Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Głośniki Peiying
Autor Wiadomość
Jędrzej 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 13-07-2009, 17:11   Głośniki Peiying

Jak w temacie co sadzicie o tej marce głośników, mysle nad zakupem takich http://www.allegro.pl/ite..._alien_694.html

http://forum.tempra.org/a...tm?user_id=2692

egon 

Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 13-07-2009, 17:17   

Jędrzej, niewiem akurat jak te głosniki, ale kumpel ma suba tej firmy, powiem, ze dobrze jest wzgledem cena/jakosc i gra bardzo fajnie ;)

Tak mało, a tak może pomóc ;) Składka Klubowa
     assistance   Moneta

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 13-07-2009, 17:41   

Jędrzej, gdzieś mi się obiło o uszy że ta firma robi dobre audio

zobacz jeszcze głośniki formy Lanzar - mało znana marka wchodząca na Polski rynek z USA też dobra.
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

Sapphiron 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 14-07-2009, 08:15   

Jędrzej, mam Radio Peyinga, mam głośniki Peyinga i powiem Ci ze jestem zadowolony, a jestem bardzo wybredny jeśli chodzi o dźwięk :) Wkońcu jestem muzykiem ze muzycznym słuchem absolutnym :)

Gość, uśmiechnij się :)
     assistance   Moneta

kazik 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 14-07-2009, 10:17   

jak bym mial już wybierac jakies tanie glosniki to bym wybral te
http://www.allegro.pl/ite...0w.html#gallery

kumpel ma w uniaczu i bardzo dobrze grają.

Moneta

Luczu 

Wysłany: 14-07-2009, 10:26   

dawid5451 napisał/a:
http://www.allegro.pl/ite...0w.html#gallery

ewentualnie można kupić lepsze głośniki za podobną cenę ale używki
Jest
     Moneta

kazik 

Wysłany: 14-07-2009, 11:17   

Luczu, nie wiem czy sie opłaca kupować używane głośniki bo nie wiesz jak sprzedający wcześniej je szanowal, z wyglądu mogą byc ładne a grac mogą fatalnie:)

Moneta

egon 

Wysłany: 14-07-2009, 11:41   

dawid5451 napisał/a:

Gdzies wyczytałem, ze są leprze od Magnata, ale ile w tym prawdy... niewiem ;)

assistance   Moneta

czarek45 

Wysłany: 14-07-2009, 12:08   Peiying

Panwie napiszę tak. Pracuję w handlu i nasza sieć współpracuje z firmą Lech Pol "LP". Jeżeli chodzi o produkty i komponenty audio to są całkiem dobre. Starszemu sprawiłem 16 cm głośniki do Matrixa w drzwi przednie i grają całkiem nieźle w połączeniu z grajkiem sony. A teraz bajeczka z ziarnkiem prawdy : głośniki peiyinga schodzą z bliźniaczej linii montażowej co i pioneer zresztą te fabryki są obok siebie (potwierdzone przez dobrego znajomego, który jest przedstawicielem LP na Polskę), podobnie jest z grajkami, wzmacniaczami. Jeżeli chodzi o kable to sprzedajemy na kilogramy przyłącz euro-euro, euro- chinch, jack-2chinch, 3-3chinch i innych od tej firmy i też sprawują się nieźle. Istnieje również bliźniacza firma, której dystrybucją zajmuje się LP to Dibeisi, posiadałem subwoofer 25 cm zabudowany w tubie i przeżył tylko 4 miesiące na wzmacniaczu GMS. Teraz GMS napędza głośnik Alpine SWE-1043 w tej samej obudowie. Wniosek: PEIYING jak najbardziej godny polecenia, DIBEISI już nie. Dla potwierdzenia zakupiłem dziś zestaw centralnego zamka 4 siłowniki i 2 piloty z centralką pod alarm za śmieszne pieniądze bo 70 zł. Ten sam zestaw tylko przepakowany w inne pudełko i oferowany przez sklep elektroniczny kosztuje 130 zł. Zaoszczędziłem 60 zł co prawda po znajomości. Centralny się montuje i zobaczymy jak będzie się sprawował.

** Dodano: 14-07-2009, 13:09 **
Co do sprzętu od nich to mam jeszcze cb midland alan 100 i antenę sunker. Zaj.....e się sprawuje

Jest Renault Thalia 2001/2002 1.4 ;-)

Luczu 

Wysłany: 14-07-2009, 12:59   

dawid5451 napisał/a:
Luczu, nie wiem czy sie opłaca kupować używane głośniki bo nie wiesz jak sprzedający wcześniej je szanowal, z wyglądu mogą byc ładne a grac mogą fatalnie:)

no niestety chyba coś w tym prawdy jest ... tzn po tym jak mi jakis skur. zajumał moje zarąbiste pioneery kupilem używki HERTZ - póki cicho się słucha mogą być ale jak tylko daję głośniej to zamiast grać to one pierdzą :|
kolega ma te same hertze i mu grają ok

Co on z nimi mógł zrobić?:/
Jest
     Moneta

kazik 

Wysłany: 14-07-2009, 18:58   

Luczu napisał/a:
Co on z nimi mógł zrobić?:/

musiał je ostro katować na największym basie tylko takie jest wytłumaczenie:)

Tak samo kupiłem sobie niedawno kolumienki Tonsil Soundfinder 250 w kolumience są 2 głośniki 16cm niskotonowe, jeden sredniotonowy i wysokotonowy, sprzedawca zapewniał ze głośniki nie były katowane i są w idealnym stanie.... tylko to drugie sie zgadza :lol: mają mocy w RMS 110w jedna, kupiłem do nich amplituner Technics SA-EX100 80w na strone przy 8 ohm i muzyki moge słuchac tylko na 1/4 głośności przy małym basie bo jak wezme głośniej to boje się że z głośnika wyskoczy membrana. zawiozłem je do jednego speca i po odkręceniu jednego głośnika stwierdził że kolumny są po dobrym kacie i że w każdym jest do wymiany cewka... a gdy powiedzialem o tym sprzedawcy to powiedzial ze ja uszkodzilem te glosniki ponieważ podłączylem za duży wzmacniacz do nich... wiec mam teraz uraz do używanych głośników :?

Moneta

Jędrzej 

Wysłany: 14-07-2009, 19:02   

czyli warto sie skusić na te głośniczki PEIYING'a tylko czy do ich mocy musi być wzmaczniacz czy radio 4x40 pociągnie je spokojnie

http://forum.tempra.org/a...tm?user_id=2692

kazik 

Wysłany: 14-07-2009, 19:09   

radio napewno je pociągnie ale nie bedzie takiego dobrego efektu. jak mowisz ze radio ma 4x40 to tak naprawde ma połowe tej mocy poniewaz ta moc co Ty podałeś jest maxymalną mocą jaką radio może śmigac:)

Moneta

zola 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 14-07-2009, 20:43   

Głośniki marki peying (czyt. pierdzing) nic sobą niestety nie reprezentują...Jedynymi w MIARĘ przyzwoitymi produktami tej "marki" są tylko 2 wzmacniacze które z jakością niewiele wspólnego mają ale bynajmniej nie mają zawyżonych mocy do kosmicznych rozmiarów (jak ogarnę się i przypomnę sobie to podam ich symbole).Co do tego czy pociągnie je samo radio,pewnie ze pociągnie ;D ja nawet do nich wzmaka bym nie kupował bo jeśli ma być tej samej klasy to wolał bym wsiąść tą kasę i spożytkować ją na wyskokowe trunki i bynajmniej bym miał choć trochę przyjemności z tego.Ale jeśli uparcie twierdzisz ze peying to szczyt Twoich marzeń to jeśli masz możliwość to chociaż odpuść sobie "jajka" bo nie dosyć ze jakieś 4-drożne to jeszcze jajka... i kup jakieś 8" zamiast 6" x 9" będzie lepiej.Im więcej "drożne" są głośniki tym większy shit sobą reprezentują.
W ogóle jestem przeciwnikiem dawania jakiś "wysoko-średnio-średnio nisko" tonowców bo dźwięk jest tak samo dziwny jak to co właśnie napisałem :lalala: Wybierając już zło konieczne na Twoim miejscu wybrał bym głośniki (oczywiście używki jeśli mają jakoś grać ) :
infinity reference 8023i
http://www.allegro.pl/ite...zja_zobacz.html
jeśli jajka to te:
focal access 690
http://www.allegro.pl/ite...kat_okazja.html (cena wyższa ale za te 270 powinny pójść,osiągi mniejsze od wszechmocnego PEIYING-a ALIEN-a no ale na pewno zagra to o niebo lepiej od ww głośników)

Luczu, zgadzam się lazar jest oki (mówię tu o wzmakach bo głośników starych nie słyszałem,a nowe to nie za ciekawe) stare serie wzmaków rzadko dostępne w Polsce na rynku wtórnym np. lanzar opti,opti dirve są fajne,wszelkie lanzary vibe i nowe to już nie jest to.A jeszcze co do głośników hertza,stawiam browara ze wzmaka pod nie nie posiadasz,zakup wzmaka,podepnij i skończą się te "pierdy",dobry głośnik powinien być zasilony odpowiednio,bez tego właśnie będzie tak się niestety działo.

dawid5451 tak jak piszesz,radio będzie miało ok 2x15-20 rms

kazik 

Wysłany: 14-07-2009, 21:17   

zola napisał/a:
i kup jakieś 8" zamiast 6" x 9" będzie lepiej.Im więcej "drożne" są głośniki tym większy shit sobą reprezentują

no i tu sie zgodze z kolegą:) na miejscu Jędrzej, wolał bym sobie kupić taki zestawik i grało by to 100 razy lepiej niż te jajka:)
http://allegro.pl/item682..._400w_wawa.html

** Dodano: 14-07-2009, 22:18 **
a nawet już pisalem gdzies kiedys o tych głosniczkach znajomy sobie kupil do nissana primery i jest zadowolony fajny basik nawet mają:)

Moneta

Luczu 

Wysłany: 15-07-2009, 01:18   

zola napisał/a:
.A jeszcze co do głośników hertza,stawiam browara ze wzmaka pod nie nie posiadasz,zakup wzmaka,podepnij i skończą się te "pierdy",dobry głośnik powinien być zasilony odpowiednio,bez tego właśnie będzie tak się niestety działo.

no nie posiadam. Ale w porównaniu z tamtymi pioneerami to niebo i ziemia :|

A co myślisz o założeniu porządnej masy i bezpośredniego grubego kabla do aku zasilającego do radia ?
Jest
     Moneta

egon 

Wysłany: 15-07-2009, 05:26   

zola napisał/a:
(oczywiście używki jeśli mają jakoś grać ) :

zola, z całym szacunkiem do twojej wiedzy, ale nigdy nie kupiłbym uzywanych głosników, chyba ze z pewnej reki od kogos kogo znam ;)
Co do tego czy jajka czy nie to powiem tylko tyle, ze w Tipo chyba jajka jest lepiej zamontowac i wizualnie lepiej jest ;) a chyba, az takiej kosmicznej róznicy w dzwieku niema ;)

assistance   Moneta

Stivi 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 15-07-2009, 06:41   

ogolnie trzymal bym sie z daleko od tych pierdziawek.. tania budzetowa jak lanzar czy magnat czy buszmen. Dla niejednego amatora glosnego 'buuu' w aucie to rarytas a tak naprawde te glosniki w porownaniu do normalnych glosnikow sa jak reklamowki w biedronce...
Stilo 1.6 16v LPG

jest.. Peugeot 106 s16 TU5J4
     assistance

zola 

Wysłany: 15-07-2009, 08:16   

egon., wielkiej różnicy nie ma ale jeśli ktoś ma dobre ucho to usłyszy.Krótko pisząc dla laików,nalejcie wody do miski i wrzućcie podłużny patyk który będzie obrazowo pokazywał rozchodzenie się fal dźwiękowych z jajka i zobaczcie jak fale się rozchodzą się jak wrzucicie okrągły kamień,dużo bardziej równomiernie będą się rozchodzić fale w przypadku normalnej 8" niż 6x9".

