|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Zwarcie na światlach stopu |
Autor |
Wiadomość |
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 18-03-2008, 17:58 Zwarcie na światlach stopu
|
|
|
Witam. Mam problem w moim tipku - zauważyłem że podczas hamowania zgasło mi radio. Pomyślałem że to bezpiecznik - faktycznie. Wymieniłem i działa do następnego hamowania... Założyłem na 20 A - też się spalił. Z tego bezpiecznika jest obsługiwany klakson, zapalniczka, radio i światła stopu, ale wybija go tylko podczas hamowania. Czy to typowy problem w Tipo, czy muszę szukać po kolei zwarcia na kablach?? Może ma ktoś do tego schemat?? |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
opti
Pomógł: 29 razy Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 1621 Skąd: Podkarpacie
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 18-03-2008, 18:05
|
|
|
moze narazie rozkrec lampy i wyczysc sciezki na wkladach, oblukaj czy gdzies na wtyczkach lamp nie ma zwarcia na tych metalowych blaszkach bo lubia sie przegiac troszke czasem i daj znac jak temat wyglada po tych zabiegach |
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
|
Peeles
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 17-04-2008, 18:38
|
|
|
Mam dokladnie ten sam problem w temprze tylko zrobilo sie teraz takei zwarcie ze pradu juz wogule nie ma w zapalniczce, na stopie no i klakson tez nie dzila:/ bezpiecznk zmienilem i nic a jnajgorsze jest to ze tam nie ma pradu , przekazniki tez dobre no wiec co?????? |
_________________ FIAT TEMPRA T.D.s 1.9 |
|
|
|
|
Wieprz
Pomógł: 23 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 444 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 17-04-2008, 19:52
|
|
|
Peeles, sprawdź kostkę H w skrzynce. Do zapalniczki idzie od pinu 4 napięcie, a do świateł hamowania od pinu 5.
Więc sprawdź kostkę i styki. Przeczyść je, dociśnij wtyk.
Peeles napisał/a: | a jnajgorsze jest to ze tam nie ma pradu |
Gdzie nie ma prądu? Opisz dokładnie, gdzie sprawdzałeś, czy jest prąd?
Jeśli zmierzysz i będzie napięcie od bezpiecznika do gniazda H w skrzynce, a nie będzie dochodzić do zapalniczki itp., to albo coś z wtykiem albo kablami.
** Dodano: 17-04-2008, 20:56 **
meter30 napisał/a: | Z tego bezpiecznika jest obsługiwany klakson, zapalniczka, radio i światła stopu, ale wybija go tylko podczas hamowania. |
Sprawdź połączenia w zapalniczce. Światła stop zabierają dużo prądu. Jeśli hamujesz i wywala bezpiecznik, to znaczy, że coś jeszcze oprócz świateł pobiera prąd.
A miałeś już tak wcześniej? |
_________________ Talbot Horizon -> Skoda Felicia -> Fiat Ritmo -> Talbot Horizon -> Fiat Tempra SW Liberty HSD, 1.6 MPI, 90KM 127Nm, Pb/LPG |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|