Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Poważna korozja podwozia
Autor Wiadomość
Alan 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 03-02-2010, 23:35   

podepnę się pod temat....Tempra 95 rok... gdybym przyjżał się jej uważnie nie kupiłbym za cholerę... :sciana:

cóż dziś przyszła kolej na rozbiórkę i wycinki

i tu kilka wniosków....zabezpieczenie antykorozyjne w temprach jest gówno warte,jaki sens jest robić otwory odpływowe w podłodze skoro zalewa je się wygłuszeniem? w fabryce fiata pracuję debile? :red_kartka:

jakim trzeba być debilem żeby robić wstawkę w podłodze i nie zakonserwować? poprzedni właściciel wyglądał na zdrowego debila...

Lancia Kappa SW 2.4 Tds

assistance

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 04-02-2010, 00:56   

śmiało mogę stwierdzić, że razem z frodo89 przechodzicie do finału haha frodo89 miał lepsiejszą :badgrin:
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

Alan 

Wysłany: 04-02-2010, 01:08   

mnie sytuacja nie śmieszy.... :roll:

Luczu...ściągaj wykładzinę w twojej :lalala:

Lancia Kappa SW 2.4 Tds

assistance

Luczu 

Wysłany: 04-02-2010, 01:18   

Alan napisał/a:
Luczu...ściągaj wykładzinę w twojej :lalala:

i tu nie mam się czego bać 8)
Jest
     Moneta

Alan 

Wysłany: 04-02-2010, 01:24   

nigdy więcej nie kupię auta z salon polska...nawet jeśli miało by ono posłużyć za kwietnik :red_kartka:

Lancia Kappa SW 2.4 Tds

assistance

Luczu 

Wysłany: 04-02-2010, 01:25   

Alan, podłogę je w każdej produkcji T/T jak się zapuści
Jest
     Moneta

JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 04-02-2010, 06:22   

No jak się zapuści i zaniedba po pierwszych objawach to już potem idzie z górki, jak tylko wpadnie woda pod wykładzinę to już po ptokach :lalala: ja się zabrałem za temat ( http://forum.tempra.org/t...7,25.htm#125266 ) ponad 1,5 roku temu i muszę powiedzieć że byłem pozytywnie zaskoczony, na pewno żadnych dziur nie miałem tylko lekka rdza po wierzchu gdzie nie gdzie, najwięcej n chyba przy brzegach progów. Na lato znowu trzeba przepatrzeć co trzeba uzupełnić.
     assistance   Moneta

Gastr0 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 04-02-2010, 15:24   

*Alan nie łam sie miałem gorszą podłoge i ja zrobiłem, poprzedni właścicel powieśił sie gdzieś tipolem i wyrwał z karoseri sanki te co kierowca i pasarzer maja pod nogami prawie na pół długosci sanek... było to w lecie jak sie puzniej okazało i tak przejeżdził cała jesień i pół zimy czyli do grudnia jak go kupiłem... po zakupie nie było tego widac bo było sniegu nawalone na podwozie dopuki nie wjechałem na kanał pare dni po zakupie... ale suma sumarum diaks wiertarka spawarka włukno szklane podkładówka i biteks do tego 4 dni popołudniami i się zrobiło, jak będe miał czas to zrobie zdjęcia w kanale jak teraz podłoga wygląda, bo jak to robiłem to miałem aparat w serwisie i foto nie mama zadnych... ale co mnie najbardziej zaskoczyło progi były nienaruszone...

Tipo... pozostaly mile wspomnienia...
Astra F sedan 1.7td nowym nabytkiem
nie krzycz bo jade na glebie.pl :D

kamilsitek1983 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 04-02-2010, 23:19   

Alan zajedź do mnie na miga pospawamy i bedzie jak nowa z mojej strony 250zł,z twojej materiał!!!a....i bieszczady zobaczysz!czas reanimacji 1 tydzień z konserwacja!!!!i podłoga bedzie jak nowa!!!!

