszniej. Bo nie pali mi się nic oprócz...podświetlenia DGT!!

sheriffnt 

Wysłany: 04-02-2008, 19:20   

Witam
MiKuS napisał/a:

Co do tego to też nie, blokada kierownicy aktywuje się dopiero po wyjęciu kluczyka, nie po przekręceniu w pozycję "0"

Bo jest przystosowany, np. w razie awarii hamulców przy zjeździe w górach, możesz zgasic silnik by awaryjnie hamował, jednoczesnie bez blokady kierownicy przy włożonym kluczyku.

Fiat Tempra 1,9 TD był
Lada 21072 1300 była
Fiat Tempra 1,9 TDs Weekend

Odpowiedz do tematu