Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Za wysokie napięcie
Autor Wiadomość
rafal22bb 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 10-11-2007, 00:19   Za wysokie napięcie

Witam pojawił mi się taki problem.

Jadę sobie spokojnie moim Tipkiem i nagle wszystkie wskaźniki na desce DGT świecą mocniej, radio się wyłącza, światła świecą mocniej i autko słabnie. Czasami taka sytuacja utrzymuje sie do czasu aż ponownie odpalę samochód a czasami ustępuje podczas jazdy.
Czy ktoś z Was miał podobny problem ? domyślam się, że gdzieś zrobiło się zwarcie, albo regulator napięcia ? nie wiem proszę pomóżcie.

Pierwszy niezależny dziennik internetowy redagowany przez Was http://trybunaludu.info
     assistance

opti 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 10-11-2007, 03:04   

sluchaj wez mierknik i sprawdz napiecia na aku jakie masz na odpalonym aucie przy wylaczonych jak i wlaczonych swiatlach i daj znac co i jak ;)

Hipo 

Wysłany: 10-11-2007, 08:52   

Prawdopodobnie regulator napięcia, albo mostek w altku. Jednak dopóki nie sprawdzisz miernikiem napięcia na postoju jak i na zapalonym silniku bez i z obciazeniem odbiornikami to nic nie bedziemy wiedzieć.

JCB 3CX Contraktor

rafal22bb 

Wysłany: 10-11-2007, 09:26   

Właśnie pomierzyłem i tak :
wyłączony silnik - 12,28V
włączony silnik - 11,86V
włączony silnik i światła - 11,63V
silnik, światła, radio, dmuchawa - 11,52V

aha alternator już 2 razy wymieniłem w tym roku

Pierwszy niezależny dziennik internetowy redagowany przez Was http://trybunaludu.info
     assistance

Hipo 

Wysłany: 10-11-2007, 09:53   

A jak przy właczonych odbiornikach dodasz gaztu to napięcie się zmienia? bo niestety ale masz za niskie te napiecia, zupełnie jakby ładowania nie było .....

JCB 3CX Contraktor

rafal22bb 

Wysłany: 10-11-2007, 12:57   

szczerze mówiąc to nie sprawdzałem w ten sposób, ale siedząc wewnątrz samochodu nie zauważyłem, żeby się napięcie zmieniało. To po prostu dzieje się nagle jadę sobie i nagle wzrasta napięcie, niekiedy jest tak że przejadę 140km i nic się niestanie, a niekiedy ujadę 500m i tak się stanie.
Napięcie akumulatora było mierzone po tym jak auto stało całą noc i pół poprzedniego dnia, a ma założony alarm więc może dlatego było niższe.
Ładownie wydaje mi się, że jest ponieważ taka sytuacja ma miejsce już dłuższy czas około 5 m-cy, tylko nie miałem czasu aby się tym przejmować, a mimo to autko odpala bez problemu.

assistance

egon 

Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 10-11-2007, 18:34   

Ja bym stawiał na regulator napiecia.. U mnie było podobnie co prawda troche inaczej i czesciej sie to objawiało ale po wymianie jest oki :D Tez miałem za wysokie napiecie :lol:

Tak mało, a tak może pomóc ;) Składka Klubowa
     assistance   Moneta

rafal22bb 

Wysłany: 10-11-2007, 20:11   

Ładowanie jest na pewno bo pojeździłem dzisiaj trochę i napięcie na klemach 14,24V przy włączonym silniku, jak dodaję gazu to jest tyle samo nic się nie zmienia. Też mi się wydaje że to regulator napięcia ale nie mam zielonego pojęcia jak go wymienić czy ktoś może mi powiedzieć ?

assistance

Hipo 

Wysłany: 10-11-2007, 20:50   

Jak jest 14,24V przy właczonym silniku i na gazie nic sie niezmienia to masz niemal idealnie działający regulator. Jeśli nie mierzyłeś w czasie jazdy to niby skąd wiesz ze napięcie jest za duze ?

Dziwnie to wygląda, najpierw podajesz za niskie napiecie a później idealne ..... jeśli alarm tak Ci rozładowuje akumulator to wywal to badziewie. Albo akumulator masz już na wykończeniu.

Sam regulator napiecia masz razem ze szczotkotrzymaczem i szczotkami wkręcany w alternator. Koszt ~40zł.

JCB 3CX Contraktor

rafal22bb 

Wysłany: 10-11-2007, 21:00   

Za niskie napięcie jak napisałem moim zdaniem było spowodowane alarmem, akumulator ma około 4 miesięcy więc nie wydaje mi się aby był za stary :) skoro to świadczy o tym, że mam dobry regulator to gdzie szukać przyczyny, jakieś zwarcie ?dzisiaj jak mierzyłem te napięcia zauważyłem, że te @#$%^&* kuny odgryzły mi kabel który jest podłączony do jakiegoś czujnika wkręconego do tylnej części silnika :(

assistance

Hipo 

Wysłany: 10-11-2007, 21:12   

rafal22bb, jak sam piszesz występują skoki napięcia, ja bym przyczyny szukał najpierw w instalacji. Począwszy od akumulatora (klemy) sprawdzaj wszyskie połąączenia elektryczne. Może gdzieś coś sie obluzowało albo masz kable uszkodzone ...? trudno powiedzieć ale sprawdzić trzeba. Sprawdź również punkty masowe na podłużnicach.

JCB 3CX Contraktor

rafal22bb 

Wysłany: 10-11-2007, 21:19   

no to chyba znowu będę musiał auto zostawić u mechanika bo niestety nie mam kanału ani garażu własnego :(
A z tym kabelkiem macie jakiś pomysła co to może być za czujnik ? bo bez niego auto działa "normalnie" :)

assistance

Hipo 

Wysłany: 10-11-2007, 21:20   

Pobieżnego sprawdzenia spokojnie dokonasz sam i bez kanału bo nie jest on niezbedny do tego :)

Co do czujnika to musiałbyś foto zrobić bo tak na wyczucie to ja nie znam silników benzynowych z T/T.

JCB 3CX Contraktor

rafal22bb 

Wysłany: 10-11-2007, 21:22   

Może jutro jak nie będzie sypać śniegiem to się za to wezmę i od razu zrobię zdjęcia

assistance

egon 

Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 10-11-2007, 21:58   

U mnie tez sie po jakims czasie uspokoiło a potem umarł regulator i szczotki sie zjarały :sciana:

Tak mało, a tak może pomóc ;) Składka Klubowa
     assistance   Moneta

konikks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 11-11-2007, 17:30   

rafal22bb napisał/a:
będę musiał auto zostawić u mechanika bo niestety nie mam kanału ani garażu własnego

do przeczyszczenia klem, sprawdzenia mas i oglądnięcia kabli kanał czy garaż ci nie jest potrzebny. pojedziesz do elektryka to zedrze cię z kasy nawet jak będzie to jakaś pierdółka typu zaśniedziałe klemy...

rafal22bb 

Wysłany: 12-11-2007, 00:18   

A czy możecie mi koledzy powiedzieć gdzie są podłączenia masy ? jedno pod akumulatorem to wiem a gdzie reszta ?

assistance

MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 12-11-2007, 09:43   

Kabel od aku biegnie przez opisywany punkt masy do skrzyni biegów. Inne punkty masy rozsypane są po całym aucie, od prawego reflektora jest na prawej podłużnicy, jedna jest gdzieś nad skrzynka bezpieczników, jedna z tyłu samochodu, wiecej ni pamiętam chodź napewno jest ich więcej...

Hipo 

Wysłany: 12-11-2007, 12:58   

Przeważnie wystarczy sprawdzenie tych pod maską czyli na prawej podlużnicy i na lewej tam gdzie masz przykręcony kabel minusowy od akumulatora.

JCB 3CX Contraktor

unknown 

Wysłany: 28-11-2007, 20:48   

ja w tym roku też 2 razy naprawiałem alternator... w sumie to 4 lub 5 :sciana:

regulator napięcia 2, stojan, łożyska, diody, szczotki...

możliwe, że Ci szwankuje regulator, diody czasem lub tylko (oby) szczotki...

na pewno zrobi Ci to dokładnie np gościu przy Żywieckiej przy Straconce , zaraz za skrętem na straconke (nie skręcasz) jedziesz dalej (50m) Żywiecką prosto i po prawej; ale będzie droooooogi;

muszę w końcu czymś ten z... alternator obudować, bo co trochę solanki, wody gdzieś tryśnie przez parę miesięcy to znów coś w nim do wymiany...

ale nim się upewnisz, że on świruje przeczyść dokładnie klemy akumulatora (a poza tym na ile akku jest nowy? nie ma zwarcia w sobie ze starości?), klemy-kable, przyłącza masy (!!!) pod akumulatorem i nie tylko a ładowanie mierz oczywiście nie na akku samym tylko prosto przy alternatorze... może Ci się "uda" że to nie on...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu