|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Pilnie potrzebna porada |
Autor |
Wiadomość |
fiacikowo
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 07-12-2010, 20:06
|
|
|
widze że mam do czynienia z fachowcami,a juz się martwiłem.Czyli że moje porady są dla amatorów.wystarczyło napisać,a nie od razu na kozetkę |
|
|
|
|
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 07-12-2010, 20:11
|
|
|
fiacikowo napisał/a: | zakup samochodu powyżej 10 tyś zł |
fiacikowo, gdyby każdego było stać na taki samochód to zapewne nie pisali byśmy teraz na tym forum. |
_________________ OPEL ASTRA BERTONE 2.0T
|
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
|
Wysłany: 07-12-2010, 20:11
|
|
|
fiacikowo, a czego się spodziewałeś zaglądając na to forum? Tjuningmaniaków? |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 07-12-2010, 20:15
|
|
|
fiacikowo, kurde wyszło tak, że zalogowałeś się i wszyscy się uwzięli na Ciebie ... Ale po prostu od razu zacząłeś walić postami wg własnej filozofii nie przyjmując innych argumentów. Wyobraź sobie że tutaj od kilku lat ludzie siedzą i już opanowali bez mała do perfekcji różne niuanse dot. T/T i wiedzą co dla tych aut najlepsze. |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
|
fiacikowo
|
Wysłany: 07-12-2010, 20:16
|
|
|
właściwie to nie wiem,czego się spodziewałem,może wymiany doświadczeń?jakiś ciekawych pomysłów,rozwiązań,dyskusji, |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 07-12-2010, 20:18
|
|
|
fiacikowo napisał/a: | właściwie to nie wiem,czego się spodziewałem,może wymiany doświadczeń?jakiś ciekawych pomysłów,rozwiązań,dyskusji, |
np temat z LPG - napisałeś coś od siebie ( założę się, że nie przeczytałeś tematu w którym odpowiedziałeś )
Uwierz, że jak masz wszystko OK to jazda tymi samochodami na LPG wychodzi dużo taniej i nie ma spalanie 20L nawet w 2.0 16V !
Po prostu masz coś nie tak. Jak byś poczytał czy zapytał się na forum co może być przyczyną takiego spalania na pewno uzyskał byś dużo porad.
Ale Ty oczywiście napisałeś swoją rację i tak ma być. |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
fiacikowo
|
Wysłany: 07-12-2010, 20:19
|
|
|
Luczu napisał/a: | fiacikowo, kurde wyszło tak, że zalogowałeś się i wszyscy się uwzięli na Ciebie ... Ale po prostu od razu zacząłeś walić postami wg własnej filozofii nie przyjmując innych argumentów. Wyobraź sobie że tutaj od kilku lat ludzie siedzą i już opanowali bez mała do perfekcji różne niuanse dot. T/T i wiedzą co dla tych aut najlepsze. |
A ja byłem przekonany że dyskutuje,a nie narzucam jakies swoje filozofie. |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 07-12-2010, 20:21
|
|
|
Każdy z Was ma rację. Partactwo nie ma usprawiedliwienia, ale nie widzę niczego złego w próbie załatania takiej dziury w nie sposób fachowy, a półśrodkami. Lepiej załatać taką dziurę i nie mieć lejącej się wody do środka niż jeździć z kocem Nie każdy ma migomata, a lepiej już coś zrobić niż patrzeć jak "rośnie"
Już widziałem taką Auriskę, która miała basen w miejscu koła zapasowego (i pod nogami), bo ASO zrobił tak blacharkę (po małej nawet nie kolizji, a przytarciu rantem), że woda sobie leciała do środka. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
fiacikowo
|
Wysłany: 07-12-2010, 20:32
|
|
|
Luczu napisał/a: | fiacikowo napisał/a: | właściwie to nie wiem,czego się spodziewałem,może wymiany doświadczeń?jakiś ciekawych pomysłów,rozwiązań,dyskusji, |
np temat z LPG - napisałeś coś od siebie ( założę się, że nie przeczytałeś tematu w którym odpowiedziałeś )
Uwierz, że jak masz wszystko OK to jazda tymi samochodami na LPG wychodzi dużo taniej i nie ma spalanie 20L nawet w 2.0 16V !
Po prostu masz coś nie tak. Jak byś poczytał czy zapytał się na forum co może być przyczyną takiego spalania na pewno uzyskał byś dużo porad.
Ale Ty oczywiście napisałeś swoją rację i tak ma być. |
no,cóż,nie zaprzeczę,że całego tematu nie przeczytałem,miałem trzy samochody zasilane LPG,polonez-lovato,ford transit-lovato,volvo-bedini,w zime kazdy jeden przekraczał 20 litrów,a transit,przez cały rok oscylował pod dwadziescia,wiadomo dostawczy.regulowali,regulowali,wymieniali,kombinowali i tak pozostało,tylko czasem szedł w miare,a czasem jak muł,po jakimś czasie przestała działać benzyna zazwyczaj w zimie teraz robie małe przebiegi,30-50km dziennie i nie założe LPG,To tylko i wyłącznie moje zdanie,nikogo nie namawiam,nie ośmieszam,ot taka moja prywatna refleksja. |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
|
Wysłany: 07-12-2010, 20:37
|
|
|
fiacikowo, poczytaj w takim razie w tematach o spalaniu LPG. Zobaczysz wtedy, że miałeś jakiegoś wyjątkowego pecha do gazu, bo normą jest spalanie w granicach 11l/100km (w cyklu mieszanym) dla silników 1.6. A zimą spalanie wzrasta jedynie o 1-2 litry. Sam miałem dwie tempry 1.6 i spalanie na mieście nie przekraczało zimą 14 litrów (pod warunkiem że wszystko było porobione). A robiłem dziennie do 20km!!! |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
fiacikowo
|
Wysłany: 07-12-2010, 20:49
|
|
|
miszko napisał/a: | Każdy z Was ma rację. Partactwo nie ma usprawiedliwienia, ale nie widzę niczego złego w próbie załatania takiej dziury w nie sposób fachowy, a półśrodkami. Lepiej załatać taką dziurę i nie mieć lejącej się wody do środka niż jeździć z kocem Nie każdy ma migomata, a lepiej już coś zrobić niż patrzeć jak "rośnie"
Już widziałem taką Auriskę, która miała basen w miejscu koła zapasowego (i pod nogami), bo ASO zrobił tak blacharkę (po małej nawet nie kolizji, a przytarciu rantem), że woda sobie leciała do środka. |
założyłem plastikowe nadkole,co zapobiegło wrzucaniu błota i wody do środka a żeby nie hałasowało położyłem kocyk nasączony fluidolem bo lubie swój samochód i zrobię go porządnie,tylko zbiornik paliwa muszę wyjąć,a to jest dużo roboty |
|
|
|
|
Keray69
Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 14 Wrz 2009 Posty: 349 Skąd: Ełk
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 07-12-2010, 21:56
|
|
|
fiacikowo napisał/a: | założyłem plastikowe nadkole,co zapobiegło wrzucaniu błota i wody do środka a żeby nie hałasowało położyłem kocyk nasączony fluidolem bo lubie swój samochód i zrobię go porządnie |
Sory... fiacikowo, kiedy to zrobisz porządnie jak sie rozsypie juz w ogóle. a jeśli chodzi o łatanie dziur to ja już wole zrobić to sobie teraz tak tanim kosztem niż jeździć z takimi dziurami zasłoniętymi kocykiem. Bo to jest dla mnie porażka. A zrobić porządnie jak będą na to fundusze.
fiacikowo napisał/a: | tylko zbiornik paliwa muszę wyjąć,a to jest dużo roboty |
yyy duzo roboty dla takiego fachowca ?
I poruszę jeszcze jedna ważna kwestie, jak dla mnie kochać można tylko jedną osobę i tak samo kochać można tylko jeden samochód. Jeśli ma sie kilka. To myślę, że taka osoba nie wie co znaczy. Ja swojego samochodu nie kocham. Bez przesady po prostu bardzo go lubie i mam do niego sentyment. |
_________________ TEMPRA 1.6 S.X ie |
|
|
|
|
fiacikowo
|
Wysłany: 07-12-2010, 22:09
|
|
|
Keray69 napisał/a: | fiacikowo napisał/a: | założyłem plastikowe nadkole,co zapobiegło wrzucaniu błota i wody do środka a żeby nie hałasowało położyłem kocyk nasączony fluidolem bo lubie swój samochód i zrobię go porządnie |
Sory... fiacikowo, kiedy to zrobisz porządnie jak sie rozsypie juz w ogóle. a jeśli chodzi o łatanie dziur to ja już wole zrobić to sobie teraz tak tanim kosztem niż jeździć z takimi dziurami zasłoniętymi kocykiem. Bo to jest dla mnie porażka. A zrobić porządnie jak będą na to fundusze.
fiacikowo napisał/a: | tylko zbiornik paliwa muszę wyjąć,a to jest dużo roboty |
yyy duzo roboty dla takiego fachowca ?
