nagłośnienie samochodu |
Autor |
Wiadomość |
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 11-04-2011, 12:27
|
|
|
w każdym razie ja pamiętam, że na graniu które mialem w tipo przy 150km/h i wyżej było słychać ..... granie, a nie wiatr czy wydech ... |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
miro91
Pomógł: 3 razy Wiek: 33 Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 200 Skąd: Olszyna/Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 11-04-2011, 12:57
|
|
|
nie ma problemu. słychac granie, ale juz zeby sobie pogadac z pasazerem to nie ma szans.
Kolega pytał sie o opinie to przedstawiłem mu moją i tyle. Jestem zadowolony z brzmienia głośników jakie mam.
Leśniczy, skoro twierdzisz, ze mój sprzet jest do dupy to wiesz pewnie lepiej jak to gra i co słychac i przy jakiej predkosci w moim samochodzie.
Jak na auto w zupełności wystarcza to co mam - to moja opisnia i tyle.
W domu mogę cieszyc sie muzyka w pełnym zakresie.
Ps. plyty CD odeszły do lamusa... |
_________________ TIPO 1.4 - zostało sprzedane
TIPO SEDICIVALVOLE |
|
|
|
|
kaminkrz
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 11 Sie 2010 Posty: 547 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 11-04-2011, 13:27
|
|
|
miro91 napisał/a: | Ps. plyty CD odeszły do lamusa... |
A to ciekawe co piszesz - pewno nie masz pojęcia o tym, że jakość mp3 nie dorasta do pięt jakości cd - jako audiofil powinieneś to wiedzieć... |
_________________ Zapraszam na forum:
http://forum-laptopy.info.pl/index.php |
|
|
|
|
miro91
|
Wysłany: 11-04-2011, 13:29
|
|
|
kaminkrz, no to zamontuje sobie gramofon i bede slychał płyt winylowych w aucie. |
TIPO SEDICIVALVOLE |
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 11-04-2011, 13:32
|
|
|
miro91 napisał/a: |
Leśniczy, skoro twierdzisz, ze mój sprzet jest do dupy to wiesz pewnie lepiej jak to gra i co słychac i przy jakiej predkosci w moim samochodzie. |
robiłem w sklepie z CA 3 lata i trochę radyjek i głośników miałem w rekach, a w tym cała masa peiyinga , począwszy od nawigacji , transmiterów, kończąc na wyśmienitych radiach pozbawionych CD i wykonanych z plastiku podobnego do patyczków przy lizakach, jedyna zaleta "piździnga" to niska cena i stosunkowa niska awaryjność, a tak po za tym to sprzęt z najniższej półki ....
Ps. plyty CD odeszły do lamusa... |
hahaha no nie mogę z tego "audiofila"
peiying nie wsadza napędów CD do najtańszych radyjek po to żeby były ... najtańsze i było mniej elementów, które mogą sie uszkodzić... chociaż zapewne myślałeś, że peiying dyktuje top trendy w świecie CA i skoro nie wkładaj napędów CD to dlatego że płyty CD poszły do lamusa hahahahaa
miro91 napisał/a: | to wiesz pewnie lepiej jak to gra i co słychac i przy jakiej predkosci w moim samochodzie.
|
w sumie to juz nam opisałeś jak gra twój wypasiony sprzęcik w twoim samochodzie ...
miro91 napisał/a: | egon, w moim tipo 1.4 wiatr wieje przy dużych prędkosciach. Do tego jeszcze silnik na wysokich obrotach zagłusza wszystko. Nie przesadzam tylko pisze to co doświadczam.
|
miro91 napisał/a: | prekości od 80 jest już głośno. przy 120 to zapomnij. Szybera nie mam. |
|
|
|
|
|
kaminkrz
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 11 Sie 2010 Posty: 547 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 11-04-2011, 13:37
|
|
|
miro91 napisał/a: | no to zamontuje sobie gramofon i bede slychał płyt winylowych w aucie |
mniemam, że zdajesz sobie sprawę, że płyta winylowa brzmi jakościowo lepiej niż Cd, a tym bardziej mp3 |
_________________ Zapraszam na forum:
http://forum-laptopy.info.pl/index.php |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 11-04-2011, 13:39
|
|
|
co do głośności w środku auta podczas większych prędkości - ten kto nie miał auta wypuszczonego na polski rynek bez jakichkolwiek wyciszeń nie ma pojęcia co się dzieje w aucie powyżej kosmicznych 120 km/h
W t/t z zachodu z lepszym wygłuszeniem jest zdecydowanie ciszej |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
miro91
|
Wysłany: 11-04-2011, 13:46
|
|
|
kaminkrz, zdaje - dlatego to napisałe.
Luczu, no za mama auto sprowadzane za czasow kiedy rozbierało sie auta i skladalo w polsce. No i wygłuszenie np. grodzi silnika nie posiadam.