Alan 

Wysłany: 06-02-2010, 15:04   

kamilsitek1983 napisał/a:
Alan zajedź do mnie na miga pospawamy i bedzie jak nowa

dzięki za zaproszenie ale....

a)....podłoga już prawie wymieniona..tzn załatana
b)....musiałbym wziąść więcej urlopu,ponoć w Bieszczadach zdrowa berbeluche macie a ja długo trzeźwieje :badgrin:
c)....Bieszczady + berbelucha + podłoga + minimag = spalony temprolot :lalala:

Lancia Kappa SW 2.4 Tds

assistance

Stivi 

Wysłany: 15-02-2010, 14:31   

Alan napisał/a:
kamilsitek1983 napisał/a:
Alan zajedź do mnie na miga pospawamy i bedzie jak nowa

dzięki za zaproszenie ale....

a)....podłoga już prawie wymieniona..tzn załatana
b)....musiałbym wziąść więcej urlopu,ponoć w Bieszczadach zdrowa berbeluche macie a ja długo trzeźwieje :badgrin:
c)....Bieszczady + berbelucha + podłoga + minimag = spalony temprolot :lalala:

nie przesadzaj ;) przy remoncie mojego wypilismy z 60-80 piw, czas pracy 1tydzien, wrazenia po robocie - bezcenne ;) przynajmniej samemu mozna doglądnąc co i jak jest zrobione ;) a podłoga jak w kazdym tipo.. we wszystkich dziury w tych samych miejscach.. jednak nie ma sie co dziwic niektore sztuki mają juz po 20lat ;)
Stilo 1.6 16v LPG

jest.. Peugeot 106 s16 TU5J4
     assistance

Mosior 

Wysłany: 17-02-2010, 17:19   

teraz doceniam dlaczego warto było zrobić konserwację. Jak kupiłem swojego (miał 8 lat) to pojechałem za niemałą wówczas kasę (500zł) i umyli podwozie (nie było żadnych ognisk rdzy) i nartysnęli 3 warstwy valvilne czy jak to się zowie. Teraz ma prawie 17 lat i zdrowy jak 3 letnie ople :badgrin:
     assistance

Achim 

Wysłany: 19-02-2010, 17:21   

A mój siedemnasto latek stoi na warsztacie bo dywanik od spodu czulem :? w lewym progu dziura wielka jak dwie pięści dużego faceta i teraz już wiem że nastepna fure którą będe miał od nowości (wszystkie mam od salonu) zakonserwuje chociaz w instrukcji fiata pisze że konserwacja nie jest zalecana a mechanicy z aso fiata mi mówili (zaraz po kupnie) że lepiej zakonserwowac

Alfa Romeo 147 1.9 JTDm 120KM-daily
     assistance

konikks 

Wysłany: 19-02-2010, 21:58   

Achim, 13-nasto latkom auta sprzedają?? :lalala:

Piotrek_Bukowno 

Wysłany: 10-03-2010, 19:06   Re: Poważna korozja podwozia

Tipo91 napisał/a:
Witam.

Po kupnie Tipo wybrałem się do mechanika aby stwierdził, czy mogę nim bezpiecznie jeździć.
Według mnie auto było technicznie dobre i tak tez się okazało.

Jednak wystąpił pewien kłopot - podwozie jest bardzo skorodowane, przede wszystkim prawa strona (mam wrażenie, że jak by sie młotkiem uderzyło to by sie chyba połowa auta rozleciała).
Mechanik stwierdził, że albo auto sprzedać, albo jeździć aż do końca, mówił że nie opłaca sie naprawiać, bo koszt to około 500 zł).
Ja mam w związku z tym obawy czy pasażerowie mogą normalnie siedzieć po prawej stronie, czy coś sie poważnego nie stanie ? Może przesadzam, ale po prostu nie wiem jak dokładnie jest zbudowane podwozie i nie daje mi to spokoju.

Bardzo proszę was o odpowiedź, bo po prostu nie wiem co mam teraz zrobić ???

