|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Kostka ISO, czyli co i jak+weekend projekt. |
Autor |
Wiadomość |
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 18-04-2012, 14:30
|
|
|
Ja wiem czy przesadzam.. 12V w gniazdku sieciowym to dobra rzecz, zawsze coś jeszcze można podpiąć. Dla samego radia nie schodził bym poniżej 10 BTW a nie możesz po prostu używać prostownika jako zasilacza? Ja wielokrotnie używałem go w domu do sprawdzenia jakiegoś radyjka |
_________________ OPEL ASTRA BERTONE 2.0T
|
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 18-04-2012, 14:38
|
|
|
D@wIdS napisał/a: | nie schodził bym poniżej 10 |
kostka molex do której teraz jest to podpięte daje do 5A i jest cacy. Poza tym radio ma bezpiecznik 10A, więc mocniejszego prądu nie mogę dać, bo będzie się przepalał. D@wIdS napisał/a: | nie możesz po prostu używać prostownika jako zasilacza? | Myślałem o tym, ale prostowniki działają 0-1 tzn albo jest wyłączony albo działa na 100%. Czytaj spory rachunek za prąd tylko za podtrzymanie pamięci radia. Chyba, żebym gdzieś podłączył mały akumulatorek 12V
Aha, żeby było wszystko jasne, narazie zbieram informację, ostateczny ,,produkt'' będzie po przeprowadzce i wymianie kompa, więc czas na planowanie mam. |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
|
Wysłany: 18-04-2012, 18:12
|
|
|
Jelcyn napisał/a: | Poza tym radio ma bezpiecznik 10A, więc mocniejszego prądu nie mogę dać, bo będzie się przepalał. |
Sory nie doczytałem że 10. U mnie jest 12 i to mi się wkręciło
P.S Rozumiem że chcesz mieć cały czas wpięty do sieci tak, żeby pamięć się nie kasowała? Dla mnie (oszczędnego człowieka) to jest niesympatycznie Zasiłka tak czy siak będzie coś sobie pobierała i sam ten fakt by mnie już męczył Myślałem że będziesz podpinał je do sieci tylko gdy najdzie Cię ochota na posłuchanie |
_________________ OPEL ASTRA BERTONE 2.0T
|
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 20-04-2012, 12:23
|
|
|
D@wIdS napisał/a: | Rozumiem że chcesz mieć cały czas wpięty do sieci tak, żeby pamięć się nie kasowała? |
Tak, bo widzisz, radio ma zegar, ustawienia EQ, pamięta stacje radiowe, możliwość wyłączenia kretyńskiego DEMA i szczerze mówiąc, to ciągłe ustawianie byłoby na dłuższą metę denerwujące, prawda? Dlatego chciałem to rozwiązać już na poziomie planowania.
Edit:
Jak narazie mam 2 z planowanych 5-6 głośników i podczas próby ustawiłem głośność na 16 w 50 stopniowej skali i przyszła się skarżyć sąsiadka mieszkająca dwa piętra niżej
Jest moc |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 20-04-2012, 18:21
|
|
|
Ja tylko dodam tak od siebie, ze ten kabel niebieski z napisem "antena" to owszem jest tak jak wyzej pisali od automatycznie wysuwającej sie anteny, ale w tych radiach (nie wiem jak z inną marką) napięcie pokazuje sie takm tylko w momencie słuchania radia, jesli przełączymy na np. CD lub AUX niestety napięcia brak |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 20-04-2012, 19:12
|
|
|
egon napisał/a: | ale w tych radiach |
Chodzi o SONY? |
|
|
|
|
shagger78
Pomógł: 38 razy Dołączył: 29 Lis 2011 Posty: 1262 Skąd: Góra Kalwaria
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 20-04-2012, 22:09
|
|
|
Generalnie w niebieskim jest zawsze prad jesli jest wlaczone i niewazne czy gra radio czy cd...Nie widzialem inaczej.Bo gdyby ginal np na cd to np.wzmacniacz ktory zalaczany jest od niego wlasnie dzialalby na radiu a na cd juz nie Do zwyklego transformatora wyposazonego tylko w mostek prostowniczy nie wolno podlaczac radia ani zadnej bardziej skomplikowanej elektroniki.No chyba ze na chwile ale to tez jest ryzyko uszkodzenia poniewaz nie jest to prad staly a tetniacy.Pierwszym zauwazalnym efektem bedzie buczenie w glosnikach szczegolnie przy malej glosnosci.Drugim byc moze pozniejsze uszkodzenie radia.
Podtrzymanie pamieci mozna zrobic nawet z bateryjki 9V.Znajomy tak mial w samochodzie i dwa mc-e wytrzymywala.
Jesli chcesz to podlaczyc w domu uzyj zasilacza z filtrem np.takiego jaki sie kiedys podlaczalo cb radio w domu.Ono ma napiecie 13,8 V wiec idealne do tego celu.Z zasilacza komputerowego masz 12V minus spadki po obciazeniu wiec za male napiecie ale i mocy braknie.Sprzet audio lepiej gra przy napieciu 13,8V niz przy 12V.Nawet jak zerkniesz na radio moc jest podawana przy 13,8 V a nawet odrobine wiekszym.