Ja z swojej strony kończe temat mo jego audio w aucie i dzikuje Leśniczy, za uświadomienie mistrzu... |
TIPO SEDICIVALVOLE |
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 11-04-2011, 13:47
|
|
|
Luczu, sugerujesz że w tipo ( nawet z polskiego salonu ) zjawiskiem normalnym jest, że powyżej 80km/h nie da się słuchać muzyki ? być może większą role odgrywa tu sprzęt grający ? chyba mi nie powiesz, że twoje granie też daje radę tylko na postosuju ?
** Dodano: 11-04-2011, 14:51 **
Ja z swojej strony kończe temat mo jego audio w aucie i dzikuje Leśniczy, za uświadomienie mistrzu... |
proszę bardzo, dzięki forum dowiedziałeś się dlaczego w radiu nie masz napędu CD oraz że ma ono ok 10w RMS dlatego słuchać da się tylko na postoju zawsze chętnie służę wiedzą oraz pomocą w sprawach CA
a tak na serio to ja rozumiem, że jesteś zadowolony ze swojego sprzętu i że ci on w zupełności wystarcza i że przyzwyczaiłeś się żeby nie jeździć za szybko bo muzyki nie słychać ... taki stan rzeczy wynika z tego że jesteś użytkownikiem mało wymagającym i nie mając żadnego porównania ze sprzętem "ciut" lepszym i nie powinieneś z tej okazji dawać porad , że najtańsze radio na allegro czyli wspominane na początku tematu dalco mp3-d718czy tam podobnej klasy peiying jest świetnym sprzętem z głębokim basem bo tak nie jest... co zresztą zauważył założyciel tego tematu |
|
|
|
|
Luczu
|
Wysłany: 11-04-2011, 14:29
|
|
|
Leśniczy napisał/a: | Luczu, sugerujesz że w tipo ( nawet z polskiego salonu ) zjawiskiem normalnym jest, że powyżej 80km/h nie da się słuchać muzyki ? |
nie - ale jest bardzo głośno :p
Leśniczy napisał/a: | chyba mi nie powiesz, że twoje granie też daje radę tylko na postosuju ? |
Daje radę w każdej sytuacji
Tylko tylne głośniki straciły bas :/ Jest taka możliwość że je "wydmuchało" od tuby ? |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Jest
|
|
|
|
|
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 11-04-2011, 15:28
|
|
|
Luczu napisał/a: | Tylko tylne głośniki straciły bas :/ Jest taka możliwość że je "wydmuchało" od tuby ? |
Oczywiście że jest co z resztą nie jednemu koledze już mówiłem. Jak półka jest szczelna i sa w niej tylko głośniki a w bagolu tuba, która ładnie "pompuje" to naturalne jest to że gdzieś to Ciśnienie musi uchodzić a więc napiera na głośniki. Na moim filmie widać nawet jak zachowuje się telefon na półce więc wyobraź sobie co się dzieje z głośnikami. Fakt, faktem, że zapewne masz jakąś inna półkę, ale to nie zmienia faktu że głośniki tak czy siak dostają w du** |
_________________ OPEL ASTRA BERTONE 2.0T
|
|
|
|
|
Luczu
|
Wysłany: 11-04-2011, 15:37
|
|
|
D@wIdS, wiesz teoretycznie po bokach półki ( na tych plastikach ) są fabryczne dziurki na głośniki więc trochę powietrza uchodzi ale chyba za mało |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Jest
|
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 11-04-2011, 15:48
|
|
|
Luczu, w przypadku fiata tipo nie jest to możliwe
na prawej i lewej ścianie bagażnika są w obiciu takie nacięcia wentylacyjne. ściślej mówiąc bagażnik tipoka jest wentylowany i nie zbiera się w nim ciśnienie, które mogło by ubić głośniki ponadto są jeszcze fabrycznie otwory montażowe ... przynajmniej tak teoretycznie
w sumie to możesz to łatwo sprawdzić odłącz oba tylne głośniki , zamknij się w aucie , odpal granie i z tylnej kanapy obserwuj czy membrana w odłączonych głośnikach nie pracuje wraz z tubą |
|
|
|
|
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
|
Wysłany: 11-04-2011, 18:10
|
|
|
Ja te wszystkie wentylacje pozatykałem bo aż słychać było jak ciśnienie bokiem ucieka
O tych fabrycznych otworach na głośniki nie pomyślałem, fakt |
|
|
|
|
|
gulivieri
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 11-04-2011, 18:27
|
|
|