Haha :lol: Przepraszam Cię za śmiech, ale stary ja mam to samo... Kupiłem go. Ze szwagrem obejrzeliśmy podłoge. Była w super stanie, blacha także. nic tylko kupić... Kupiłem. Po przyjeździe do mechanika, okazało się, że podłoga jest zgnita i że pojeżdze nim jeszcze około pół roku. Mineło już trzy miesiące, a ja się w swoim Tipo zakochałem i powoli staje się miłośnikiem tej marki :) . Wymieniłem silnik, całe zawieszenie, osprzęt, a teraz najgorsze... PODŁOGA. Boje się za dwa tygodnie jechać do tego blacharza. Boje się że postawi na nim wyrok śmierci i stwierdzi, że podłogi nie da się już załatać...

BYŁ: Fiat Tipo 1.4, Rok 1995 :placz:
Fiat Tipo 2.0 Granturismo, Rok 1992 :placz: :placz:
Ford Mondeo 1.8 TD
JEST: FSM CC 704 S
     assistance   Moneta

Mosior 

Wysłany: 16-03-2010, 10:04   

jak jest dobry blacharz to wszystko zrobi, nie ma tak żeby się nie dało załatać, to kwestia kasy i skali spawania :badgrin:
     assistance

Stivi 

Wysłany: 16-03-2010, 10:08   Re: Poważna korozja podwozia

Piotrek_Bukowno napisał/a:
Boje się za dwa tygodnie jechać do tego blacharza. Boje się że postawi na nim wyrok śmierci i stwierdzi, że podłogi nie da się już załatać...

przyszykuj taczki elektrod i nie bedzie tak zle ;) a zrobic da sie wszystko..
Stilo 1.6 16v LPG

jest.. Peugeot 106 s16 TU5J4
     assistance

Piotrek_Bukowno 

Wysłany: 17-03-2010, 01:56   Re: Poważna korozja podwozia

Stivi napisał/a:
Piotrek_Bukowno napisał/a:
Boje się za dwa tygodnie jechać do tego blacharza. Boje się że postawi na nim wyrok śmierci i stwierdzi, że podłogi nie da się już załatać...

przyszykuj taczki elektrod i nie bedzie tak zle ;) a zrobic da sie wszystko..

Hehe... mam nadzieje, że tak źle to nie będzie :lol: Ale przygotowuje się na najgorsze...

BYŁ: Fiat Tipo 1.4, Rok 1995 :placz:
Fiat Tipo 2.0 Granturismo, Rok 1992 :placz: :placz:
Ford Mondeo 1.8 TD
JEST: FSM CC 704 S
     assistance   Moneta

Rajek 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 17-03-2010, 09:01   

Mam do was pytanie, właśnie kończę naprawiać podłogę ale nęka mnie z ciekawości co to za materiałem była obita podłoga pod nogami kierowcy i pasażera. Wygląda jak wygłuszenie ale twarde cholerstwo że musiałem dłutem skuwać (a pod spodem piękna blacha jak z fabryki). Pozatym blacha na tunelu środkowym i drobne elementy są oklejone materiałem przypominającym włókno węglowe. Nie ma szans by to zdjąć.

A tu mała ciekawostka: W moim tipolu do wygłuszenia szczelin użyto styropianu i pianki montażowej do okien( dodam że tylko w ściance grodziowej silnika a poprzedni właściciel nie wyglądał na takiego któremu by się to chciało robić).
W fabryce fiata ładowali w te auta chyba wszystko co było pod ręką.
     Moneta

konikks 

Wysłany: 17-03-2010, 17:16   

Rajek napisał/a:
W fabryce fiata ładowali w te auta chyba wszystko co było pod ręką.

chyba nie sugerujesz że w fabryce używali styropianu i pianki...

