|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Głośnik tył 6x9 |
Autor |
Wiadomość |
Leśniczy

Pomógł: 65 razy Wiek: 40 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 08-04-2011, 19:26
|
|
|
hertz - pasmo przenoszenia 45Hz-22kHz
alpine - pasmo przenoszeni 65 Hz - 18 kHz
pyle - pasmo przenoszenia 50Hz - 20kHz
jeśli wierzyć w to co podaje "papier" to zdecydowanie najlepiej wypadają hertze zaś najgorzej alpina ...
ponadto jeśli chodzi o alpine to z pewność pod względem marki lider godny zaufania tylko jak je weźmiesz w ręce okazuję się że .... kosz głośnika jest wykonany z plastiku ! |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
 |
KrzychuB

Pomógł: 45 razy Wiek: 41 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
|
|
|
|
 |
jeden

Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 08-04-2011, 19:49
|
|
|
Dobra, biorę Pyle zaproponowane przez Leśniczego.
Jakby co - będzie na Ciebie :p |
|
|
|
 |
Leśniczy

|
Wysłany: 08-04-2011, 21:36
|
|
|
jeden napisał/a: |
Jakby co - będzie na Ciebie :p |
żeby nie było hehehee
Leśniczy napisał/a: | jeden ja tu niczego nie polecam, ja pisze co na podstawie wieloletniego doświadczenia z CA bym sam kupił ... to co ja bym kupił nie koniecznie oznacza, że będziesz z tego zadowolony ... twoja kasa , twój wybór , zapytałeś na forum co kupić i odpowiedź dostałeś |
|
|
|
|
 |
kamilsitek1983

Pomógł: 13 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Mar 2006 Posty: 757 Skąd: sanok
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 08-04-2011, 22:36
|
|
|
powinno ładnie grać |
_________________ aktualnie 406 kombi 2.0 16v+lpg |
|
|
|
 |
jeden

|
Wysłany: 11-04-2011, 19:06
|
|
|
Ok - głośniki dojechały, lecz na montaż chwilę poczekają. Tutaj pytanie - montować je w febrycznej półce Tipo, czy kombinować coś innego? |
|
|
|
 |
D@wIdS

Pomógł: 6 razy Wiek: 33 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
|
Wysłany: 11-04-2011, 19:13
|
|
|
jeden, jak chcesz żeby grała ci półka razem z głośnikami....
Temat poruszany wiele razy tutaj i podsumowując warto sobie zrobić samemu. Ja robiłem jakiś czas temu kumplowi z płyty wiórowej grubości ok 2cm i potem obiłem altancarą czy jakoś tak
Godzinka roboty |
_________________ OPEL ASTRA BERTONE 2.0T
 |
|
|
|
 |
Bdm

Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 11-04-2011, 20:07
|
|
|
Ja miałem w temprze głośniki 6x9 w półce i grały zajebiście, ale tam półka jest sztywna.
Ja teraz jestem własnie w trakcie składania zestawu i tu pojawia się pytanie, lepiej zrobić samemu coś takiego:
http://allegro.pl/skrzyni...1551425318.html
i wrzucić do bagażnika, minus to taki ze sporo roboty ze zbiciem takich skrzynek i miejsce dodatkowe w bagażniku, plus to że nie trzeba tego obijać i efekt może być całkiem ciekawy w dużym bagażniku.
drugą myślą jest zrobienie półki tylnej z podobnego materiału, tylko pojawia się problem, gdyż w xantii pólka to nie równy prostokąt, tylko jest delikatnie zaokrąglona.
Co myślicie?
Druga sprawa to jak wpiąć się z tymi głośnikami w oryginalną instalację, dodam tylko że nie chce psuć za dużo bo może auto pójdzie do sprzedania. w oryginale jest kostka iso, więc myślałem żeby może wydłubać z niej te 4 przewody i wpiąć już te które teraz przygotowałem, problem jest taki że ciężko wypiąć te końcówki z kostki, na pewno nie chce ucinać oryginalnych przewodów i sztukować, bo chce w razie sprzedaży w parę minut przerobić na oryginał jak wyszedł z fabryki.
Druga opcja to wpięcie kostki w kostkę o który pytałem już w poprzednim poście, jak myślicie jak to najszybciej i najłatwiej złożyć? |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
 |
Leśniczy

|
Wysłany: 11-04-2011, 23:42
|
|
|
jeden, w seryjnej półce bedzie ok, ale nie dużym kosztem można uzyskać efekt jakby w bagażniku był sub :d mianowicie wyciągasz lub mierzysz oryginalną półkę i w zakładzie stolarskim zlecasz wykonanie takiej półki ze sklejki np 8-10mm wyniesie cie to ok 30zł a efekt przerośnie najśmielsze oczekiwania
Bdm, powiem ci szczerze, że kupowanie gotowej skrzynki pod jakiś tam głośnik to nie najlepszy pomysł. jesli jesteś juz takim hardkorem i chcesz sie tak bawić to wymiary, kształt oraz pojemność skrzynki powinny być wyliczone i wykonane pod konkretny głośnik i to samo się ma to lokalizacji i średnicy bass reflexu. bo oczywiście w domowych warunkach skrzynki ciśnieniowej z tego nie zrobisz chyba, że koniecznie chcesz uszkodzić głośnik
odnośnie kostki iso to jesli dobrze jej sie przyjrzysz to końcówki konektorowe wpięte w nią trzymają na taki zaczep, który wystarczy pozaginać za pomocą cienkiej igły i przewody łatwo wyjdą z kostki
na fotce na grzebiecie konektora widać zaczep który należy igłą zagiąć do środka
 |
|
|
|
 |
Bdm

Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 12-04-2011, 07:06
|
|
|
Leśniczy, Dzięki za fotkę, mam drugą kostkę z tempry tak że będę kombinował.
Co do skrzynki to chodziło mi o te dwie mniejsze pod dwa głośniki 6x9, głównie ze względu na to że nie chce ciąć półki ani bawić się w skomplikowany montaż(nawet kable nie będą jakoś specjalnie ukryte - bo wszystko musi być łatwo demontowalne. Więc chyba lepiej kupić dużą płytę ze sklejki i próbować bawić się w zrobienie całej półki niż w takie małe skrzynki? Generalnie chodzi mi żeby jakoś zamontować głośniki JBL power p93 w tylnej części auta (w drzwiach niestety max 10cm z tyłu z przodu 13cm. |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
 |
Leśniczy

|
Wysłany: 15-04-2011, 12:24
|
|
|
jeden, i jak się mają głośniczki ? |
|
|
|
 |
jeden

|
Wysłany: 15-04-2011, 20:21
|
|
|
Leśniczy
No kurde na razie leżą w kartonie jeszcze, brak czasu na montaż a raczej przygotowanie półki (stolarze w okolicy chyba strajkują). Ale jutro będzie już grało na bank, więc zdam relację z jakim efektem.
Teraz wiem tylko jedno - prezentują się ładnie
** Dodano: 16-04-2011, 13:37 **
No więc już po wszystkim. Głośniki (nie)spokojnie leżą sobie w półce z mdf'u.
Leśniczy więlkie dzięki - gra to rewelacyjnie
Tylko muszę coś zrobić z tym plastikiem na klapie bagażnika, w który jest wmontowany zamek, bo troszeczkę drży ;p |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|