Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Głośniki Peiying
Autor Wiadomość
kazik 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 15-07-2009, 13:01   

Leśniczy napisał/a:
naciskasz membrane równomiernie z obu stron i ma chodzić cichutko bezszelestnie, bez oporów i równo

heh tu sie nie zgodze bo to nic nie daje moje głośnicki też tak sprawdzalem i glosnik chodzil cichutko a jak go podłączylem to masakra :roll:

Moneta

zola 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 15-07-2009, 13:21   

dawid5451,jeśli mówimy o głośnikach "wielodrożnych" to jeszcze wchodzi w gre dostanie się syfu pod cewkę,a to jest dość łatwe do usunięcia w większości przypadków,a dlatego nie zauważyłeś tego przy sprawdzaniu bo dopiero podczas gry "podbiło" syf i złapało na cewke.Zabrudzenia dostają sie tam ponieważ przy takich konstrukcjach nie ma górnej kopułki osłaniającej cewkę przez co jest ona dużo bardziej narażona na zabrudzenia i ew zatarcie sie niż np w zestawach odseparowanych i to kolejna wada takich zestawów.

Stivi 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 15-07-2009, 21:18   

Leśniczy napisał/a:
** Dodano: 15-07-2009, 11:05 **
StiviHouse, zola, nie trudno się domyśleć że jesteście lekko "zboczeni" jeśli chodzi o caraudio - bez obrazy oczywiście :)

jesli chodzi o mnie to tam sie nei obrazam bo sam o tym wiem;) A co do tego ze zaliczamy magnata do rownej polki z pizdzingiem i buszmenem to dla mnie to jest sensowne... bo zeby kupic jakiegos w miare 'magnata' w tej samej cenie mozna kupic duzo lepsze glosniki ktore moze beda mialy mniejsza moc ale zdecydowanie lepiej zagrają..
Stilo 1.6 16v LPG

jest.. Peugeot 106 s16 TU5J4
     assistance

Kali 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 16-07-2009, 20:39   

Ja sobie ostatnio kupilem glosniki Sony XPLODE XS-F1326SE 13mm na allegro za 89 zl. Ja czytalem na elektrodzie o tych peiyingach, ze lepiej ich unikac, tak samo jak boschmanny i inne takie. Magnata za to polecali. Zalezy jak 'glosny' zestaw potrzebujesz i jakim jestes melomanem. Mi na dudnieniu na miescie nie zalezy i takie glosniczki w zupelnosci mi starcza. Maja moc 150 W wartosci skutecznej. Wejsciowa 35 W. Mi styknie. Jak ktos tu wczesniej wspomnial, czasami teoretycznie slabszy firmowy glosnik gra lepiej niz teoretycznie mocna 'chinszczyzna'.

Jędrzej 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 20-07-2009, 14:45   

a co powiecie o tym http://www.allegro.pl/ite...ng_240watt.html czy takie głośniki nadają sie w pólke czy tylko do skrzyni

http://forum.tempra.org/a...tm?user_id=2692

Bdm 

Wysłany: 20-07-2009, 18:21   

Jędrzej napisał/a:
a co powiecie o tym http://www.allegro.pl czy takie głośniki nadają sie w pólke czy tylko do skrzyni

do niczego się nie nadają......

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

Jędrzej 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 20-07-2009, 19:05   

aha dzięki
to już sam nie wiem co tu wybrać, chcem otwory wyciąć w pólce i jakieś głośniczki tak to 100zł wstawić

http://forum.tempra.org/a...tm?user_id=2692

Bdm 

Wysłany: 20-07-2009, 19:39   

Jędrzej, do 100 zł to lepiej poszukaj czegoś firmowego z najniższej półki i daruj sobie głośniki 16 cm 250 wat za 70 zł chyba że jesteś głuchy bo ja na pewno nie chciał bym słuchać "głośniej" muzyki przez takie coś..... kup chociaż by coś takiego http://www.allegro.pl/ite...zl_gratisy.html na pewno będzie milsze dla ucha.....

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

Kali 

Wysłany: 20-07-2009, 20:33   

Ja kupilem takie jak te http://www.allegro.pl/ite...model_2009.html
Ladnie graja, naprawde dzwiek jest bardzo dobry, gdy vol. w radiu zrobie na 18 to juz ciezko rozmawiac, a mozna jeszcze bardziej podkrecic. Jak dla mnie rewelacja bo ja nie lubie robic wiochowozow zeby mnie wszyscy na ulicy slyszeli.

zola 

Wysłany: 20-07-2009, 23:48   

Kali napisał/a:
bo ja nie lubie robic wiochowozow zeby mnie wszyscy na ulicy slyszeli

Kali napisał/a:
gdy vol. w radiu zrobie na 18 to juz ciezko rozmawiac

A wiesz może dla czego tak jest????Z tych głośników akurat niestety nie mogą Cie słyszeć inni bo one nie przenoszą niskich częstotliwości...I na nich nie usłyszysz pełnego potencjału słuchanej muzyki,to tak jak sex przez gumkę,niby jest ale co z tego...minimum przyjemności...
A tak przy okazji dowiedziałem się ze wiochowóz mam :lol: dobre hehe

Kali 

Wysłany: 21-07-2009, 13:41   

przenoszą od czestotliwosci 60 Hz. Ucho czlowieka slyszy od okolo 20 Hz do okolo 20 kHz (przecietnie konczy sie na 16). Zalezy od psychofizycznych cech czlowieka. Dzwieki niskoczestotliwosciowe (infradzwieki) sa bardzo niebezpieczne dla czlowieka. To co napisales to sie raczej kupy nie trzyma.