Larry075 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 17-03-2010, 18:15   

Cytat:
Alan, podłogę je w każdej produkcji T/T jak się zapuści

Ostatnio zrobiłem przegląd swojego Tipola i odziwo na podłodze nie ma w ogóle rdzy, wbijałem sondy co jakieś 20cm i była zdrowa blacha, jedynie przy tylnim kole po stronie kierowcy jest nalot rdzy na łączeniu zewnętrznego progu z wewnętrznym. Tyle o podłodze a w bagażnik mnie zaskoczył... Mam jedno takie miejsce, które jest wrażliwe na rdze i często tam zaglądam, w kole zapasowym, tym razem coś wyskoczyło, wyczyściłem, nie była masakra ale bombelki były, podczas czyszczenia postanowiłem odpiąć wykładziny boczne aby się nie pobrudziły i tu moje zdziwko! Wokół otworów gdzie wchodziły kołki od mocowania wykładziny była rdza, po oczyszczeniu:

Cytat:
Mam do was pytanie, właśnie kończę naprawiać podłogę ale nęka mnie z ciekawości co to za materiałem była obita podłoga pod nogami kierowcy i pasażera. Wygląda jak wygłuszenie ale twarde cholerstwo że musiałem dłutem skuwać (a pod spodem piękna blacha jak z fabryki). Pozatym blacha na tunelu środkowym i drobne elementy są oklejone materiałem przypominającym włókno węglowe. Nie ma szans by to zdjąć.

To jest konserwacja, nie pamiętam ale chyba bitex albo których pochodny z "tamtych czasów", sam wiem bo musiałem w poldzie całą podłoge oczyścić i nie było leekko, co do pianki "do okien" to są rodzaje "do samochodów" i czasem są używane więc być może poprzedni właściciel...

meter30 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 14-07-2010, 20:34   

Odświeżę stary temat - biorę się za poważny remoncik mojego wozidła i podłogę też trzeba zrobić. Zrobiłem fotkę, ale mało bardzo na niej widać. Mam 2 ubytki takie jak na foto - takie jakby pęknięcia długości ok 15cm które lekko korodują, planuję to sam robić bo z kasą cienko. Jak takie coś załatwić?? Wyczyścić, zapuścić jakimś preparatem i przyspawać na to kawałek blachy czy jak??
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r
     assistance

kamilsitek1983 

Wysłany: 14-07-2010, 20:49   

meter niema sie co obawiać!!wyczyścic podkładem zawaliić,i miód bedzie!!!

meter30 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 14-07-2010, 22:38   

kamilsitek1983, ale jak pojeżdżę po kałużach to mi lekko woda podsiąka i wygłuszenia chyba też już są lipne bo jak się przejedzie ręką po wykładzinie wewnątrz samochodu to są wyraźnie wyczuwalne karby które są naturalnym profilem podłogi. Jeszcze nie zdejmowałem wykładziny także nie wiem co tam dokładnie siedzi, ale chciałbym to zrobić na dłużej bo jednak decyzja padła, że będę jeździł tym wozem dopóki nie umrze śmiercią naturalną ;) W sobotę będę miał chwilę to załatwię spawarkę, wyczyszczę to dokładnie, zaprawię jakimś preparatem i przyspawam choćby prowizoryczną blaszkę którą też odpowiednio zakonserwuję ;)
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r
     assistance

Kaputzin 

Wysłany: 15-07-2010, 07:28   

meter30 jeśli dziura jest nieduża to możesz spróbować to wzmocnić żywicą epoksydową i arkuszami waty szklanej, ale jeśli rzeczywiście masz dojście do spawarki to wyczyść chore miejsca, to co całkiem pordzewiałe usuń i wspawaj nową blaszkę - pamiętaj żeby była dość cienka, żeby w oryginalnej nie po wypalać dziur i najlepiej nie ocynkowana gdyż jak będziesz spawał migo-matem to się będą robić "bulki" :? A wygłuszenie to nie problem bo kupujesz w sklepie nowe wygłuszenie samoprzylepne z masy bitumicznej (ja dodatkowo delikatnie profilowałem je jeszcze opalarką) i zakładasz zamiast starego :) No i nie zapomnij o zakonserwowaniu blachy :D

"Gdy opuści mnie granie, miej w opiece mnie Panie"
     Moneta

Odpowiedz do tematu