|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
kilka zmian... |
Autor |
Wiadomość |
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 16-03-2007, 21:57 kilka zmian...
|
|
|
zastanawiam się czy ktoś wie (bo ja nie za bardzo choć mam wykształcenie elektroniczne ) jak zrobić żeby po wyłączeniu zapłonu nadal mieć sterownie szybami elektrycznymi... wiadomo jak wyłączam zapłon szybka nie chce się podnieść ani opuścić. pewnie jest to prioste ale nawet schematu nie mam żeby to sprawdzić. |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
gawor06
Pomógł: 8 razy Wiek: 33 Dołączył: 15 Paź 2006 Posty: 517 Skąd: Łód Polesie
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 16-03-2007, 22:00
|
|
|
nie ktore tipo mialy tak ze przy wylaczanym zaplonie szyby opuszczaly/ podnosily sie po otwarciu ktorys z przednich drzwi moze tez tak masz...(ja tak mialem...) |
_________________ FIAT TIPO 1.6 DOHC + LPG
Škoda Favorit 135L 91r igła
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 16-03-2007, 23:35
|
|
|
masz w aucie część instalacji, która 'gaśnie' po wyłączeniu zapłonu a część, gdzie zasilanie jes zawsze (coś jak tematy o radiu gasnącym lub nie po wyjęciu kluczyka);
elementy instalacji schodzą się w stacyjce i to nią przełączasz w zasadzie co się świeci a co nie wyjmując/obracając kluczyk;
najprościej - znaleźć na grubszych kablach od biezpieczników jakiś punkt plusowy/zasilanie, które jest zawsze i nie zanika po zgaszeniu zapłonu; z takiego miejsca przez obpowiedni choćby dołożony bezpiecznik zasil sobie na nowo moduł od szyb, możesz jak chcesz też temu wyłącznik w szeregu dodać awaryjnie; |
|
|
opiotr
Pomógł: 5 razy Dołączył: 29 Kwi 2005 Posty: 95 Skąd: Pszczyna
|
Wysłany: 18-09-2007, 19:52
|
|
|
Nie wiem czy już wykonałeś ale jak nie to trzeba odnaleźć sterownik szyb elektrycznych przy skrzynce z bezpiecznikami, i jest tam kostka z 5 pinami a faktycznie wchodzą tam tylko cztery dwa ciemne oraz jeden żółto-czerwony i niebiesko czerwony, podepnij dwa przewody te ciemniejsze bezpośrednio do masy i już masz pełne sterowanie niezależne od właczonej stacyjki czy otwartych drzwiach. |
|
|
|
|
chudy1.6s
Wiek: 41 Dołączył: 11 Lip 2007 Posty: 91 Skąd: Dobromierz
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 18-09-2007, 21:04
|
|
|
opiotr ,dobrze kombinujesz
kostka nr.5, to co u mnie pamientam idą trzy kable dwa czarne(minusy) tam jest cały czas
napiencie,a trzeci kabel,kolor (jakiś tam,na pewno nie czarny) to jest plusowy,ja go uciełem i do kostki podłonczyłem stały plus,
może u kogoś jest wiencej kabli niż trzy,to co wiem na 100% to cza plusa stałego i to wszystko |
_________________ ducato 2.5TDi 98r-brak mocy
TIPO mania 1.6s 94r jeszcze sie kula
będzie KAPPA 2.o |
|
|
|
|
opiotr
Pomógł: 5 razy Dołączył: 29 Kwi 2005 Posty: 95 Skąd: Pszczyna
|
Wysłany: 18-09-2007, 21:11
|
|
|
Można podpiąć stały plus bądź stały plus pod niebiesko-czerwony bądź masę pod dwa czarne |
|
|
|
|
chudy1.6s
Wiek: 41 Dołączył: 11 Lip 2007 Posty: 91 Skąd: Dobromierz
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 18-09-2007, 22:39
|
|
|
masy są tam stałe,cza sie tylko czepić plusa i to jest chwilka skracasz kabel przy kostce (tylko nie czarny)i połanczasz z innym plusem,,ja połonczyłem z plusem co idzie główne zasilanie do sterownika tam jest stałe napiencie i wystarczyło 10 cm kabelka
nic trudnego |
_________________ ducato 2.5TDi 98r-brak mocy
TIPO mania 1.6s 94r jeszcze sie kula
będzie KAPPA 2.o |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|