|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Tapicerka- jak wyczyścic |
Autor |
Wiadomość |
Luqas
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 24-11-2007, 22:25 Tapicerka- jak wyczyścic
|
|
|
a wiec problem polega na tym:
bylem dzis w sklepie i kupilem surowki. w pospiechu szybko wrzucilem je na tylne siedzenie a pod domem okazalo sie ze caly sok wylal sie na kanape
moja prosba jaki srodek polecicie aby nie waliło mi w samochodzie kapusta<lol>jak tylko zobaczylem co sie stalo wytarłem wszystko ale plyn zdazyl sie juz wsiąknąc w siedzenie. na myjni powiedzilei mi ze moga mi to wyprac ale nie wysusza juz - obawiam sie ze wypiora tylko to z wierzchu a w glebi nadal bedzie śmierdziec.
słyszałem o środkach ktore rozpuszczaja tłuszcze i inne ale nie wiem gdzie i za ile mozna to kupic.
jak ktos ma jakies pomysły pisac!!!!!:)
dzieki za rady i pamietajcie:
zakupy do bagaznika!!!!!:)
PZDR |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 24-11-2007, 22:28
|
|
|
Jak mi się kiedyś wylało coś podobnego, to wziąłem ajax, ale bez rozcieńczania. Tam gdzie było najwięciej "soków" to dużo nawer polałem na kanapę, następnie brałem odkurzacz, ale mam taki wody i wyciągałem ile się dało. Robiłem to z 3 razy. Robiłęm w to w lato, to jeszcze troche wilgoć trzymała później. Weź suszarkę i susz ile możesz. Tak, aby nabrało ciepła to szybciej wyschnie. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 25-11-2007, 10:17
|
|
|
Luqas,
U mnie jak były plamy to żona wzięła Vanish i zrobiła z niego piane (bo tak sie robi - proporcja vanish 1:9 wody) i ta pianą sie czyści i nie ma zbyt wiele suszenia bo to w końcu tylko piana i wszyściutko schodzi bez problemów. |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
Luqas
|
Wysłany: 25-11-2007, 11:52
|
|
|
tak tak ale to tylko tak powierzchniowo czysci a mnie wsiakło w gąbke i to tak głebiej:/ |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
|
Wysłany: 25-11-2007, 13:30
|
|
|
Luqas,
No to jedyne wyjście to na jakiś czas wyciągnąć siedzenie z autka i dobrze zamoczyć w wodzie z vanish-em a potem pod grzejnik i wielkie suszenie :-( ale innego wyjścia nie widze |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
|
|
|
|
|
Luqas
|
Wysłany: 25-11-2007, 15:40
|
|
|
no i tego sie obawiam bo tam jest dobre 20 cm gąbki:/ wiec do wiosny bede to suszyl:P:P |
|
|
|
|
tipacz
|
Wysłany: 25-11-2007, 15:45
|
|
|
Luqas napisał/a: | no i tego sie obawiam bo tam jest dobre 20 cm gąbki:/ wiec do wiosny bede to suszyl:P:P |
Nie ma tak źle, u mnie jak sobie zapomniałem zamknąć z przodu szybki pasażera to przez 8 godzin lało na siedzenie (dość mocno) po przyjechaniu z pracy wymontowałem fotel i na grzejnik - do wieczora było suche. |
|
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 26-11-2007, 17:43
|
|
|
Tyle że samo wysuszenie nie usunie przykrego zapachu. Musisz najpierw siedzisko dobrze wypłykac w jakimś srodku do czyszczenia, później w wodzie i dopiero wtedy suszyć. Wiem z doświadczenia ( rozwalony kubełek ze śledziami) że zapachy są masakrycznmie trudne do wywabienia z tapicerki ..... |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
tipacz
|
Wysłany: 26-11-2007, 17:58
|
|
|
Hipo napisał/a: | ( rozwalony kubełek ze śledziami) |
A co powiesz o browarku na tylnym siedzeniu? |
|
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 26-11-2007, 17:59
|
|
|
Cytat: | A co powiesz o browarku na tylnym siedzeniu? |
W tym wypadku łzy by mi leciały z zalu że bro straciłem .... w przypadku śledzi ten smród .... |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
zrobciu
Wiek: 46 Dołączył: 11 Lis 2007 Posty: 13 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 27-11-2007, 19:45
|
|
|
CO do samej plamy, najlepszy do zaprania jest STR Tenzi'ego, (1l ok 20 zł) 100-250g na 10l wody, szybko i dokładnie wypierze wszystko a co ważniejsze nie zostawi smug jak Karcherowski K750, oczywiście najważniejsze to po wypraniu dobrze odkurzyć i wyciągnąć wodę. A byłbym zapomniał, niech Cię nie zniechęca że STR jest do czyszczenia posadzek cementowych, 99% myjni go używa do prania tapicerek, bo środki do tego przeznaczone , szkoda gadać. Co do zapachu możesz oczywiście pukać gąbkę, itd, itp.. ale dużo prostsze jest psiknięcie (oczywiście z dystansu, żeby nie została plama) ulubionym zapachem, wodą toaletową czy czymś w tym rodzaju. Dwa, trzy razy w przeciągu dwóch dni, i możesz zapomnieć o smrodzie. Ostatnio "wyleczyłem" tak Peugeota który ztał z wylanymi ogórkami kiszonymi przez tydzień w bardzo ciepłym garażu. Ot i cała filozofia.
Pozdro
A w ogóle i najprościej to wypnij siedzisko, podjedź na pierwszą z brzegu myjnię zostaw, jutro odbierz i po sprawie, ja za taką drobnicę biorę góra 10-15 zł |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|