Ewentualnie moze byc transformator za nim mostek prostowniczy ale na koncu potrzeba kondensatora audio.On ,,wygladzi" napiecie na tyle ze nie powinno juz buczec w glosnikach.
Mysle ze jakbys do tego zasilacza co masz podpial kondensator tak z 1F to i on by dal rade to ciagnac.Jak masz takowy to podlacz na probe |
_________________ Było:
- FIAT TIPO 2.0 I.E. DGT 8V 115KM GRAN TURISMO + LPG rok 1990 kolor czarny
Jest:
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER |
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 21-04-2012, 00:48
|
|
|
shagger78 napisał/a: | Generalnie w niebieskim jest zawsze prad jesli jest wlaczome i niewazne czy gra radio czy cd...Nie widzialem inaczej.Bo gdyby ginal np na cd to np.wzmacniacz ktory zalaczany jest od niego wlasnie dzialalby na radiu a na cd juz nie |
seryjne radia w połączeniu z seryjną anteną ( np. bmw e30, parę modeli mercedesa i reanaultów oraz kilka innych ) podawały 12v na niebieski przewód tylko podczas słuchania radia .... w momencie przełączenia na kasetę lub zmieniarkę czy też CD antena sie chowała czyli 12v na niebieskim kabelku zanikało....
jednak praktycznie wszystkie radia "nie seryjne" po włączeniu ciągle podają 12v na niebieskim przewodzie i stąd też pojawił się standard podłączania wzmacniacza pod ten przewód bo na nim zawsze jest 12v |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
shagger78
Pomógł: 38 razy Dołączył: 29 Lis 2011 Posty: 1262 Skąd: Góra Kalwaria
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 21-04-2012, 08:49
|
|
|
Leśniczy,Fabryczne radia moga tak miec-zgadza sie Przypominam sobie pewna toyote camry.Rzeczywiscie tak bylo ze kasete sie wkladalo i antena zjezdzala w dol. |
_________________ Było:
- FIAT TIPO 2.0 I.E. DGT 8V 115KM GRAN TURISMO + LPG rok 1990 kolor czarny
Jest:
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 21-04-2012, 10:19
|
|
|
Jelcyn napisał/a: | Chodzi o SONY? |
Tak, ja mam SONY CDX-GT420U i tak własnie jest, miałem pod ten kabel wzmacniacz podłączony i i działał tylko na radiu ale na szczęście do wzbudzenia wzmacniacza to radio ma osobny kabel
Leśniczy napisał/a: | na nim zawsze jest 12v |
Najwyrazniej nie zawsze, tak jak pisałem u mnie w Sony 12V jest tylko podczas słuchania radia |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 21-04-2012, 11:19
|
|
|
egon napisał/a: | Tak, ja mam SONY CDX-GT420U |
To ja mam 430U i jak będę to już poważnie kompletował to dokupuję RM-x114
|
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 21-04-2012, 13:54
|
|
|
to dziwne bo również miałem soniaka z tej zacnej serii xplod CDX-GT620U oczywiście z subem w bagażniku i nie było problemów.
chociaż z tego co kojarze to te radia są na tyle "wypasione" że z tyłu wychodzą chyba dwa niebieskie przewody. jeden specjalnie na antenę automatyczną, a drugi na wzmacniacz |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 21-04-2012, 13:58
|
|
|
Leśniczy, chodzi i o tak zwane ATT? Tak, to są dwa. |
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 21-04-2012, 13:59
|
|
|
naprawdę nie pamiętam bo kupowałem to radio ze 3 lata temu, a manuala nie chce mi się teraz szukać e necie
tylko kojarzę chyba były dwa niebieskie sygnałowe przewody
w każdym razie był do niego w komplecie taki pilocik
rm-x151
pomimo że to zwykły pilot na podczerwień to działał na tyle dobrze, że nie było trzeba nawet kierować go w stronę radia .... mogłeś "strzelać" w tylną szybę, a on i tak przełączał... na allegro są te piloty na grosze, polecam |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 21-04-2012, 14:01
|
|
|
Leśniczy napisał/a: | pomimo że to zwykły pilot na podczerwień to działał na tyle dobrze, że nie było trzeba nawet kierować go w stronę radia .... mogłeś "strzelać" w tylną szybę, a on i tak przełączał... na allegro są te piloty na grosze, polecam |
pilot będzie na 98,5% a to jak działają to wiem doskonale, miałem dwa TV, magnetowid, DVD i magnetofon z CD firmy SONY to nie musisz mi tłumaczyć
Również z doświadczenia domyślam się, że inny model pilota będzie działał. |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 21-04-2012, 22:28
|
|
|
Bo wiekszosc producentów stosuje te same lub newiele zmienione kody co daje mozliwosc dowolnego sterowania sprzetem. u mnie np pilotem od radia w samochodzie moge sie posługiwac w podstawowych funkcjach w kinie domowym 5.1 |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|