Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Głośnik tył 6x9
Autor Wiadomość
Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 08-04-2011, 19:26   

hertz - pasmo przenoszenia 45Hz-22kHz
alpine - pasmo przenoszeni 65 Hz - 18 kHz
pyle - pasmo przenoszenia 50Hz - 20kHz

jeśli wierzyć w to co podaje "papier" to zdecydowanie najlepiej wypadają hertze zaś najgorzej alpina ...

ponadto jeśli chodzi o alpine to z pewność pod względem marki lider godny zaufania tylko jak je weźmiesz w ręce okazuję się że .... kosz głośnika jest wykonany z plastiku !

KrzychuB 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 08-04-2011, 19:36   

JBL 50 Hz - 21 kHz 8)

jeden 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 08-04-2011, 19:49   

Dobra, biorę Pyle zaproponowane przez Leśniczego.
Jakby co - będzie na Ciebie :p

Leśniczy 

Wysłany: 08-04-2011, 21:36   

jeden napisał/a:

Jakby co - będzie na Ciebie :p

żeby nie było hehehee :D

Leśniczy napisał/a:
jeden ja tu niczego nie polecam, ja pisze co na podstawie wieloletniego doświadczenia z CA bym sam kupił ... to co ja bym kupił nie koniecznie oznacza, że będziesz z tego zadowolony ... twoja kasa , twój wybór , zapytałeś na forum co kupić i odpowiedź dostałeś

kamilsitek1983 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 08-04-2011, 22:36   

powinno ładnie grać :)

jeden 

Wysłany: 11-04-2011, 19:06   

Ok - głośniki dojechały, lecz na montaż chwilę poczekają. Tutaj pytanie - montować je w febrycznej półce Tipo, czy kombinować coś innego? ;)

D@wIdS 

Wysłany: 11-04-2011, 19:13   

jeden, jak chcesz żeby grała ci półka razem z głośnikami....
Temat poruszany wiele razy tutaj i podsumowując warto sobie zrobić samemu. Ja robiłem jakiś czas temu kumplowi z płyty wiórowej grubości ok 2cm i potem obiłem altancarą czy jakoś tak :lalala:
Godzinka roboty :)

Bdm 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 11-04-2011, 20:07   

Ja miałem w temprze głośniki 6x9 w półce i grały zajebiście, ale tam półka jest sztywna.

Ja teraz jestem własnie w trakcie składania zestawu i tu pojawia się pytanie, lepiej zrobić samemu coś takiego:

http://allegro.pl/skrzyni...1551425318.html

i wrzucić do bagażnika, minus to taki ze sporo roboty ze zbiciem takich skrzynek i miejsce dodatkowe w bagażniku, plus to że nie trzeba tego obijać i efekt może być całkiem ciekawy w dużym bagażniku.

drugą myślą jest zrobienie półki tylnej z podobnego materiału, tylko pojawia się problem, gdyż w xantii pólka to nie równy prostokąt, tylko jest delikatnie zaokrąglona.

Co myślicie?

Druga sprawa to jak wpiąć się z tymi głośnikami w oryginalną instalację, dodam tylko że nie chce psuć za dużo bo może auto pójdzie do sprzedania. w oryginale jest kostka iso, więc myślałem żeby może wydłubać z niej te 4 przewody i wpiąć już te które teraz przygotowałem, problem jest taki że ciężko wypiąć te końcówki z kostki, na pewno nie chce ucinać oryginalnych przewodów i sztukować, bo chce w razie sprzedaży w parę minut przerobić na oryginał jak wyszedł z fabryki.
Druga opcja to wpięcie kostki w kostkę o który pytałem już w poprzednim poście, jak myślicie jak to najszybciej i najłatwiej złożyć?

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

Leśniczy 

Wysłany: 11-04-2011, 23:42   

jeden, w seryjnej półce bedzie ok, ale nie dużym kosztem można uzyskać efekt jakby w bagażniku był sub :d mianowicie wyciągasz lub mierzysz oryginalną półkę i w zakładzie stolarskim zlecasz wykonanie takiej półki ze sklejki np 8-10mm wyniesie cie to ok 30zł a efekt przerośnie najśmielsze oczekiwania :)
Bdm, powiem ci szczerze, że kupowanie gotowej skrzynki pod jakiś tam głośnik to nie najlepszy pomysł. jesli jesteś juz takim hardkorem i chcesz sie tak bawić to wymiary, kształt oraz pojemność skrzynki powinny być wyliczone i wykonane pod konkretny głośnik i to samo się ma to lokalizacji i średnicy bass reflexu. bo oczywiście w domowych warunkach skrzynki ciśnieniowej z tego nie zrobisz chyba, że koniecznie chcesz uszkodzić głośnik

odnośnie kostki iso to jesli dobrze jej sie przyjrzysz to końcówki konektorowe wpięte w nią trzymają na taki zaczep, który wystarczy pozaginać za pomocą cienkiej igły i przewody łatwo wyjdą z kostki
na fotce na grzebiecie konektora widać zaczep który należy igłą zagiąć do środka

Bdm 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 12-04-2011, 07:06   

Leśniczy, Dzięki za fotkę, mam drugą kostkę z tempry tak że będę kombinował.

Co do skrzynki to chodziło mi o te dwie mniejsze pod dwa głośniki 6x9, głównie ze względu na to że nie chce ciąć półki ani bawić się w skomplikowany montaż(nawet kable nie będą jakoś specjalnie ukryte - bo wszystko musi być łatwo demontowalne. Więc chyba lepiej kupić dużą płytę ze sklejki i próbować bawić się w zrobienie całej półki niż w takie małe skrzynki? Generalnie chodzi mi żeby jakoś zamontować głośniki JBL power p93 w tylnej części auta (w drzwiach niestety max 10cm z tyłu z przodu 13cm.

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

Leśniczy 

Wysłany: 15-04-2011, 12:24   

jeden, i jak się mają głośniczki ? :P

jeden 

Wysłany: 15-04-2011, 20:21   

Leśniczy
No kurde na razie leżą w kartonie jeszcze, brak czasu na montaż a raczej przygotowanie półki (stolarze w okolicy chyba strajkują). Ale jutro będzie już grało na bank, więc zdam relację z jakim efektem.
Teraz wiem tylko jedno - prezentują się ładnie :D

** Dodano: 16-04-2011, 13:37 **
No więc już po wszystkim. Głośniki (nie)spokojnie leżą sobie w półce z mdf'u.
Leśniczy więlkie dzięki - gra to rewelacyjnie :)

Tylko muszę coś zrobić z tym plastikiem na klapie bagażnika, w który jest wmontowany zamek, bo troszeczkę drży ;p

Odpowiedz do tematu