Luczu,chodzi o to że pionek to pionek...nieraz gorsze głośniki bez wzmaka zagrają lepiej niż firmowe bez wzmaka,a to wszystko dlatego ze jeśli miałeś pionki to one nie wymagały za wiele mocy do kontroli,a hertze to już lepsza firma która robi całkiem fajne głośniki,ale niestety te głośniki potrzebują wzmaka żeby w pełni wykorzystać ich możliwości.Pierdzą dla tego bo radio ma ma mało watt i nie ma kontroli nad głośnikiem,(nad kontrolą czuwają takie parametry we wzmaku jak watt-y i damping factory oznaczone jako DF i to właśnie trzyma głośnik za "morde" żeby nie latał jak chce tylko wszystko było pod pełną kontrolą) kable bezpośrednio od aku tego nie zmienią.Potrzebujesz wzmacniacza jeśli chcesz się cieszyć pełnymi możliwościami tych głośników. Pozdro

Leśniczy 

Wysłany: 15-07-2009, 09:52   

proponuję przyjrzeć sie głośnikom marki PYLE , można kupić nowe za całkiem przyzwoite pieniążki , a grają naprawdę przyjemnie

p.s sprzętu używanego z allegro nie polecam chyba że ktoś chce koniecznie robić sobie przykrość i kupić głośniki które swoje już "przeżyły" a raczej "prze-grały" i kończąc swój żywot ktoś chce je sprzedać :)

** Dodano: 15-07-2009, 11:05 **
StiviHouse, zola, nie trudno się domyśleć że jesteście lekko "zboczeni" jeśli chodzi o caraudio - bez obrazy oczywiście :)

ale np kolega jędrzej który zaowocował ten temat audiofilem nie jest po gdyby był to by o PEYINGA nie pytał więc można człowiekowi coś doradzić a nie odrazu np. MAGNATA wrzucać do tego same worka co peyinga lub polecać używane głośniki za 350 zł :/

zgodzę się żę ALPHARD, PEYING, BUSZMEN czy DIBEISI to sprzęt czysto chińsko-amatorski ale jeśli coś ma logo SONY, MAGNAT czy PIONNER to jednak jest to sprzęt o klasę lepszy z dwu letnią gwarancją i średnio- wymagającemu użytkownikowi można to śmiało polecić :)

zola 

Wysłany: 15-07-2009, 10:50   

Bardzo duuuuzo głosników przewinęło mi sie przez auto ale tylko 1 nowy :D a tak to zawsze sie dogaduje ze sprzedającym ze biore je ale paczka za pobraniem i otwieram przy listonoszu,wtedy w bardzo prosty sposób nawet na "sucho" można ocenić czy głośnik jest oki,wiec problemu nie widzę w tym,jeśli szrot listonosz zabiera paczkę i po problemie.Ja jeszcze nigdy na tym sie nie zawiodłem.

Luczu 

Wysłany: 15-07-2009, 11:17   

zola napisał/a:
bardzo prosty sposób nawet na "sucho" można ocenić czy głośnik jest oki

jak ?:D
Jest
     Moneta

Leśniczy 

Wysłany: 15-07-2009, 11:28   

naciskasz membrane równomiernie z obu stron i ma chodzić cichutko bezszelestnie, bez oporów i równo

egon 

Wysłany: 15-07-2009, 12:06   

Leśniczy napisał/a:
bez oporów

Ciekawe :roll:
Mówcie co chcecie, ale ja bym sie bał tak głosnika kupywac ;)

assistance   Moneta

zola 

Wysłany: 15-07-2009, 12:18   

Leśniczy, tak jak piszesz,w ten sposób sie sprawdza najczęstszą przyczynę rozwalonego głośnika jaką jest przepalona cewka lub zsunięty z niej drut.Poza tym należy sprawdzić wizualnie zawieszenie górne i dolne.Po takich prostych i trwających max 3 min zabiegach można ocenić wstępnie czy głośnik jest sprawny,po takich szybkich oględzinach firmowego głośnika mamy taką samą pewność co do jego sprawności jak kupując nowego pierdzinga z 3 letnią gwarancją która i tak nie obejmuje spalonej cewki ponieważ to dzieje się z winy użytkownika lub nieprawidłowej aplikacji głośnika.A poza tym,jedni wolą czarne inni azjatki wiec nie ma co sie kłócić,jak to powiadają gust jak ch.. każdy ma swój.

Odpowiedz do tematu