Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
tempra, jak przerobić wydech aby lepiej warczała
Autor Wiadomość
Kairan 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 21-10-2005, 22:38   

no wiec tak...mam:
- zamiast katalizatora wspanwana strumiennice
- sonda lambda przeniesiona 3cm przed strumiennice
- rura idaca od strumiennicy jest srednicy 5cm
- tlumik srodkowy: brak
- tylni przelotowy
- rura miedzy koncowym a strummiennica zrobiona tak ze mozna w kazdej chwili kazdy element odkrecic

przy moim silniku daje to fajny dzwiek no i troszeczke pomaga mu lepiej sie wypierdziec :P

jesli uda mi sie dolacze plik mp3 z dzwiekiem silniczka. pozdrawiam

Erewan 

Województwo: Mazowieckie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 21-10-2005, 23:01   

Kairan napisał/a:
- zamiast katalizatora wspanwana strumiennice

Też mi to proponował tłumikarz robiący wczoraj wydech - koszt 120PLN i podobno warto (parę kucy więcej w silniku). Zrobię, jak mi się katalizator rozleci :D
     Moneta

Raku 

Wysłany: 22-10-2005, 09:44   

Erewan napisał/a:
podobno warto (parę kucy więcej w silniku)

:lol:
120zł w kieszeni tłumikarza a efekt żaden...
     Moneta

Pele_Tipo 

Wysłany: 22-10-2005, 10:00   

Raku napisał/a:
Erewan napisał/a:
podobno warto (parę kucy więcej w silniku)

:lol:
120zł w kieszeni tłumikarza a efekt żaden...

mniej wiecej...

...zwykle komorowki i przelotowki, przy odpowiedniej srednicy i pojemnosci ukladu kluczem do sukcesu

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 22-10-2005, 14:33   

Albo, mając na względzie aspekty ekologiczne katalizator metalowy, ale to niestety wydatek rzędu 300 zł.

Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 23-10-2005, 00:01   

Erewan gosc Ci zeni kicior na maxa :evil:
To tak jak z magnetyzerami tez dodaja pare koni ale wirtualnych, tych w Twojej podswiadomosci ;)

assistance   Moneta

Ninja 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 23-10-2005, 07:07   

Kazdy z was pisze o tlumiku...owszem jest to jakis efekt tez.
Ale autko fajnie mruczy jak sie zalozy mu filtr powietrza stożkowy. Przy jednostkach 16v szczegolnie daje fajny pomruk.
     assistance

Pele_Tipo 

Wysłany: 23-10-2005, 09:56   

ale wtedy pomruk nie jest z wydechu lecz z dolotu,
a dzwiek bardziej zalezy bardziej od konstrukcji dolotu, niz od jednostki.

I nie zawsze musi mruczec, docelowy dzwiek profi ukladu bardziej mozna nazwac wyciem ostrego podcisnienia przy stozku.

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 23-10-2005, 10:19   

Robertino napisał/a:
Ale autko fajnie mruczy jak sie zalozy mu filtr powietrza stożkowy. Przy jednostkach 16v szczegolnie daje fajny pomruk.

Moze i fakt, ale przy instalacjach LPG niezawsze sie to sprawdza... trzeba to miec na uwadze.

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 23-10-2005, 10:46   

Najlepszy pomrukl daje zdemontowanie ostatniego tlumika :D
Wiem bo mi odpadl.
Jak stanalem z kadetem, ktory mial sportowy wydech to wymiekl :lol:

P.S. A jaki efekt wizualny, ktos patrzy z tylu na auto, a tam rura nie wystaje (oby tylko policjant tam nie zagladal) ;)

assistance   Moneta

Erewan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 23-10-2005, 23:41   

Czegoś nie rozumiem... Najpierw piszecie, że demontaż katalizatora od razu daje kilka KM więcej pod maską (bo się spaliny nie kotłują ;) ), potem piszecie, że jak się wywali katalizator w zamian dając strumienicę (chodzi tylko o to, żeby dla policjanta to wyglądało jak katalizator), to nic się nie zmieni... No to wkońcu katalizator zabiera trochę kucy silnikowi, czy nie?? :roll:
     Moneta

Pele_Tipo 

Wysłany: 23-10-2005, 23:51   

no dobra, w takim razie maly przekroj przez efekty rozwiazan z ktorymi sie spotkalem i o ktorych slyszalem.

katalizator - zabiera kucy silnikowi - przede wszystkim gdy po dlugiej eksploatacji sie zapycha, srednio jest liczony na 100tys km, co jest niczym dla naszych kilkunastoletnich bolidow.

wyciecie katalizatora - zmniejsza pojemnosc ukladu i w efekcie zwieksza moment w niektorych strefach znacznie zaklocajac poprawna charakterystyke wydechu.

wlozenie strumiennicy - nic nie daje stricte przez strumiennice oprocz ew. zachowania pojemnosci ukladu zachowujac walory przelotowe

tlumik komorowy - najlepsze rozwiazanie na te problematyke, jednak wymaga odpowiedniej pojemnosci i najlepiej gdy jego montaz wiaze sie z minimalnym zwiekszeniem srednicy za kolektorem wydechowym oraz zdlawieniem na koncu, by uzyskac przeplyw dynamiczny na teoretycznym podcisnieniu.

tlumik przelotowo-komorowy - hybryda, ktora odpowiednio wykorzystana okazuje sie najlepszym rozwiazaniem do wstawienia w miejsce katalizatora i tlumika srodkowego-glownie termicznego.

GRAFIT 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 25-10-2005, 21:20   

JAk miałem tempre to wydech miałem tak;

Dwururka seryjna, brak tłumika srodkowego -strumienica łuskowa w jego miejsce -koncowy tłumik sportowy pełny przelot z koncówą z kwasówy 8) Miszko wie jak moja Tempra ''gadała'' 8) =P~

POZDRO!

dive_w 

Wysłany: 26-10-2005, 22:06   

Moim skromnym zdaniem jeśli przerabiać układ wydechowy to od podstaw.
Czyli dorobić nowy kolektor wydechowy i później zrobić cały wydech...
Tylko wtedy to ma jakiś sens i można ewentualnie spodziewać się jakiegoś przyrostu mocy, tylko że nie kosztuje to 120 złotych :P

marcin 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 01-11-2005, 21:26   

dive_w napisał/a:
Moim skromnym zdaniem jeśli przerabiać układ wydechowy to od podstaw.
Czyli dorobić nowy kolektor wydechowy i później zrobić cały wydech...
Tylko wtedy to ma jakiś sens i można ewentualnie spodziewać się jakiegoś przyrostu mocy, tylko że nie kosztuje to 120 złotych :P

w takim wypadku trzeba naprawde kochać Tipo żeby wydać co najmniej 2500 zł na cały kompletny układ wydechowy.

Erewan napisał/a:
Czegoś nie rozumiem... Najpierw piszecie, że demontaż katalizatora od razu daje kilka KM więcej pod maską (bo się spaliny nie kotłują ), potem piszecie, że jak się wywali katalizator w zamian dając strumienicę (chodzi tylko o to, żeby dla policjanta to wyglądało jak katalizator), to nic się nie zmieni... No to wkońcu katalizator zabiera trochę kucy silnikowi, czy nie??

u mnie wyrzuciłem katalizator i jest zamontowana strumienica i przelotowy tłumik końcowy. Powiem, że odczułem lepsze wkręcanie się auta na obroty, ale mocy to pewnie przybyło ze 2-3 konie, tylko ze moment obrotowy napewno troche podskoczył.
     assistance

netsat 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 15-11-2005, 17:14   

A czy macie jakis pomysl aby moj wydech podczas jazdy wydawal rozne dzwieki polifoniczne? :lol:

Lipon 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 15-11-2005, 19:21   

hehe musisz sobie kupic komorke multimedialną i wzmacniacz do niej załozyc i glosniki porządne (sorry koniec OffTopicu)

http://www.jawa50.fora.pl

lincoln_ 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 16-11-2005, 00:22   

Erewan napisał/a:

Nic nie robiłem i właśnie dlatego mi się rozszczelnił układ wydechowy jeszcze przed katalizatorem -

Im dluzej pojezdzisz z dziura przy samym kolektorze tym szybciej sie pozbedziesz uszczelki pod glowica;)
Jesli chcesz typowy bas to kup srodkowy basowy (przelotowy) i koncowy basowy (tez rpzelotowy).
Jesli chcesz cos ala 206 pucharowe to kup strumienice, stary tlumik (jakis maly) na szrocie. Zamiast srodkowego wrzuc stary tlumik (wypruty), a jako koncowy strumienice. Bedziesz mial typowy dzwiek pucharowej 206;)
www.rajdowy.info | gg#1135336
"Mamy swój świat, w którym...zapach palonej gumy"

Pele_Tipo 

Wysłany: 16-11-2005, 00:46   

lincoln_ napisał/a:
Zamiast srodkowego wrzuc stary tlumik (wypruty)

to jest druciarska wersja najzwyklejszej komorowki o ktorej zreszta juz wspominalem chyba nawet w tym temacie

a zamiast strumiennicy tez nada sie przelot, ale PRZELOT a nie pseudo-przelot vel. basowy-zamulacz

lincoln_ 

Wysłany: 16-11-2005, 00:54   

Pele_Tipo napisał/a:

to jest druciarska wersja najzwyklejszej komorowki o ktorej zreszta juz wspominalem chyba nawet w tym temacie

a zamiast strumiennicy tez nada sie przelot, ale PRZELOT a nie pseudo-przelot vel. basowy-zamulacz

Druciarska tzn? Sory nie znam waszego slangu :lol: . Tu ma powstac 1 komora, czyli otrzymujemy tzw puszke.
Co do strumenicy - nie uzyskasz takiego efektu na zwyklym przelotowym jak na strumienicy.
PS. Przelotowych basowych (jakich pelno na aledrogo) wogole nie biore pod uwage. Po prostu nie lubie basu z tlumika. Wole jak samochod chodzi jak pucharowy 206 - to jest jedyny sluszny dzwiek :)
Przyklad:
http://pelikan.metpol.pl/...ski/klodzko.avi

Pele_Tipo 

Wysłany: 16-11-2005, 01:18   

widze ze sie rozumiemy, tylko jezyk zawodzi...

stumiennica vs przelot z prawdziwego zdarzenia to kwestia dyskusyjna - nie mam zbyt wielu przykladow na stumiennicach, a te co sa raczej negatywnie przedstawiaja ten wynalazek

Co do Komorowki => dokladnie tak jak napisales i jak nazwa wskazuje pusta puszka, komora, nic wiecej, tylko ze normalnie sklada sie ja z platu grubej nierdzewki...
zamiast druciarsko przerabiac jakis stary tlumik w garazu u zdzisia =>

drut - delikatnie mowiac oznacza wszystkie amatorsko-mega-innowacyjne przerobki takie jak wlasnie owe otrzymanie komorowki ze starego tlumika z poloneza

wiem jak chodzi pucharowka, tylko ze to sa auta zrobione troche pod przepisy, ale nie te drogowe... mi jednak bardziej odpowiadaja drogowe wersje tego typu wydechow - sek tkwi w dobraniu srednicy wzgledem pojemnosci komorowki, oraz troche w strumiennicy.

Niestety moze innym razem znajde jakis przyklad, chyba ze mi sie napatoczy

lincoln_ 

Wysłany: 16-11-2005, 01:24   

stumiennica vs przelot z prawdziwego zdarzenia to kwestia dyskusyjna - nie mam zbyt wielu przykladow na stumiennicach, a te co sa raczej negatywnie przedstawiaja ten wynalazek
Najlepszy efekt dzwiekowy daje struma naddzwiekowa.

Co do Komorowki => dokladnie tak jak napisales i jak nazwa wskazuje pusta puszka,
Tak, tylko ja dalem najtanszy sposob;) Znow denerwuje mnie puszka bo strasznie basuje w srodku:(

wiem jak chodzi pucharowka, tylko ze to sa auta zrobione troche pod przepisy, ale nie te drogowe... mi jednak bardziej odpowiadaja drogowe wersje tego typu wydechow - sek tkwi

No niestety, troche ten wydech przekracza normy drogowe. Ale ja sie bawic to sie bawic drzwi wy... brame wstawic;)

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 16-11-2005, 12:30   

Cytat:
Jesli chcesz cos ala 206 pucharowe to kup strumienice, stary tlumik (jakis maly) na szrocie. Zamiast srodkowego wrzuc stary tlumik (wypruty), a jako koncowy strumienice. Bedziesz mial typowy dzwiek pucharowej 206;)

A nie lepiej zrobić tak jak jest w pucharowej 206 czyli katalizator/tłumik i dalej prosta rura bez tłumików.
Generalnie jeden środkowy tłumik + prosta rura daje efekty zbliżone do pucharowej 206.

Moneta

Erewan 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 16-11-2005, 16:12   

Hehehe, widze dyskusja trwa zażarta, ale, drodzy koledzy, nie podpierajcie się w niej moim "autorytetem" - ja sobie nie zamierzam montować wydechu ani sportowego, ani "dżwiękowego", ani od Kamaza, ani od T-34 ;)

Nie po to kupiłem Temperkę w dobrym stanie, żeby słuchać buczenia albo strzałów z wydechu - ja uwielbiam CICHĄ jazdę... IM CISZEJ TYM LEPIEJ I ZDROWSZE USZY... To tyle ode mnie... :D
     Moneta

lincoln_ 

Wysłany: 16-11-2005, 16:50   

romano napisał/a:

A nie lepiej zrobić tak jak jest w pucharowej 206 czyli katalizator/tłumik i dalej prosta rura bez tłumików.
Generalnie jeden środkowy tłumik + prosta rura daje efekty zbliżone do pucharowej 206.

Niestety w tipo to nie dziala:(
PS. Wie ktos jak w srodku wyglada srodkowy tlumik od 1,4ie tipo? Ten trojkatny?

Odpowiedz do tematu