|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Halogeny dalekosiężne |
Autor |
Wiadomość |
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 24-01-2005, 22:17
|
|
|
Chmm bedziemy sie klocic o takie "sprawy"
Wiem ze sa przepisy, halogeny musza byc co najmniej 1m od siebie i co najwyzej chyba 30cm czy 60cm od brzegu auta zawsze parami i nie w wiekszej ilosci niz 4 lampy (a co powiemy o TIRach , gdzie mamy zwykle lampy+halogeny+dalekosiezne(na dole)+czesto dalekosiezne jeszcze u gory na kabinie co daje w sumie chmm 2+2+2+4 = 10 lamp!).
Moga sie palic z mijania, maja gasnac z drogowymi.
Na "postojowkach" nie powinny sie palic halogeny.
Tylko powiedzcie mi .... gdzie tego przestrzegaja.
Kolega ma Megane i on moze na postojowkach zapalic halogeny, jak ma dlugie swiatla pala mu sie halogeny (to jest oryginalna instalacja).
Druga sprawa, dlaczego auta z USA majace np. ciagle palace sie kierunki i tyle kierunkowskazy czerowne sa dopuszczane do ruchu w Polsce?!
To jest nie zgodne, a jezdza przeciez takie auta! I przechodza badania techniczne!
Rozumie ze nie chcemy lamac prawa, ale przeciez mamy wybor, choc uzywajmy go z glowa!
W swietle prawa mam nielegalna instalacje, dlaczego?!
Bo moge zapalic na postojowkach halogeny. Czy ktos mnie za to ukarze?! Jak sam wlacze to sam sie prosze o mandat... ale mam wylacznik a wtedy tylko z mijania zapalaja sie halogeny. Z drugiej strony KAZDY z was tez lamie prawo jak ma halogeny i wlacza swiatla drogowe, bo w temprze sie one nie wylaczaja na "dlugich".
Raz kiedys zatrzymala mnie kontrola drogowa. Przy okazji zaciekawili sie halogenami. Kazali wlaczyc popatrzyli i powiedzieli szerokiej drogi!
Na stacji diagnostycznej rowniez nie przyczepiaja sie do tego.
Co do Jarka38, nie uogolniajmy spraw i sprowadzajmy do jednego punktu. To porownanie z hamulacmi raczej nie mialo sensu!
Jedno slowo na koniec, mozemy montowac i obchodzic instalacje elektryczne "naginajac" prawo, ale najwazniejsze zeby tego uzywac z glowa!! |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Jarek38
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 550 Skąd: Mińsk Mazowiecki
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 24-01-2005, 23:03
|
|
|
Miszko chodziło mi o to że jeżeli coś jest zamontowane niezgodnie z przepisami to jest to z przepisami niezgodne niezależnie od tego czy jest używane czy nie.
Porównanie do antyradaru też nie było trafione bo zgodnie z polskim prawem antyradar wolno posiadać ale nie wolno go używać.
W przepisach ruchu drogowego nie spotkałem takiego zapisu że np. można posiadać źle podłączone światła dalekosięzne ale nie wolno ich używać. |
_________________ Tempra 2.0 ie 8V + LPG |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 25-01-2005, 08:52
|
|
|
miszko napisał/a: |
Tylko powiedzcie mi .... gdzie tego przestrzegaja.
|
Panowie - wiec zacznijmy naprawe Rzeczypospolitej od siebie. W koncu jako Klub jestesmy grupa i mozemy dawac pozytywny przyklad... |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|