I poruszę jeszcze jedna ważna kwestie, jak dla mnie kochać można tylko jedną osobę i tak samo kochać można tylko jeden samochód. Jeśli ma sie kilka. To myślę, że taka osoba nie wie co znaczy. Ja swojego samochodu nie kocham. Bez przesady po prostu bardzo go lubie i mam do niego sentyment. |
czemu znowu wkładasz mi słowa,których nie napisałem?czy ja napisałem o miłości do samochodu?co jest z tobą?mam kilka samochodów,wszystkie lubie,stare samochodziki,żaden element nośny nie uszkodzony,dziura w nadkolu i cała historia,nie było dziury,ale opukałem młoteczkiem i jest dziura.lubie wiedziec na czym stoje.nie wiem czy wiesz o czym ja piszę,DZIURA W NADKOLU TYLNYM PRAWYM.TAM JEST WLEW PALIWA,A POD SPODEM ZBIORNIK,To dużo roboty,chyba że się myle |
|
|
|
|
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 07-12-2010, 22:15
|
|
|
fiacikowo napisał/a: | DZIURA W NADKOLU TYLNYM PRAWYM.TAM JEST WLEW PALIWA,A POD SPODEM ZBIORNIK |
nie używamy tu Caps Loock'a - to jest krzyk, a my głusi nie jesteśmy.
Ukryta Wiadomość: | Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość --- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message --- |
Moderowany: | To nie było potrzebne Krzychu! Chowam. |
|
_________________ Mój Scenic https://www.facebook.com/RenaultScenicKrzychuB/
|
|
|
|
|
fiacikowo
|
Wysłany: 07-12-2010, 22:20
|
|
|
KrzychuB napisał/a: | fiacikowo napisał/a: | DZIURA W NADKOLU TYLNYM PRAWYM.TAM JEST WLEW PALIWA,A POD SPODEM ZBIORNIK |
nie używamy tu Caps Loock'a - to jest krzyk, a my głusi nie jesteśmy.
| ludzie macie jakies problemy z przeplywem informacji?jestescie forum o t/t czy klubem wzajemnej adoracji?macie po dwadziescia pare lat i uwazacie się za wybitnych specjalistów od fiata?widzę że nie pogadamy.bawcie się dalej |
|
|
|
|
Larry075
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Wrz 2009 Posty: 424 Skąd: belchatow
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 07-12-2010, 22:24
|
|
|
fiacikowo, Co do LPG i pochodnych tematów, wiadomo, w zime samochodzik spala więcej, rozgrzewanie silnika itp.
Z tipo doszedłem z tym do ładu i mimo że zawsze śmigam na bogatem mieszance, to na śrubie regulacyjnej są zaznaczone dwa ustawienia, lato - zima. W zime śruba jest bardziej wykręcona i wbrew pozorą pali mniej. Zima jazda miejska po 3 km 15litrów na 100km (może odpalany był 50razy).
Każdy mechanizm w samochodzie da się dobrze ustawić aby prawidłowo funkcjonował. Po za tym zawsze można włączyć PB na zime.
Jak można zobaczyć kolegaKeray69, włożył w samochód sporo pracy, powiem nawet że gdyby miał spawarke to bez problemów zrobił by to w tym samym czasie - jestem pełen podziwu.
fiacikowo, dalsza dyskusja nie ma sensu i radził bym Tobie wyłączyc się w tej chwili - lepiej na tym wyjdziesz.
Zdziwiłem się, myślałem że fiacikowo, to osoba... z resztą ten "akumulator" do mnie dotarł i niestety ale się juz uprzedziłem.
Dla pzykładu, w swojego poldka zainwestowałem juz potrójną wartość samochodu, łącznie z kupnem nowego aku i nie ma z nim problemu w zimie (w sumie to raz tylko stał na dworze).
Więc tak, jeśli ktoś używa pół środków które nie są druciarstwem (druciarstwo - rozwiązanie tanie, szybkie i niefachowe) to nie mam na tej temat negatywnej opini - jestem nieutralny. Co innego jak ktoś w ten sposób picuje samochód aby na nim zarobić - sprzedać o czym pewnie pisze fiacikowo, |
_________________ "mu dać dwie metalowe kulki w pomieszczeniu 2x2m to jedną by zepsuł a drugą zgubił." |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 07-12-2010, 22:29
|
|
|
Skończcie już te przepychanki i niech każdy z uwagą czyta to co kto napisał wcześniej.
fiacikowo, nie jest to takie trudne - to znaczy zdjęcie baku. Dwie opaski i tyle. Od ogóry przewody i bak schodzi.
** Dodano: 07-12-2010, 22:31 **
fiacikowo napisał/a: | położyłem kocyk nasączony fluidolem |
A no to coś już więcej powiedziałeś - bo myślałem, że to tak tylko kocem przykryłeś |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|