|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Kierunki diodowe LED |
Autor |
Wiadomość |
lazik666
Pomógł: 9 razy Wiek: 37 Dołączył: 13 Mar 2009 Posty: 892 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 19-01-2010, 17:35
|
|
|
Leśniczy napisał/a: | równoległe połączenie może co najwyżej ograniczyć prąd płynący na diodę a więc osłabić jej świecenie. |
Tak owszem, jak będzie w szeregu bo musi być niższe napięcie dla diody, a za rezystorem masz spadek napięcia. Wpinając równolegle prąd przepływa przez węzeł do rezystora i LEDów(a one są już na 12V). Rezystor zamknie obwód a led zaświeci |
_________________ “Jeśli rozmawiasz z Bogiem, jesteś religijny. Kiedy Bóg przemawia do ciebie jesteś chory psychicznie.” - House MD
I need more ViCoDiN
był Fiat TIPO 1.4ie LPG
i Tempra AbartH 1.6ie LPG i Bordowa 1.6 |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 19-01-2010, 21:36
|
|
|
Leśniczy czy możesz mi powiedzieć która ikonka na check panelu informuje o spalonej żarówce w obwodzie kierunkowskazów,bo u mnie nic takiego nie ma. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
DARREK
Pomógł: 22 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Cze 2008 Posty: 502 Skąd: Legnica
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 19-01-2010, 22:19
|
|
|
ZielonyTBG napisał/a: | Leśniczy czy możesz mi powiedzieć która ikonka na check panelu informuje o spalonej żarówce w obwodzie kierunkowskazów,bo u mnie nic takiego nie ma. |
W żadnym TT nie było fabrycznie checka na kierunkowskazy. Swoistym checkiem jest przerywacz. Jak zdechnie jedna żarówka to szybciej migają. |
_________________ Tipo 2.0 8V '91 159.A6.046 DGT - odszedł...
Renault Espace IV 2.0 |
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 20-01-2010, 18:59
|
|
|
lazik666 napisał/a: |
Tak owszem, jak będzie w szeregu bo musi być niższe napięcie dla diody, a za rezystorem masz spadek napięcia. Wpinając równolegle prąd przepływa przez węzeł do rezystora i LEDów(a one są już na 12V). |
połączenie szeregowe nie daje żadnego efektu prócz ograniczenia płynącego prądu. zaś połączenie równoległe za każdym razem powoduję spalenie rezystora, jak już wspominałem wcześniej jeśli nie próbowałeś patentu z rezystorem to o tym nie pisz ponieważ to najnormalniej na świecie nie działa.
lazik666 napisał/a: | Rezystor zamknie obwód a led zaświeci |
nie, rezystor nie zamknie obwodu lecz sie spali po chwili ...
ZielonyTBG napisał/a: | Leśniczy czy możesz mi powiedzieć która ikonka na check panelu informuje o spalonej żarówce w obwodzie kierunkowskazów,bo u mnie nic takiego nie ma. |
cze ja gdzieś wspominałem o checku na kierunki ?
jeśli pisałem o oszukiwaniu check panelu to chyba jest logiczne że chodziło o podmianę żarówek które check obejmuje
bawiłem się z led-owymi postojówkami i podświetlaniem tablicy na led-ach a w tym przypadku na jedno i na drugie jest kontrolka check, którą można oszukać tylko poprzez równoległe podpięcie zwykłej żarówki ( np. r5 1.2W).POWTARZAM - ŻADEN REZYSTOR ANI W SZEREGU ANI RÓWNOLEGLE NIE ZAŁATWI SPRAWY PALĄCEGO SIĘ CHECKA PO WPIĘCIU LEDA ZAMIAST ŻARÓWKI. problem nie dotyczy kierunków z przyczyn chyba oczywistych ? |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 20-01-2010, 20:08
|
|
|
Leśniczy napisał/a: | bawiłem się z led-owymi postojówkami i podświetlaniem tablicy na led-ach a w tym przypadku na jedno i na drugie jest kontrolka check, którą można oszukać tylko poprzez równoległe podpięcie zwykłej żarówki | Jakoś mnie się nie wydaje. Ilekroć miałem ledowe podświetlanie tablicy, czy postojówki to check nic nie marudził, a działa, bo jak się przepaliła zwykła postojówka to pokazał. |
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|