zola 

Wysłany: 21-07-2009, 14:08   

Zacznijmy od tego ze jest tylko napisane ze przenoszą od 60hz (w rzeczywistości "poprawnie" zaczną przenosić w granicach 130-150Hz,to tak jak z mocą tanich głośników ze mają niby 1000watt) a poza tym jaki bas może sie wydobyć z głośnika 13 cm dwu-drożnego :sciana: ?? a co do słyszalności chodziło mi o to ze niskie częstotliwości mają bardzo długie fale akustyczne przez co są słyszalne stosunkowo daleko od żródła dzwięku,a twoje głośniczki niestety basu z siebie nie wydają tylko średnie i wysokie tony wiec dlatego nie możesz rozmawiać jak dasz na 18 bo po uszach walą wysokie tony a nie słychać cie na zewnątrz bo wysokie tony mają krótkie fale i dlatego np w zabudowach car audio tweetery ukierunkowuje sie na kierowce :lalala: i kolego poczytaj troche o car audio zanim komuś powiesz ze to sie nie trzyma kupy ;D
Pozbawienie muzyki odpowiedniej wagi niskich częstotliwości prowadzi do oczywistego zubożenia wrażeń odsłuchowych. Nie można w pełni wiernie odtworzyć brzmienia instrumentów, które pracują w tym zakresie (bębny, kontrabas, gitara basowa, stopa perkusji, niższe rejestry fortepianu, organów, itp.) Pozdrawiam

Kali 

Wysłany: 21-07-2009, 14:29   

Jędrzej, pytal o glosnik do 100 zl. Ja mu taki polecilem. Dla mnie jest wystarczajacy, dla niego pewnie tez bedzie.

Nie wiem dlaczego sie tu wychwalasz, ze amatorsko sie zajmujesz car audio. Ja znam sie na akustyce w szerokim tego slowa znaczeniu i z tego co czytam podstaw to Ci duzo brakuje.
Nie wiem czy widziales albo byles kiedys w komorze bezechowej w ktorej mozna m.in. sprawdzic takie glosniki i pasmo ich przenoszenia. Wiec wiesz to nie temat do wychwalania sie ,tylko by pomoc koledze znalezc glosniki ktore spelnia jego potrzeby.
Jestem zdania coBdm$ka, lepiej kupic cos markowego.

zola 

Wysłany: 21-07-2009, 14:34   

Kali, ja się nie wychwalam tylko jak ktoś ma tok myślenia tak jak ty ze "wiochowozem" nazywasz auto w którym słychać jak gra car audio to sorki. ale musiałem coś napisać...

Kali 

Wysłany: 21-07-2009, 14:40   

zola, Nie wiem jaki Ty styl jezdzenia preferujesz i jaka muzyke.
Ale wiekszosc osob, w tym ja ktorzy widza np. daewoo tico z przyciemnionymi szybami i naklejka adisas na tylnej szybie sluchajace umc umc tak, ze cale miasto musi slyszec to mi sie po prostu plakach chce ze smiechu.
Nie wiem czy ogladasz OPT na tvn turbo - bo tam to nazywaja wiejskim tuningiem a ja do tego nawiazalem.

Jestem zwolennikiem sluchania muzyki bez szkody dla siebie i otoczenia.
No i sorry za off topic ale to bylo dla wyjasnienia.

Podtrzymuje. Polecam jakies markowe glosniki.

zola 

Wysłany: 21-07-2009, 14:52   

Operacje tuning oglądam i właśnie prze sławny Guciu który jest bodajże największym przykładem nieumiejętnego dobierania i montażu sprzętu maił zamontowane między innymi głośniki sony z tej samej linii co Ty masz,wiec nie wiem czy na Twoim miejscy wychylał bym sie z tym wiochowozem :badgrin: W tico akurat nie słyszałem żadnego sprzętu grającego,pewnie dlatego ludzie nie kładą tam sprzętu bo ma bardzo cieńkie blachy i bardzo dużo kasy poszło by na wygłuszenie auta matami,ale w seicento czerwonym z ciemnymi szybami i naklejką na szybie dB i bardzo solidnymi klockami w aucie kumpel wygrał ogromną ilość zawodów CA... i własnie taki sterotyp panuje w Polsce ze jak ktoś słucha głośno muzy to wieśniak,burak,pajac,a 99% ludzi (również znawców w dziedzinie akustyki i bogów innych dziedzin powiązanych z audio którzy montują współosiowe głosniki u siebie ;D ) nie zdaje sobie sprawy ze ten "pajac" jest jednym z najlepszych w Polsce...heh...
A jeśli chcesz zweryfikować moją wiedzę na temat CA to zapraszam na gg.Zresztą o czym my tu dyskutujemy,jesteś podobno znawcą w akustyce a piszesz ze głośniki sony 13cm i to jeszcze współosiowe graja rewelacyjnie...

A co do tematu,też polecam markowe ale całkowicie innych marek ;] i niestety w tym przedziale cenowym to tylko i wyłącznie używki bedą "grać"

Te fajne:
http://allegro.pl/item692..._rarytasik.html

W sumie to warto jeszcze na te polować,choć szczerze wątpię ze pójdą za mniej niż 300zł bo to w końcu uwielbiany JBL 8) :
http://allegro.pl/item690...95l_okazja.html

Odpowiedz do tematu