Łał widzę, że rozpętałem małe piekło dźwiękowe Dyskusja idzie pełną parą... Co do radia i głośników to wiem sam, że nie jest to sprzęt "z górnej półki" a raczej z zakurzonego magazynu Szału nie robi ale lepszy od słuchania muzy w aucie z telefonu na głośniku co nie? (wiem bo pierwsze dni tak śmigałem - jak to mówią maximum perwersum ). Głośniki z przodu grają ładnie jak na moje wymogi. tył troszkę słaby ale ok. radio bez cd mi nie przeszkadza bo i tak muze mam na karcie sd i pendrive więc to mi starcza. Co do basu to jest ale nie ukrywam, że słaby. Ale skoro nie da się go zbytnio polepszyć to się lubi co się ma. Co do jazdy przy prędkościach... po mieście słucha się elegancko. a poza miastem jechałem już ponad 100 i wiadomo, że wiatr słychać ale muzykę też. Nie jest tak źle. Ja osobiście uważam, że samochód ma jeździć a nie robić za dyskotekę na kółkach, lecz rozumiem "audiofili", którzy cenią sobie dobre brzmienie. |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 11-04-2011, 18:30
|
|
|
gulivieri napisał/a: | lecz rozumiem "audiofili", którzy cenią sobie dobre brzmienie. |
Jak to mówi kumpel liczy się epickie pier****ięcie |
|
|
|
|
|
gulivieri
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 11-04-2011, 19:49
|
|
|
Przed chwilą rozmawiałem z kumplem. Jest elektronikiem/elektrykiem i powiedział, że pod to radyjko da się podłączyć wzmacniacz taki 400W pod zwykłe kable głośnikowe a nie chinch. Czy to faktycznie możliwe? Nie spalę tak sprzętu? |
|
|
|
|
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
|
|
|
|
|
Dochan Tipo
|
Wysłany: 11-04-2011, 21:09
|
|
|
Lepiej sprzedać je i kupic inne niż kombinować z jakimiś patentami |
_________________ Nie trąb gdy zwalniam,jadę na glebie,zaraz wysiądę i Ci wyj**** |
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 11-04-2011, 21:09
|
|
|
nie które wzmacniacze mają opcje podania im sygnału właśnie z kanałów samego radia w takim przypadku zamiast dwóch głośników z tyłu podpinasz wzmacniacz , jest tez opcja numer 2 o której pisałem wcześniej istnieją adaptory ( np na allegro ) dzięki którym zyskujesz brakujące wyjście czincz/RCA
http://allegro.pl/adaptor...1539012631.html
tyle że w przypadku takiego adaptora nadal musimy zrezygnować z 2 głośników .... jakby dobrze poszukać to sa też na allegro takie adaptory za ok 50zł dzięki którym zyskujemy wyjście RCA bez straty dwóch głośników ....
tak czy siak gulivieri, uwierz mi bo wiem co pisze, że owszem uzyskasz możliwość podłączenia wzmacniacza ale nigdy nie zagra on tak jak podpiety pod fabrycznie wyjście RCA, a podpięcie go pod tak kiepskie radio jak to dalco będzie jednym wielkim nie porozumieniem, w najlepszym przypadku zamiast basu z subwoofera będzie słyszeć buczenie
rozumiem twój zapał i chęć zrobienia fajnego grania ale na tym radiu na prawdę nic nie wymyślisz, podstawową do jakiejkolwiek rozbudowy grania jest radio.
dam ci dobrą rade jeśli chcesz inwestować w wzmacniacz , suba i kable do podłączenia tego to musisz przeznaczone na to chociaż ze 200zł .... sprzedaj to radio dołoż te 200zł i kupisz sobie za to całkiem przyzwoite radio z usb i wyjściem RCA np jakiegoś JVC czy nawet sony i wtedy usłyszysz coś co cie zaszokuje , z tych również nie najlepszych głośników zacznie sie wydobywać prawdziwy bas |
|
|
|
|
|
Dochan Tipo
|
Wysłany: 11-04-2011, 21:11
|
|
|
Leśniczy, a co sądzisz o radyjku JVC kd g-332 i wzmacniaczu Maystar QXT 250 ? |
_________________ Nie trąb gdy zwalniam,jadę na glebie,zaraz wysiądę i Ci wyj**** |
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 11-04-2011, 22:33
|
|
|
Dochan Tipo, normalne radyjko jak się nie mylę to pomimo wyjścia na wzmacniacz nie ma opcji sterowania subwooferem co jest dość powszechne w tańszych JVCach.
wzmaka maystar nie znam , domniemam że taki sprzet właśnie posiadasz ale ciężko mi cokolwiek powiedzieć , a co masz podłączone pod ten wzmacniacz ? |
|
|
|
|
Dochan Tipo
|
Wysłany: 11-04-2011, 22:53
|
|
|
Leśniczy, chyba jest sterowanie subem
A pod wzmakiem mam tube Magnat Power Bull 300,max 600,rms 300 |
|
|
|
|
Luczu
|
Wysłany: 12-04-2011, 00:35
|
|
|
Leśniczy napisał/a: | czy nawet sony i wtedy usłyszysz coś co cie zaszokuje , z tych również nie najlepszych głośników zacznie sie wydobywać prawdziwy bas |
z radiem sony nie będzie miał basu pod samymi głośnikami |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Jest
|
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 12-04-2011, 07:07
|
|
|
Luczu napisał/a: | z radiem sony nie będzie miał basu pod samymi głośnikami |
Mylisz się, oczywiście niema jakiegoś szału, ale jest w miarę dobrze
Ja ogólnie polecam Sony (cena/jakość) chyba, ze mało sie znam na audio, dźwięk ma OK i wyjście na wzmaka i suba tez jest |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
|