|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
problem na elktronicznym nawiewem |
Autor |
Wiadomość |
grzesiom
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 10-11-2007, 15:44 problem na elktronicznym nawiewem
|
|
|
Witam, jestem tutaj nowy. Jestem w posiadaniu Fiata Tempry 2,0 e cat z deską digitali mam problem z nawiewem tzn nie przełacza się nawiew na inne strony niż na szybe a kontrolki normalnie się zaświecają. Nie wiem gdzie mam szukać przyczyny może ktoś miał taki problem. Prosze o pomoc |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 11-11-2007, 11:39
|
|
|
Jeżeli kontrolki się przełączają a nadmuch skierowany jest dalej na szybę pasowało by się dostać do silniczka który steruje przesłonami kierunku nadmuchu.Znajduje się on po lewej stronie konsoli (od kierowcy) i żeby tam się dostać trzeba zdjąć parę plastików,a zacząć trzeba od tego pod kierownicą.Jak się już dostaniesz zobaczysz tam dwa silniczki.Jeden od sterowania zaworem nagrzewnicy i przesłoną a drugi silniczek od sterowania kierunkiem nawiewu(jest on bliżej popielniczki).
Zanim rozbierzesz to pasowało by sprawdzić czy do silniczka dochodzi napięcie.
Nie mam fotki obudowy nagrzewnicy z elektryczną regulacją,ale zaznaczyłem miejsca gdzie są zamontowane silniczki napędowe w wersji z regulacją manualną.W miejscu czerwonej ramki jest sterowanie ogrzewaniem,a w miejscu zielonej ramki jest sterowanie kierunkiem nadmuchu.
|
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 11-11-2007, 12:09
|
|
|
Mam zdjęcia rozgrzebanego AHS
Sterowanie kierunkiem nadmuchu:
Kable:
Na zdjęciach widać kostkę do silniczka kierunku nadmuchu, sprawdź czy jest tam prąd. |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
grzesiom
|
Wysłany: 13-11-2007, 00:13
|
|
|
Będzie ciężko, ale na dniach się do tego zabiorę. Dziękuje za pomoc, zobaczymy co z togo wyjdzie |
|
|
|
|
borys
witamy nowego
|
Wysłany: 23-01-2008, 19:03
|
|
|
Wow,
rewelacja! Wlasnie mam ten sam problem, ze zmiana kierunku nadmuchu mi nie dziala. Wprawdzie mam LAncie Dedre, ale podejrzewam, ze uklad jest taki sam. Mam jednak pytanie: czy jesli nie zmienia sie kierunek nawiewu to na pewno wina jest po stronie silniczka? Bo wydawalo mi sie do tej pory, ze nie dziala mi to dlatego, ze mechanizm regulacji jest zrobiony z delikatnego plastiku i sie z czasem wylamal. Slyszalem, ze to bolączka Alfy 164. Czy w temprze i tipo (a co za tym idzie w pokrewnej Delcie/Dedrze) tez to jest z plastiku, czy w wiekszosci przypadkow za brak dzialania odpowiada silnik?
Z gory dzieki za info,
Pozdrawiam,
Borys |
_________________ Lancia 4ever! |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|