Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Halogeny dalekosiężne
Autor Wiadomość
miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 24-01-2005, 22:17   

Chmm bedziemy sie klocic o takie "sprawy"

Wiem ze sa przepisy, halogeny musza byc co najmniej 1m od siebie i co najwyzej chyba 30cm czy 60cm od brzegu auta zawsze parami i nie w wiekszej ilosci niz 4 lampy (a co powiemy o TIRach , gdzie mamy zwykle lampy+halogeny+dalekosiezne(na dole)+czesto dalekosiezne jeszcze u gory na kabinie co daje w sumie chmm 2+2+2+4 = 10 lamp!).

Moga sie palic z mijania, maja gasnac z drogowymi.
Na "postojowkach" nie powinny sie palic halogeny.

Tylko powiedzcie mi .... gdzie tego przestrzegaja.
Kolega ma Megane i on moze na postojowkach zapalic halogeny, jak ma dlugie swiatla pala mu sie halogeny (to jest oryginalna instalacja).

Druga sprawa, dlaczego auta z USA majace np. ciagle palace sie kierunki i tyle kierunkowskazy czerowne sa dopuszczane do ruchu w Polsce?!
To jest nie zgodne, a jezdza przeciez takie auta! I przechodza badania techniczne!

Rozumie ze nie chcemy lamac prawa, ale przeciez mamy wybor, choc uzywajmy go z glowa!

W swietle prawa mam nielegalna instalacje, dlaczego?!
Bo moge zapalic na postojowkach halogeny. Czy ktos mnie za to ukarze?! Jak sam wlacze to sam sie prosze o mandat... ale mam wylacznik a wtedy tylko z mijania zapalaja sie halogeny. Z drugiej strony KAZDY z was tez lamie prawo jak ma halogeny i wlacza swiatla drogowe, bo w temprze sie one nie wylaczaja na "dlugich".

Raz kiedys zatrzymala mnie kontrola drogowa. Przy okazji zaciekawili sie halogenami. Kazali wlaczyc popatrzyli i powiedzieli szerokiej drogi!
Na stacji diagnostycznej rowniez nie przyczepiaja sie do tego.

Co do Jarka38, nie uogolniajmy spraw i sprowadzajmy do jednego punktu. To porownanie z hamulacmi raczej nie mialo sensu!

Jedno slowo na koniec, mozemy montowac i obchodzic instalacje elektryczne "naginajac" prawo, ale najwazniejsze zeby tego uzywac z glowa!!

Jarek38 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 24-01-2005, 23:03   

Miszko chodziło mi o to że jeżeli coś jest zamontowane niezgodnie z przepisami to jest to z przepisami niezgodne niezależnie od tego czy jest używane czy nie.
Porównanie do antyradaru też nie było trafione bo zgodnie z polskim prawem antyradar wolno posiadać ale nie wolno go używać.
W przepisach ruchu drogowego nie spotkałem takiego zapisu że np. można posiadać źle podłączone światła dalekosięzne ale nie wolno ich używać.

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 25-01-2005, 08:52   

miszko napisał/a:

Tylko powiedzcie mi .... gdzie tego przestrzegaja.

Panowie - wiec zacznijmy naprawe Rzeczypospolitej od siebie. W koncu jako Klub jestesmy grupa i mozemy dawac pozytywny przyklad...
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi