Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kierunki diodowe LED
Autor Wiadomość
lazik666 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 19-01-2010, 17:35   

Leśniczy napisał/a:
równoległe połączenie może co najwyżej ograniczyć prąd płynący na diodę a więc osłabić jej świecenie.

Tak owszem, jak będzie w szeregu bo musi być niższe napięcie dla diody, a za rezystorem masz spadek napięcia. Wpinając równolegle prąd przepływa przez węzeł do rezystora i LEDów(a one są już na 12V). Rezystor zamknie obwód a led zaświeci

I need more ViCoDiN

był Fiat TIPO 1.4ie LPG
i Tempra AbartH 1.6ie LPG i Bordowa 1.6
     Moneta

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 19-01-2010, 21:36   

Leśniczy czy możesz mi powiedzieć która ikonka na check panelu informuje o spalonej żarówce w obwodzie kierunkowskazów,bo u mnie nic takiego nie ma.
     assistance   Moneta

DARREK 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 19-01-2010, 22:19   

ZielonyTBG napisał/a:
Leśniczy czy możesz mi powiedzieć która ikonka na check panelu informuje o spalonej żarówce w obwodzie kierunkowskazów,bo u mnie nic takiego nie ma.

W żadnym TT nie było fabrycznie checka na kierunkowskazy. Swoistym checkiem jest przerywacz. Jak zdechnie jedna żarówka to szybciej migają.

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 20-01-2010, 18:59   

lazik666 napisał/a:

Tak owszem, jak będzie w szeregu bo musi być niższe napięcie dla diody, a za rezystorem masz spadek napięcia. Wpinając równolegle prąd przepływa przez węzeł do rezystora i LEDów(a one są już na 12V).

połączenie szeregowe nie daje żadnego efektu prócz ograniczenia płynącego prądu. zaś połączenie równoległe za każdym razem powoduję spalenie rezystora, jak już wspominałem wcześniej jeśli nie próbowałeś patentu z rezystorem to o tym nie pisz ponieważ to najnormalniej na świecie nie działa.
lazik666 napisał/a:
Rezystor zamknie obwód a led zaświeci

nie, rezystor nie zamknie obwodu lecz sie spali po chwili ...

ZielonyTBG napisał/a:

cze ja gdzieś wspominałem o checku na kierunki ?
jeśli pisałem o oszukiwaniu check panelu to chyba jest logiczne że chodziło o podmianę żarówek które check obejmuje :)

bawiłem się z led-owymi postojówkami i podświetlaniem tablicy na led-ach a w tym przypadku na jedno i na drugie jest kontrolka check, którą można oszukać tylko poprzez równoległe podpięcie zwykłej żarówki ( np. r5 1.2W).POWTARZAM - ŻADEN REZYSTOR ANI W SZEREGU ANI RÓWNOLEGLE NIE ZAŁATWI SPRAWY PALĄCEGO SIĘ CHECKA PO WPIĘCIU LEDA ZAMIAST ŻARÓWKI. problem nie dotyczy kierunków z przyczyn chyba oczywistych ?

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 20-01-2010, 20:08   

Leśniczy napisał/a:
bawiłem się z led-owymi postojówkami i podświetlaniem tablicy na led-ach a w tym przypadku na jedno i na drugie jest kontrolka check, którą można oszukać tylko poprzez równoległe podpięcie zwykłej żarówki
Jakoś mnie się nie wydaje. Ilekroć miałem ledowe podświetlanie tablicy, czy postojówki to check nic nie marudził, a działa, bo jak się przepaliła zwykła postojówka to pokazał.

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 21-01-2010, 18:17   

mrk69 napisał/a:
Jakoś mnie się nie wydaje. Ilekroć miałem ledowe podświetlanie tablicy, czy postojówki to check nic nie marudził, a działa, bo jak się przepaliła zwykła postojówka to pokazał.

dziwne że jakoś innym też zapala się check po włożeniu ledów a tobie nie.

http://forum.tempra.org/t...m?highlight=led

http://forum.tempra.org/t...we+postoj%F3wki

Odpowiedz do tematu